Milioane de euro pentru Universitatea Cuza din Iasi. Totul pentru ca este LOCUL I pe intreaga tara

Rectorul interimar al Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC), prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, a facut un anunt extrem de important pentru intreg mediul academic din Iasi. Din perspectiva fondurilor pentru programele de mobilitate Erasmus si Erasmus+, universitatea ieseana se afla pe primul loc pe tara. In consecinta, institutia a primit cel mai mare grant de sustinere a proiectului din Romania. Este vorba de cateva milioane de euro.

„Ne bucuram de faptul ca UAIC s-a plasat pe locul I la nivelul fondurilor primite plecand de la numarul de mobilitati studentesti internationale, atat in tarile Uniunii Europene «UE» cat si cele din restul lumii. In consecinta, si asta e o veste proaspata, universitatea a primit si cel mai mare grant din Romania pe acest segment in valoare de cateva milioane de euro. Pe de alta parte, as vrea sa va spun ca Universtitatea Alexandru Ioan Cuza pune la dispozitie aproximativ 700 de mobilitati studentesti Erasmus, pentru anul academic 2017 – 2018.. Acest lucru arata munca deosebita facuta de catre noi pentru a dezvolta zona de internationalizare a noastra. In final, as vrea sa arat ca diplomele oferite de catre universitatea noastra sunt recunoscute in peste 500 de unitati de invatamant de pe plan extern”, a declarat prof. univ. dr. Mihaela Onofrei.

Publicație : Bună Ziua Iași

 

 Au început înscrierile la UAIC şi UMF. De două ori mai mulţi candidaţi, în prima zi la „Cuza“, faţă de anul trecut

 Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ a pornit oficial înscrierile în ziua de ieri, 17 iulie, comisiile de admitere primind candidaţii încă de la primele ore ale dimineţii. În urma cifrelor publicate de reprezentanţii universităţii, au fost depuse 2.906 dosare, un număr de două ori mai mare decât prima zi a admiterii de anul trecut, când au fost aproape 1.100. 

În acelaşi timp, la master au fost depuse 450 de dosare. Cele mai multe dosare au fost depuse la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor – 719 în total, Facultatea de Litere – 338, Psihologie – 378 şi Filosofie – 307. „Cele 15 facultăţi ale UAIC vor scoate la admitere un număr important de locuri. Sunt 3.400 acum la buget şi 2.500 de locuri cu taxă. UAIC propune pentru admitere un număr important de specializări, peste 80 la licenţă şi 130 pentru programe de master. Având în vedere internaţionalizarea elaborată continuu de universitatea noastră, vor fi şi 23 de specializări în limbi străine atât pentru licenţă, cât şi pentru master“, a declarat prof.dr. Mihaela Onofrei, ordonator de credite al universităţii. Aceasta a mai precizat că universitatea a fost informată de faptul că s-a clasat pe locul întâi la nivel naţional în cadrul finanţărilor Erasmus cu ţări din UE şi Erasmus^ cu ţări din afara UE. Astfel, va primi cel mai mare grant de genul din ţară. În ceea ce priveşte admiterea la master, noutatea din acest an impusă de legislaţia românească este proba interviului ce trebuie susţinută la toate facultăţile. La UAIC, studenţii Erasmus, cei calificaţi la olimpiadele naţionale şi internaţionale, sau studenţii care din motive obiective vor absenta, vor putea să susţină interviul prin Skype cu comisia de admitere.

529 de dosare la Medicină

Tot ieri au început şi înscrierile la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa“ din Iaşi. În prima zi au fost depuse deja 529 de dosare, cele mai multe la Medicină – 235, urmând Asistenţa Medicală Generală cu 85 de dosare şi Balneo-fiziokinetoterapia şi recuperarea cu 66 de candidaţi. „Deocamdată suntem «ok» pentru prima zi ca număr de înscrişi, stăm binişor aş spune. Pentru anul acesta mi-am dorit să obţin concurenţă mai mare decât anul trecut – dacă luăm ca referinţă Medicina Generală şi luăm concurenţa pe locurile bugetate am avut 2,4, cea mai mică cifră din ţară, chiar şi Timişoara şi Craiova au avut mai mult decât noi. Anul acesta aş vrea să fie mai mare, şi cred că va fi“, a declarat Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.

Publicație : Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași și Evenimentul

 

 S-a încheiat înscrierea la Arhitectură: 2 candidaţi/loc

 Înscrierile pentru admiterea la Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino“ de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi s-au încheiat ieri. 

Astfel, pentru cele 87 de locuri la buget, două locuri la taxă şi 7 locuri pentru cetăţenii Republicii Moldova s-au depus 178 de dosare, doar pentru locurile la buget, cu 20 de candidaţi mai mulţi comparativ cu acum un an. Competiţia este destul de strânsă, în acest moment fiind doi candidaţi pentru un loc. Cei care vor să studieze la această facultate vor trebui însă să susţină un examen, pe data de 19 iulie fiind programată proba de „desen tehnic şi liber“, urmând ca pe data de 24 iulie să fie afişate rezultatele. Media de admitere se va calcula în funcţie de media de la bacalaureat, care va însemna 20% din notă, şi nota de la proba de desen, care va însuma 80% din notă. De asemenea, media de admitere nu poate fi mai mică de cinci. Candidaţii care au obţinut în timpul studiilor liceale distincţii sau premiile 1, 2 sau 3 la olimpiade sau concursuri naţionale de profil Arhi­tectură, agreate de Ministerul Educaţiei Naţionale sau inter­naţionale în domeniul Arhitectură, sunt admişi fără concurs şi fără plata taxei de înscriere.

Pentru celelalte specializări, admiterea continuă, Facultatea de Automatică şi Calculatoare (AC) fiind în continuare principala opţiune a celor care s-au înscris la Universitatea Tehnică. Până în prezent, 699 de candidaţi au optat pentru locurile la buget de la AC, iar 30 pentru cele la taxă, din totalul de 1.656 de dosare la buget şi 53 la taxă. Astfel, mai bine de jumătate dintre cei care au depus dosarele la Universitatea Tehnică în aceste zile au optat fie pentru AC fie pentru Facultatea de Arhitectură, 907 din 1.709 de opţiuni, în condiţiile în care la Universitatea Tehnică sunt 11 facultăţi.

În afară de cele două specializări, la care se susţine exa­men de admitere separat, pe Facultatea de Mecanică se laudă cu cele mai multe opţiuni. Astfel, 176 de candidaţi şi-au manifestat interesul pentru locurile la buget, iar patru la cele la taxă, la Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei sunt 159 de opţiuni, doar pentru locurile la buget, iar la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică şi In­formatică Aplicată au fost depuse 105 dosare pentru locurile la buget şi unul la taxă. Cele mai puţine dosare au fost depuse la Facultatea de Textile şi Pielărie, cu 22 de opţiuni pentru locurile la buget.

 Publicație : Ziarul de Iași

 

PROIECT Studiile de master şi de doctorat vor fi asimilate la pensie

Studiile postuniversitare, de master şi de doctorat vor fi asimilate stagiului de cotizare în sistemul de pensii, nu doar cele universitare, indiferent de numărul de ani şi de instituţii absolvite. Iniţiatorii motivează formularea acestui proiect de lege susţinând că munca intelectuală este tratată „superficial” în România şi „dusă la derizoriu”. Proiectul a fost depus de trei parlamentari PNL.

„Asiguraţii care au absolvit mai multe instituţii de învăţământ superior beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a tuturor perioadelor de studii”, se arată în proiect, potrivit Digi 24. Iniţiatorii motivează că în România munca intelectuală nu este recompensată suficient. „Ideea acestui proiect are la bază şi o argumentare logică: munca fizică este contabilizată prin diferite acte normative ca şi vechime în activitate, în timp ce pentru a demonstra sustenabilitatea muncii intelectuale sunt necesare tot felul de documente, dovezi şi chiar justificarea unor interpretări ale celor care nu înţeleg surmenajul psihico-intelectual”, se arată în proiect. Parlamentarii PNL spun că valoarea intelectuală a fost „tratată superficial”, iar prestaţia celor care intră în categoria „gulerelor albe” este „dusă la derizoriu”. Proiectul a fost iniţiat de senatorul Cătălin Toma şi cosemnat de senatorul Marius Nicoară şi de deputatul Daniel Gheorghe. Acesta a fost depus în Senat.

Publicație : Adevărul