Sansa IMPORTANTA pentru STUDENTII Universitatii Tehnice din Iasi! Acestia pot primi o BURSA SPECIALA

Studentii Universitatii Tehnice (TUIASI) „Gheorghe Asachi” din Iasi au posibilitatea de a urma un internship în cadrul unuia dintre prorectoratele institutiei si în al II-lea semestru al anului universitar 2017 – 2018.

„Astfel, ca stagiar la TUIASI, te vei putea implica în elaborarea de materiale promotionale pentru institutie, organiza vizite ale unor delegati straini sau participa la crearea unui sistem informational de colaborare universitate – student. De asemenea, te vei putea ocupa de întretinerea site-ului universitatii sau a paginii de Facebook si vei avea ocazia sa te implici în organizarea unor festivaluri, conferinte sau târguri educationale. Ca stagiar la TUIASI, vei avea ocazia sa lucrezi alaturi de persoane din conducerea institutiei la proiecte importante si sa acumulezi experienta relevanta în munca. De asemenea, îti oferim oportunitatea sa te remarci dintre colegii tai si sa fii recompensat pentru activitatea ta. Vei primi o bursa speciala de 350 de lei/luna, care poate fi cumulata cu bursa de studiu sau bursa sociala. Primele doua saptamâni sunt considerate perioada de proba. La sfârsitul stagiului vei primi un certificat din partea universitatii, care sa ateste activitatea desfasurata”, arata oficialii Universitatii Tehnice.

Publicație: Bună Ziua Iași

Detaliile simulării testului de admitere la examenul din vară la UMF

Universitatea de Medicină şi Far­macie „Grigore T. Popa“ din Iaşi (UMF) împreună cu Societăţile Studenţilor din UMF Iaşi – mediciniştii (SSMI), stomatologii (SSSI), farmaciştii (SSFI), bioinginerii (ASBI) şi chirurgii (SSCR) au stabilit toate cele necesare pentru a putea organiza şi în acest an simularea concursului de admitere pentru viitorii candidaţi la medicină.

Cele două sesiuni de simulare vor avea loc în zilele de 4 martie şi 12 mai 2018, la toate specializările celor patru facultăţi ale universităţii: Medicină, Medicină Dentară, Farmacie, Bioinginerie Medicală, Asistenţă Medicală Generală, Nutriţie şi Dietetică, Tehnică Dentară, Balneo-fiziokinetoterapie şi Recuperare. Prima se­siune este programată pentru 4 martie 2018, iar candidaţii se pot înscrie începând cu 2 februarie şi până pe data de 23 din aceeaşi lună ca să susţină examenul pe site-ul http://simulare-admitere.ssmi.ro. Pe site trebuie să completeze un formular şi să achite o taxă de înscriere de 40 de lei.

„Simularea examenului de admi­tere, care se desfăşoară în aceiaşi parametri cu examenul propriu-zis din vară, ajută foarte mulţi candidaţii. Aceştia se pot obişnui cu atmosfera de examen, cu emoţiile inerente unui asemenea eveniment şi îşi fac o evaluare a cunoştinţelor. Anul trecut, la prima sesiune de simulare au participat 612 elevi, iar la cea de-a doua, din mai, şi-au încercat puterile peste 1.100 de candidaţi“, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi. A doua sesiune a fost programată pe 12 mai, iar candidaţii nu vor putea opta pentru simularea examenului la mai multe specializări, pentru că toate au loc în aceeaşi zi, de la aceeaşi oră, sub forma unui test grilă cu durata de trei ore.

Publicație: Ziarul de Iași

Rectorii celor mai mari universităţi reacţionează în scandalul demiterilor „politice“ de la Institutul Limbii Române

Rectorii celor mai mari universităţi din România sunt semnatarii unei scrisori deschise adresate ministrului Educaţiei, Liviu Pop, în legătură cu situaţia Institutului Limbii Române (ILR). Aceştia solicită să nu fie demişi membrii Consiliului de Coordonare ai Institului Limbii Române. Decizia de înlocuire a acestora a venit după ce l-au contestat pe noul director al instituţiei pe motiv că nu are expertiza necesară.

Rectorul Universităţii din Bucureşti, prof. Mircea Dumitru, alături de rectorul Universităţii ,,Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca, acad. prof. Ioan Aurel Pop, şi de rectorul Universităţii din Vest din Timişoara, prof. Marilen Pirtea, protestează faţă de intenţia anunţată de conducerea ILR, de a schimba componenţa Consiliului de coordonare a instituţiei. Cei trei rectori arată în scrisoarea deschisă că ,,solicitarea de înlocuire a membrilor vine la doar un an de la intrarea în funcţiune a actualului Consiliu şi apreciind că activitatea desfăşurată în acest interval de către membrii acestuia a avut efecte benefice pentru consolidarea eficienţei şi a prestigiului instituţiei, conducerile universităţilor semnatare consideră că iniţiativa directorului Institutului Limbii Române este inadecvată, lipsită de temei.” Mai mult, aceştia îşi exprimă adeziunea faţă de proiectele propuse de actualul Consiliu privind reorganizarea ILR, ,,care se înscriu în linia durabilă a activităţilor de promovare a limbii, literaturii, culturii şi civilizaţiei româneşti peste hotare.” Astfel, rectorii prof. Mircea Dumitru, acad. prof. Ioan Aurel Pop şi prof. Marilen Pirtea solicită public menţinerea în funcţie a Consiliului de coordonare, în actuala sa componenţă. Directorul Institutului Limbii Române (ILR) George Doca vrea să îi demită pe membrii Consiliului de Coordonare ai instituţiei pentru că s-au opus numirii lui în funcţie, după cum susţin cei din urmă. Concret, în decembrie profesorii din cadrul Consiliului l-au contestat pe noul director, numit de Liviu Pop, pe motiv că nu ar avea competenţele profesionale necesare. George Doca (ALDE) vrea să îi înlocuiască pe membrii acestei structuri, motiv pentru care a solicitat universităţilor să vină cu propuneri de profesori. „Se doreşte înlocuirea noastră din cauza unor raţiuni politice. Eu şi colegii mei activăm de ani de zile în ILR dar se pare că acest lucru este irelevant în faţa intereselor anumitor indivizi. Oamenii cu expertiză deranjează. În aceste condiţii, nu ne rămâne altă opţiune decât depunerea unei demisii de onoare. Nu dorim să fim părtaşi la demantelarea, în scopuri politice, unei instituţii la edificarea căreia au conlucrat generaţii de filologi români“, a transmis Liviu Papadima, unul dintre membrii Consiliului.

Publicație: Adevărul