Două universităţi ieşene, în cel mai elitist top educaţional din lume

Universitatea „Al. I. Cuza” şi Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iaşi se regăsesc într-unul dintre cele mai cunoscute clasamente universitare internaţională

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TU Iaşi) a fost inclusă, la domeniul Matematică, într-unul dintre cele mai vechi şi mai reputate clasamente internaţionale – Top Shanghai 500. Mai mult decât atât, TU Iaşi este cea mai bine clasată politehnică din România, în top fiind incluse un număr total de şase universităţi româneşti, dintre care două din Iaşi: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Universitatea Politehnica din Bucureşti, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea Bucureşti şi Universitatea Craiova. „Este o poziţie foarte onorabilă pentru noi, Matematica fiind importantă pentru toate facultăţile de inginerie din politehnică. Iar faptul că avem această performanţă pe Matematică este deosebit de important. În clasament se ţine cont de numărul de articole ştiinţifice, importanţa publicaţiei, coeficientul de impact al revistelor, impact, citări… practic, tot ce ţine de activitatea strict ştiinţifică. Sunt alte clasamente care iau în calcul percepţia cadrelor didactice despre universitatea x sau y, care este un sistem foarte relativ şi subiectiv”, a declarat prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc, decanul Facultăţii de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului şi specialist în rankingul universitar.

Cel mai apreciat clasament internaţional

De anul acesta, în clasament nu se indexează doar universităţile în ansamblu, ci se iau în calcul şi mai multe domenii de studiu. Astfel, la Matematică aplicată, fără a avea o facultate dedicată acestui domeniu, TU Iaşi a fost clasificată în grupa universităţilor 401-500. „Shanghai este cel mai vechi, cunoscut şi utilizat instrument în clasificarea universitară. Este realizat în China din 2003 şi funcţionează de atunci cu actualizare anuală. Spre deosebire de alte clasamente care iau în discuţie un număr mai mare de universităţi, acesta publică rezultatele doar pentru primele 500 universităţi din lume luate în calcul, iar de anul acesta a început să realizeze şi clasificări pe domenii, nu doar global, pe universităţi”, a completat prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc.

Informaţiile prezente în top sunt colectate individual de către cei care realizează clasamentul preponderent din baza de date Thompson, un clasament care este, după cum în descrie prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc, unul restrictiv. „Este o contribuţie a întregului corp profesoral, fiindcă avem cercetători care publică în zona de Matematică de la mai multe facultăţi din universitate”, a concluzionat decanul.

Pe primele poziţii se află universităţi din Statele Unite ale Americii – SUA (6), Marea Britanie – MB (2) şi Franţa – FR (2), după cum urmează: Universitatea Princeton (SUA), Universitatea din New York (SUA), Universitatea „Pierre şi Marie Curie” (FR), Institutul de Tehnologie Massachusetts (SUA), Universitatea din Paris Sud (FR), Universitatea din California, Los Angeles (SUA), Universitatea din Cambridge (MB), Universitatea Stanford (SUA), Universitatea din Texas, Austin (SUA) şi Universitatea din Oxford (MB).

* * *

43,8

Este punctajul obţinut de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

* * *

26,6

Este punctajul obţinut de Universitatea Thenică „Gheorghe Asachi” din Iaşi

* * *

Reamintim că Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TU Iaşi) este cea mai bine clasată instituţie de învăţământ superior din Iaşi în clasamentul internaţional SCImago, realizat de către un grup de instituţii din Spania specializat în vizibilitate şi evaluare universitară.

 Publicație : Evenimentul

 

Cea mai MARE veche universitate moderna din Romania, Alexandru Ioan Cuza din Iasi DA STARTUL ADMITERII 2017

Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi va organiza inscrieri, luna aceasta, la toate cele 15 facultati ale sale, pentru 3.400 de locuri la buget. Concret, la admiterea din 2017, absolventii de liceu vor avea de ales dintre 81 de specializari orientate spre stiintele reale si umane.

Pentru master oferta academica este mai bogata, aceasta constand in 128 de specializari cu 2.295 de locuri bugetate. Etapa de vara va demara luni, 17 iulie si se va incheia vineri 21 iulie 2017, atat pentru licenta, cat si pentru master. Olimpicii vor fi admisi direct pe locuri bugetate la facultatea la care se inscriu, fara a trece prin selectia de dosare sau examen.

Printre facultatile care vor avea o proba suplimentara la admiterea la licenta, pe langa dosar, se numara Facultatea de Drept, acolo unde media va fi reprezentata de 50 la suta nota testului la Limba Romana, Facultatea de Educatie Fizica si Sport va avea pentru specializarea Educatie Fizica si Sportiva o proba sportiva eliminatorie, iar la specializarea Kinetoterapie si motricitate speciala se va adauga un test scris la Biologie.
La Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei, la specializarea Pedagogia Invatamantului primar si prescolar, va exista o proba eliminatorie de aptitudini muzicale, la fel ca si la Facultatea de Teologie Ortodoxa, unde la specializarea Teologie Ortodoxa Pastorala candidatii vor da o proba vocationala de muzica, iar 50 la suta din nota va fi rezultatul de la o proba scrisa de specialitate.
La Facultatea de Teologie Romano-Catolica, tot la specializarea pastorala, media de admitere va fi alcatuita intr-un procent de 40 la suta din nota de la proba orala la Teologie Dogmatica. De asemenea, Facultatea de Informatica, specializarea Informatica, la admitere va conta 50 la suta nota de la testul scris la Matematica sau Informatica. Pentru liniile de studiu internationale, candidatii vor sustine si un test de limba straina.

Publicație : Bună Ziua Iași

 

 La Automatică şi Calculatoare s-au depus peste 600 de dosare

 După prima zi de admitere la Fa­cultatea de Arhitectură „G.M. Can­tacuzino“, care a început ieri, 14 iulie, s-au depus deja 600 de dosare. Chiar dacă este una dintre cele mai râvnite specializări de la Univer­sitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, iar înscrierea la această fa­cultate se încheie pe 17 iulie, candidaţii de la Automatică şi Calculatoare (AC) au fost de trei ori mai mulţi. 

Astfel, la AC au fost depuse ieri, până la sfârşitul zilei, 183 de dosare pentru locurile la buget şi 3 pentru cele la taxă, iar în zilele precedente au fost depuse 397 de dosare pentru locurile bugetate, iar 20 pentru cele la taxă. Astfel, până în prezent, sunt depuse 603 dosare la AC, dintre care 23 la taxă, din totalul de 1.020 de candidaţi pentru locurile la buget şi 36 la taxă.Chiar dacă numărul de dosare la Arhitectură este de trei ori mai mic decât cel de la AC, „G.M. Cantacu­zino“ este totuşi a doua facultate în topul preferinţelor de ieri, pe locul al III-lea fiind Facultatea de Mecanică, cu 34 de dosare depuse.

Cifrele sunt surprinzătoare, având în vedere că la AC şi la Arhitectură cei care au depus dosarele acum ur­mează să susţină examen de ad­mitere.

În topul facultăţilor la care nu se susţine examen de admitere este Facultatea de Mecanică, cu 91 de dosare depuse până acum pentru locurile la buget şi 3 la taxă. La Facultatea de Electronică, Telecomu­nicaţii şi Tehnologia Informaţiei au fost depuse până în prezent 75 de dosare, doar pentru locurile la buget. 53 de dosare pentru locurile la buget şi un dosar pentru cele de la taxă au fost depuse la Facultatea de In­ginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată, fiind urmată de Facultatea de Construcţii de Maşini şi Ma­nagement Industrial, cu 49 de candidaţi pentru locurile la buget.

Publicație : Ziarul de Iași

40% dintre locurile bugetate ale USAMV s-au ocupat în primele trei zile de admitere

 Aproape 300 de dosare s-au depus în primele trei zile de admitere la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu“ de la Brad pentru admiterea în anul universitar 2017-2018. 

În cursul zilei de ieri s-au depus 125 de dosare, cele mai multe la Facultatea de Agricultură, 48, în timp ce la Horticultură s-au depus 19 dosare, la Zootehnie, 30, în timp ce la Medicină Veterinară sunt 28. USAMV Iaşi a scos un număr total de 695 de locuri bugetate la concurs şi încă 387 de locuri la taxă. USAMV pune la bătaie anul acesta la Facultatea de Agricultură 303 locuri bugetate şi 125 la taxă, la Facultatea de Horticultură 136 la buget şi 65 la taxă, la Zootehnie 150 la buget şi 95 la taxă, în timp ce la Medicină Veterinară sunt 106 locuri la buget şi 102 la taxă. Înscrierile sunt deschise până pe 21 iulie, experienţa anilor precedenţi arătând că există şanse mari ca Agronomia să îşi acopere locurile de la buget şi o parte importantă din cele de la taxă.

 Publicație : Ziarul de Iași

 

APARITIE SPECTACULOASA in Gradina Botanica din Iasi! Cine va INTRA acolo va avea parte de o EXPERIENTA SAVUROASA

In urmatorii ani, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi – UAIC va derula o serie de investitii importante in dezvoltarea si modernizarea infrastructurii • In acest sens, chiar saptamana trecuta, institutia a demarat doua licitatii care vizeaza servicii de proiectare privind reabilitarea, modernizarea, mansardarea caminelor din Complexul Studentesc Titu Maiorescu sau pentru o noua constructie de agrement in Gradina Botanica Anastasie Fatu De asemenea, pentru urmatorii trei ani sunt vizate si lucrari precum cele de  la Corpul A, Corpul B, Casa Universitarilor, ridicarea unei sali de sport moderne in Copou sau a unei mega-biblioteci moderne destinate studenilor si profesorilor 

Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi (UAIC) a demarat o serie de investitii importante in dezvoltarea si modernizarea infrastructurii proprii. Deja, chiar saptamana trecuta, institutia a demarat doua licitatii care vizeaza servicii de proiectare privind reabilitarea, modernizarea, mansardarea caminelor din Complexul Studentesc Titu Maiorescu sau pentru o noua constructie de agrement inGradina BotanicaAnastasie Fatu.

Camine modernizate, terasa in Gradina Botanica si o mega-biblioteca 
Astfel, UAIC achizitioneaza prin cumparare directa Servicii proiectare Faza PUZ – CP în vederea efectuarii lucrarilor privind „Reabilitarea, modernizarea, mansardarea caminelor C6, C7, C8 din Complexul Studentesc Titu Maiorescu al universitatii. Suma estimata este de 45 mii lei cu TVA. De reamintit ca cele trei imobile au fost finalizate in anul 1963. De asemenea, unitatea de invatamant superior achizitioneaza prin cumparare directa si „Servicii de proiectare si asistenta tehnica aferente investitiei – Gradina Botanica – constructie provizorie”, conform specificatiilor tehnice si termenelor de depunere a ofertelor detaliate în solicitarea de oferta.
Ca detalii, trebuie aratat ca in zona Complex de Sere, din strada Dumbrava Rosie nr. 7 se vizeaza realizarea unei constructii de 60 metri patrati (mp) 100 mp, provizorie pentru activitati specifice petrecerii timpului liber. Acesta este destinat unui spatiu de expunere suveniruri si unul pentru cafenea sau ceainarie cu terasa avand capacitatea de 20 locuri.

Cea mai moderna Casa a Universitarilor din Romania 
De asemenea, pentru urmatorii trei ani sunt vizate si lucrari precum cele de  la Corpul A, Corpul B, Casa Universitarilor, ridicarea unei sali de sport moderne in Copou sau a unei mega-biblioteci. Aici, de o mult mai mare amploare va fi reabilitarea acoperisului Corpului A al Universitatii Cuza, care nu a fost schimbat de cel putin 50 de ani.
Pâna la sfârsitul anului 2017, se prevede a fi înlocuit întreg acoperisul cladirii cu o tabla noua, de culoare închisa. Reabilitarea acoperisului este necesara atât pentru eliminarea zonelor de infiltratie din cladire, protejarea lucrarilor de consolidare din aripa vestica a universitatii, cât si pentru aspectul estetic al uneia dintre cele mai cunoscute cladiri ale Iasului. Finantarea lucrarilor va fi realizata cu bani de la bugetul de stat.
„Mai departe, tot in viitor, ne dorim reabilitarea completa si a Corpului B, reabilitarea si restaurarea Casei Universitarilor Iasi «CUI», edificiu monument de patrimoniu extrem de valoros. Apoi, in parteneriat cu Primaria Iasi intentionam sa realizam o mega-biblioteca moderna, in cladirea cunoscuta precum Corpul O al UAIC din Copou”, reliefa, anul trecut, actualul ministru al Justitiei, rectorul suspendat de la Cuza – prof. univ. dr. Tudorel Toader.

Publicație : Bună Ziua Iași

In atentia absolventilor de liceu din toata Romania! ASTAZI demareaza ADMITEREA la Universitatea Cuza din Iasi

Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi demareaza, astazi, admiterea de vara la toate cele 15 facultati ale sale. Absolventii de liceu vor avea de ales dintre 81 de specializari orientate spre stiintele reale si umane si 3.400 locuri – studii licenta.

Pentru master, oferta academica este mai bogata, aceasta constand in 128 de specializari cu 2.295 de locuri bugetate. Etapa de vara se va incheia vineri 21 iulie 2017, atat pentru licenta, cat si pentru master. Olimpicii vor fi admisi direct pe locuri bugetate la facultatea la care se inscriu, fara a trece prin selectia de dosare sau examen.
Printre facultatile care vor avea o proba suplimentara la admiterea la licenta, pe langa dosar, se numara Facultatea de Drept, acolo unde media va fi reprezentata de 50 la suta nota testului la Limba Romana, Facultatea de Educatie Fizica si Sport va avea pentru specializarea Educatie Fizica si Sportiva o proba sportiva eliminatorie, iar la specializarea Kinetoterapie si motricitate speciala se va adauga un test scris la Biologie.
La Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei, la specializarea Pedagogia Invatamantului primar si prescolar, va exista o proba eliminatorie de aptitudini muzicale. De asemenea, la Facultatea de Informatica, specializarea Informatica, la admitere va conta 50 la suta nota de la testul scris la Matematica sau Informatica.

Publicație : Bună Ziua Iași

Festivalul Poeziei Ruse la Universitatea Cuza din Iasi

Sub egida Ministerului Educatiei Nationale (MEN), Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Iasi si Comunitatea Rusilor Lipoveni din România (CRLR) are loc, pana astazi (17 iulie 2017 – n.r.) cea de a X-a editie a concursului scolar national Festivalul Poeziei Ruse„.
Competitia are loc si cu sprijinul Departamentului pentru Relatii Interetnice (DRI) din cadrul Guvernului României, al Fundatiei „Russkyi mir” si al Catedrei de Slavistica Petru Caraman de la Universitatea Aexandru Ioan Cuza (UAIC), institutie care gazduieste manifestarea. La etapa nationala a festivalului din acest an s-au calificat 110 elevi care studiaza Limba rusa ca limba materna în judetele: Tulcea, Iasi, Constanta, Braila, Neamt si Suceava.
„Pe acest fond, gazduirea celei de a X-a editii a concursului devine un prilej deosebit de celebrare a valorilor artistice autentice desprinse dintr-un spatiu cultural privilegiat în concertul artistic universal – literatura rusa, un reper de prestigiu incontestabil ce a marcat, de-a lungul timpului, devenirea întregii culturi universale. Acest demers reuneste la Iasi elevi de exceptie din mai multe judete ale tarii, care împartasesc o trasatura de identitate comuna, studiind ca reper lingvistic matern Limba rusa, un cod care prilejuieste accesul nemijlocit la una dintre cele mai bogate si apreciate literaturi”, a subliniat prof. dr. Genoveva Farcas, inspector scolar general.

Publicație : Bună Ziua Iași și Evenimentul

Toate universităţile din Iaşi intră de astăzi în procesul admiterii

Iaşul universitar intră integral în această săptămână în perioada admiterilor pentru noul an universitar 2017 – 2018. Dacă Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi (TUIASI) primeşte dosare de pe 10 iulie, iar Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ (USAMV) a început admiterea de pe 12 iulie, de astăzi, 17 iulie, şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“, dar şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“, primesc dosarele candidaţilor.

Chiar şi la Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iaşi, la majoritatea specializărilor, admiterea începe tot de astăzi, deşi la Teatru a început zilele trecute, în timp ce la Canto şi Instrumente va începe abia la finalul lunii august.

Până în prezent s-au depus aproape 300 de dosare la USAMV, în timp ce la TUIASI au venit peste 1.200 de candidaţi. UAIC pune la dispoziţie 3.400 de locuri la buget pentru licenţă, fiind în total un număr de 81 de specializări din ştiinţele reale şi umane. UMF va desfăşura examenul de admitere pe 26 iulie. Cele patru facultăţi ale UMF au pregătit un număr similar de locuri cu cele de anul trecut la buget, în total 694, distribuite în felul următor: 297 la Medicină, 50 la Asistenţă Medicală Generală, două la Nutriţie şi Dietetică, 87 la Medicină Dentară, 30 la Tehnică Dentară, 98 la Farmacie, 70 la Balneofiziokinetoterapie şi recuperare, iar 60 sunt repartizate pentru Bioinginerie Medicală. „Dacă la buget nu sunt surprize, a crescut în schimb numărul de locuri cu taxă în lei şi în valută, cu 95 mai multe decât anul trecut. Cele mai multe locuri cu taxă s-au suplimentat la medicină, pentru seria în limba engleză – 200 în total, cu 50 de locuri mai mult faţă de anul trecut, şi 100 de locuri pentru seria în limba franceză la Medicină Dentară, cu 30 mai multe faţă de cifra aprobată anul trecut“, au precizat reprezentanţii Universităţii.

Publicație : Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași

 

BCR vrea să acorde lecții de educație antreprenorială studenților de la TUIAȘI

Conducerea Băncii Comerciale Române (BCR) a iniţiat o colaborare cu Alianţa Universităţilor Tehnice din România, întâlnirea având loc la Iaşi, la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi (TUIAŞI). Reprezentanţii BCR, din partea căreia au venit preşedintele executiv pe România, Sergiu Manea, însoţit de directorul executiv al BCR Iaşi, Vlad Vitcu, s-au întâlnit cu rectorul TUIAŞI, prof.univ.dr.ing. Dan Caşcaval, şi prorectorul responsabil cu managementul resurselor, prof.univ.dr.ing. Marcel Istrate. 

În cadrul acestei întâlniri, reprezentanţii BCR şi-au arătat dorinţa construirii unui parteneriat cu Alianţa Română a Universităţilor Tehnice (ARUT) prin care să se înfiinţeze un colegiu consultativ tehnologic pentru întreaga ţară în care să se discute unele dintre cele mai importante subiecte legate de învăţământul tehnic. Rectorul TUIAŞI a spus că s-au trasat deja liniile generale pentru mai multe proiecte de colaborare cu BCR şi TUIAŞI. „Ei s-au oferit să fie mediatori între noi şi mediul economic. În sensul că ei să prezinte mediului economic şi oamenilor de afaceri problemele cu care se confruntă universităţile, din ce motive universităţile tehnice nu pot să asigure în acest moment numărul de absolvenţi de care este nevoie în industrie şi să prezinte totodată şi un punct de vedere al companiilor – ce fel de ingineri solicită, care să fie pregătirea lor şi în ce număr ar fi nevoie“, a declarat Caşcaval.

Reprezentanţii BCR au anunţat că vor să se implice activ într-o educaţie financiară sănătoasă, antreprenorială, a studenţilor. Rectorul TUIAŞI a menţionat că demersul BCR poate veni ca o completare a activităţilor desfăşurate în Centrul de consiliere al universităţii şi în proiectul cu privire la înfiinţarea unei Societăţi Antreprenoriale Studenţeşti. Pe lângă studenţi, de acest program de educaţie financiară ar putea beneficia şi angajaţii universităţii, care ar putea primi anumite repere cu privire la planificarea financiază de zi cu zi. Reprezentanţii BCR s-au angajat să sprijine financiar universitatea pentru organizarea manifestărilor care umează să marcheze împlinirea a 80 de ani de la înfiinţarea TUIAŞI, vor susţine financiar manifestările din toamnă cu prilejul întrevederii Consiliului Naţional al Rectorilor, dar vor oferi fonduri şi pentru renovarea unor spaţii didactice.

Publicație : Ziarul de Iași

Este un LOC unic din Iasi! Iata ce se PLANUIESTE AICI. Cei mai MARI POLITICIENI ai tarii l-au VIZITAT

Este voba de unul dintre cele mai spectaculoase locuri din orasul Iasi! • Amplasat intr-o zona exclusivista a urbei si cu o valoare istorica si culturala speciala, acesta urmeaza sa fie complet restaurat si reabilitat • Este vorba de Corpul A, aflat in co-proprietate a universitatilor: Tehnica Gheorghe Asachi si Alexandru Ioan Cuza • De asemenea, este vizata si Sala Pasilor Pierduti respectiv Aula Gheorghe Asachi

Saptamana trecuta, in cadrul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (CZMI) a fost discutat si proiectul care vizeaza restaurarea imobilului A, partea Universitatii Tehnice (TUIASI) Gheorghe Asachidin Iasi.
Aici se vizeaza un proces de: consolidarerestaurare fatade si picturi interioare, restaurare/înlocuire tâmplarie, înlocuire învelitoare si sarpanta, iluminat arhitectural fatade, reabilitare finisaje si instalatii, modificari interioare, amenajari exterioare. Este vorba de un monument istoric înscris în Lista Monumentelor Istorice (LMI), avand codul IS-II-m-B-03783.
Acesta se afla in faza de expertiza tehnica, studiu istoric, studiu geotehnic, studiu biologic, releveu expertiza tehnica picturi. Proiectanti sunt: ing. Firtea Constantin, ing. Soveja Lucian, Carmen Solomonea, arh. Polizu V, ing. Raileanu P., Mirela Brailean. Elaborator este SC Geostruct SRL, iar beneficiar TUIASI. Deocamdata, membrii CZMI au solicitat proiectantilor sa vina cu completari la proiect avand in vedere recomandarile membrilor Comisiei.

Fost lagar pentru prizionieri in Al-II-lea Razboi Mondial 
Demn de remarcat ca vechea parte a Corpului A din Copou a servit, in Cel de-al II-lea Razboi Mondial drept sediu de Comandament Militar dar si de lagar pentru prizionieri de razboi, in anii 1940 -1941.
„ActualulCorp A, Palatul Universitatii, a fost construit între anii 1893 si 1897 si extins in perioada interbelica, dupa planurile arhitectului Louis Blanc si inaugurat în prezenta regelui Carol I si a reginei Elisabeta. Cladirea este o îmbinare a stilurilor clasic si baroc, monumentala sa intrare ducând în faimoasa «Sala a Pasilor Pierduti», decorata cu picturi realizate de catre Sabin Balasa. Edificiul a fost construit intre 1893-1897 pe locul fostului Teatru Mare de la Copou si al Scolii de Belle-Arte. Piatra de temelie fost pusa la 28 aprilie 1892 in prezenta Altetei Sale Regale, principelui mostenitor Ferdinand. Inaugurarea cladirii a avut loc la 21 octombrie 1897, in timpul ministeriatului lui Spiru Haret, la ea participand regele Carol I, regina Elisabeta, primul ministru D.A. Sturdza si rectorul N. Culianu. Pe perioada refugiului la Iasi, universitatea a fost sediu pentru Ministerul de Razboi si pentru Ministerul Invatamantului. De la infiintare si pana in decembrie 1933 a purtat denumirea «Universitatea din Iasi». Prin decretul regal nr. 3.119, din 2 decembrie 1933 a primit titulatura de Universitatea Mihaileana din Iasi. Prin decretul-lege 886, din 2 decembrie 1942 s-a numit Universitatea Cuza Voda. Reforma Invatamantului din 1948 a dus la o noua modificare, Universitatea Alexandru Ioan Cuza. Intrarea principala da in Sala Pasilor Pierduti, decorata cu picturi semnate de Sabin Balasa. In fata cladirii se afla statuile lui A.D. Xenopol, pe locul unde fusese amplasat grupul statuar Mihai Eminescu, si cea a lui Mihail Kogalniceanu”, se arata in documentele Directiei Judetene pentru Cultura (DJC) Iasi.
Aula a fost inaugurata de Regele Carol I 
Mai departe, Aula Universitatii Tehnice se gaseste în interiorul Palatului Universitar din Copou si, prin stilul ei clasic, baroc, se impune prin distinctie, fiind cea mai frumoasa si eleganta Aula Universitara din Iasi.
„Aceasta îsi leaga istoria de cea a edificiului în care se gaseste. Revenirea la aspectul original al Aulei a fost desavârsit în noiembrie 2013, cu prilejul Zilelor Universitatii Tehnice Gheorghe Asachi din Iasi, organizate la împlinirea a 200 de ani de la înfiintarea Scolii de Inginerie si Hotarnicie de catre Gheorghe Asachi si a 75 de ani de la începerea cursurilor Scolii Politehnice Iesene. Atunci au fost dezvelite picturile reprezentându-i pe Regele Carol I al României si pe Regina Elisabeta, care le-au înlocuit pe cele înfatisandu-i pe Gheorghe Asachi si Petru Poni. Picturile originale s-au pierdut în 1944, cel mai probabil în timpul razboiului. De aceea, pentru realizarea noilor tablouri s-a întreprins o munca de documentare din mai multe surse si s-au consultat mai multe colectii de fotografii, stampe si carti postale”, se arata in istoricul Aulei Asachi.

Publicație : Bună Ziua Iași