Profesorii de la „Cuza“, în turneu prin liceele din Moldova. Vor să discute cu viitorii studenți

 

 „Ne dorim ca universitatea să corespundă aşteptărilor viitorilor studenţi“, spune prorectorul responsabil cu aceste activităţi.

Profesorii şi studenţii Universităţii „Al.I. Cuza“ au pornit, în luna decembrie, într-un turneu prin liceele ieşene pentru a discuta despre posibilităţile de formare şi cele de început de carieră pe care le au elevii după finalizarea studiilor liceale.

Vor avea loc întâlniri cu tineri din 27 de licee din judeţ, organizându-se şi o serie de workshop-uri interactive, ghidate de consilierii de carieră ai universităţii, prin care elevii vor fi îndrumaţi să îşi alegeă cele mai bune opţiuni de studiu pe baza afinităţilor şi a planurilor acestora de viitor.

La întâlniri participă profesori de la facultăţi potrivite profilului elevilor, studenţi de la diverse facultăţi şi angajaţi ai departamentelor care păstrează legătura cu studenţii. Elevii învaţă ce presupune admiterea la facultate, oferta educaţională, oportunităţile academice şi perspectivele de carieră după finalizarea studiilor învăţământului superior.

„Ne dorim ca universitatea să corespundă aşteptărilor viitorilor studenţi, iar în cadrul întâlnirilor organizate la licee să oferim informaţii utile, astfel încât potenţialii candidaţi să facă alegeri inspirate. Acesta ar fi un câştig, atât pentru elevi, cât şi pentru facultăţile în care vor ajunge tineri motivaţi“, a declarat prof.dr. Mihaela Onofrei, prorector pentru activităţi studenţeşti şi parteneriate cu mediul economic şi sectorul public de la UAIC.

Anul trecut s-au implicat în acest eveniment 15 organizaţii studenţeşti şi au fost vizitate 37 de licee, adică peste 5.600 de elevi din 13 oraşe din toată Moldova.

Publicație: Ziarul  de Iași

Cadrele didactice ale UMF Iași au validat modificările aduse de noua Cartă Universitară

Comunitatea academică a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” a votat astăzi, 15 decembrie, pentru validarea Cartei Universitare și a Codului de Etică. Dintre cei 507 membri prezenți la vot, 91,89% au fost de acord cu modificările aduse de noua Cartă Universitară.

Procesul de revizuire a Cartei a început în primăvara acestui an, prin consultarea comunității academice asupra modificărilor necesare a fi aduse. Acesta a fost primul pas al unui proces complex și transparent, în care s-au implicat toți membrii comunității academice cu scopul armonizării Cartei cu toate schimbările care au survenit de la ultima modificare, în 2011.

După dezbaterea în comunitatea universitară, în conformitate cu Legea Educației Naționale, propunerea noii Carte a fost adoptată de către Senatul UMF Iaşi, reunit în ședință în data de 14 noiembrie, iar până pe 25 noiembrie s-a aflat în dezbatere publică.

Pe 9 ianuarie 2017 se va valida în Senat formula finală, urmând ca a doua zi, pe 10 ianuarie, să fie trimisă la Ministerul Educației pentru obținerea avizului de legalitate.

„Un obiectiv strategic prevăzut în planul meu managerial, în baza căruia am primit votul comunității academice a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, este adaptarea Cartei la cerințele actuale moderne ale comunității universitare. Este necesară corelarea Cartei cu legislația în vigoare în domeniul învățământului, în condițiile în care de la publicarea noii Legi a învățământului, în 2011, au fost adoptate peste 300 de acte normative de modificare. Mulțumesc colegilor care au venit astăzi la vot”, a declarat prof.univ.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

 Publicație: Ziarul de Iași

Ministrul Educației a aprobat înființarea Consiliului de Etică și Management Universitar

Ministrul Educației, Mircea Dumitru, a aprobat constituirea Consiliului de Etică și Management Universitar (CEMU) și Regulamentul de organizare și funcționare a acestui organism, care va avea un rol consultativ în cadrul Ministerului.

Potrivit unui comunicat transmis joi de Ministerul Educației, rolul Consiliului de Etică va fi dezvoltarea culturii etice și a integrității în universitățile din România.

Noul Consiliu va determina și sprijini universitățile să pună în practică, în mod organizat, transparent și eficient, politicile de etică și integritate universitară, în conformitate cu prevederile legislației în domeniu.

„Consiliul de Etică și Management Universitar se pronunță asupra litigiilor de etică universitară și analizează cazurile referitoare la abateri de la normele de etică și management universitar, în urma sesizărilor făcute de persoane fizice/ juridice sau prin autosesizare, după ce subiectul lor a fost analizat în cadrul facultății/ universității. Termenul de investigare a sesizărilor este de 3 luni de la data înregistrării acestora”, afirmă sursa citată.

Consiliul de Etică și Management Universitar are 11 membri, desemnați autonom de Consiliul Național al Rectorilor, Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior, Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior, Consiliul Național al Cercetării Științifice, Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare și de federațiile naționale studențești.

„Cu excepția reprezentantului organizațiilor studențești, membrii CEMU trebuie să fie cadre didactice și cercetători, având cel puțin titlul de conferențiar sau cercetător științific II ori titluri echivalente obținute în străinătate. Mandatul membrilor este de 4 ani, indiferent de eventuale întreruperi. Ulterior constituirii, consiliul își va alege președintele și vicepreședintele și va numi un secretar general”, precizează comunicatul Ministerului.

Publicație: România Liberă