18 septembrie

Conferinta internationala organizata de Facultatea de Istorie a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi

In perioada 2-5 noiembrie 2017, Facultatea de Istorie a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi, în parteneriat cu Facultatea de Istorie, Filosofie si Teologie a Universitatii „Dunarea de Jos” din Galati organizeaza la Iasi, cu sprijinul financiar al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, conferinta internationala cu tema: „Identitati etno-confesionale si reprezentari ale celuilalt in spatiul est-european: între stereotip si vointa de a cunoaste”. La conferinta s-au putut înscrie cadre didactice si cercetatori din domeniile istorie, lingvistica, sociologie, psihologie si alte domenii conexe.
„Printre temele de discutie posibile enumeram: Politici etno-culturale din perspectiva istorica; Identitate locala si identitate nationala; Stereotipuri identitare în constiinta locuitorilor din Ucraina, Republica Moldova si Ucraina; «Noi si ceilalti» – raporturi inter-comunitare;(Re)constructii identitare în contextul Europei de azi; Istoria, religia, lingvistica si demersul identitar; Predarea/învatarea istoriei minoritatilor nationale: între istoria statului, istoria natiunii si istoria locala”, au aratat organizatorii.
Comunicarile vor fi de 15-20 de minute. Limba oficiala a conferintei va fi Limba româna, dar se vor accepta prezentari în Limba engleza sau rusa, organizatorii asigurând o traducere simultana. Lucrarile conferintei urmeaza a fi publicate într-un volum tiparit la Editura Universitatii Cuza.

Publicație : Bună Ziua Iași

16 septembrie

Incepand de astazi, elevii si studentii isi pot face vizele de flotant

Începând de astazi, 18.09.2017, Serviciul de evidenta a persoanelordemareaza actiunea de punere în legalitate a elevilor si studentilor cazati în cadrul caminelor, liceelor si universitatilor iesene. Actiunea de depunere a cererilor si eliberare a actelor de identitate cu mentiunea de stabilire a resedintei (aplicata pe verso) se va desfasura prin intermediul administratorilor de camine. Stabilirea resedintei este gratuita din luna februarie si nu se mai percepe taxa extrajudiciara de timbru de 5 lei.

„Pentru persoanele care solicita stabilirea resedintei în locuri de cazare în comun – camine, campusuri universitare, institutii de ocrotire si protectie sociala, la rubrica din Cererea pentru înscrierea în actul de identitate a mentiunii privind stabilirea resedintei, destinata gazduitorului, se mentioneaza datele administratorului imobilului, care semneaza si aplica stampila administratiei. Pentru informatii suplimentare stam la dispozitia administratorilor de camine la telefon 0332/803160, interior 11 sau email evp•dlep-iasi.ro”, au precizat reprezentantii Directiei Locale de Evidenta a Persoanelor Iasi.

De precizat faptul ca în rubrica din Cererea pentru stabilirea resedintei, destinatia gazduitorului, vor fi mentionate datele administratorului imobilului, care va semna si va aplica stampila administratiei.

Publicație : Bună Ziua Iași

Ceremonia oficiala, ASTAZI, dedicata deschiderii noului an academic la Universitatea de Agronomie din Iasi. Participa INVITATI SPECIALI

Noul an universitar debuteaza la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad” din Iasi, astazi, 18 septembrie 2017. Deschiderea oficiala se va derula în Aula Magna „Haralamb Vasiliu” a institutiei, începând cu ora 11:00.
La eveniment vor fi prezenti Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, Directorul Directiei Generale de Învatamânt Superior din cadrul Ministerului Educatiei Nationale (MEN), prof. dr. Ioan Groza, vicepresedintii Academiei de Stiinte Agricole si Silvice (ASAS) – Gheorghe Ionescu-Sisesti, respectiv Valeriu Tabara si Mihai Nicolescu. Si oficialitati locale, rectorii universitatilor publice din Iasi, directori ai unitatilor deconcentrate din oras, directori de Statiuni agricole din Regiunea Nord -Est (NE), directori ai unor importante companii agricole partenere, alaturi de cadre didactice si studenti vor lua parte la manifestare.

„Ne propunem ca în anul 2018, anul Centenarului Marii Uniri, sa finalizam investitia pentru Ingineria produselor alimentare, sa continuam investitia pentru Laboratorul de virusologie – proiect cu fonduri europene, sa finalizam procedurile pentru construirea unui Spital veterinar regional pentru animale de renta si a unui Institut Regional de Cercetari Horticole. De asemenea, vom avea în vedere si modernizarea Caminului A4 si reabilitarea Clinicilor veterinare, vom continua consolidarea si reabilitarea spatiilor din corpul central al universitatii, vom continua reabilitarea Bazei de practica de la Plaiu Sarului si alte proiecte prevazute în Planul strategic aprobat de Senatul universitatii. Universitatea noastra promoveaza si are ca obiectiv major si în anul universitar 2017-2018, «Excelenta si Calitatea» în formarea si perfectionarea noii generatii, precum si în formarea continua a fortei de munca din arealul nostru de competenta”, a precizat prof. univ. dr. ing. Vasile Vintu, rector USAMV.

Publicație : Bună Ziua Iași

 

Profesori din Franța, inclusiv de la Universitatea Sorbona, au școlit, la Constanța, zeci de doctoranzi din România și străinătate

În perioada 13-16 septembrie, Universitatea ”Ovidius” din Constanța și-a deschis porțile pentru 34 de doctoranzi din țară și din străinătate care au participat la Școala de toamnă Corpus, prin care organizatorii și-au propus să lămurească acest concept de neocolit în oricare dintre cercetările științifice.

Școala Doctorală de Științe Umaniste și Facultatea de Litere, prin vocea conf.univ.dr. habil. (conferențiar universitar doctor abilitat) Monica Vlad, au lansat invitații mai multor profesori din străinătate care au ținut conferințe dimineața și au animat ateliere de lucru după-amiaza cu tinerii cercetători. Maria Cândea și Helene Quanquin, de la Universitatea ”Paris 3 Sorbonne Nouvelle”, respectiv Mariella Causa de la Universitatea ”Montaigne” din Bordeaux au prezentat cele mai noi direcții în stabilirea unui corpus de cercetare, în cadrul conferințelor interactive, dar mai ales al atelierelor de lucru.

Invitații speciali de-a lungul celor patru zile, prof.univ.dr. Adina Ciugureanu, director al Institului de Studii Doctorale, prof.dr. Eduard Vlad, directorul Școlii Doctorale de Științe Umaniste și prof.dr. Cristina Tamaș, decanul Facultății de Litere au punctat, pe rând, utilitatea întâlnirilor dintre doctoranzi și cercetători din lumea întreagă, dar și necesitatea înființării unei rețele de comunicare între membrii căreia comunicarea pe teme științifice să ducă la clarificarea demersurilor doctoranzilor.

Cea mai interesantă provocare lansată tinerilor doctoranzi a fost aceea de a-și prezenta teza la care lucrează în numai trei minute și să se supună evaluării atât a colegilor, cât și a profesorilor participanți. O atmosferă destinsă, colegială și multe zâmbete au fost sarea și piperul acestor zile la capătul cărora, deși foarte obosiți, doctoranzii au declarat unanim că a fost o întâlnire pertinentă și necesară pentru ca cercetările lor să fie la rigoarea cerințelor academice internaționale.

„Suntem la finele unui proiect a cărui organizare a necesitat aproape nouă luni, dar suntem conștienți că Școala Doctorală de Științe Umaniste din Constanța se poate mândri cu aceste patru zile de muncă intensă, de dinamism intelectual și de efervescență. Invitați de prestigiu, profesori recunoscuți internațional pentru fiecare dintre domeniile lor, au făcut ca proiectul să fie la standarde științifice foarte înalte. Mulțumesc tuturor colegilor care m-au sprijinit la Universitatea ”Ovidius”, prof. Adina Ciugureanu, prof. Eduard Vlad și decanul Facultății de Litere, prof. Cristina Tamaș, și care m-au asigurat că această manifestare ar trebui să devină tradiție la Constanța.”, a declarat la finalul manifestării conf. univ. dr. habil. Monica Vlad, inițiatoarea proiectului.

Publicație : România Liberă