O NOUA conferinta ISTORICA, la Universitatea Cuza din Iasi

In perioada 26-27 mai 2017, se va organiza un nou „Call for Papers: Perspectives in humanities and social sciences: hinting at interdisciplinarity”. Tema editiei a IV-a este intitulata „Revolutiile – o arheologie a schimbarii”. Evenimentul este coordonat de Departamentul de Cercetare Interdisciplinar – Domeniul Socio-Uman din cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi.
„Sensul primar, prezent si azi in sfera sa semantica, al termenului «revolutie» este cel din stiintele naturale: miscarea continua a unui corp care, strabatand o curba inchisa, se intoarce periodic in punctul de pornire. Sensul politic sau tare, aparut in Europa secolelor XVI-XVII, se refera la o reactie orientata impotriva unei ordini constituite, a unui status socio-politic, cu scopul de a produce mutatii fundamentale in acesta. De aici, patrunzand in mai toate domeniile, «revolutie» desemneaza, in sens general, orice schimbare radicala a paradigmelor, a valorilor sau normelor, orice transformare consistenta intr-un domeniu, menita sa il restructureze si sa il reorganizeze pe temeiul unor principii noi ce vizeaza intregul spectru al vietii si interpretarea realitatii ca atare. Cu toate acestea, orice incercare de circumscriere mai exacta a conceptului trebuie sa tina seama de taxonomia revolutiilor: sociale, stiintifice, culturale, industriale, tehnologice etc. Fiecare tip impartaseste cu toate celelalte tipuri numeroase asemanari, in acelasi timp deosebindu-se de fiecare in parte prin multiple particularitati. Chiar si asa, efortul nu e deloc simplu: de la Tocqueville si Marx la Kondratiev, Durkheim, Weber, Arendt, Giddens, incercarile de a defini revolutia sociala si schimbarea sociala in genere au facut apel la diverse perspective de abordare si la concepte la fel de greu de definit: forte si relatii de productie, libertate/ libertati, constiinta sociala, reforma, leadership”, arata in descrierea oficiala organizatorii manifestarii.

Publicație: Bună Ziua Iași

 

Un profesor din Iasi, in ipostaze de SPECTACOL tocmai in Thailanda

  • La inceputul acestei luni (1-6 februarie 2017 – n.r.), inventatorii romani au fost prezenti la „Thailand Inventors Day in Bangkok”, eveniment organizat de Consiliul National al Cercetarii din Thailanda, cu sprijinul Federatiei Mondiale a Inventatorilor – IFIA • Delegatia Romaniei, condusa de dr. ing. Andrei Victor Sandu de la Universitatea Tehnica – TUIASI Gheorghe Asachi din Iasi, presedinte al Forumului Inventatorilor Romani, a promovat opt inventii din mai multe sfere ale creatiei

 

Inventatorii romani au fost prezenti la „Thailand Inventors Day in Bangkok”, eveniment organizat de Consiliul National al Cercetarii din Thailanda, cu sprijinul Federatiei Mondiale a Inventatorilor (IFIA). Delegatia Romaniei a fost condusa de dr. ing. Andrei Victor Sandu de la Universitatea Tehnica (TUIASI) Gheorghe Asachi din Iasi, presedinte al Forumului Inventatorilor Romani.
Un domeniu de interes, cel al protectiei mediului, a intrigat juriul international, astfel ca inventatorii de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Protectia Mediului (INCDPM) din Bucuresti au cucerit un numar mare de medalii si premii pentru inventiile prezentate si anume: Statie de tipul DKTB de monitorizare a ihtiofaunei si in special a sturionilor, prin teledetectie cu marca ultrasonica, in diferite conditii hidrologice – medalie de aur, Statie mobila de tipul DKMR-01T de monitorizare prin teledetectie a ihtiofaunei si in special a sturionilor in conditii hidrologice dificile – medalie de argint, Solutii tehnice pentru protejarea ecosistemelor zonelor umede si a populatiei impotriva inundatiilor – medalie de aur, Complex de producere a energiei regenerabile in ape curgatoare – medalie de argint si Premiul special oferit de MyRIS Malaiezia respectiv Complex off-shore de producere a energiei regenerabile – medalie de aur. De asemenea, premiul special R. ALEKSEEV a fost decernat Institutului pentru protectia mediului de catre Russian House Association.
Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi, in colaborare cu Universiti Malaysia Perlis au elaborat un nou aliaj pentru aplicatii medicale care a fost apreciat cu medalia de argint. O inventie foarte apreciata, care a primit medalia de aur, este cea a unui dispozitiv pentru eliminarea suspensiilor solide la instalatiile de tratare a apelor uzate, realizate de firma DFR Systems din Bucuresti – un pionier in domeniul tratarii apelor. Asociatia Inventatorilor din Indonesia INNOPA a acordat Premiul Special, iar juriul international a oferit medalia de argint – colectivului de autori condus de domnul dr. Kamel Earar – care au creat o pasta de dinti ecologica. Acestia, in prezent lucrand la alte cateva sisteme pentru igiena orala. Premiul special din partea fundatiei EuroBusiness Haller din Polonia a fost decernat colectivului de la Departamentul TEPM al Facultatii de Stiinta si Ingineria Materialelor a Universitatii Tehnice Gheorghe Asachi din Iasi, pentru rezultate deosebite in cercetarea stiintifica si inovare”, a transmis Ioana Pruteanu de la Centrul de Informare Europe Direct Iasi.

 Publicație: Bună Ziua Iași