Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” bate palma cu Primaria Iasi. Se pune la punct o strategie pentru turismul local

Profesorii de la Cuza se vor ocupa de strategia turistica 2018 -2030 • Primaria Iasi a atribuit un contract direct pentru identificarea oportunitatilor • Conform contractului, va fi realizata si o cercetare sociologica • Proiectul a fost castigat de Facultatea de Geografie si Geologie

Primaria Iasi a desemnat responsabilul privind stabilirea unei strategii pentru turismul local. Astfel, recent, edilii au atribuit direct un contract in valoare de 41.560 lei catre Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. Reprezentantii Universitatii se vor ocupa de evaluarea situatiei actuale, elaborarea unei cercetari sociologice si vor prezenta variantele de dezvoltare a turismului in municipiul Iasi.

„Turismul creeaza oportunitati de crestere economica regionala si contribuie la crearea de noi locuri de munca prin valorificarea patrimoniului cultural si natural, inclusiv in zonele marginale ale muncipiului Iasi, dezavantajate din punct de vedere economic si social. De asemnea, o parte importanta din noile locuri de munca create constituie o oportunitate locala”, spun reprezentantii Primariei.

Se vor ocupa profesori de la Geografie

Mai exact, strategia va fi realizata de profesori si doctoranzi din cadrul Facultatii de Geografie si Geologie. Strategia face referire la perioada 2018 – 2030. Echipa de specialisti va fi condusa de Mihai Bulai, prodecan al Facultatii de Geografie si Geologie.

„În linii mari, serviciile de realizare a strategiei vor presupune realizarea unei analize a situatiei existente, punerea unui diagnostic pentru destinatia turistica Iasi, schitarea directiilor strategice de dezvoltare si propunerea unui plan de actiune si a unui portofoliu de proiecte care ar trebui implementate”, a precizat Mihai Bulai.

Confor ultimelor date, in 2016, turismul local a fost evaluat la 40 milioane de euro. Datele oferite de Directia Judeteana de Statistica arata ca, in luna mai, numarul turistilor sositi in judetul Iasi a crescut cu 10,9 la suta, dar innoptarile cu doar 0,3 la suta.

Datele sunt comparate cu cele inregistrate in luna mai a anului trecut. In primele cinci luni ale anului, fata de aceeasi perioada a anului trecut, sosirile au crescut cu 11,6 la suta, cu o durata medie a sederii in scadere, de la 1,82 zile la 1,75 zile. Mai precis, in luna mai 2015 au fost inregistrate 30.096 sosiri si 51.929 de innoptari. Statistica este realizata cu ajutorul informatiilor oferite de unitatile de cazare.

Publicație : Bună Ziua Iași  și Ziarul de Iași

 

 O somitate mondială la Iași: „Domnilor profesori, nu mai livraţi informaţii la catedră“!

Profesorul şi cercetătorul coreean Nam Pyo Suh, de la renumita Massachusetts Institute of Technology – SUA, a primit ieri titlul de Doctor Honoris Causa la TUIASI.

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ (TUIAŞI) i-a oferit titlul de Doctor Honoris Causa profesorului şi cercetătorului coreean Nam Pyo Suh, în semn de recunoaştere a contri­buţiei semnificative la iniţierea şi dezvoltarea teoriei şi aplicaţiilor din domeniul proiectării axiomatice.

Preşedintele comisiei de specialişti care au analizat activitatea profesorului Nam Pyo Suh a fost prof.dr. ing. Nicolae Seghedin, prorector în cadrul TUIAŞI, care a şi citit Lau­datio la începutul festivităţii. Acesta a prezentat atât activitatea sa academică, de profesor, dar şi cea de cercetător, subliniind că activitatea desfăşurată de către acesta îl face „una dintre cele mai importante personalităţi din lume în domeniile ingineriei mecanice şi ingineriei industriale“.

În cadrul festivităţii de înmânare a acestui titlu, care a avut loc de la ora 11.30 în Aula Universităţii din Corpul A, din Copou, profesorul Nam Pyo Suh nu a vorbit despre cercetarea sa sau despre descoperirile şi inovaţiile sale, ci a ţinut să vorbească despre creativitate, şi cum poate fi aceasta predată în universităţi.

Astfel, pornind de la importanţa pe care o are creativitatea în evoluţia umană, dar mai ales în tehnică, profesorul Nam Pyo Suh a subliniat faptul că predarea în universităţi ar trebui schimbată radical. El crede că, având în vedere că studenţii au acces liber la informaţie, că au manuale şi se pot documenta pe in­ternet, cursurile ar trebui să se desfăşoare cu totul altfel în zilele noastre. Prin urmare, crede Nam Pyo Suh, profesorul nu mai trebuie să livreze informaţii, ci să pună pro­bleme şi să lase studenţii să le rezolve.

Fostul profesor de la M.I.T a propus chiar o serie de paşi prin care creativitatea ar putea fi predată în universităţi, fiind încurajate astfel invoţiile din tehnică. Pasul iniţial, care este şi cel mai important, este acela de a identifica probleme, ca mai apoi să stabilească anumite ţe­luri, precum reducerea consumului, eficienţa sau puterea unui mecanism. Prin această metodă nouă de predare, în care studenţii învaţă acasă, iar apoi discută diferite probleme în timpul cursului, probleme care au ca bază materia parcursă, studenţii vor fi capabili să înţeleagă mai bine un subiect şi să aibă capacitatea ca pe viitor să se perfecţioneze cu o mai mare uşurinţă.

La finalul festivităţii, profesorul a subliniat însă că problemele vieţii nu pot fi depăşite de unul singur, ci doar ajutat de cei din jur, acesta amintind de faptul că taxa din primul an de la M.I.T i-a fost plătită de către directorul instituţiei, fără ca el să ştie asta.

Publicație : Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași

 

Un profesor al Universitatii Tehnice din Iasi, principal organizator al unei valoroase manifestari stiintifice internationale

In aceste zile (totul se va incheia maine, 16 septembrie 2017 – n.r.), Facultatea de Inginerie Electrica, Energetica si Informatica Aplicata (FIEEIA) din cadrul Universitatii Tehnice (TUIASI) „Gheorghe Asachi” din Iasi, organizeaza a XXII-a editie a Simpozionului InternationalIMEKO TC 4.

Totul se deruleaza simultan cu a XX-a editie a Workshop-ului dedicat modelarii si testarii conversiei AD. Aceste manifestari internationale reunite, de mare prestigiu si traditie, se vor bucura de participarea a peste 200 de specialisti din domeniul cercetarii academice si industriale, venind din România, dar si din alte aproximativ 30 de tari din Europa, Asia, America sau Africa de Nord.

Deschiderea oficiala a fost programata ieri, 14 septembrie, de la ora 9:00, in Sala „Henri Coanda” de la Palatul Culturii. Cei aproximativ 200 de invitati, prezenti la prestigioasa manifestare sunt reprezentanti ai mediului economic, dar si ai cercetarii universitare. IMEKO este acronimul pentru Confederatia Internationala a Masurarilor, o organizatie non-guvernamentala care reuneste 42 din cele mai dezvoltate tari ale lumii.

Prin intermediul celor 23 de comitete tehnice, contribuie decisiv la progresul tehnologiilor de masurare, având drept principal obiectiv intensificarea cooperarii internationale între oamenii de stiinta si inginerii din cercetare si industrie, ofera cel mai adecvat cadru pentru un circuit mondial al celor mai noi informatii stiintifice si tehnice din domeniu.

Unul din cele mai active comitete tehnice, TC 4, organizeaza anual, începând din 1986, itinerant, simpozioane dedicate provocarilor din domeniul masurarilor electrice. Dupa Praga, Barcelona, Budapesta, Lisabona sau Moscova, în 2017 a venit rândul Iasului.

„In aceste zile urbea noastra va fi din nou «Capitala Mondiala a Masurarilor Electrice». Prin diversitatea de sesiuni, ateliere, întâlniri cu reprezentanti de frunte ai administratiei locale, ai mediului economic iesean, vor fi întarite colaborarile actuale, vor fi stabilite noi parteneriate care sa contribuie la dezvoltarea stiintifica si economica a regiunii noastre”, a declarat prof. univ. dr. ing. Alexandru Salceanu, presedintele Comitetului International de Organizare.
Publicație : Bună Ziua Iași