Declaratia SUPERBA a unui CELEBRU profesor in EUROPA, spusa in public la Universitatea Cuza din Iasi

  • Ieri, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi s-a derulat o remarcabila si emotionanta ceremonie academica • Aceasta l-a avut in prim-plan pe Jean Pradel, profesor emerit al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Poitiers – Franta, care a primit, la propunerea Facultatii de Drept de la Cuza, cea mai înalta distinctie, titlul de Doctor Honoris Causa- DHC si pe prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul institutiei, dar si fost judecator al Curtii Constitutionale a Romaniei • Cu acest prilej, reporterii BUNA ZIUA IASI – BZI au obtinut o declaratie impresionanta din partea cunoscutului si respectatului profesor in toata lumea 

Ieri, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi s-a derulat o remarcabila si emotionanta ceremonie academica. Ea l-a avut in prim-plan pe Jean Pradel, profesor emerit al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Poitiers – Franta, care a primit, la propunerea Facultatii de Drept de la Cuza, cea mai înalta distinctie, titlul de Doctor Honoris Causa – DHC si pe prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul institutiei, dar si fost judecator al Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR).

„Vreau sa va marturisesc ca ma simt aproape roman”
Cu acest prilej, reporterii BUNA ZIUA IASI (BZI) au obtinut o declaratie impresionanta din partea cunoscutului si respectatului profesor in toata lumea. „Sunt extrem de onorat de a fi la Iasi si de faptul ca voi primi aceasta distinctie prestigioasa din partea Facultatii de Drept a Universitatii Alexandru Ioan Cuza, care e cea mai valoroasa si, tocmai de aceea, sunt extrem de incantat! Eu iubesc foarte mult Romania, inca de acum zece ani, cand am fost invitat si am contribuit la noul «Cod penal românesc», realizat in 2006. De asemenea, eu am fost invitat sa particip in tara dumneavoastra pentru a colabora si indruma judecatori aici. Acum, sincer sa va spun, vreau sa va marturisesc ca ma simt aproape un roman…”, le-a transmis, in exclusivitate, reporterilor BUNA ZIUA IASI (BZI), profesorul emerit Jean Pradel.
Rectorul UAIC: „Studentii au avut ocazia de a intalni o mare personalitate si de a vedea un model pe care sa-l urmeze”
Pe de alta parte, rectorul de la Cuza a tinut sa reliefeze importanta acestui moment si modul in care, avand in vedere personalitatea profesorului Pradel, studentii au avut ocazia de a intalni o mare personalitate si de a vedea un model pe care, eventual, sa-l urmeze.
„Este un moment deosebit pentru universitatea noastra, in care domnul profesor Pradel devine membru al comunitatii academice de la UAIC, prin conferirea titlului de Doctor Honoris Causa – DHC. Domnia sa este unul dintre cei mai mari specialisti in Drept penal, nu doar din Franta, ci si din Europa, respectiv cu o recunoastere in intreaga lume! Asta pentru contributiile la uniformizarea dreptului, europenizarea Dreptului penal din Romania. Suntem onorati de faptul ca domnia sa este alaturi de noi. Vreau sa va spun ca, pentru un student de la Cuza, prezenta domnului Pradel este un bun prilej de a intalni o mare personalitate si de a vedea un model pe care, eventual, sa-l urmeze. Nu trebuie sa uitam ca, din Comisia de Laudatio este si decanul Facultatii din Bordeaux, este Procurorul General al Romaniei, domnul profesor Augustin Lazar, doamna profesor Cristina Rotaru de la Bucuresti, care este si judecator la Curtea Suprema de Justitie. Asadar, am reunit partea adacemica, teoretica si partea jurisdictionala, ca semn de recunoastere a prestigiului profesorului Pradel”, a declarat si rectorul Toader.
Figura de marca a lumii justitiei europene 
Jean Pradel s-a nascut la 29 octombrie 1933 în Châtellerault, Franta, acesta bucurandu-se de o vasta notorietate în spatiul academic românesc si international în ceea ce priveste Dreptul penal. În 1953 a absolvit Facultatea de Drept a Universitatii din Poitiers, în 1954 a obtinut diploma în Drept privat, în 1956 în Istoria Dreptului, în 1961 în Drept public, iar în 1960 titlul de doctor în Drept. Si-a început cariera în 1957, ca avocat stagiar la Curtea de Apel din Poitiers, apoi a fost magistrat la Brest, procuror militar în Algeria, judecator în Bressuire si din 1963 la Poitiers.
El s-a afirmat pe plan international mai ales prin lucrarile sale stiintifice, dar si datorita numeroaselor pozitii ocupate de-a lungul timpului, prin care a contribuit la evolutia Dreptului penal în Franta si nu numai. A facut parte din numeroase comisii ale Ministerului Justitiei, a fost presedintele Asociatiei franceze de Drept penal, vicepresedintele Fundatiei internationale penale si penitenciare, actualmente membru cu drept de vot al acesteia. Acesta a participat, la solicitarea Uniunii Europene (UE), la elaborarea Codului penal si Codului de procedura penala din Estonia.
De asemenea, a fost consultant pe probleme de legislatie comparata la Organizatia Natiunilor Unite – din 1997 si presedintele Societatii generale a penitenciarelor – din anul 1999. Timp de 20 de ani a fost membru al Consiliului Facultatii de Drept din Poitiers, director al Institutului de studii judiciare intre 1975-1976 si din 1977 director al Institutului de Stiinte criminalistice din cadrul acestei facultati, membru al Consiliului Stiintific al Universitatii din Poitiers intre 1985-1991, membru al Consiliului National al Universitatilor intre 1986-1997 si expert international pentru noul Cod penal românesc – 2006.

Publicație: Bună Ziua Iași

 

 Știați că în Corpul A al Universităţii din Copou a fost sediul Senatului României?

 Pe Corpul A al Universităţii din Copou a fost dezvelită ieri o placă comemorativă ce marchează funcţionarea aici a Senatului României în perioada Primului Război Mondial.

La intrarea Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi (TUIAŞI), în Corpul A din Copou, a fost dezvelită o placă comemorativă ce marchează funcţionarea Senatului României în perioada Primului Război Mondial în Aula Universităţii din Iaşi.

La evenimentul organizat la ora 10 a luat parte o delegaţie a universităţii condusă de rector, prof.dr. Dan Caşcaval, fiind prezent şi Excelenţa Sa François Saint-Paul, ambasadorul Franţei în România.

Despre importanţa plăcii comemorative a vorbit şeful Departamentului Centenar din Guvern, ieşeanul Daniel Şandru (secretar de stat), care a subliniat că în urmă cu un secol o parte importantă a unei instituţii fundamentale într-o democraţie a funcţionat la Iaşi.

„Aici a fost Senatul României într-o perioadă de restrişte, în care românii şi-au regăsit speranţa că îşi pot reîntregi ţara. De aici a plecat împlinirea dezideratului patriotic de la 1 decembrie 1918, Marea Unire“, a spus acesta.

Prof.dr. Dan Caş­caval a detaliat istoricul clădirii la începutul discursului său, explicând că soarta Iaşului a fost mereu aceea de a sta în umbră.

„Iaşul a fost foarte lăudat întotdeauna, este foarte primitor, şi este o insulă de refugiu în vremuri de restrişte. Dar nu întotdeauna este apreciat la valoarea lui şi după ce trec vremurile de restrişte“, a declarat rectorul.

Prof.univ.dr.ing. Dan Caşcaval a invocat un citat al academicianului Ion Simionescu, publicat în cartea „Oraşe din România“ în 1923, care marchează o stare a Iaşului ce este valabilă şi astăzi.

„Ca un bătrân cuminte, Iaşul aşteaptă mereu o soartă mai bună. A trecut prin toate, zile bune şi zile grele, a rămas închis în sine. Nu cunoaşte ura nici faţă de cei pe care i-a înălţat şi apoi îl uită. În schimb, întotdeauna primeşte cu dragoste pe cei care vin la el. Trecutul i-a fost glorios, se cuvine ca viitorul se vine la fel“.

Placa poate fi găsită la intrarea în Corpul A, unde îşi desfăşoară activitatea Facultatea de Electronică, Tele­comunicaţii şi Tehnologia Informaţiilor de la TUIAŞI.

Publicație: Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași

 

Elevii, ghidaţi profesional de specialişti de la „Cuza”

Elevi din 27 de licee ieşene se întâlnesc, în luna decembrie, cu profesori şi studenţi ai Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi pentru a discuta despre posibilităţile de formare şi început de carieră pe care le au după finalizarea studiilor liceale.

Pe lângă întâlnirile informative, în unele dintre licee se organizează şi workshop-uri interactive, ghidate de consilierii de carieră ai universităţii, prin care elevii sunt ajutaţi să îşi găsească singuri cele mai bune opţiuni de studii, pe baza afinităţilor, abilităţilor şi planurilor profesionale. Pentru ca elevii să îşi formeze o imagine cât mai diversă şi corectă asupra vieţii de student, la întâlniri participă, din partea Universităţii, inclusiv profesori de la facultăţi potrivite profilului elevilor, studenţi de la diverse facultăţi, precum şi angajaţi ai departamentelor pentru studenţi. Prin intermediul discuţiilor, elevii pot afla informaţii concrete despre ce presupune admiterea la facultate, oferta educaţională, oportunităţile academice dar şi perspectivele de carieră după finalizarea studiilor învăţământului superior.

Ne dorim ca Universitatea noastră să corespundă aşteptărilor viitorilor studenţi, iar în cadrul întâlnirilor organizate la licee, să oferim informaţii utile, astfel încât potenţialii candidaţi să facă alegeri inspirate, potrivite cu înclinaţiile şi talentele lor şi să se îndrepte spre facultatea potrivită. Acesta ar fi un câştig, atât pentru fiecare elev în parte, cât şi pentru facultăţile în care vor ajunge tineri motivaţi şi dornici să vadă studenţia ca pe o perioadă unică de creştere personală şi profesională”, a declarat prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, prorector pentru activităţi studenţeşti şi parteneriate cu mediul economic şi sectorul public.

Ediţia de anul trecut a întâlnirilor cu elevii, organizată sub titlul „Caravana UAIC”, a implicat 15 organizaţii studenţeşti, 34 de studenţi ambasadori, 37 de licee vizitate şi peste 5600 de elevi din 13 oraşe. La începutul anului 2017, profesorii şi studenţii universităţii vor pleca într-un turneu în zona Moldovei pentru a organiza astfel de întâlniri cu elevii din licee din afara Iaşului.

 Publicație: Evenimentul

 

Aflați ce mesaj a fost scris pe răvașul extras de Mugur Isărescu la Iași

 Universitatea Tehnică „Gheorghe Asa­chi“ din Iaşi (TUIAŞI) a fost, joi, 15 decembrie, gazda unei delegaţii a Băncii Naţionale a României condusă de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Prof.dr. Dan Caşcaval, rectorul TUIAŞI, prof.dr. Da­niel Condurache, prorectorul responsabil cu informatizarea şi comunicaţiile digitale, prof.dr. Daniela Tărniceriu, decanul Fa­cultăţii de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ETTI), şi Mihaela Ştirbu, director al Bibliotecii Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“, au condus invitaţii într-un tur ghidat al aulei şi bibliotecii instituţiei de învăţământ superior tehnic.

Aflată în administrarea TUIAŞI, în Corpul A, împărţit cu Universitatea „Al.I. Cuza“, Aula „Gheorghe Asachi“ a găzduit şedinţele Senatului României în perioada din Primul Război Mondial.

Mugur Isă­rescu s-a declarat impresionat de Biblio­teca Universităţii Tehnice. Guvernatorul BNR a trecut printr-un „ritual“ al bi­bliotecii şi a extras un răvaş dintr-o urnă cu mesaje pe care a găsit inscripţionat îndemnul: „citeşte mai întâi cărţile bune, căci nu vei avea timp să le citeşti pe toate“. Semnând în Cartea de Onoare a bibliotecii, acesta a transmis conducerii Universităţii „succes în efortul de reabilitare“.

Uni­versitatea a fost încurajată să facă parte din programul Academica BNR, care presupune un parteneriat între BNR, Consiliul Naţional al Rectorilor şi universităţile din România ce au ca demers formarea studenţilor în domeniile feno­menelor şi proceselor economico-financiare, guvernatorul exprimându-şi convingerea că există o puternică apropiere între învăţământul tehnic şi cel economic, cele două fiind, în anumite domenii comune, indivizibile.

„Domnul Mugur Isărescu ne-a sfătuit să insistăm foarte mult pe fonduri europene şi pe cele naţionale pentru reabilitarea corpului de clădire în care se află şi biblioteca, şi aula. A fost impresionat de tot ce înseamnă arhitectură, şi chiar de vechimea fişelor din bibliotecă. A dorit să ţinem legătura şi să ne implicăm, pentru că, în viziunea dumnealui, învăţământul tehnic are o mare importanţă în dezvoltarea instituţiilor bancare“, a declarat rectorul Dan Caş­caval.

 

Publicație: Ziarul de Iași  și Bună Ziua Iași

 

 Diploma onorifica acordata de UNESCO Romania, Universitatii Cuza din Iasi

Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi a primit, în cadrul reuniunii aniversare, diploma „România – UNESCO: 60 de ani” din partea Comisiei Nationale a României (CNR) pentru Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO). Evenimentul a avut loc joi, 15 decembrie 2016, ora 17:00, în incinta sediului CNR UNESCO.

Diploma a fost acordata „în semn de înalta recunoastere a contributiei la împlinirea si afirmarea idealurilor si obiectivelor UNESCO în România” si a fost acceptata, în numele Universitatii Cuza, de prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, prorector pentru activitati studentesti si parteneriate cu mediul economic si sectorul public de la UAIC.
„România celebreaza anul acesta 60 de ani de la aderarea la UNESCO. Aceasta aniversare, care a întrunit mai multi reprezentanti ai institutiilor si autoritatilor nationale ce au contribuit la activitatea UNESCO, a fost marcata de o gama larga de activitati ce tin de diverse preocupari ale actorilor nationali pentru realizarea idealurilor si obiectivelor propuse de organizatie. De asemenea, în cadrul evenimentului au participat actualii si fostii reprezentanti în structurile UNESCO, atât cele nationale, cât si internationale, reprezentanti ai universitatilor, ai asociatiilor, a centrelor si cluburilor pentru UNESCO din România. Au fost invitati ambasadori si oficiali români la UNESCO, parlamentari si reprezentanti ai presei”, au transmis reprezentantii de la Cuza.
De precizat ca reuniunea aniversara „Romania – UNESCO: 60 de ani” a facut parte din cea de-a II-a editie a „Portilor Deschise ale CNR UNESCO”. Aceasta a fost lansata în contextul aniversarii mentionate si si-a propus sa prezinte celor interesati activitatile Comisiei cu scopul de a promova propriile optiuni de natura stiintifica, educationala si culturala.

Publicație: Bună Ziua Iași și Evenimentul

 

Campanie de PROMOVARE si CONSILIERE a elevilor din liceele iesene, marca UAIC

Elevi din 27 de licee iesene se întâlnesc, pe parcursul acestei luni, cu profesori si studenti ai Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi, pentru a discuta despre posibilitatile de formare si început de cariera pe care le au dupa finalizarea studiilor liceale. Pe lânga întâlnirile informative, în unele dintre licee se organizeaza si workshopuri interactive, ghidate de consilierii de cariera ai universitatii, prin care elevii sunt ajutati sa îsi gaseasca singuri cele mai bune optiuni de studii, pe baza afinitatilor, abilitatilor si planurilor profesionale. Pentru ca elevii sa îsi formeze o imagine cât mai diversa si corecta asupra vietii de student, la întâlniri participa, din partea UAIC, inclusiv profesori de la facultati potrivite profilului elevilor, studenti de la diverse facultati, precum si angajati ai departamentelor pentru studenti.

„Ne dorim ca Universitatea noastra sa corespunda asteptarilor viitorilor studenti, iar în cadrul întâlnirilor organizate la licee, sa oferim informatii utile, astfel încât potentialii candidati sa faca alegeri inspirate, potrivite cu înclinatiile si talentele lor si sa se îndrepte spre facultatea potrivita. Acesta ar fi un câstig, atât pentru fiecare elev în parte, cât si pentru facultatile în care vor ajunge tineri  motivati si dornici sa vada studentia ca pe o perioada unica de crestere personala si profesionala. Adresam multumirile noastre sincere conducerilor liceelor iesene, colegilor nostri care au primit Caravana UAIC, pregatind împreuna elevii de azi si transformând studentii de mâine în tineri pregatiti pentru viata si încrezatori în fortele lor”, a reliefat prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, prorector pentru activitati studentesti si parteneriate cu mediul economic si sectorul public.
Editia de anul trecut a întâlnirilor cu elevii, organizata sub titlul „Caravana UAIC”, a implicat 15 organizatii studentesti, 34 de studenti ambasadori, 37 de licee vizitate si nu în ultimul rând, peste 5.600 de elevi din 13 orase: Vaslui, Bârlad, Falticeni, Suceava, Botosani, Dorohoi, Roman, Piatra Neamt, Tg. Frumos, Pascani, Tg. Neamt, Bacau si Onesti.

Publicație: Bună Ziua Iași și Evenimentul

 

Se pun la bătaie 200.000 euro pentru studenţii ieşeni care gândesc maşina viitorului

 Studenţii Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi au posibilitatea de a participa la o com­petiţie internaţională cu premii în valoare de peste 200.000 de euro pentru a concepe maşina anului 2030. Competiţia este organizată de o companie din industria automotive, Valeo, şi caută idei care pot fi puse în practică pentru a crea a­ceastă maşină a viitorului.

Com­petiţia a ajuns la a patra ediţie şi presupune formarea unor echipe de doi-cinci studenţi, ce poate include şi un profesor universitar, care să vină cu o soluţie pe două teme: cea mai bună inovaţie în domeniul automotive şi cea mai bună idee de a utiliza maşina într-un nou mod. Marele premiu pentru fiecare categorie este de 100.000 de euro, iar cele 24 de echipe preselectate vor primi câte 5.000 de euro pentru a o putea implementa. Echipele care vor ajunge pe locul al doilea vor primi 10.000 de euro.

„Acceptând provocarea de a intra în Valeo Inno­vation Challenge, studenţii au oportunitatea de a deveni lideri în inovaţia de automobile, realizând maşina anului 2030 – mai in­teligentă, mai prietenoasă cu mediul, mai intuitivă şi mai distractivă“, au precizat organizatorii.

Echipele finaliste vor zbura la Paris pentru ceremonia oficială de premiere din octombrie 2017, termenul limită de înscriere fiind 31 ianuarie 2017.

Publicație: Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași și Evenimentul

 

UMF are o nouă Cartă și un nou Cod de Etică. Urmează şi un nou sistem de vot?

 Care sunt cele mai importante prevederi din documentul adoptat prin referendum:

Comunitatea academică a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ a aprobat, în urma referendumului, validarea Cartei Universitare şi a Codului de Etică modificate de către noua conducere a instituţiei de învăţământ superior medical.

În urma referendumului la care a participat întreaga comunitate academică, desfăşurat la finalul săptămânii trecute, s-au validat unele măsuri unice în universităţile din România, printre care şi limitarea numărului de mandate pe care le pot avea prorectorii şi decanii la două, după ce Legea Educaţiei Naţionale reglementează doar numărul mandatelor pe care le poate avea un rector.

La vot au fost prezente 507 cadre didactice şi de cercetare, suficient pentru a îndeplini cvorumul, dintre acestea 91,89% fiind de acord cu modificările aduse.

„Procesul de revizuire a Cartei a început în primăvara acestui an, prin consultarea comunităţii academice asupra modificărilor necesare a fi aduse. Acesta a fost primul pas al unui proces complex şi transparent, în care s-au implicat toţi membrii comunităţii academice cu scopul armonizării Cartei cu toate schimbările care au survenit de la ultima modificare, în 2011“, au transmis reprezentanţii UMF Iaşi.

Propunerea UMF Iaşi de modificare a Cartei a fost votată de către Senatul UMF pe 14 noiembrie şi s-a aflat până pe 25 noiembrie în dezbatere publică pe siteul instituţiei de învăţământ superior. Pe 9 ianuarie, Senatul se va reuni şi unul dintre subiectele de pe agenda acestuia va fi validarea formulei finale, pe 10 ianuarie urmând a fi trimisă la Ministerul Educaţiei Naţionale pentru obţinerea avizului de legalitate.

„Este necesară corelarea Cartei cu legislaţia în vigoare în domeniul învăţământului, în condiţiile în care, de la publicarea noii legi, în 2011, au fost adoptate peste 300 de acte normative de modificare“, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.

Întrebat la conferinţa de presă despre oportunitatea modificării sistemului de alegeri de la UMF, unic în peisajul românesc prin votul pe bază de punctaj, rectorul a spus că acest lucru nu a fost luat încă în considerare, dar că se află sub analiză.

 Publicație: Ziarul de Iași și Evenimentul