Mai mulţi candidaţi la examenul de intrare în rezidenţiat pe post şi pe loc la UMF Iași

Anul acesta sunt mai mulţi candidaţi la examenul de intrare în rezidenţiat pe post şi pe loc la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi.

Ministerul Sănătăţii va organiza duminică concursul în şase centre universitare, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara. În centrul universitar Iaşi, faţă de anul trecut, când au fost 784, s-au înscris 820 de candidaţi la Medicină, 287 faţă de 221 în 2016 la Medicină Dentară, în timp ce la Farmacie numărul a scăzut puţin, 108 faţă de 110 anul trecut. În total sunt în Iaşi 1.215 candidaţi592 de locuri şi posturi scoase la concurs, 406 locuri la Medicină şi 102 posturi, 49 locuri la Medicină Dentară, iar la Farmacie, 32 de locuri şi trei posturi.

„La nivel naţional, au fost scoase la concurs 3.959 de poziţii (3.524 de locuri şi 435 de posturi) pe care s-au înscris 6817 candidaţi. Pe ţară, clasamentul în funcţie de numărul de înscrişi poziţionează Bucureştiul pe primul loc, cu 2.537 de candidaţi, urmat de Iaşi, cu 1.215 candidaţi şi de Cluj, cu 946 de candidaţi“, au transmis reprezentanţii UMF Iaşi.

Concursul durează patru ore, este sub forma unui test-grilă cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, testare identică pentru toate centrele universitare. Pe baza punctajelor obţinute la concurs se alcătuieşte o clasificare unică naţională pentru fiecare domeniu. Ocuparea locurilor/posturilor în specialitate se face în ordinea clasificării, în limita locurilor/posturilor publicate la concurs, indiferent de centrul universitar de concurs.

Publicație: Ziarul de Iași și Evenimentul

 

Premii pentru cercetători şi profesorii seniori de la Universitatea Tehnică

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi (TUIAŞI) şi-a premiat ieri profesorii seniori, dar şi pe cei cu o activitate ştiinţifică deosebită sau care au contribuit la promovarea universităţii pe plan academic.

Evenimentul a început de la ora 10.00, în Aula Universităţii TUIAŞI din Copou, la festivitate participând membri din conducerea TUIAŞI, dar şi reprezentanţi ai conducerii univesităţilor din Iaşi şi ai autorităţilor locale.

Cuvântul de deschidere a aparţinut preşedintelul Senatului Universităţii, Prof. univ. dr. ing. Doru Adrian Pănescu, care a precizat:

„Pentru că suntem astăzi împreună să evocăm fapte impresionante ale trecutului, ale înaintaşilor noştri, vreau să fac o subliniere cu privire la un alt moment, care este şi el fundamental pentru celebrările de astăzi. În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, când instituţiile Iaşului şi oamenii începeau să se întoarcă din refugiu, Palatul Universitar din Copou, în care ne aflăm acum, era atât de afectat încât fusese propus pentru demolare. Atunci, studenţii şi profesorii Institutului politehnic s-au opus acestei decizii şi au pus umărul la refacerea clădirii pentru ca studiile inginereşti să poată continua în Iaşi“, a precizat preşedintele Senatului TUIAŞI.

Tot în debutul întâlnirii, rectorul TUIAŞI, prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval, a prezentat pe scurt istoricul universităţii pe care o conduce, scoţând în evidenţă faptul că, chiar dacă învăţământul ingineresc din Iaşi are o vechime mult mai mare, universitatea există ca instituţie de sine stătătoare de 80 de ani.

În cadrul întâlnirii a luat cuvântul, fiind reprezentant al universităţilor de stat din Iaşi, rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ (USAMV), prof. univ. dr. Vasile Vântu, care a înmânat şi o diplomă de excelenţă din partea USAMV Iaşi.

Prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, prorector şi ordonator de credite al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi a oferit, de asemenea, o plachetă semnată de către rectorii ieşeni, dar şi din partea UAIC, dar şi câteva sticle din vinul Universităţii „Cuza“.

Din partea instituţiilor locale, au participat Marian Şerbescu, prefectul Iaşului, Mihai Chirica, primarul oraşului, dar şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Romeo Olteanu.

Premiile şi distincţiile au fost oferite de către trei dintre prorectorii TUIAŞI, fiind înmânat un titlu de „Profesor emerit“ unui cadrul didactic de la Facultatea de Hidrotehnică, prof. univ. dr. ing. Florian Stătescu.

De asemenea, au fost oferite şi 25 de distincţii pentru profesorii seniori, printre care şi prof. univ. dr. ing, Dan Walter Ursescu în vârstă de 90 de ani sau prof. univ. dr. ing Marcel Gutman, de 88 de ani.

În cadrul evenimentului de ieri au fost oferite şi cinci disctincţii de excelenţă în cercetare profesorilor şi echipelor de profesori cu cele mai remarcabile realizări în cadrul proiectelor şi demersurilor ştiinţifice şi academice.

Astăzi, de la ora 10.00, în Aula Universităţii din Copou, va avea loc şi Ceremonia festivă a Consiliului Naţional al Rectorilor, urmată de decernarea titlului onorific Doctor Honoris Causa, dar şi titlului de Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi, generalului-locotenent în rezervă Dumitru Prunariu, membru de onoare al Academiei Române.

Publicație: Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași și Bună Ziua Iași și Evenimentul

 

Facultatea de Automatica si Calculatoare a Universitatii Tehnice din Iasi, principal organizator al unei manifestari legate de SIGURANTA pe INTERNET

Universitatea Tehnica (TUIASI) „Gheorghe Asachi” din Iasi gazduieste o noua manifestare extrem de interesanta! Astfel, astazi, 17 noiembrie 2017, în amfiteatrul AC-01 al Facultatii de Automatica si Calculatoare (AC) va avea loc (in intervalul 14:00 si 18:00 – n.r.) primul workshop din cadrul Programului de Parteneriat Centric – AC – Workshop-ul CyberSecurity în cadrul caruia se vor dezbate urmatoarele teme: prezentare Echipa CyberSecurity Centric Romania – RedTeam, aspecte legale din domeniul CyberSecurity, legislatie si protocoale, Regulamentul general privind protectia datelor (GDPR) si CyberSecurity – acasa, la serviciu, la scoala.

De asemenea, vor fi abordate si urmatoarele aspecte: Pen-testing si auditul de securitate, Comportamentul corporatist al CyberSecurity, Impactul CyberSecurity asupra companiilor de dezvoltare software respectiv Programe de dezvoltare software: OWASP & tool-uri (#Fiddler, #Burp, #Zap, #Nmap, #Wireshark) – Dem. Vor prezenta Sebastian Agachie – #Centric CyberSecurity Discipline Coordinator si Petru Viorel Lupu – #Centric Ethical Hacker.

Publicație: Bună Ziua Iași