Isărescu, în Iași la celebrarea a 100 de ani de când orașul a devenit capitală de război

 

Întâlnirea a fost prezidată de rectorul Universităţii „Al.I. Cuza“, prof.dr. Tudorel Toader. Printre participanţi s-au numărat academicienii Alexandru Zub, Ion Aurel Pop (rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca), istoricul Dan Berindei şi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

Universitatea „Al.I. Cuza“ a găzduit ieri, de la ora 14.30, în Aula „Mihai Eminescu“, o şedinţă festivă a Academiei Române, fiind prezenţi în sală o mare parte dintre academicienii la nivel naţional ai ţării, cât şi reprezentanţi ai Gu­vernului şi ai administraţiei prezidenţiale.

Evenimentul a fost prilejuit de sărbătorirea a 100 de ani de când Iaşul a fost capitala de război a ţării, în timpul Primului Război Mondial, şi face parte dintr-o campanie desfăşurată la nivel naţional de pregătire a centenarului de la Unirea din 1918.

Evenimentul a fost prezidat de rectorul UAIC, prof.dr. Tudorel Toader, care a prezentat într-un discurs principalele momente care au marcat universitatea în timpul transferului integral al conducerii ţării la Iaşi, cum aceasta a devenit sediu pentru mai multe dintre ministerele existente şi a şedinţelor executivului.

La prezidiu au fost invitaţi să vorbească, printre alţii, şi academicienii Alexandru Zub, Ion Aurel Pop (rectorul Universităţii Babeş – Bolyai), Dan Berindei şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu. Administraţia Prezidenţială a fost reprezentată de consilierul Andrei Muraru, în timp ce secretarul de stat Daniel Şandru a reprezentat Departamentul Centenar.

„Pentru mai bine de doi ani, Moldova a­vea să fie România şi Iaşul ade­vărata capitală. Jertfele de pe câm­pul de luptă, epidmiile care au lovit societatea, dar şi voinţa naţiunii au caracterizat acele zile de dârză rezistenţă. Datorăm mul­ţimiri Iaşilor nu numai pentru sacrificiile făcute, ci pentru inima deschisă, ospitalitatea şi drago­stea pe care au arătat-o fraţilor refugiaţi în partea dreaptă a României“, a spus academicianul Dan Berindei.

La rândul său, guvernatorul Mugur Isărescu a ţinut un amplu discurs în care a prezentat situaţia relaţiei din BNR şi guvernare în anii războiului şi acţiunile din timpul anilor în care capitala ţării a fost la Iaşi. Un moment important a fost marcat de istorisirea paşilor prin care tezaurul României a plecat, în două tranşe, către Rusia.

„Există documente incontestabile care poartă ştampila ambelor ţări şi a sucursalelor băncilor naţionale care atestă aceste fapte, documente păstrate cu mare grijă de toţi guvernatorii BNR“, a spus Mugur Isărescu.

El a mai precizat şi că se simte legat de Iaşi într-un mod aparte, fiind un oraş care a fost un bastion al românismului în „peri­oade încercate“ şi care a dat o „ple­iadă de personalităţi“ ţării întregi.

„Iaşul va rămâne un oraş al eternelor iubiri, cu teii săi îm­bătători. Fiecare vizită la Iaşi îmi oferă prilejul să-l descopăr puţin, să-i desluşesc istoria şi să mă las cuprins de vraja lui“, a spus guvernatorul.

Cercetători ieşeni, premiaţi

Un alt eveniment organizat de Academia Română va avea loc vineri, şi constă în decernarea premiilor oferite de instituţie pentru anul 2014. Peste 200 de laureaţi vor primi 86 de premii pentru performanţa culturală şi ştiinţifică a anului 2014 (se lasă doi ani pentru a se „testa“ va­loarea prestaţiei), pentru majoritatea domeniilor de cercetare actuale. Printre aceştia, şi un număr important de ieşeni care s-au remarcat în mai multe domenii de activitate, atât al ştiinţelor exacte, cât şi în cele uma­niste.

Spre exemplu, două grupuri de cercetători ieşeni de la Institutul de Filologie Română „A. Philippide“ au luat Premiul „B.P. Haşdeu“ pentru lu­crări coordonate de Dragoş Mol­do­vanu de Stelian Dumistrăcel. În domeniul ştiinţei istorice şi arheologie, Alexander Rubel şi Adrian Vi­ţălaru, de la Universitatea „Cuza“, au luat fiecare câte un premiu, în timp ce trei premii au fost la ştiinţe chimice, adjudecate de cercetători de la Institutul „Petru Poni“: Adina Ar­vinte, Marieta Constantin şi Mihaela Alexandru. Mai mulţi cercetători de la „Cuza“ au luat premii pe ştiinţe biologice, printre care şi Marius-Nicuşor Grigore, Lăcrămioara Ivă­nescu, Marius Ştefan, Toader Chifu, Irina Irimia şi Oana Zamfirescu. Pe domeniul tehnic, Vitalie Belous şi Boris Plăhteanu au luat Premiul „Aurel Vlaicu“ cu lucrarea „Fundamentele creaţiei tehnice“.

Publicație: Ziarul de Iași și Cronica de Iași și Bună Ziua Iași și Evenimentul

 

„Cuza” acordă cea mai înaltă distincţie academică unui profesor francez

 Un renumit profesor francez va primi cea mai înaltă distincţie academică de la cea mai veche universitatea românească * ceremonia de decernare a titlului Doctor Honoris Causa va avea loc vineri, 16 decembrie, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

 Jean Pradel, profesor emerit al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Poitiers (Franţa), va primi, la propunerea Facultăţii de Drept a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, cea mai înaltă distincţie academică, titlul de Doctor Honoris Causa. Ceremonia de acordare a titlului va avea loc vineri, 16 decembrie, în Aula Magna „Mihai Eminescu” a universităţii ieşene.

Cine este Jean Pradel?

Născut la 29 octombrie 1933 în Châtellerault, Franţa, profesorul Jean Pradel se bucură de o vastă notorietate în spaţiul academic românesc şi internaţional în ceea ce priveşte Dreptul penal. Profesorul s-a afirmat pe plan internaţional mai ales prin lucrările sale ştiinţifice, dar şi datorită numeroaselor poziţii ocupate de-a lungul timpului, prin care a contribuit la evoluţia dreptului penal în Franţa şi nu numai.

A făcut parte din numeroase comisii ale Ministerului Justiţiei, a fost preşedintele Asociaţiei franceze de drept penal, vicepreşedintele Fundaţiei internaţionale penale şipenitenciare, actualmente membru cu drept de vot al acesteia.

Profesorul Jean Pradel a participat, la solicitarea Uniunii Europene, la elaborarea Codului penal şi Codului de procedură penală din Estonia. De asemenea, a fost consultant pe probleme de legislaţie comparată la Organizaţia Naţiunilor Unite (din 1997) şi preşedintele Societăţii generale a penitenciarelor (din anul 1999).

Timp de 20 de ani a fost membru al Consiliului Facultăţii de Drept din Poitiers, director al Institutului de studii judiciare (1975-1976) şi din anul 1977 director al Institutului de ştiinţe criminalistice din cadrul acestei facultăţi, membru al Consiliului ştiinţific al Universităţii din Potiers (1985-1991), membru al Consiliului Naţional al Universităţilor (1986-1997), expert internaţional pentru noul Cod penal românesc (2006), etc.

Al treilea titlu Doctor Honoris Causa

Profesorul mai deţine două titluri de Doctor Honoris Causa, mai exact al Universităţii din Neuchâtel (1995) şi al Universităţii Fribourg (2001) din Elveţia.

Comisia de întocmire a Laudatio pentru acordarea titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” este formată din:prof. univ. dr. Tudorel Toader (rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi”), prof. univ. dr. Jean – Christophe Saint – Pau (decanul Facultăţii de Drept – Universitatea Bordeaux, Franţa), prof. univ. dr. Augustin Lazăr (procuror general al României şi profesor la Facultatea de Drept – Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia), prof. univ. dr. Cristina Rotaru (Judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi profesor la Universitatea din Bucureşti) şi prof. univ. dr. Ovidiu Predescu (Universitatea „Transilvania” din Braşov).

 Publicație: Evenimentul

 

 

TOATE caminele vor ramane deschise in vacanta de iarna, in Campusul Tudor Vladimirescu

Pe perioada vacantei de iarna, 23 decembrie 2016 – 9 ianuarie 2017, vor ramane deschise toate caminele din Campusul Studentesc Tudor Vladimirescu – de la Universitatea Tehnica (TUIASI) Gheorghe Asachi din Iasi. Decizia a fost luata in urma solicitarii studentilor si a faptului ca un procent semnificativ dintre acestia sunt angajati si lucreaza in aceasta perioada.
Astfel, cei care doresc sa ramana in camin trebuie sa se prezinte pana cel tarziu marti, 20 decembrie 2016, ora 14:00, la administratia caminului, pentru a se inscrie intr-un tabel centralizator. Pe perioada mai sus mentionata este interzis: accesul vizitatorilor in camin indiferent de ora, organizarea de petreceri in camin si consumul bauturilor alcoolice in incinta caminului.

Publicație: Bună Ziua Iași

 

Eveniment ştiinţific internaţional, la Universitatea Tehnică

 Departamentul de Ingineria şi Managementul Mediului de la Facultatea de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului din cadrul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIAŞI), organizează, în perioada 6 – 9 septembrie 2017, cea de-a noua ediţie a Conferinţei Internaţionale de Ingineria şi Managementul Mediului (International Conference on Environmental Engineering and Management) – ICEEM09.

Ediţia de anul acesta este organizată în parteneriat cu Departamentul de Inginerie Civilă, Chimică, Ingineria Mediului şi ştiinţa Materialelor, Universitatea Alma Mater Studiorum, Bologna, Italia şi are ca temă principală„Economia circulară şi dezvoltarea durabilă”. Evenimentul ştiinţific internaţional este dedicat promovării şi diseminării rezultatelor ştiinţifice obţinute la nivel naţional şi internaţional în domeniile Ingineriei mediului, Managementului Mediului şi Dezvoltării Durabile.

Prezentările plenare vor fi susţinute de personalităţi ştiinţifice remarcabile din domeniu, precum: prof. dr. Willy Verstraete(Universitatea din Ghent, Belgia), prof. dr. Nikolas Kalogerakis(Universitatea Tehnică din Creta, Grecia), prof. dr. Adisa Azapagic(Universitatea din Manchester, Marea Britanie), prof. dr. Nathalie Gontard (INRA, Franţa), prof. dr. Francesco Fatone (Universitatea din Verona, Italia), prof. dr. Anton Friedl (Universitatea Tehnică din Viena, Austria), prof. dr. Anca Duţă (Universitatea Transilvania din Braşov) sau prof. dr. Thomas Ternes (Institutul Federal German de Hidrologie, Germania).

Contribuţiile ştiinţifice semnificative prezentate în cadrul conferinţei ICEEM09, vor fi publicate, după recenzia acestora, în patru numere speciale ale unor jurnale internaţionale prestigioase.

 Publicație: Evenimentul