Training-uri pentru o cariera de succes, la o mare institutie de invatamant superior ieseana

In perioada 17 ianuarie – 23 februarie 2017, Departamentul Servicii pentru Studenti si Absolventi (DSSA) din cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi organizeaza, in mod gratuit, o seria de traininguri menite sa le deschida drumul catre o cariera de succes. Spre exemplu, training-urile pentru luna aceasta sunt: Corala Universitas – arta si provocare, Tehnologia pentru studentie, Managementul timpului, Invata sa inveti sau Managementul stresului in sesiune.
Pe de alta parte, in luna februarie sunt si mai multe oportunitati de acest gen. Concret, trainingurile oferite de DSSA sunt: Setting goals, unde poti descoperi cum sa-ti stabilesti obiectivele si cum sa identifici cele mai potrivite solutii pentru realizarea lor; Grow your MINDset – unde poti descoperi cum functioneaza mintea ta si cum o poti ajuta sa functioneze mai bine; Cum sa realizezi o prezentare de succes, unde tinerii pot invata cum sa structurezi o prezentare, cum sa prezinti eficient si atractiv informatiile si mai ales, afli ce instrumente poti folosi; Respiratia in cant si rolul cuvantului in abordarea partiturilor muzicale, organizat in doua parti, una care pune accent pe notiunile elementare despre respiratie in cant si cealalta care abordeaza problema dictiei.
In final, ultimul training este intitulat Doctorat 1.0 si se adreseaza doctoranzilor care doresc sa isi imbunatateasca modalitatea de lucru, sa afle instrumente si metode concrete de eficientizare a activitatii si de planificare a acesteia.

Publicație: Bună Ziua Iași

EXCLUSIV! Un profesor si studentii sai de la Universitatea Cuza au ajuns pe prima pagina a ziarelor din Europa. Povestea lor este SENZATIONALA

 Un grup de tineri, coordonat de un valoros profesor si arheolog de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, a facut o descoperire istorica, anul trecut, pentru intreaga Romanie! • Acestia au surprins, in imagini obtinute cu ajutorul unor dispozitive de cercetare stiintifica ultra-moderne, o serie de elemente de-a dreptul unice si de spectaculoase • Actiunea a avut loc la peste o suta de kilometri de orasul Iasi • Ca dovada a rezultatelor spectaculoase ale muncii lor, acestia au ajuns sa fie promovati la nivel international 
Tinerii specialisti ai Platformei ArheoInvest din cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) au realizat, în prima jumatate a anului trecut, o serie de prospectiuni magnetometrice non-invazive, care au confirmat mai vechile ipoteze asupra unor situri arheologice sau au fost confirmate de cercetarile arheologice propriu-zise de anul acesta. Echipa de arheologi, sub coordonarea conf. univ. dr. Vasile Cotiuga si CS III dr. Andrei Asandulesei, au realizat prospectiuni în doua importante situri arheologice, anume Cucuteni din Câmpia Moldovei si în celebra cetate geto-dacica de la Cotnari, de pe Dealul Catalina.
„In urma prospectiunilor din asezarile cucuteniene de la Filiasi- Dealul Boghiu (azi pe raza comunei Ion Neculce, judetul Iasi – n.r.) si de la Ripiceni- Holom, judetul Botosani, de pe malul Prutului, s-a putut observa ca asezarile sunt mult mai întinse decât se credea, ele având mai multe sisteme defensive concentrice sau semi-concentrice, respectiv rectangulare. Daca pâna acum arheologii se opreau cu investigatiile la primul rând de fortificatii (de regula format dintr-un sant cu val de pamânt, eventual si cu palisada de lemn – n.r.), noile prospectiuni atesta clar ca existau mai multe asemenea sisteme, fiind vorba, spunem noi, de asezari complexe, cu o suprafata locuita foarte mare, de peste 10 hectare, cu multiple amenajari interioare, si nu de extinderi treptate ale asezarii, prin astuparea unor sisteme de fortificatii si construirea altora, la marginea asezarii”, a dezvaluit profesorul Cotiuga.
Descoperiri publicate intr-o prestigioasa revista internationala 
Tocmai pe acest plan, chiar la inceputul acestui an, un articol ce poarta semnatura CS III dr. Andrei Asandulesei a fost publicat pe 6 ianuarie, pe faimoasa platforma stiintifica on-line „Remote sensing”, cu sediu in Elvetia, la Basel.
„Totul poate fi consultat aici: http://www.mdpi.com/2072-4292/9/1/41?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook. Astfel, aparitia in aceasta prestigioasa publicatie on-line arata ca munca noastra in cadrul Platformei ArheoInvest da roade si este recunoscuta si certificata in toata lumea. Mai mult, avand in vedere ca e vorba de Cultura Cucuteni, asta asa cum am mai spus, aceasta poate deveni un brand de tara”, a declarat conf. univ. dr. Vasile Cotiuga.

Complex de constructii vechi de milenii, pe teritoriul Romaniei 
Mai mult, la Ripiceni, cercetarile arheologice din vara anului trecut, coordonate de conf. univ. dr. Dumitru Boghian de la Universitatea Stefan cel Mare din Suceava, au confirmat existenta, oarecum în centrul asezarii, a unui sistem complex de constructii, pe o suprafata foarte mare, de peste o mie de metri patrati, care nu este exclus sa reprezinte o zona sacra a asezarii, asemenea anticelor acropole.
„Cert este ca ne aflam în fata unei situatii arheologice deosebite, pusa în lumina de echipa ArheoInvest pentru prima data, care asteapta sa fie investigata în întregime. La Cotnari, vechile cercetari arheologice, conduse de regretatul arheolog iesean Adrian C. Florescu, au pus în lumina structura deosebita a sistemului de fortificatii, unicat în lumea getica est-carpatica, valurile de pamânt de mari dimensiuni având o structura interioara din piatra sau lut ars. Putine informatii erau despre interiorul incintei de 4.5 hectare, despre care erau pareri împartite: fie a fost intens locuita, fie era doar un spatiu de refugiu pentru comunitatile din jur. Prospectiunile realizate acum o luna de zile au oferit o imagine asupra posibilelor anomalii arheologice din cunoscuta cetate. Din analiza preliminara a acestora, se poate spune ca incinta cetatii nu a fost locuita, ea fiind folosita foarte probabil de o garnizoana redusa numeric, împreuna cu basileul (rege – n.r.) din zona, având rol de cetate de refugiu pentru multiplele comunitati getice ce traiau în asezari deschise, neaparate, din zona”, a conchis arheologul iesean.
Urmele unei mega-structuri asemanatoare cu un templu

Mai departe, este important de mentionat ca, conf. univ. dr. Dumitru Boghian a facut parte din echipa de specialisti care a colaborat cu cei de la UAIC intr-un proiect ce a dus la aceasta descoperire arheologica a anului din Romania. Acesta este intitulat „Evolutia habitatului uman preistoric si protoistoric în depresiunea Prutului Mijlociu”.
„La Ripiceni e vorba de un sit foarte mare pentru cultura Cucuteni, chiar gigantic! Noile cercetari derulate cu cei de la ArheoInvest, anume cu colegii de la Universitatea Cuza, prin Andrei Asandulesei si Felix Tencariu, au presupus scanarea mangetometrica pentru o suprafata de aproape zece hectare. Aici e un patrimoniu arheologic foarte bine conservat. Am gasit si o mega-structura ce poate fi un templu, insa acum nu ne putem pronunta asupra destinatiei celor gasite la Ripiceni. Avem indicii de unde se pot obtine detalii extrem de importante si de interesante pentru civilizatia cucuteniana. Sunt si urme de locuinte ce reliefeaza elemente extrem de valoroase despre practicile constructive ale cucutenienilor, acestea avand un grad ridicat de sanitate”, reliefeaza si Boghian.

Publicație: Bună Ziua Iași

 

Șase studenți ai Universității Tehnice au câștigat burse de 9.600 de lei de la compania Tenaris Silcotub Zalău

Șase studenți ai Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași s-au numărat printre câștigătorii burselor Roberto Rocca, oferite de către compania Tenaris Silcotub Zalău. Aceștia vor primi burse de 800 de lei timp de 12 luni, ajungând să încaseze în total 9.600 de lei din partea companiei.  

Cei șase tineri provin de la cinci facultăți ale TUIAȘI. Cristina Florentina Savu și Vlad Cazacu de la Facultatea de Construcții de Mașini și Management Industrial, Laura Elena Țiplea de la Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului și Dan Irinel Archip de la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată sunt studenți la licență, în timp ce Alexandru Cohal de la Facultatea de Automatică și Calculatoare și Ioan Adrian Spiță de la Facultatea de Mecanică sunt înmatriculați la studiile de masterat.

Criteriile de selecție din rândul studenților au ținut cont de rezultatele excepționale de la activitățile didactice, abilitățile de lider ale acestora și pasiunea pentru inginerie, fiind vorba de tinerii care vor proiecta lumea în care vom trăi, cu toții, mâine. Pentru alegerea câștigătorilor, compania vine și desfășoară o serie de interviuri anual în fiecare dintre universitățile partenere, criteriile de selecție pentru oferirea burselor fiind stabilite exclusiv de către Tenaris Silcotub Zalău.

TUIAȘI a fost reprezentată la ceremonia de decernare a burselor de prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică, conf. univ. dr. Bogdan Ciobanu, prodecan al Facultății de Construcții de Mașini și Management Industrial și șef de lucrări univ. dr. Andrei Victor Sandu, de la Facultatea de Știința și Ingineria Materialelor. Andrei Victor Sandu, în calitate de președinte al Forumului Inventatorilor Români, a acordat Companiei Tenaris Silcotub din Zalău o medalie și o plachetă pentru întreaga activitate de cercetare desfășurată în decursul timpului în facilitățile acesteia.

„Numărul universităților implicate în acest program de burse Roberto Rocca a crescut, în anul acesta acordându-se și o bursă Universității «Babeș-Bolyai» din Cluj Napoca. A fost o manifestare foarte frumoasă, foarte caldă, deoarece profesorii implicați în acordarea acestor burse formează deja o mică comunitate la nivel național. Ne întîlnim periodic, cel puțin o dată pe an atunci când se desfășoară această activitate de decernare. După decernare, o parte dintre participanți au vizitat fabrica, iar studenții au fost implicați într-un workshop. Ei desfășoară anumite activități în comun, e important că se cunosc, sunt studenți de factură bună din diverse zone alte tehnicii, din diverse facultăți, cu diverse preocupări, dar care au în comun performanța în activitate științifică și didactică”, a declarat prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin.

În total, au fost premiați 40 de studenți de la șase centre universitare din țară: Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, TUIAȘI, Universitatea Politehnica București, Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești și Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Tema ceremoniei de decernare a burselor Roberto Rocca a fost una în ton cu dezvoltarea tehnico-științifică accelerată a acestui început de mileniu și anume creativitatea, cu toate valențele acesteia. La ceremonie a participat în calitate de invitat special Andi Moisescu, ca fondator al ApropoTV, care a susținut o conferință motivațională despre dezvoltarea personală, apreciată de către toți studenții prezenți.

Publicație: Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași

 Cetateanul.net: Prestigiul UMF Iași se prăbușește în urma acuzațiilor de corupție

Imaginea Universității de  Medicină și Farmacie din Iași este din ce în ce mai zdruncinată în urma nesfârșitor scandaluri de corupție în care sunt implicați angajații ei, arată un articol publicat pe site-ul Cetateanul.net.

Potrivit acestei surse, UMF Iași „se prăbușește în clasamentele universitare din România dar și din străinătate”. UMF Iași a fost retrogradată de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul  Superior (ARACIS) iar în clasamentele internaționale a scăzut și 800 de locuri într-un singur an.

O mare parte din echipa rectorului Universității, Viorel Scripcariu, a fost deja audiată de procurorii DNA sau de inspectorii de integitate, afirmă site-ul Cetateanul.net.

Cel mai mare scandal legat de UMF Iași a fost cel de la admiterea din anul 2015, când 94 de candidați din Maroc, Polonia și Franța au constatat că nu sunt studenți ai UMF Iași, deși trecuseră prin procedurile de admitere și plătiseră toate taxele.

Publicație: România Liberă

Zguduită de cazurile de corupție, Universitatea de Medicină Iași se prăbușește în clasamentele universităților

Rectorul Viorel Scripcariu, încadrat de două colaboratoare cu probleme legale: prorectorul Doina Azoicăi (stânga) a fost condamnată, la fond, pentru luare de mită; Daniela Druguș, director general (dreapta), nu poate justifica o avere de peste 500.000 de lei.

Măcinată de nesfârșite scandaluri de corupție, Universitatea de  Medicină și Farmacie Grigore T. Popa Iași se prăbușește în clasamenetele univeristare din România dar și din străinătate. UMF Iași a fost retrogradată de ARACIS iar în clasamentele internaționale a „căzut” și cu 800 de locuri într-un singur an!

O mare parte din echipa rectorului Universității, Viorel Scripcariu, a dat deja ochii cu procurorii DNA sau cu inspectorii de integitate.

ARACIS a „retrogradat” UMF Iași

Altă dată „universitate – etalon” pentru medicina românească, UMF Iași a fost retrogradată și de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul  Superior (ARACIS). Instituția care acreditează instituțiile de învățământ a dat, la sfârșitul anului 2016, doar calificativul „Încredere” pentru UMF Ialși și nu  „Încredere ridicată”, cum era până acum.

Pe „Webometrics Ranking of World Universities”, UMF Iași figurează abia pe locul 3631, cu mult în urma universităților similare din București, Timișoara sau Cluj și este la un pas de a fi depășită de Universitatea de Medicină din Craiova

Principalul motiv al retrogradării a fost acela al scandalului provocat de greșelile de la admiterea studenților  străini, din vara anului 2015, greșeli care au dus și la deschiderea unui dosar penal. Atunci, 94 de străini din Maroc, Polonia și Franța s-au trezit că nu sunt studenți ai UMF Iași, deși au parcurs procedurile de admitere și au achitat taxele necesare. Incidentul a dus România și în pragul unui scandal diplomatic, ambasadoarea României în Maroc, Simona Mariana Ioan, fiind convocată la Ministerul marocan de Externe pentru a da explicații privind retragerea unei liste oficiale cu 45 de studenți din această țară înscriși în primul an la UMF. Studenții figurau inițial ca fiind în primul an medicină, dar numele lor fuseseră ulterior șterse, fără vreo explicație.

În coada clasamentelor internaționaleÎntr-un singur an, UMF Iași a căzut aproape 800 de locuri în clasamentul publicat pe www.4icu.org

În clasamentele internaționale, situația UMF Iașieste tot mai dezastruoasă, de la an la an! Într-unul dintre cele mai prestigioase clasamente celor mai bune universitati la nivel global – UMF Iași nici măcar nu figurează! La fel și în alte clamente de prestigiu. Doar în clasamentele care iau în calmul mai multe mii de universități. Astfel, pe „Webometrics Ranking of World Universities”, realizat de Cybermetrics Lab, o echipă de cercetare aparținând CSIC (Consiliul Superior pentru Cercetare Științifică – cel mai mare organism de cercetare publică din Spania) UMF Iași figurează abia pe locul 3631, cu mult în urma universităților similare din București, Timișoara sau Cluj și este la un pas de a fi depășită de Universitatea de Medicină din Craiova! Într-un alt clasament internațional, publicat pe www.4icu.org, UMF Iași stă chiar mai prost – locul 4237 în 2015 a căzut pe locul 5024 în 2016. În alte clasamente de prestigiu, precum THE (www.timeshighereducation.com) sau ARWU (Academic Ranking of World Universities), UMF Iași nu figurează!Scandalurile de corupție, în inima Universității

Scandalul privind înscrierea studenților străini din 2015 nu este nici pe departe, din păcate, singurul caz de corupție din UMF Iași, condus astăzi de chirurgul Viorel Scripcariu. Din echipa pe care și-a ales-o rectorul Scripcariu, doi prorectori din șase, directorul general administrativ și cel de comunicare de la Universitatea de Medicină și Farmacie Iași (UMF) sunt acuzați de fapte de corupție sau de averi nejustificate, unii dintre ei fiind chiar și condamnați.

La începutul anului 2017, prorectorul Doina Azoicăi a fost condamnată de Tribunalul Iași la trei ani de închisoare cu suspendare, fiind găsită vinovată pentru luare de mită pe când era decanul Facultății de Medicină Iași. Ea ar fi primit de la tatăl unui student marocan o tavă și un ceainic de argint pentru a-l înmatricula, ilegal, pe fiul marocanului la facultatea la care este decan. Condamnarea nu este definitivă, dar Doina Azoicăi a fost, recent, suspendată din funcție.

Un alt prorector, pentru cercetarea științifică, Adrian Covic, este și el cercetat de DNA după o sesizare a Agenției Naționale de Integritate (ANI). În calitate de director al Spitalului Parhon, acesta s-ar fi folosit de infrastructura unității spitalicești pentru a derula contracte cu clinici unde era angajat, înțelegeri financiare de 5,2 milioane de lei.

Fostul rector, Vasile Astărăstoae a fost condamnat un an cu suspendare pentru că a atribuit ilegal un contractul de lucrări în favoarea unei societăți, iar directorul general al Rectoratului, Daniela Druguș, nu poate justifica, potrivit ANI, o avere de  523.462 de lei (peste 140.000 euro).

Publicație: Cetățeanul. net