Lansarea volumului intitulat „Tezaurul Romaniei de la Moscova”, la Universitatea Cuza din Iasi

Vineri, 24 februarie 2017, la ora 18:00, în Sala Senatului de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi unde va avea loc lansarea volumului „Tezaurul României de la Moscova. Inventarul unei istorii de o suta de ani”, cea mai ampla carte publicata pâna acum despre Tezaurul trimis în 1916 si 1917 la Moscova, pentru protejarea valorilor Statului român.
La dezbaterea organizata cu aceasta ocazie vor participa Marian Voicu, autorul cartii si al documentarului cu acelasi titlu, prof. univ. dr. Daniel Sandru, prof. univ. dr. ing. Daniel Condurache, prorector al Universitatii Tehnice (TUIASI) Gheorghe Asachi din Iasi. Lansarea va fi urmata de proiectia documentarului realizat de Marian Voicu, „Tezaurul României de la Moscova. Inventarul unei istorii de o suta de ani” – 2013.
În volumul „Tezaurul României de la Moscova. Inventarul unei istorii de o suta de ani”, jurnalistul Marian Voicu prezinta paienjenisul de negocieri pe acest subiect, începute înca de la finalul Primului Razboi Mondial, dar care au lasat problema Tezaurului în mare parte nerezolvata, marcata de scurte îmbunatatiri conjuncturale si de tergiversari fara sfârsit.
Toate regimurile politice care au venit la putere de atunci au cerut rusilor Tezaurul. Aceasta istorie complicata a fost reconstituita în urma unei documentari foarte serioase, pe baza consultarii arhivei diplomatice, a rapoartelor si proceselor verbale oficiale, a inventarelor valorilor evacuate, materialelor aparute în presa, a jurnalelor personalitatilor implicate, a corespondentei oficiale si a altor documente de arhiva si contine interviuri luate de Marian Voicu si Liviu Iurea unor specialisti si diplomati români si rusi.
Multe din documentele publicate în volum sunt inedite. Pentru cei mai multi dintre români, Tezaurul înseamna aurul Bancii Nationale a României. Si totusi, acesta reprezenta mai putin de o zecime din valoarea bunurilor evacuate în Rusia în 1916 si 1917. Românii au expediat atunci tezaurele Bancii Nationale si ale Casei de Depuneri si Consemnatiuni, ale bancilor private si ale institutiilor publice, bijuteriile Coroanei, cele mai importante obiecte de arta din muzee si colectiile private, odoarele manastiresti, colectiile numismatice, arhivele statului, arhivele diplomatice, manuscrisele, cartile rare, în fine, tot ce reprezenta, ca patrimoniu, identitatea natiunii române, începând cu secolul al XIV-lea.

Publicație: Bună Ziua Iași

 

Pregatire pentru liceeni ieseni la Bacalaureat, organizata de Universitatea Tehnica din Iasi

Universitatea Tehnica (TUIASI) Gheorghe Asachi Iasi, prin Facultatea de Mecanica, anunta organizarea unor cursuri de pregatire pentru proba de Matematica a examenului de Bacalaureat 2017. Cursurile sunt gratuite si au în vedere programele M1 si M2 (filiera tehnologica si stiinte ale naturii).
Acestea vor avea loc în fiecare sâmbata de la ora 9:00, începând cu 13 februarie 2017, în Amfiteatrul M1 al Facultatii de Mecanica. Scopul principal al acestor actiuni ale Politehnicii iesene este acela de a-i sustine pe viitorii absolventi de clasa a XII-a in a promova una dintre cele mai grele discipline de finalizare a studiilor liceeale.

Publicație: Bună Ziua Iași

 

Sute de liceeni ieseni, într-un tur ghidat la cele 11 facultati ale Universitatii Tehnice din Iasi

Aproximativ 200 de liceeni au ocazia sa se familiarizeze cu mediul universitar si cu viata de student în urma unui parteneriat derulat între Universitatea Tehnica (TUIASI) Gheorghe Asachi din Iasi si organizatia non-guvernamentala „Scoala de Valori„, prin proiectul Grow. În cadrul parteneriatului, TUIASI a invitat liceenii care fac parte din proiect sa viziteze, într-un tur ghidat, cele 11 facultati ale institutiei de învatamânt superior tehnic. Astfel, deja, aproximativ 80 de liceeni au vizitat laboratoarele facultatilor alaturi de studenti si profesori ai unitatii educationale.

„Ne bucura sa avem elevi în universitatea noastra, de aceea noi ne-am deschis portile, iar ei au acceptat invitatia noastra si au venit în perioada lor de vacanta. Parteneriatul acesta înseamna ca vom derula si în viitor si alte proiecte, în care sa ne regasim si care sa fie reprezentative si pentru noi si pentru ei”, a precizat prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector responsabil cu relatiile internationale al Universitatii Tehnice.
În urma acestei vizite, coordonatorii proiectului Grow spun ca liceenii si-au conturat deja o idee referitoare la specializarea pe care vor sa o urmeze la facultate.
„Am dorit sa îi scoatem pe elevi din mediul de la scoala si sa îi ducem sa vada ce îi asteapta mai departe în studentie, sa descopere ce înseamna fiecare facultate. Din discutiile avute cu ei dupa acest tur, am observat ca o parte stiu deja ca vor sa urmeze o anumita specializare”, a declarat Teodora Baltatu, coordonatorul local al proiectului Grow.
În continuare, liceenii vor putea participa la o serie de workshopuri organizate în cadrul proiectului, care vor avea loc începând de joi, 16 februarie (ieri, – n.r.). Acestea vor avea loc de la ora 16:00 pâna la 20:00, iar sâmbata si duminica, de la ora 10:00 la 20:00, în doua dintre salile de curs de la Facultatea de Constructii si Instalatii si de la Facultatea de Mecanica.
„În cadrul acestor workshopuri vor fi activitati recreative care tin de public speaking, de management, iar la finalul fiecarui workshop se va discuta pe baza a ceea ce s-a întâmplat si cum s-ar putea aplica în viata reala. Toate vin în completarea a ceea ce se învata la scoala, însa acolo este într-o varianta mai restrânsa, nefiind prioritatea scolii de stat. Ne-am gândit ca acest proiect sa vina în sprijinul liceenilor, pentru a descoperi ce facultate isi doresc sa urmeze, pe ce domeniu, în special sa fie ceva care sa li se potriveasca cu adevarat, nu doar ceea ce li se transmite sau ce cred ei ca li s-ar potrivi”, a mai transmis Baltatu.
Workshopurile vor fi sustinute de doi traineri de la „Scoala de Valori” si trei studenti internationali din Cehia, Islanda si Brazilia. Proiectul Grow este unul de educatie non-formala dedicat liceenilor, aflat la a XVII-a editie, care se desfasoara concomitent în 16 orase din tara si are scopul de a-i ajuta pe liceeni sa se dezvolte în plan personal si profesional. TUIASI a derulat si anul trecut, în luna mai, un parteneriat cu „Scoala de Valori”, concretizat prin proiectul „Laboratorul de Cariere”.

Publicație: Bună Ziua Iași

 

Record de performanţă atins de studenţii ieşeni

Studenţii Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TU Iaşi) au stabilit un nou record de performanţă.

Mai exact, aceştia au obţinut un număr impresionant de 11 medalii (6 de argint şi 5 de bronz) la cea de-a opta ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Matematică Online „Team Internet Mathematical Olympiad – Blitz and Championship”, organizată de Universitatea „Ariel” din Israel.

În total, la competiţie au participat 154 de echipe, însumând un număr de 616 studenţii. Concursul s-a desfăşurat pe două secţiuni – Blitz şi Championship, studenţii ieşeni pregătindu-se în cadrul „Centrului de Pregătire Performanţă în Matematică” al TU Iaşi, coordonat de către lect. univ. dr. Marcel Roman, alături de conf. univ. dr. Ariadna-Lucia Pletea, lect. univ. dr. Daniela Roşu, prof. univ. dr. Radu Strugariu şi lect. univ. dr. Marian Panţiruc. „Concursul a crescut de la an la an şi a ajuns în momentul de faţă să aibă o foarte mare anvergură, cu cele 154 de echipe înscrise. Au fost universităţi din foarte multe ţări, printre care şi Rusia, Belarus, Turkmenistan, Polonia, Serbia, Bulgaria sau Ungaria. Anul acesta am observat că această competiţie a luat amploare şi în Universitatea noastră, a devenit mai populară”, a declarat lect. univ. dr. Marcel Roman.

Următorul concurs pentru care se pregătesc studenţii TU Iaşi este Olimpiada Internaţională de Matematică SEEMOUS 2017, care va avea loc în prima săptămână din luna martie, iar apoi va avea loc, în luna mai, faza pe ţară a Concursului Naţional „Traian Lalescu”.

* * *

Lista completă a echipelor câștigătoare, în funcție de categoria la care au fost înscriși și de medalia obținută:

Categoria „Blitz”:

Medalii de argint:

  • Florin-Cosmin CRIHAN (Facultatea de Automatică și Calculatoare, anul al III-lea)
  • Maria GRIGORIU (Facultatea de Automatică și Calculatoare, anul al III-lea)
  • Florina PANTILIMONESCU (Facultatea de Arhitectură „G. M. Cantacuzino”, anul I)
  • Anda UNGUREANU (Facultatea de Automatică și Calculatoare, anul al III-lea)
  • Iuliana-Bianca POROȘNIUC (Facultatea de Automatică și Calculatoare, anul I)
  • Roxana-Ana- Maria APETREI (Facultatea de Automatică și Calculatoare, anul I)
  • Oana-Maria BLEJUȘCĂ (Facultatea de Automatică și Calculatoare, anul I)
  • Bogdan-Ionuț LUCHIAN (Facultatea de Automatică și Calculatoare, anul I)

Medalii de bronz

  • Robert-Andrei BRUTARU (Facultatea de Automatică și Calculatoare, anul I)
  • Delia-Gabriela BURDEA (Facultatea de Automatică și Calculatoare, anul I)
  • Ana-Maria PUȘCAȘU (Facultatea de Automatică și Calculatoare, anul I)
  • Florin-Alexandru VASLUIANU (Facultatea de Automatică și Calculatoare, anul al II-lea)
  • Dănuț TRĂSNEA (Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, anul alII-lea)
  • Darius APETROAEI (Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, anul II-lea)
  • Gabriel GIURGICĂ (Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, anul al II-lea)
  • Ștefan STOICA (Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, anul al II-lea)
  • Maria FRENȚESCU (Facultatea de Automatică și Calculatoare, anul I)
  • Ovidiu DĂSCĂLESCU (Facultatea de Automatică și Calculatoare, anul I)
  • Cosmin TĂRNĂUCEANU (Facultatea de Automatică și Calculatoare, anul I)
  • Bogdan VĂCĂRIUC (Facultatea de Automatică și Calculatoare, anul I)
  • Constantin-Marian MEREU (Facultatea de Automatică și Calculatoare, anul al II-lea)
  • Andrei-Alexandru BACIU (Facultatea de Automatică și Calculatoare, anul al II-lea)
  • Rareș IFRIM (Facultatea de Automatică și Calculatoare, anul al II-lea)
  • Sabina-Ioana STOIAN (Facultatea de Automatică și Calculatoare, anul al II-lea)

 

Categoria „Championship”:

Medalii de argint

  • Constantin-Marian MEREU (Facultatea de Automatică și Calculatoare, anul al II-lea)
  • Andrei-Alexandru BACIU (Facultatea de Automatică și Calculatoare, anul al II-lea)
  • Rareș IFRIM (Facultatea de Automatică și Calculatoare, anul al II-lea)
  • Sabina-Ioana STOIAN (Facultatea de Automatică și Calculatoare, anul al II-lea)
  • Florin-Cosmin CRIHAN (Facultatea de Automatică și Calculatoare, anul al III-lea)
  • Maria GRIGORIU (Facultatea de Automatică și Calculatoare, anul al III-lea)
  • Florina PANTILIMONESCU (Facultatea de Arhitectură „G. M. Cantacuzino”, anul I)
  • Anda UNGUREANU (Facultatea de Automatică și Calculatoare, anul al III-lea)
  • Robert-Andrei BRUTARU (Facultatea de Automatică și Calculatoare, anul I)
  • Delia-Gabriela BURDEA (Facultatea de Automatică și Calculatoare, anul I)
  • Ana-Maria PUȘCAȘU (Facultatea de Automatică și Calculatoare, anul I)
  • Florin-Alexandru VASLUIANU (Facultatea de Automatică și Calculatoare, anul al II-lea)
  • Ioana HUȘTIU (Facultatea de Automatică și Calculatoare, anul I)
  • Mihaela-Alexandra BARB-CIORBEA (Facultatea de Automatică și Calculatoare, anul I)
  • Mihail MUNTEANU (Facultatea de Automatică și Calculatoare, anul I)
  • Sofia HUȘTIU (Facultatea de Automatică și Calculatoare, anul al III-lea)

Medalie de bronz

  • Codruț-Andrei DIACONU (Facultatea de Automatică și Calculatoare, anul al III-lea)
  • Bogdan BĂLĂU (Facultatea de Automatică și Calculatoare, anul al III-lea)
  • Tudor-Andrei VRABIE (Facultatea de Automatică și Calculatoare, anul al III-lea)
  • Victor-Eduard ROBU (Facultatea de Automatică și Calculatoare, anul al III-lea)

 Publicație: Evenimentul

 

Târg de universităţi pentru tinerii care vor să studieze în străinătate

Tinerii care vor să studieze în străinătate au posibilitatea de a consulta ofertele unor universităţi de prestigiu din Europa, Statele Unite ale Americii şi China, în perioada 18 – 23 februarie, la târgul World Education Fair.

„Aflat la a 26-a ediţie, târgul va prezenta ofertele a peste 100 de instituţii de învăţământ — şcoli, licee, universităţi, dar şi tabere educaţionale din Marea Britanie, Germania, Italia, Spania, Grecia, SUA, Elveţia, Olanda, Portugalia, Canada, Franţa, Danemarca şi China”, a declarat Ana Maria Papp, managerul Departamentului Universităţi în Străinătate din cadrul IntegralEdu, citată de Agerpres.

Tururi virtuale pentru viitorii studenţi

Potrivit sursei citate, multe universităţi care participă la târg au oferit tururi virtuale pentru ca viitorii studenţi să vadă condiţiile oferite de instituţiile de învăţământ superior. Universităţile vin şi cu oferte pentru tabere educaţionale, individuale sau de grup, în destinaţii precum Franţa, SUA, Elveţia, Spania, Germania ori Marea Britanie.

Taxele pentru tabere sunt cuprinse între 700 de euro în Germania şi 700 de lire în Marea Britanie pe săptămână până la 2.000 de franci elveţieni, însă cuprind toate serviciile în afară de biletul de avion.

Târgul va fi organizat la Bucureşti în zilele de 18 şi 19 februarie, fiind urmat de două sesiuni la Craiova şi Constanţa în zilele de 21 şi 23 februarie.

Publicație: Adevărul