Asa ceva nu s-a mai intamplat de peste un deceniu la Iasi! SEFII unei mari institutii PUBLICE au semnat DOCUMENTUL

  Dupa mai bine de un deceniu, un asemenea fenomen nu a mai avut loc in aceasta mare institutie publica din orasul Iasi! • In urma cu doua zile (joi, 16 ianuarie 2017 – n.r.), sefii acesteia au aprobat documentul care confirma intreaga stare de fapt • Totul vine in contexul in care este vorba de posturi extrem de importante, la nivel inalt al unitatii de invatamant superior • Concret, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza – UAIC au fost scoase la concurs 32 de posturi didactice (din care 11 pe perioada determinata – n.r.) si cinci posturi de cercetare stiintifica (din care patru pe perioada determinata – n.r.)
La Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC) au fost scoase la concurs 32 de posturi didactice (din care 11 pe perioada determinata – n.r.) si cinci posturi de cercetare stiintifica (din care patru pe perioada determinata – n.r.). In acest context, in urma cu doua zile (joi, 16 ianuarie 2017 – n.r.), sefii acesteia au aprobat documentul care confirma intreaga stare de fapt.
„Pe Ordinea de Zi a sedintei ordinara a Senatului Universitatii Alexandru Ioan Cuza din 16 februarie 2017 s-au aflat: aprobarea rezultatelor concursurilor pentru ocuparea posturilor didactice si de cercetare stiintifica scoase la concurs în semestrul I al anului universitar 2016-2017. Senatul universitar a verificat respectarea procedurilor stabilite prin Metodologia proprie a universitatii si a aprobat raportul de sinteza al comisiilor de concurs pentru posturile didactice si de cercetare stiintifica scoase la concurs în semestrul I al anului universitar 2016-2017. Au fost ocupate un numar de 32 de posturi didactice (din care 11 pe perioada determinata – n.r.) si cinci posturi de cercetare stiintifica (din care patru pe perioada determinata – n.r.). Pe de alta, s-a avut in vedere aprobarea programului de master – în Limba româna – Dezvoltare Software Adaptiva pentru anul universitar 2017-2018 la Facultatea de Informatica”, au transmis oficialii Senatului de la Cuza.
Lista principalilor promovati 
Intr-o alta ordine de idei, printre cei promovati sunt: la Facultatea de Drept – conferentiar – Maria Ioana Marculescu – Michinici si Vasile Septimiu Panainte lector – Luiza Cristina Gavrilescu, la Geografie si Geologie – Dan Dumitriu – profesor, Informatica, conferentiar Dragos Teodor Gavrilut, Economie si Administrarea Afacerilor, lector Oana Ursu si lector – Carmen Claudia Arustei si lector – Ioana Alexandra Horodnic.
La Educatie Fizica si Sport – lector Sava Fetescu, la Facultatea de Filosofie si Stiinte Social – Politice – Ioana Adina Grancea si Cristian-Petrut Moisuc, la Fizica – Aurelia Apetrei, Geografie si Geologie – Ciprian Chelariu, Informatica – Paula Andreea Onofrei, si Mihai Razvan Benchea, Litere – Lorelei Pasca- Caraman si Cristian Ungureanu, Matematica – Mihai Cristian Vaideanu, Psihologie si Stiinte ale Educatiei – Cornelia Mairean, Octavian Onici, Oana Danila, iar la Teologie Ortodoxa, Ionut Gabriel Nastasa.

De precizat este ca, lista completa cu cei care au promovat poate fi consultata aici: http://www.uaic.ro/angajariuaic/concursuri-posturi-didactice-si-de-cercetare-sesiunea-noiembrie-2016-februarie-2017/.

Publicație: Bună Ziua Iași

 

 Ce produse veți găsi la magazinul care se deschide în Grădina Botanică

 Universitatea „Alexandru Ioan Cu­za“ din Iaşi a finalizat proiectarea pentru construirea unui magazin cu su­veniruri care să funcţioneze în Grădina Botanică „Anastasie Fătu“ şi care să aibă drept beneficiari vizitatorii acesteia.

Planurile instituţiei de învăţământ superior sunt ca intrarea în Grădină să se facă pe o singură poartă, la fel ca ieşirea, iar la ieşire să există şi un punct de vânzare care să pună la dispoziţie inclusiv elemente specifice Grădinii Botanice (flori, seminţe, aranajamente florale) cât şi diverse produse cu însemnele universităţii.

În momentul de faţă, UAIC are mai multe puncte de vânzare mobile cu produse ale instituţiei de învăţământ superior care sunt amplasate, de regulă, în diferite locuri în funcţie de evenimentele universităţii.

Magazinul ce urmează a fi deschis în Grădina Botanică este gândit de către reprezentanţii UAIC ca fiind o metodă de a suplimenta veniturile instituţiei, ce urmează a fi oferite atât către cercetare, cât şi de îmbunătăţire minoră în infrastructură.

Unul dintre cele mai noi produse care ar putea fi comercializate acolo este „Vinul lui Cuza“, un vin de protocol, a cărui marcă a fost înregistrată deja la OSIM, alături de o serie d eti­chete, realizat în întregime din struguri din Grădina Botanică.

Reprezentanţii universităţii au precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ că, cel puţin la început, vinul va fi realizat de către o firmă, serviciul urmând să fie externalizat fiindcă UAIC nu dispune de tehnologia de a îmbutelia o cantitate atât de mare.

Se estimează, fiindcă până în prezent nu a fost ţinută o evidenţă exactă, că s-ar putea obţine aproximativ zece tone din ce dispune acum universitatea în Grădina Botanică, luându-se în calcul pe viitor identificarea unor metode pentru a monetiza investiţia.

Publicație: Ziarul de Iași

 

Sală de lectură deschisă permanent şi cabinete ce pot fi închiriate individual la BCU

Conducerea Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu“ din Iaşi anunţă o serie de modificări semnificative ale relaţiei cu cititorii prin facilităţile pe care aceasta pe pune la dispoziţie.

Începând cu data de 20 februarie 2017, BCU Iaşi a pregătit un nou spaţiu de lectură şi de studiu care va fi deschis permanent celor care doresc. Acesta se află în sediul central din Fundaţie, la parter, şi include o sală de lectură cu 35 de locuri, cu acces gratuit, şi opt cabinete indivi­duale de studiu ce pot fi închiriate pe zi sau pe săptămână.

Accesul la aceste cabinete individuale se face prin noua sală de lectură, iar rezervarea lor se realizează prin intermediul unui calendar care este pus la dis­poziţie pe site-ul BCU Iaşi, la sec­ţiunea Servicii, Sală de lectură şi ca­binete individuale de studiu deschise permanent.

În ceea ce priveşte tarifele, doritorii vor trebui să achite 20 de lei pentru 24 de ore, respectiv 100 de lei pentru şapte zile consecutive.

„Taxa corespunzătoare se plăteşte la Biroul Permise – sediul central, la parter. Cabinetele individuale sunt dotate cu birou, scaun, prize şi Wi-Fi. Sala de lectură şi ca­bi­netele individuale de studiu pot fi frecventate doar de utilizatorii care au permis de bibliotecă vizat pe anul în curs“, au transmis reprezentanţii BCU Iaşi.

Publicație: Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași

 

Povestea în imagini a „florilor iernii“. Cea mai frumoasă expoziţie de aranjamente florale poate fi admirată la Iaşi

O expoziţie unică în ţară mai poate fi admirată la Grădina Botanică „Anastasie Fătu“ din Iaşi până pe 26 februarie. Flori şi aranjamente florale unicat au fost pregătite pentru cei care ajung în Copou, în această perioadă.

Plante de o rară frumuseţe care au şi peste 40 de ani şi aranjamente florale unice mai pot fi văzute în următoarea săptămână la Grădina Botanică „Anastasie Fătu“ din Iaşi.

Cei care ajung în spaţiul din Copou pot descoperi florile iernii, aşa cum mai sunt cunoscute azaleele, dar şi camelii, considerate plante simbol în cultura unor popoare asiatice.

„Colecţia grupează numeroase exemplare care se remarcă prin coloritul intens al florilor şi vârste de peste 40 de ani“, spun reprezentanţii Grădinii Botanice din Iaşi, care îi invită pe cei ce ajung în Iaşi să viziteze şi expoziţia unică în ţară.

Azaleea (Rhododendrum) face parte din familia Ericaceae, ce cuprinde mai mult de 500 de specii. Azaleea este originară din Asia orientală (Japonia, Nepal, China, Coreea de Nord, Vietnam), America de Nord (Florida) şi Europa de Nord. Deşi e cunoscută încă din antichitate, azaleea ajunge în Europa la sfârşitul secolului XV, fiind considerată plantă exotică şi crescută în seră. În tradiţia chineză este considerată simbolul feminităţii. De asemenea, se crede că floarea aduce noroc şi poate fi dăruită persoanelor dragi.

De asemenea, se crede că şi camelia aduce noroc. Este un gen originar din Asia cu diferite specii care înfloresc în luni diferite.

În acelaşi spatiu alături de gingaşele flori, artista Ionela Mihuleac împreună cu alţi 44 de artişti plastici din Iaşi, dar si din alte oraşe, expun lucrări de artă vizuală sub genericul Inima.

Expoziţia este deschisă zilnic, între orele 9.00 – 16.00. Preţul unui bilet este de 5 lei, iar pentru grupurile organizate este de 3 lei. Fotografiatul este liber. Reprezentanţii Grădinii Botanice vă recoamndă să utilizaţi intrarea din strada Dumbrava Roşie nr. 7

Publicație: Adevărul

La loc comanda. Condiţii noi pentru călătoriile „gratuite” cu trenul ale studenţilor

Aleşii s-au răzgândit. Comisia de Buget din Senat a amendat legea de aprobare a Ordonanţei care le permitea studenţilor să călătorească gratuit cu trenul. Parlamentarii s-au gândit că ar fi mai bine ca studenţii să poată călători gratuit doar pe distanţele dintre localitatea de domiciliu şi cea în care se află unitatea de învăţământ frecventată.

Concret, pe 14 februarie, Comisia pentru buget a Senatului a avizat favorabil, dar cu amendamente, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 2/2017, potrivit digi24.

Unul dintre amendamente se referă la restricţionarea gratuităţii de transport CFR doar pe distanţa dintre localitatea de domiciliu şi localitatea în care se află unitatea de învăţământ la care studentul frecventează cursurile.

Al doilea amendament extinde beneficiul gratuităţii călătoriilor CFR şi asupra elevilor din clasele a IX-a – a XII-a.

Amendamentele au fost admise cu majoritate de voturi.

Autorii primului amendament sunt senatorii Eugen Teodorovici (PSD) şi Florin Cîţu (PNL). Autorii celui de-al doilea amendament sunt senatorii Eugen Teodorovici (PSD) şi Mihu Ştefan (PSD).

Cîţu susţine că i s-a întins o capcană

Senatorul PNL Florin Cîţu (foto dreapta) a anunţat, vineri, pe Facebook, că renunţă la această propunere. Cîţu susţine că amendamentul său a fost admis de către PSD doar ca să mascheze alte ”cheltuieli faraonice” prevăzute în bugetul pe 2017.

Florin Cîţu afirmă că gratuitatea pe CFR pentru studenţi introdusă de către guvernul Grindeanu prin OUG 2/2017 a avut doar scop electoral.

”Din datele analizate am constat că din 100% număr de studenţi din România doar o mică parte, sub 30%, se deplasează în alte destinaţii cu trenul decât destinaţia pentru care a fost gândită această facilitate (domiciliu-centru universitar). Asta însemna că, de fapt, această promisiune a PSD-ului pentru studenţi a avut doar un scop electoral. Suma care afectează bugetul de stat este nesemnificativă relativ la alte cheltuieli complet faraonice pe care le face PSD”, a scris Cîţu.

El acuză că PSD i-a întins o capcană prin admiterea amendamentului său la dezbaterea OUG 2/2017 în comisia de buget-finanţe a Senatului. ”N-am să cad în capcana PSD-ului, care a fost de acord cu restricţionarea acestor subvenţii, pentru că pur şi simplu nu cred că merită. De aceea renunţ la amendament”, precizează liberalul.

Cîţu consideră însă că PSD ia măsuri dicriminatorii întrucât de gratuitatea la călătoriilor cu trenul nu beneficiază tinerii care nu sunt studenţi sau pensionarii, Cîţu afirmând că această chestiune este  o ”întrebare importantă pentru PSD-işit şi cei care cred în subvenţii de la stat”.

Reacţii la măsura PSD de a limita transportul gratuit

George Farauanu, preşedintele Asociaţiei Studenţilor din Constanţa, a analizat amendamentele formulate şi spune că va lua legătura cu parlamentari să le transmită nemulţumirile şi să nu treacă amendamentul de Senat. „Dacă va trece totuşi, mijloacele de presiune vor fi altele. Protestele nu sunt excluse. Considerăm că acordarea transportului gratuit pe calea ferată pentru studenţi este o măsură socială care stimulează mobilitatea şi dinamismul studenţilor, decizie care vine în ajutorul tuturor studenţilor“, a adăugat Cristian George Farauanu.

Ordonanţa Guvernului

Guvernul a aprobat la începutul lunii o ordonanţă de urgenţă care prevede că studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, beneficiază de gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a.

Ulterior CFR a precizat că studenţii trebuie să aibă asupra lor un bilet de călătorie valabil şi a explicat şi de ce: „Călătoriile gratuite acordate studenţilor presupun costuri pentru companiile feroviare. Aceste costuri sunt asumate de Statul Român şi sunt decontate de la bugetul de stat prin Ministerul Transporturilor. Monitorizarea numărului de călătorii este obligatorie atât PENTRU evitarea unor situaţii neplăcute (ex supraaglomerare, dublare locuri) pentru pasageri (nu doar pentru studenţi!) prin dimensionarea corectă a capacităţilor de transport, în funcţie de fluxuri, cât şi PENTRU acoperirea costurilor prin compensarea necesară. Această monitorizare se poate realiza în baza unei statistici reale a numărului de călătorii gratuite efectuate de către studenţi, iar biletul este elementul definitoriu după care se poate face decontarea.”

„Precizăm că studenţii vor putea cumpăra bilete online sau de la automate atunci când Ministerul Educaţiei va pune la dispoziţia Ministerului Transporturilor baza de date privind Registrul Matricol Unic cu evidenţa Studenţilor înmatriculaţi în instituţiile de învăţământ acreditate conform HG 42/2017”, adăuga compania.

Publicație: Adevărul

 

O noua dezbatere stiintifica, pe teme de cercetare biologica, la Universitatea Cuza din Iasi

Departamentul de Cercetare din cadrul Facultatii de Biologie – Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC), organizeaza joi, 23 februarie 2017, de la ora 10:00, în sala B-339, în cadrul Seminariilor Stiintifice, conferinta intitulata „From animal kingdom to evolutionary aspects of conservation biology”. Aceasta va fi sustinuta de prof. univ. dr. Jelka Crnobrnja Isailovic, Department of Biology and Ecology, Faculty of Sciences and Mathematics, University of Niš and Principal Research Fellow, Department of Evolutionary Biology Institute for Biological Research „Siniša Stankovic”, Serbia.
In prim-plan vor fi scoase elemente ce tin de evolutia regnului animal si efectele contemporane ale societatii asupra mediului inconjurator. De asemenea, se va aborda si ideea de protejare a ecosistemului si habitatului diverselor specii de animale de pe glob avand in vedere interventiile brutale ale omului pe acest plan.

Publicație : Bună Ziua Iași

 

Facultatea de Informatica a Universitatii Cuza dezvolta un nou program de studiu

La Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi – Facultatea de Informatica se va dezvolta, incepand cu anul universitar 2017 – 2018, un modern program de studiu la master. Concret, Senatul institutiei a emis o Hotarâre cu privire la aprobarea înfiintarii unui program de studii universitare de master intitulat „Dezvoltare software adaptiva„, limba de predare – româna.
De reliefat este ca domeniul Adaptiv Software ofera servicii de consultanta si training in principal in dezvoltare sisteme de programare orientata pe obiecte (OOP) pe platforma Java. Aceasta acopera o arie larga de tehnologii Open Source disponibile astazi precum Spring, Hibernate si nu numai. Astfel, se elimina traditionalele diagrame si sunt puse la dispozitie experiente practice, solide, in dezvoltare de sisteme atat desktop cat si middleware, pentru clienti interni si externi in tari precum Statele Unite ale Americii (SUA), Marea Britanie sau Germania.

In plus, pe piata muncii, in zona IT, sunt din ce in ce mai cautati absolventii pe zona dezvoltarii software adaptive. De reamintit ca, din acest an universitar, tot la Facultatea de Informatica ieseana este si un master profesional in Limba engleza (studii la zi) cu specializarile: ingineria sistemelor software, lingvistica computationala, optimizare computationala, securitatea informatiei si sisteme distribuite.

 Publicație : Bună Ziua Iași