Noi cursuri la Centrul de Studii Europene din cadrul Universitatii Cuza din Iasi

Centrul de Studii Europene (CSE) din cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi organizeaza, in luna februarie 2017, doua cursuri de scurta durata, unul de formator de 40 ore si unul de manager proiect de 60 ore. Termenul limita pentru inscrieri este 7 februarie. Cursurile sunt autorizate de Autoritatea Nationala pentru Calificari (ANC) si se adreseaza persoanelor care detin o diploma de licenta. Absolventii vor primi la finalul cursurilor certificate recunoscute de Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei Nationale.
Cursurile se adreseaza, in special, celor care doresc sa-si imbunatateasca nivelul cunostintelor si sa obtina competente suplimentare pentru asumarea de noi responsabilitati in cadrul activitatilor derulate in mod curent. Echipa de formatori pentru aceste cursuri este alcatuita din specialisti din cadrul Universitatii Cuza cu o vasta experienta in domeniu care activeaza, fiind completata cu specialisti care activeaza in mediul privat, pentru a prezenta o componenta practica adaptata la noile cerinte din piata. Programarea cursurilor este flexibila, pentru a permite celor care lucreaza sa participe la toate activitatile teoretice si aplicative. CSE ofera posibilitatea unor reduceri de taxe pentru cadre didactice, studenti, care detin deja o diploma de licenta, si grupuri de cursanti”, reliefeaza cei de la Centrul de Studii Europene al UAIC.

Publicație: Bună Ziua Iași și Ziarul de Iași

 

Un important retailer irlandez caută să angajeze absolvenţi de la UAIC. Ce calități trebuie să aibă candidații

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi oferă o serie de oportunităţi pentru studenţii care vor să se angajeze la finalul studiilor, pe baza unor parteneriate create cu unele companii. 

În cazul acesta, UAIC promovează un anunţ de angajare din partea unui cunoscut retailer irlandez, Kerry Group, care cauă studenţi români, absolvenţi de studii superioare, vorbitori de limba română, ca să se alăture echipei lor. „Compania vizează tineri ambiţioşi şi entuziaşti interesaţi de următoarele domenii: contabilitate şi finanţe, inginerie, asigurarea calităţii, cercetare şi dezvoltare, resurse umane, marketing şi vânzări, informatică şi logistică şi aprovizionare“, au precizat reprezentanţii companiei. Aceştia promit, la nivel de benefcii, un salariu atractiv şi posibilitatea efectuării unei vizite în Irlanda, unde va fi vizitat sediul central Kerry Group şi va exista posibilitatea ca doritorii să înveţe de la cei mai experimentaţi angajaţi. Cei care se înscriu devreme, vor avea şanse mai mari în procesul de selecţie.

 Publicație: Bună Ziua Iași

 

Cum poţi afla secretele unei cariere de succes

Oportunitate incredibilă pentru studenții unei universități ieșene *aceștia au ocazia de a descoperii toate secretele unei cariere de succes *managementul timpului, trucuri pentru dezvoltarea personală sau pentru o prezentare de succes, toate acestea vor fi prezentate într-o manieră interactivă și atractivă *totul este gratuit, fiind la un click distanță de cei interesați

Departamentul Servicii pentru Studenți și Absolvenți (DSSA) din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași organizează, în perioada 17 ianuarie – 23 februarie, o serie de traininguri gratuite pentru studenți, menite să le deschisă acestora drumul către o carieră de succes. Astfel, fie că este vorba despre dezvoltare personală, artă, tehnologie sau pur și simplu despre trucuri utile pentru cei care vor să-și organizeze mai bine timpul și mintea, studenții au la dispoziție o gamă largă de traininguri din care pot alege.

Trainingurile lunii Ianuarie

Luna ianuarie îi așteaptă pe studenți cu câteva traininguri de dezvoltare personală pe cât de interesante, pe atât de utile. Astfel, în cadrul cursului„Managementul timpului”, studenții vor putea afla cum să-și gestioneze corect cele 86.400 de secunde dintr-o zi, astfel încât să reușească să îndeplinească tot ceea ce și-au propus. De asemenea, participanții la training vor mai afla care este relația lor cu timpul, care sunt cele mai frecvente probleme legate de timp cu care se confruntă un student, ce este managementul timpului și care sunt tehnicile care conduc la o gestionare mai eficientă a acestuia. Acest curs se va desfășura astăzi, 18 ianuarie, începând cu ora 10:00 și va fi susținut de Andrei Alma.

Tot astăzi va avea loc și trainingul intitulat sugestiv „Învață să înveți”. Acesta se adresează studenților interesați să afle mai multe despre cum pot organiza activitatea de învățare astfel încât să fie productivi, eficienți și să aibă succes. În cadrul cursului, participanții vor fi ajutați să descopere ce stă în spatele motivației lor de a învăța, care este stilul fiecăruia de învățare, dar și care sunt strategiile de luare a notițelor și de recapitulare. Trainingul „ Învață să înveți” se va desfășura în intervalul 12:30 – 14:30 și va fi susținut de Oana Chisăliță.

Luna ianuarie va continua cu trainungul „Managementul stresului în sesiune”, care se va desfășura mâine, 19 ianurie, începând cu ora 10:00. În cadrul acestuia, participanții vor afla care sunt diferitele tipuri de stres și cum acționează fiecare, dar și care sunt tehnicile care ajută la gestionarea corectă a stresului. De asemenea, studenții vor avea ocazia de a descoperi care sunt factorii care stau la baza stresului lor și ce efecte are acesta asupra fiecăruia. Toate aceste informații vor fi furnizate de trainerul Irina Șubredu.

Propunerile lunii februarie

În luna februarie, studenții vor avea posibilitatea de a participa la cinci trainguri, deopotrivă atractive și incitante. Primul dintre acestea este programat pe data de 21 februarie, în intervalul 10:00 – 12:00, și se intitulează „Setting goals” („Stabilirea obiectivelor”). Scopul principal al acestuia este descoperirea metodelor de stabilire a obiectivelor și identificarea soluțiilor potrivite pentru realizarea acestora.

Cel de-al doilea training al lunii februarie, „Grow your MINDset”, îi va ajuta pe participanți să înțeleagă cum funcționează mintea fiecăruia, și, mai ales, cum poate fi aceasta ajutată să funcționeze mai eficient. Astfel, în cadrul acestui training studenții vor înțelege cum reacționează atunci când se confruntă cu obstacole și piedici, vor învăța cum să-și asculte vocea interioară și care sunt tehnicile care ajută la dezvoltarea minții. „Grow your MINDset” va avea loc marți, 21 februarie, începând cu ora 14:00.

Pe 22 februarie, studenții vor afla cum pot avea succes la prezentările pe care le au de făcut la cursuri în cadrul trainingului „Cum să realizezi o prezentare de succes”. Cum se structurează o prezentare, care sunt tehnicile potrivite și care sunt aplicațiile cheie care pot transforma o prezentare simplă într-una de succes, sunt doar câteva dintre lucrurile care vor fi prezentate în cadrul acestui training. Diana Chihaia, trainerul cursului, îi așteaptă pe toți cei interesați începând cu ora 10:00.

Următorul training se intitulează „Respirația în cânt și rolul cuvântului în abordarea partiturilor muzicale – Dicție, noțiuni preliminare; Exerciții” și este destinat celor care vor să descopere arta interpretării și a pronunțării corecte. În cadrul celor două parți ale acestui training, participanții vor afla care este rolul cuvintelor într-o partitură muzicală, care este importanța dicției, dar și care sunt tehnicile de pronunțare. Prima parte a trainingului se va desfășura pe data de 23 februarie, începând cu ora 10:00.

Ultimul training pregătit de cei de la DSSA este vine în ajutorul celor care trebuie să-și pregătească lucrarea de doctoral. „Doctorat 1.0 ” îi va ajuta pe doctoranzi să își organizeze eficient activitatea din timpul studiilor, să identifice pașii care trebuie să-i urmeze pentru atingerea obiectivelor, dar și care sunt strategiile de analiză a literaturii științifice.

Cei interesați se pot înscrie accesând acest link, participarea la toate trainingurile fiind gratuită. Locația fiecărui training va fi comunicată participanților cu o zi înainte ca acestea să se desfășoare.

* * *

Calendarul trainingurilor:

18 ianuarie, 10:00 – Managementul timpului (Andrei Alma)

18 ianuarie, 12:30 – Învață să înveți (Oana Chisăliță)

19 ianuarie, 10:00 – Managementul stresului în sesiune (Irina Șubredu)

21 februarie, 10:00 – Setting goals/Stabilirea obiectivelor (Andrei Alma)

21 februarie, 14:00 – Grow your MINDset (Irina Șubredu)

22 februarie, 10:00 – Cum să realizezi o prezentare de succes (Diana Chihaia)

23 februarie, 10:00 – Respirația în cânt și rolul cuvântului în abordarea partiturilor muzicale – Dicție, noțiuni preliminare; Exerciții (Gabriela Enășescu)

23 februarie, 12:30 – Doctorat 1.0 (Oana Chisăliță)

 Publicație : Evenimentul

DOSAR EXPLOZIV! AVERTISMENT UCIGATOR pentru toata populatia Iasului! Nici un CUTREMUR devastator nu ar putea avea asemenea consecinte

  Daca nu se vor lua masuri rapide, atat de catre autoritatile publice locale, dar mai ales de cele abilitate la nivel national, intreaga populatie a orasului Iasi risca sa suporte consecinte asemanatoare cu cele de la Cernobal • Mai mult, cei mai afectati vor fi copiii si tinerii, amenintati de boli latente, dar cu efecte devastatoare si ireversibile asupra sanatatii • Din fericire, tocmai pentru a se preveni totul atat timp cat se mai poate, un cercetator de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza a studiat intreg fenomenul si vine cu un raport oficial, ce contine cauzele, consecintele, dar si solutiile care pot remedia intreaga situatie
Usor-usor, la o moarte sigura, latenta (care sta ascunsa, nu se arata si nu se manifesta, dar poate oricand sa izbucneasca sau sa devina activa – n.r.) si nimicitoare este expusa intreaga populatie a orasului Iasi. In acest context, in lipsa unor masuri rapide, care trebui luate atat de catre autoritatile publice locale, dar mai ales de cele abilitate la nivel national, iesenii risca sa suporte consecinte asemanatoare cu cele de la Cernobal.
Poluarea ucide, incet, dar sigur!
De remarcat ca, cei mai afectati vor fi copiii si tinerii, amenintati de boli cu efecte devastatoare si ireversibile asupra sanatatii! Din fericire, tocmai pentru a se preveni totul atat timp cat se mai poate, un cercetator de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC) a studiat intreg fenomenul si vine cu un raport oficial, ce contine cauzele, consecintele, dar si solutiile care pot remedia intreaga situatie.

Este vorba de conf. univ. dr. Silviu Gurlui, in prezent directorul Laboratorului de Optica Atmosferei, Spectroscopie si Laseri (LOASL) din cadrul Facultatii de Fizica de la UAIC. Acesta este autor al studiului intitulat „Poluarea si speranta de viata în România. Monitorizarea si cercetarea calitatii mediului: îmbunatatirea cadrului legislativ si a infrastructurii nationale”.
„Poluarea si schimbarile climatice sunt teme de maxima importanta la nivel mondial, iar efectele ireversibile care le provoaca asupra sanatatii sunt atent monitorizate de colective prestigioase de cercetare din întreaga lume. Cercetarea fundamentala si aplicativa ocupa un loc de prim rang pentru întelegerea si prevenirea efectelor cauzate de poluare, pentru cresterea sperantei de viata. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), numai în 2012 au fost înregistrate peste sapte milioane de decese la nivel mondial, cauzate de poluare. De asemenea, OMS atrage atentia ca nivelul crescut de poluare reduce semnificativ speranta de viata. Astfel, România ocupa abia locul 110 în lume, dupa Algeria, Siria, Libia, Tunisia, Kuweit, Libia si abia locul 30 în Europa, dupa Ungaria, Estonia, Serbia sau Slovacia. Institutul National de Statistica indica, în 2015, ca rata mortalitatii este mai mare în România decât media Uniunii Europene (UE), iar ponderea mortalitatii cauzate de afectiuni cardiovasculare este cea mai mare în Romania. Bucurestiul si Iasul sunt cunoscute ca fiind printre cele mai mari focare de poluare din România, iar o reducere a concentratiei doar pentru particule în suspensie PM2.5 la un sfert din valoarea actuala ar rezulta o crestere a sperantei de viata de cel putin 22 de luni. Cele doua orase ocupa si primele locuri din cele 25 de tari UE la numarul de spitalizari anuale”, reliefeza Gurlui.

Populatia care traieste în vecinatatea strazilor cu trafic intens, cea mai expusa
Pe de alta parte, cercetatorul de la Cuza arata ca populatia Iasului care traieste în vecinatatea strazilor cu trafic intens, sufera afectiuni ale aparatutlui respirator cauzat de poluare si este cu mult mai mare în special pentru copii sau la tineri cu vârsta de pâna la 17 ani.

„În Iasi, poluarea este cauzata, pe de o parte, de factori umani, anume industrie, trafic auto sau arderi de biomasa, si pe de alta parte de factori naturali, anume cenusa vulcanica sau de praful saharian! Caracterizarea spatio-temporala a acestor poluanti din atmosfera si întelegerea dinamicii lor reprezinta obiective strategice pentru UE. Iasul dispune de singurul echipament din România care poate investiga si monitoriza compozitia chimica a atmosferei la altitudini de pana la zece kilometri sau a surselor poluarii. Acest echipament este realizat la Universitatea Cuza, intr-un proiect national finantat de Agentia Spatiala Romana. Pe de alta parte, Iasul nu are harti de dispersie a compusilor poluanti, asta chiar daca urbea moldava se afla într-o regiune activa favorizata de directia de deplasare a maselor de aer, care pot antrena foarte frecvent aerosolii proveniti din zone cu incendii importante ale unor pasuni, paduri, în special din Rusia, Ucraina si Lituania. Ucraina este una din tarile cu un potential nuclear foarte important. Catastrofa produsa la centrala nucleara de la Cernobal, aflata la doar 500 de kilometri de Iasi, influenteaza înca mediul înconjurator, iar arderile de biomasa din arealul învecinat sunt un pericol activ si iminent pentru populatie si mediul înconjurator”, mai arata cercetatorul de la UAIC.
Ce trebuie facut
Plecand de la toate aceste elemente grave constatate, conf. univ. dr. Silviu  Gurlui vine si cu o serie de solutii. Asta pentru ca poluarea este un subiect extrem de important pentru securitatea si sanatatea populatiei, iar solutiile se pot obtine doar prin studii si cercetari avansate.

„Din acest motiv, fie ca dezbatem problematica la nivel national sau la o scala mai redusa – cum ar fi Iasul, pachetul legislativ de monitorizare, control si previziune a dinamicii compusilor poluanti trebuie sa includa o serie de norme adaptate conditiilor actuale, anume de regiune, clima, surse de poluare, populatie. Legislatia nationala trebuie revizuita în sensul redefinirii normelor minime acceptate pentru compusi poluanti. De asemenea, trebuie aduse îmbunatatiri privind o clasa mai extinsa de poluanti – monitorizare, control si prevenirea populatiei în timp real. O atentie deosebita trebuie acordata compusilor toxici ce au la baza dioxine si furani. Dioxina se gaseste peste tot, în aer, sol si apa si poate produce chiar decesul daca depaseste 1 microgram/kg tesut. Astfel, expunerea pe timp îndelungat diminueaza imunitatea, induce dereglari ale tiroidei, produce diabet, endometrioza, afecteaza sistemul imunitar si sistemul nervos, central si periferic, produce sarcom si cloracnee… Având o durata de înjumatatire de câtiva ani, se impun reguli stricte de monitorizare”, considera fizicanului.
Se impune un standard de calitate avansat, în acord cu politicile de mediu si de securitate
In concluzie, solutiile propuse de conferentarul Silviu Gurlui se leaga de impunerea unui standard de calitate avansat în acord cu cerintele Uniunii Europene (UE) privind politicile de mediu si de securitate.

„Toate acestea au la baza urmatoarele: numirea unui Consiliu Stiintific Regional, format din 16 personalitati provenite exclusiv din mediul universitar, cu vizibilitate stiintifica deosebita din România si Uniunea Europeana, care sa acopere domeniile: fizica, chimie, biologie, geografie, sanatate, agronomie, meteorologe, stiinta si ingineria mediului… Trebuie incluse programe de modelare a dispersiei compusilor poluanti la sol si în altitudine – de tipul Air Quality Forecast System. Vor fi introduse tehnologii noi de monitorizare bazate pe spectroscopia RAMAN cuplata LIDAR – de tipul instalatiei DARLIOES. Se va realiza o retea regionala formata din 3-4 module LIDAR care vor putea da informatii în timp real despre aproape orice compus chimic poluant, toxic sau exploziv care se afla peste un prag minim, la sol si în altitudine, cu precizie spatiala de ordinul centimetrilor. Poluarea rezultata din traficul auto din Romania va putea fi monitorizata în timp real, prin plasarea unor echipamente laser bazate pe tehnologii lidar. Pentru diminuarea poluarii în zonele aglomerate de trafic, se impune fluidizarea traficului auto în functie de gradul de poluare si corelarea timpilor de asteptare la semafor, functie de atingerea unor praguri de risc pentru poluanti nocivi la sol, dar si în altitudine. În zonele de trafic intens se vor instala filtre industriale capabile sa absoarba aerul poluat. De asemenea, promovarea politicilor de încurajare a transportului în comun, a mijloacelor de deplasare cu propulsie exclusiv electrica”, concluzioneaza omul de stiinta.

Publicație: Bună Ziua Iași