„Scoala de Bani pe Roti”, in Gradina Botanica „Anastasie Fatu” din Iasi

 Gradina Botanica „Anastasie Fatu” a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi gazduieste o noua interesanta manifestare! Este vorba de actiunea „Scoala de Bani pe Roti„, caravana educativa organizata de o importanta banca comerciala din Româna.

„În perioada 16 ianuarie (de astazi – n.r.) si pana pe 1 martie 2018, la Gradina Botanica «Anastasie Fatu», copiii cu vârsta cuprinsa între 7 si 14 ani sunt invitati sa participe la atelierele interactive de educatie financiara organizate gratuit de specialisti în acest domeniu. Prin intermediul acestui program national de educatie financiara, tinerii din Iasi si din localitatile limitrofe vor avea ocazia sa parcurga diferite etape de întelegere si constientizare a modului în care se folosesc banii. Activitatile «Scolii de Bani pe Roti» se desfasoara zilnic, între orele 9:00 si 17:00, într-un camion special adaptat pentru acest eveniment„, au transmis oficialii UAIC.

Publicație : Bună Ziua Iași

 

Prof. Horia-Nicolai Teodorescu a devenit membru titular al Academiei Române

 Iaşul are un nou academician. Prof. univ. dr. ing. Horia – Nicolai Teodo­rescu, profesor al Universităţii Teh­nice „Gheorghe Asachi“, a fost ales membru titular al Academiei Române.

Titlul de academician a fost oferit cadrului didactic de la Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Teh­nologia Informaţiei la finele anului trecut. Academicianul Horia – Nicolai Teodorescu este şi director al In­stitutului de Informatică Teoretică al Filialei Iaşi a Academiei Române, predând de-a lungul timpului la TUIASI cursuri precum Materiale pentru electronică, Fiabilitate, Proce­sarea imaginilor şi semnalului vocal sau Sisteme nuanţate. În prezent, acesta predă cursurile de Micro­controlere şi microsisteme, dar şi de Electronică şi informatică medicală, în timp ce la master predă Fundamentele inteligenţei artificiale.

Acad. Horia – Nicolai Teodorescu a precizat că a primit numirea ca pe o mare onoare, dar care presupune şi un număr mare de noi îndatoriri, responsabilităţi şi activităţi în cadrul Academiei şi în afara ei.

„Poate cel mai bogat ansamblu de responsabilităţi este cel al datoriilor morale, în care membrii Academiei se implică adesea în colectiv sau anonim şi care sunt poate mai puţin vizibile. Exemple sunt participarea la colective de redactare a unor lucrări ample, precum Istoria Civilizaţiei Româneşti, aflată în lucru, participarea la editarea şi îngrijirea de reviste ale Academiei Române, participarea la diverse activităţi de jurizare şt­iinţifică, la activităţi culturale şi ştiinţifice organizate sau co-organizate de Academia Română, re­dactarea de puncte de vedere fundamentate, solicitate de structuri ale statului sau decise de Academie ca fiind de importanţă vitală pentru stat şi naţiune – de exemplu, problema Roşia Montană. Desigur, am amintit doar câteva aspecte dintr-o ţesătură densă“, a declarat acad. Horia – Nicolai Teodorescu.

Publicație : Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași

 SPECTACULOS! Un grup de studenti din Iasi au creat o masina-robot SENZATIONALA! Aceasta va putea SCHIMBA industria automobilelor din toata lumea

Sse studenti de la Facultatea de Constructii de Masini si Management Industrial – CMMI de la Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” – TUIASI au câstigat prima etapa a concursului de roboti mobili-powered by Marquardt • Intrecerea a avut loc vineri, 12 ianuarie 2018, tocmai la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu

Succes deosebit pentru un grup de studenti din Iasi! Este vorba de sase studenti de la Facultatea de Constructii de Masini si Management Industrial (CMMI) de la Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” (TUIASI) din Iasi. Acestia au câstigat prima etapa a concursului de roboti mobili-powered by Marquardt. Totul a avut loc vineri, 12 ianuarie 2017, la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

De precizat ca, initial, studentii au urmat un program de pregatire pentru proiectarea si realizarea robotului, iar mai apoi au fost împartiti în doua echipe ce au realizat o masina care, prin intermediul unor senzori, a urmarit un anumit traseu. Din echipa intitulata „Roboiasi” au facut parte Ana Ghimp, Alexandru Ceobotari si David Luntrariu, iar echipa „Optimus” a fost reprezentata de Catalina Lazar, Catalin Agrigoroae si Gabriel Gherasim.

„Pentru studentii nostri, aceasta a fost prima data când fac un astfel de robot. Aceasta participare este si rodul unei îndelungi colaborari cu Universitatea
«Lucian Blaga» din Sibiu si corpul didactic de acolo, mai exact profesorul Sever-Gabriel Racz, directorul Departamentului de Masini si Echipament Industrial. Traseul final pe care trebuiau sa îl urmeze a fost o necunoscuta, masina fiind calibrata pe niste trasee existente”, a precizat decanul de la CMMI – prof. univ. dr. ing. Catalin Dumitras.

Tinerii de la TUIASI, asi in dezvoltarea Roboticii

Din cele 17 echipe care s-au înscris la concursul gazduit de orasul Sibiu, cele doua echipe de la Universitatea Tehnica din Iasi au fost cele mai rapide, echipa „Roboiasi” avand un timp de 20,707 secunde, iar „Optimus” un timp de 20,907 secunde. „În primul rând, materia a fost noua pentru noi si am fost surpinsi de cât de frumoasa poate fi Robotica, chiar daca noi doar am gustat acum putin din ea, pentru ca la noi nu se face la facultate. A fost o experienta unica”, a marturisit David Luntrariu, component al echipei Roboiasi – student în anul al III-lea la CMMI.

Pe de alta parte, tinerii considera ca, desi au fost grupati în doua echipe, au reusit sa câstige tocmai prin faptul ca au functionat ca una singura. „Cei de la Sibiu au cunostinte mai bune în domeniul respectiv, iar noi avem cunostinte mai bune tehnice, adica noi ne-am gândit foarte bine la cum sa functioneze masina, cum sa arate, ce greutate sa aiba, chiar si ce înclinatie sa aiba rotile ca sa poata lua curbele mai repede si cred ca asta ne-a facut sa fim remarcati”, a punctat si Catalina Lazar, studenta în anul al III-lea la aceeasi facultate.

Important de mentionat ca, la finalul lunii februarie 2018, va fi programata o a doua etapa a concursului. De data aceasta, traseul care va trebui sa fie urmat de masina-robot creata de studentii Politehnicii iesene va deveni mai complicat, urmand sa apara obstacole, precum si un sens giratoriu din care masina va trebui sa iasa pentru reveni pe traseu.

Publicație : Bună Ziua Iași