ANUNT IMPORTANT facut de o mare intitutie publica din Iasi. Vor fi AFECTATI mii de tineri

Biblioteca Central Universitara (BCUMihai Eminescu din Iasi lanseaza „Saptamâna fara amenda pentru publicatii nerestituite la timp”, la BCU Iasi. Aceasta este programata intre 16-20 ianuarie 2017.
„Ai împrumutat publicatii de la Biblioteca Centrala Universitara Mihai Eminescu Iasi si nu le-ai adus înapoi la timp? În perioada 16-20 ianuarie 2017 le poti restitui fara sa platesti amenda! Posibilitatea de a restitui publicatiile restante fara a achita taxa de întârziere este valabila pentru toate categoriile de utilizatori anume studenti, masteranzi, doctoranzi, cadre didactice universitare sau cercetatori. Publicatiile trebuie restituite în bune conditii, la punctul de unde au fost împrumutate. Cartile pierdute sau distruse trebuie înlocuite cu exemplare identice. Dupa data de 20 ianuarie 2017, toate categoriile de utilizatori care vor depasi termenul de împrumut vor primi amenzi în conformitate cu Regulamentul de ordine si functionare al BCU Iasi. Acesta poate fi consultat aici: http://www.bcu-iasi.ro/tarife”, au transmis oficialii institutiei.

Publicație: Bună Ziua Iași

 

Diplome cu dublă acreditare și titluri de doctor de la TUIAȘI recunoscute în Franța

 Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI) a încheiat un parteneriat cu Institutul Național de Științe Aplicate (INSA) din Franța, parteneriat ce reprezintă primul pas pentru a crea un cadru de acordare a diplomelor cu dublă acreditare, în limbile română și franceză, a derulării doctoratelor în cotutelă, care să fie finalizate cu titluri de doctor recunoscute în România și Franța.

Mai mult, parteneriatul include mobilități ale studenților la toate ciclurile de studii, ale cadrelor didactice și cercetătorilor, dar și posibilitatea ca tinerii să facă practică mai multe luni la importanți agenți economici atât din Franța, cât și din România.

Parteneriatul a fost semnat la nivelul Alianței Române a Universităților Tehnice (ARUT), care cuprinde cele mai importante cinci instituții de învățământ superior tehnic din România, în cadrul unei întâlniri ce a avut loc miercuri, în capitală.

Aceasta a fost organizată la sediul Universității Politehnica București, iar TUIAȘI a fost reprezentată de prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul instituției, prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector responsabil cu relațiile internaționale, și prof. univ. dr. ing. Marcel Istrate, prorector responsabil cu managementul resurselor.

La întâlnire au fost prezenți și directorul regional al „Agence Universitaire de la Francophonie”, cât și responsabilul de cooperare științifică și universitară a Institutului Francez din România. Întregul demers a fost inițiat la propunerea Excelenței Sale François Saint-Paul, ambasadorul Franței în România.

La întâlnirea de miercuri, reprezentanții Institutului Național de Științe Aplicate s-au declarat impresionați de istoria Universității Tehnice din Iași, cât și de acoperirea foarte mare pe care o au domeniile inginerești, exprimându-și dorința de a vizita Iașul pentru a putea observa la fața locului infrastructura și rezultatele proiectelor de cercetare derulate de către TUIAȘI.

„Până în acest moment, parteneriatul universității noastre cu INSA constă în acordurile Erasmus încheiate la nivelul a două facultăți. Delegația franceză a rămas deosebit de impresionată de istoria Universității noastre, cu atât mai mult cu cât cel mai «în vârstă» membru al consorțiului INSA are «doar» 60 de ani, de acoperirea pe care o au domeniile inginerești și domeniul arhitecturii derulate în Universitatea noastră, precum și de infrastructura și rezultatele didactice și de cercetare. Una dintre concluziile onorante ale acestei întâlniri a fost aceea că viitorii noștri parteneri francezi au fost deosebit de interesați de efectuarea unei vizite la Universitatea noastră în cel scurt timp posibil”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.

După semnarea acordului de parteneriat vor începe, în perioada următoare, formalitățile de extindere a acordurilor Erasmus+ pentru toate cele 11 facultăți ale TUIAȘI, în toate domeniile de studiu din universitate. În ceea ce privește colaborarea didactică și științifică între cele două instituții există deja discuții cu privire la organizarea în comun a unor conferințe cu tematică multidisciplinară, dar și la înființarea și desfășurarea unei școli de vară pentru studenți.

„Dezvoltarea internaționalizării în Universitatea noastră este încurajată și prin acest acord de parteneriat, prin infuzia mai multor experiențe internaționale în întreaga comunitate: studenți, profesori și parteneri industriali. Susținerea AUF și IFR este cu atât mai valoroasă cu cât modalitățile de susținere a unor evenimente și manifestări cu caracter internațional francofon în Iași sunt numeroase și cu mare deschidere în prezent pentru învățământul superior tehnic”, a declarat prof. univ. dr. ing. Irina Lungu.

Institutul Național de Științe Aplicate este un grup care cuprinde un număr de șase institute prezente în Franța, la Centre-Val de Loire, Lyon, Rennes, Rouen – Normandie, Strasbourg și Toulouse, cât și unul în afara Franței, amplasat în Maroc.

INSA școlarizează 14.000 de studenți în toate domeniile ingineriei, în fiecare an finalizând studiile de licență și master aproximativ 2.600 de ingineri și 85 de arhitecți. De asemenea, în fiecare an sunt susținute 300 de teze de doctorat, iar dintre toți studenții INSA, 3.800 sunt din afara Franței, având relații de parteneriat cu numeroase universități de pe cinci continente.

Publicație: Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași și Evenimentul

 

Tinerii care pun România pe harta vitezei. Prototipul futurist de maşină de curse construit de studenţii din Iaşi

O mână de studenţi ai Facultăţii de Mecanică din Iaşi se angrenează în fiecare an într-o competiţie de inginerie şi design auto, la care participă echipe din toată lumea. Deşi fondurile necesare se găsesc foarte greu, studenţii reuşesc an de an să construiască un nou monopost şi să participe la concursul auto, intitulat Formula Student.

Echipa de studenţi de la Facultatea de Mecanică din cadrul Universităţii Tehnice din Iaşi, T.U. Iaşi Racing, care în 2012 a realizat de la zero o maşină de curse, a demarat deja un nou proiect prin care vor construi ce de-al cincilea monopost de la înfiinţare. Pentru prima dată, anul 2016 le-a permis studenţilor coordonaţi de Ciprian Ciofu şi Gabriel Ursesu să participe la două dintre cursele organizate la nivel mondial. La prima cursă de anul trecut, care a avut loc în Italia, piloţii echipei ieşene au terminat toate probele şi s-au clasat, la final, la mijlocul clasamentului. Ulterior, tinerii ieşeni au primit acceptul de a concura şi la competiţia similară din Ungaria, unde piloţii au finalizat toate probele dinamice şi au trecut cu brio şi de probele statice.

Primul monopost a fost construit de echipa TU Iaşi Racing în 2012, când a participat la Formula Student din Spania şi a reuşit să treacă de toate testele eliminatorii impuse de regulament, juraţii transmiţându-le că nu multe echipe reuşesc acest lucru la prima participare. În anul următor, ieşenii au construit un nou monopost, denumit „Orange Devil”, şi au participat la competiţia din Ungaria, unde au participat la probele dinamice. Până să participe la cele două competiţii de anul trecut, TU Iaşi Racing a mai participat o dată la concursul din Ungaria în 2015. ”Acum am început deja pregătirile pentru competiţiile din acest an. În fiecare an, monopostul trebuie să fie cel puţin 80% diferit faţă de cel din anul precedent. Acestea sunt regulile impuse de organizatori şi practic, va trebui să facem o nouă maşină. Nu ştim la câte concursuri vom participa, pentru că este o problemă şi cu înscrierile. În lume sunt vreo 560 de echipe şi la competiţii participă mult mai puţine, depinde de fiecare competiţie, o medie de 80-90 de locuri. Noi ne vom înscrie şi în funcţie de fondurile pe care le avem, pentru că e 1.500 de euro înscrierea şi apoi mai sunt şi celelalte costuri, mult mai mari”, a explicat Ciprian Ciofu, şef de lucrări în cadrul Facultăţii de Mecanică.

Ciprian Ciofu este unul din întemeietorii echipei TU Iaşi Racing  şi supervizor în construcţie şi management în cadrul proiectului. Acesta spune că în prezent există doar două monoposturi funcţionale în instituţie, chiar dacă el şi studenţii pe care îi coordonează au construit patru. Motivul este dat de lipsa fondurilor suficiente, care îi obligă să „canibalizeze” maşinile vechi pentru a putea face altele conforme cu cerinţele organizatorilor. „Noi avem două monoposturi 100% funcţionale, dar am construit până acum patru maşini, doar că din cauza lipsei fondurilor am mai improvizat. Am luat unele piese de la primele maşini, gen roţi sau motor, şi am construit altele pentru a putea participa la competiţii. Sunt echipe din Germania care păstrează intacte monoposturile din fiecare an şi chiar fac turnee, participă poate la toate competiţiile dintr-un an, dar asta înseamnă costuri foarte mari. Noi abia anul trecut am reuşit să participăm la două astfel ce competiţii studenţeşti”, a explicat Ciofu.

Un monopost costă 17.000 de euro

Pentru anul 2017, studenţii au început să construiască noul monopost, care va trebui să depăşească performanţele din anii trecuţi. Noua maşină va avea un motor Yamaha FZ6, în patru cilindri, capacitate de 600 cc şi o putere de 98 CP / 72 KW. Supervizorul Ciprian Ciofu spune că o astfel de maşină, la care se adaugă banii necesari pentru echipă, ajunge la 17.000 euro, costuri care sunt suportate doar cu ajutorul unor sponsori. „Costurile variază foarte mult, nu vă pot spune exact, dar vă pot da nişte exemple. În general, tot ce e sport cu motor e consumator de bani. Astfel, un set de cauciucuri costă peste 1.000 de euro. Un set de jante, la fel, costă peste 1.000 de euro. Înscrierea la competiţie e 1.500 de euro. Doar strictul necesar, inclusiv deplasarea echipei, costă cam 10.000 de euro. Dar să aproximăm circa 17.000 euro, costurile pentru un monopost şi participarea la competiţii pentr un an. Noi funcţionăm datorită sponsorizărilor, dar au fost şi momente mai grele când am făcut chetă pentru câte o piesă, sau ce a fost nevoie”, a explicat Ciprian Ciofu.

Şeful de lucrări a insistat şi pe diferenţierea care ar trebui făcută între Formula Student şi mult mai cunoscuta competiţie de Formula 1, cu care foarte multă lume o aseamănă. „Poate că dă mai bine, dar cred că au legătură doar prin faptul că în ambele cazuri maşinile au patru roţi, dacă pot spune aşa. Formula Student nu este neapărat un concurs sportiv, ci mai mult unul de inginerie. Piloţii, adică studenţii, care participă sunt amatori, nu profesionişti, ca în Formula 1. Cred că ar trebui să dăm şi acestei competiţii, Formula Student, creditul de care are nevoie, chiar dacă impactul nu este acelaşi ca în cazul Formulei 1. Românii trebuie să conştientizeze că există şi această competiţie, pentru că suntem doar trei echipe în România care participăm: noi, cei de la Transilvania Braşov şi de la Politehnica Timişoara”, a încheiat cadrul universitar ieşean.

Publicație: Adevărul

Care este PROFILUL CULTURAL al ROMANIEI dincolo de LETARGIA, VISAREA și DELASAREA caracteristice? Atentie! Raspuns academic, tăios ca un brici

Care este profilul cultural al României? Răspunde de mai jos îi aparține academicianului Ioan Aurel Pop, rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, istoric și scriitor
Care este profilul cultural al României?

Are cuvântul Ioan Aurel Pop:

„Este greu de spus în câteva cuvinte. Dintr-un punct de vedere, românii sunt un popor paradoxal: prin originea romană, prin nume, prin limba romanică și prin forma de creștinare sunt occidentali, adică se revendică dinspre civilizația și cultura de succes din lumea de azi, pe când prin religie (confesiune), prin ritul bisericesc, prin limba bisericii, culturii și cancelariei medievale, prin alfabetul chirilic (folosit până nu demult), prin anumite aspecte de mentalitate balcanică etc. sunt mai aproape de lumea Răsăritului european. Acest lucru nu ar trebui să fie neapărat un handicap, ci ar putea fi un mare avantaj, fiindcă românii ar fi în postura de punte de legătură între cele două jumătăți ale continentului nostru. Din păcate, nu știu să fie o astfel de punte, o astfel de sinteză. Astfel, sub aspect cultural, România este o țară latină, legată de civilizațiile mediteraneene, o țară care a traversat toate marile curente culturale ale Europei, de la Evul Mediu și Renaștere până la romantism, pozitivism, simbolism etc., dar cu mari decalaje și cu mari complexe. Până la începutul epocii moderne, românii au mizat (mai mult din cauza geografiei decât din cauza istoriei) pe civilizația bizantino-slavă, care le-a marcat profund destinul, iar acest lucru se vede până azi. Numai că această civilizație – în special după căderea Constantinopolului sub musulmani în 1453 – a intrat în declin și nu a mai putut concura cu civilizația concurențială, individualistă și eficientă a Occidentului. Aceasta din urmă a învins nu doar în Europa, ci și în lume, iar noi am fost secole la rând pe picior greșit. Când ne-am dat seama, am luat măsuri de sincronizare cu Occidentul, dar era târziu, handicapul era destul de mare, nu doar în raport cu marile puteri apusene, ci și cu vecinii polonezi, unguri, cehi, slovaci, croați, sloveni, care fuseseră de la început (deși puțin excentrici și ei sub aspect geografic), prin forța destinului, pe calea cea bună. Ceea ce v-am spus aici ca istoric nu justifică însă în totalitate marile noastre întârzieri, sincopele noastre, letargia, visarea, delăsarea …

Cine este Ioan Aurel Pop?

Ioan-Aurel Pop este membru al Academiei Române, director al Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române, fiind specializat pe istoria medievală, instituţii medievale şi paleografie latină. Înainte de a deveni rectorul Universității „Babes- Bolyai”, în martie 2012, Ioan-Aurel Pop a fost directorul Centrului Cultural Român din New York (1994-1995) şi directorul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia (2003-2007). În 1989, Ioan-Aurel Pop a obţinut titlul de doctor în istorie cu teza „Adunările cneziale din Transilvania în secolele XIV – XVI”, fiind cel mai tânăr membru corespondent al Academiei Române. Ioan-Aurel Pop a fost ales în unanimitate președinte al Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare.

Publicație: Evenimentul Zilei

Coaliția pentru Modernizarea României cere onorarea promisiunilor de creștere a bugetului pentru Cercetare cu 30 la sută și pentru Învățământ cu 13 la sută

Coaliția Națională pentru Modernizarea României (CNMR), condusă de Alexandru Cumpănașu, cere onorarea promisiunilor de creștere, în anul 2017, a bugetelor alocate Cercetării și Învățământului.

CNMR a solicitat, vineri, Ministrului Finanțelor Publice și Ministrului Educației Naționale să păstreze in noul buget creșterile procentuale negociate și asumate de către CNMR la data de 3 octombrie 2016 în Comisiile reunite pentru învățământ, știință, tineret și sport și pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților.

CNMR consideră învățământul și cercetarea drept domenii prioritare pentru modernizarea României.

CNMR consideră că este necesară o creștere de 13 la sută anual pentru învățământ pentru a atinge nivelul de 6% din PIB în 2020.

Pentru bugetul alocat cercetării, CNMR consideră necesară o creștere treptată, începând cu 30 la sută în anul 2017, astfel încât până în 2020 să se atingă 1 la sută din PIB din fondurile bugetare pentru a respecta angajamentul pe care România și l-a asumat față de Comisia Europeană.

Publicație: România Liberă

 

Proiecte pentru dezvoltarea capacitatilor resursei umane prin organizarea stagiilor de practica pentru studentii, la Universitatea Cuza

Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi a publicat rezultatele selectiei partenerilor pentru propunerea de proiect „Dezvoltarea capacitatilor resursei umane prin organizarea stagiilor de practica pentru studentii din domeniul IT – Stage IT”.

„În data de 12 ianuarie 2017 a avut loc selectia partenerilor pentru propunerea de proiect «Dezvoltarea capacitatilor resursei umane prin organizarea stagiilor de practica pentru studentii din domeniul IT – Stage IT», în cadrul Programului Operational Capital Uman 2014-2020 (POCU), Obiectivul tematic 10, Prioritatea de investitii 10.IV, Obiectivul specific 6.13. Procesul de selectie a demarat prin anuntul publicat în data de 23 decembrie 2016. Candidati au fost: Asociatia Codecamp Iasi si Asociatia Studenti si Profesionisti IT&C – ASPI”, au reliefat oficialii de la Cuza. De precizat ca, ambele asociatii au fost admise pentru finantare.

Publicație: Bună Ziua Iași

 

 „Amnistie şi graţiere generală“, la BCU Iaşi. Campanie de recuperare a cărţilor împrumutate şi nerestituite la timp

 În momentul de faţă, lipsesc circa 2.000 de volume din bibliotecă, toate împrumutate şi nereturnate. Mulţi nu le aduc înapoi de frica amenzilor.

Biblioteca Centrală Universita­ră „Mihai Eminescu“ din Iaşi a demarat o campanie pentru a recupera fondul de carte rătăcit în urma împrumuturilor nerestituite de către studenţi, dar mai ales de către doctoranzi şi cadre didactice. Astfel, săptămâna aceasta, de luni, la BCU, reprezentanţii bibliotecii îi vor primi pe toţi restanţierii care au luat volume acasă şi nu le-au returnat încă, pentru a nu fi amendaţi, cu promisiunea că la înapoierea volumului nu vor trebui să plăteas­că şi amenda pentru întârziere. Acest lucru poate fi făcut între 16 şi 20 ianuarie de către toate categoriile de utilizatori, studenţi, maste­ranzi, doctoranzi, cadre didactice, cercetători şi utilizatori externi, taxa de întârziere fiind 0 doar în aceste cinci zile. „Publicaţiile trebuie restituite în bune condiţii la punctul de unde au fost împrumutate. Cărţile pierdute sau distruse trebuie înlocuite cu exemplare identice“, au precizat reprezentan­ţii BCU Iaşi. După data de 20 ia­nuarie, cei care vor depăşi termenul de împrumut vor primi amenzi în conformitate cu Regulamentul de ordine şi funcţionare al BCU Iaşi. În momentul de faţă lipsesc aproximativ 2.000 de volume din bibliotecă, împrumutate şi nereturnate, existând 450 de studenţi restanţieri care sunt la cea de-a treia amendă şi aproape 600 de doctoranzi, cercetători şi profesori universitari.

„Ziarul de Iaşi“ a scris în exclusivitate despre această problemă de la BCU Iaşi (detalii, AICI), în care profesorii şi cercetătorii au provocat cele mai multe „pagube“ in­stituţiei, împrumutând zeci de vo­lume pe care nu le-au returnat, unele chiar şi de peste 20 de ani. La momentul redactării primului material, problema celor de la BCU era aceea că nu îi pot amenda pe aceştia din urmă şi, prin urmare, nu exista nicio constrân­gere de returnare decât adeverinţa primită în momentul ieşirii la pensie. Însă, în urma unei modificări realizate anul acesta, şi această categorie va putea fi amendată.

Publicație: Ziarul de Iași

 

Scrisoare deschisa catre Uniunea Scriitorilor din Romania. Printre semnatari, un PROFESOR de la Universitatea Cuza din Iasi

  • Acuzatii dure la adresa actualei conduceri a Uniunii Scriitorilor din Romania – USR!  • Actuala conducere a forului cultural este acuzata de abuzuri fara precedent • Printre semnatari se numara si conf. univ. dr. Bogdan Cretu, de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza 

Acuzatii dure la adresa actualei conduceri a Uniunii Scriitorilor din Romania (USR)! Printre semnatari este si un profesor si scriitor din Iasi. Este vorba de conf. univ. dr. Bogdan Cretu de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC). Acesta, alaturi de alti colegi, arata ca sefii forului national cultural s-au dedat la abuzuri fara precedent.
„Prin prezenta, subsemnatii semnaleaza abuzurile recente ale conducerii Uniunii Scriitorilor din România: activarea si exercitarea frecventa a unor mecanisme de represiune si de santaj, menite sa reduca la tacere vocile care îndraznesc sa exprime puncte de vedere diferite de acela oficial; încurajarea unui sistem de recompense clientelare, în detrimentul criteriului valorii literare; lipsa transparentei decizionale, a solutiilor reformatoare si a disponibilitatii pentru dialog. Consideram ca, desi scriitorul român are nevoie în continuare de forme de reprezentare colectiva, a mai ramâne în conditiile date membri ai acestei organizatii ar echivala cu girarea unei politici rusinoase, care aduce grave prejudicii scriitorului român si literaturii actuale. Ne înaintam, asadar, demisiile din calitatea de membri ai Uniunii Scriitorilor din România, o organizatie care nu ne mai reprezinta nici profesional, nici moral”, se arata in preambulul scrisorii semnate de Cretu, alaturi de Stefan Baghiu – Cluj, Paul Cernat – Bucuresti, Alex Goldis – Cluj, Stefan Manasia – Cluj, Andrei Terian – Sibiu si Dragos Varga, tot Sibiu.
De reamintit ca, din 2013, conf. univ. dr. Bogdan Cretu este si director al Institutului de Filologie Romana A. Philippide. Nascut la 21 ianuarie 1978, în judetul Constanta, actualmente acesta este conferentiar la Catedra de Literatura româna din cadrul Facultatii de Litere de la Cuza. Este doctor în Filologie, cu distinctia Magna cum Laude, in iulie 2006. De asemenea, Cretu este laureat al premiului pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România si al celui pentru debut al revistei Convorbiri

 Publicație: Bună Ziua Iași