Profesorul Jean-Paul Carrière, specialist in amenajare teritoriala si urbanism, LAUREAT al Univesitatii Cuza din Iasi

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi i-a conferit (ieri, 13 octombrie 2017 – n.r.) titlul de Doctor Honoris Causa (DHC) profesorului Jean-Paul Carrière, specialist de rang international in amenajare teritoriala si urbanism din lumea francofona. Profesor Emerit al Universitatii „Francois Rabelais” din Tours, Franta, Carrière are numeroase realizari atat la nivel academic, cat si la nivelul „muncii de teren”.

„Este unul dintre specialistii care au contribuit vital la planificarea regionala a Frantei, pregatind primul contract Stat – Regiune, un cadru de utilizare a energiei si dezvoltarea de noi energii regenerabile. Domeniile de cercetare ale lui Jean-Paul Carrière au fost in principal tarile din Europa de Sud, in special Portugalia (timp de peste 30 de ani), considerata un veritabil «laborator la scara larga», dar si Romania si Brazilia in ultimul deceniu, Franta – Regiunea Centre-Val de Loire. Bilantul operei sale cuprinde 220 de lucrari stiintifice diverse, reflectii teoretice si conceptuale, cercetari aplicate sau metodologice”, au transmis oficialii UAIC.

Alaturi de prof. univ. dr. Abdelillah Hamdouch, director-adjunct (2012-2014) si apoi director (2014-2017) al Departamentului de Amenajare si Mediu al Polytech Tours, Jean-Paul Carrière a participat la organizarea mai multor editii ale Seminarului Geografic International «Dimitrie Cantemir», la editarea Seminarului, sau chiar la publicarea unor carti in Franta ce cuprindeau contributii ale profesorilor UAIC.

De cativa ani, Jean-Paul Carrière preda si cursuri de Amenajarea teritoriului si urbanism la specializarea Geografia Turismului – filiera francofona din cadrul Facultatii de Geografie si Geologie de la Cuza.

Publicație : Bună Ziua Iași

 

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi investeste in repararea unui corp de cladire istoric

Actuala conducere a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi continua investitiile in reabilitarearestaurarea, refacerea si repararea infrastructurii educationale. Astfel, in acest sens, institutia de invatamant superior a demarat un amplu proces de „schimbare tâmplarie din lemn cu tâmplarie din lemn stratificat cu aceeasi forma la cladirea corpului D – monument istoric LMI – IS-II-m -B-03826”.

Acesta este amplasat in municipiul Iasi, pe strada Toma Cozma nr. 3. Este vorba de imobilul in care isi desfasoara activitatea Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei, una dintre cele mai vechi din intreaga tara.

Proiectul se afla pe lista Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (CZMI) Iasi si se afla in faza ce tine de „Documentatie Tehnica pentru obtinerea Autorizatiei de Construire (DTAC). Proiectant este Universitatea Cuza prin Directia Tehnica, elaborator fiind ing. Dorina Prisecaru. De precizat ca este vorba de o constructie de patrimoniu la care nu s-au mai facut interventii in ultimii ani.

 Publicație : Bună Ziua Iași

 

Studentii dau startul distractiei la Iasi! ASTAZI, la Casa de Cultura a Studentilor incepe Studentiada 2017

În luna octombrie, festivalul studentesc asteptat de toti studentii, Studentiada, organizat de Uniunea Nationala a Studentilor din România (UNSR), revine în Iasi cu cea de-a XI-a editie.

Astfel, de astazi 16 si pana pe 22 octombrie 2017, centrul universitar îmbraca straie de sarbatoare studenteasca cu scopul de a angrena, pe o perioada de aproximativ o saptamâna, studenti si tineri în activitati culturale, educationale, sportive si recreative. Toate acestea sunt menite sa contribuie la dezvoltarea personala a tinerilor.

„La Iasi, editia de anul acesta implica 13 organizatii studentesti din trei mari universitati: «Gheorghe Asachi», Alexandru Ioan Cuza si cea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara «Ion Ionescu de la Brad». Festivalul are ca parteneri Ministerul Tineretului si Sportului (MTS), Casa de Cultura a Studentilor (CCS) si cele trei unitati de invatamant superior enumerate”, arata organizatorii.

Festivalul debuteaza astazi, de la ora 14:00 la CCS. Urmeaza ca de la ora 21:00 la 21:30, studentii sa îsi dea întâlnire în parcarea Facultatii de Inginerie Chimica si Protectia Mediului „Cristofor Simionescu” pentru un „Manifest pentru educatie”.
Sub deviza „In fata educatiei, suntem toti EGALI?!”, UNSR reprezentata prin organizatiile studentesti din centrul universitar Iasi va trage un „semnal de alarma” în atentia factorilor decidenti pentru a le reaminti importanta canalizarii, cu prioritate, a eforturilor pentru dezvoltarea durabila a sistemului de educatie din România atât la nivel preuniversitar, cât si universitar.

„Activitatile si manifestarile Studentiadei sunt variate si acopera o gama vasta de interes. Daca sunteti pasionati de activitati culturale, teatru, film, umor, sport, muzica, sau daca doriti sa cunoasteti exemple de buna practica pentru o cariera de succes, evenimentele din calendarul pe care vi-l propunem sunt cheia spre o saptamâna de distractie studenteasca! Programul complet al manifestarilor poate fi consultat aici: https://www.facebook.com/Studen%C8%9Biada-Ia%C8%99i-352060078491303/”, mai reliefeaza organizatorii.

Publicație : Bună Ziua Iași

 

EXCLUSIV! Dezvaluiri incredibile despre un cunoscut profesor de la Universitatea Cuza din Iasi. Trecutul sau este SCANDALOS

 Dupa ani buni, abia actuala conducere a Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) si Senatul institutiei de invatamant superior au luat o masura extrem de curajoasa! • Aceasta vizeaza un profesor extrem de cunoscut al unei importante facultati • De asemenea, el a ocupat ani buni un post-cheie in cadrul universitatii • Scandalos este ca personajul este un turnator dovedit al fostei Securitati comuniste inca din anul 2007 printr-o decizie a Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) • Asa cum ar fi trebuit de foarte mult timp, acestuia nu i-a mai fost prelungita activitatea didactica la catedra si a fost schimbat de la conducerea Editurii UAIC 

La momentul algerii noii conduceri a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi, actualul rector autosuspendat, respectiv ministru al Justitiei – prof. univ. dr. Tudorel Toader, anunta derularea unei operatiuni de audit intern in cadrul unitatii de invatamant superior. Asta pe fondul numeroaselor scandaluri si suspiciuni de probleme financiare derulate in timpul rectorului prof. univ. dr. Vasile Isan.

Pe acest plan, probleme grave s-au constatat tocmai la Editura UAIC, condusa intr-o maniera proasta si suspecta financiar de prof. univ. dr. Corbea-Hoisiede la Facultatea de Litere. Din cate se pare, acesta nici nu avea o numire in acte pe acest post, iar ani la randul Editura a insemnat mai mult o gaura pentru veniturile aduse Universitatii Cuza.
Mai mult, in loc sa publice lucrarile cadrelor didactice sau cercetatorilor de la Cuza direct, fostul director ar fi subcontractat multe din asemenea aparitii catre alte edituri private. In consecinta, actuala conducere de la Cuza si Senatul au decis sa nu-i mai prelungeasca activitatea didactica si nici pe cea de la Editura. Mai mult, printr-o Hotarâre a Senatului UAIC din data de 28 septembrie 2017 s-a decis „aprobarea înfiintarii postului de Director al Editurii Universitatii «Alexandru Ioan Cuza» din Iasi si scoaterea acestuia la concurs”.

„Talentatul domn” Hoisie, turnator notoriu al fostei Securitati comuniste  
In ceea ce-l priveste pe Corbea-Hoisie, indepartarea sa se impunea de ceva vreme. Dar cum s-a ajuns la o asemenea situatie? Andrei Corbea-Hoisie este un turnator dovedit al fosteiSecuritati comuniste inca din anul 2007 printr-o decizie a Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS).
In plus, membrii CNSAS au sustinut ca probele adunate in dosar la adresa lui Corbea-Hoisie pot fi considerate acte de politie politica. Asta cu atat mai mult cu cat profesorul iesean, fost director al revistei „Dialog”, se afla si pe lista neoficiala a persoanelor de sprijin ale Securitatii, gasita in decembrie 1989 tocmai in biroul ultimei prim-secretare a Iasului, Maria Ghitulica.
Hoisie, nascut in 1951, a fost ambasador al Romaniei la Viena (Austria) intre 2005 si 2007, fiind membru in mai multe societati academice si culturale. Inclusiv Herta Muller, cunoscuta scriitoare romana stabilita in Germania, l-a acuzat public pe Hoisie.
„Andrei Corbea-Hoisie, detinator al Premiului Herder în anul 1998, a fost ultima oara ambasador al României la Viena. Acolo, dupa retragerea fortata din postul de diplomat, a fost invitat ca profesor de romanistica. Individul versatil, care se bucura de un statut special sub Ceausescu, ceea ce îi permitea efectuarea a numeroase calatorii în strainatate, a fost si el activ în cadrul Securitatii. Sub pseudonimul de colaborator Horia, el a spionat opozitia intelectuala din Iasi. Printre cei vizati se numara si proeminentul critic literar si oponent al regimului, Dan Petrescu, la a carui discreditare operata de serviciile secrete, Corbea-Hoisie a luat parte. S-a încercat defaimarea lui Petrescu, un liberal incomod, drept extremist de dreapta. În aprilie 2007, cand CNSAS si-a pronuntat verdictul unanim, care îl numea pe Corbea-Hoisie drept colaborator al politiei politice, acesta nu a obiectat în niciun fel. Dovezile erau apasatoare”, arata Muller.
Cu toate acestea, Corbea-Hoisie a ajuns in mandatul rectorului Vasile Isan de la Cuza sa fie pana si presedintele comisiei pentru decernarea titlului de Doctor Honoris Causa scriitorului Norman Manea, cel care a plecat din tara in 1986 tocmai pentru a scapa de regimul comunist si Securitate.

Publicație : Bună Ziua Iași