Curs susţinut de specialiştii de la Google

Studenţii pasionaţi de marketing online se pot înscrie până luni, 20 martie, la un curs organizat de Google România. 

O echipă de la cunoscuta companie va crea o şcoală de „digital“ pentru tinerii de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi care doresc să-şi construiască o carieră în această direcţie. Cei înscrişi vor trece printr-un proces de selecţie, iar studenţii eligibili vor fi invitaţi să petreacă 4 zile împreună cu specialişti de la Google care îi vor introduce în tainele marketingului digital.

De asemenea, participanţii la acest program au şansa de a continua cu un internship plătit, în Hub-urile Atelierul Digital. Prima ediţie va avea loc între 6 şi 9 aprilie, la Bucureşti, şi vizează studenţi doar de la patru universităţi din ţară, printre care şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi. Programul este realizat de Google România, în parteneriat cu Fundaţia LEADERS, care este partener educaţional. Studenţii vor fi instruiţi de către Paul Brie, Head of JavaScript Development, Cristian Ignat, Chief Canopyst, Elena Dobre, Senior Trainer, Gabriela Andrei, Product Manager şi Dragoş Smeu, General Manager.

Publicație : Ziarul de Iași

 

EXCLUSIV! Gestul de CURAJ a fost facut chiar de catre un RECTOR din Iasi. TOTI angajatii universitatilor de stat iesene vor DORI asta

  • Hotarare exemplara, si in premiera pentru mediul academic iesean, luata de un rector de faimoasa institutie de invatamant superior! • Cand vor vedea ca se poate, toti angajatii universitatilor de stat iesene vor solicita asa ceva • Pe de alta parte, demn de remarcat este ca gestul are implicatii profunde din perspectiva promovarii meritocratiei si a sustinerii sociale a angajatilor, atat din categoria didactica, cat si din zona administrativa

Avand in vedere ca la data de 20 martie 2017 expira Contractul Colectiv de Munca (CCM), incheiat in urma cu doi ani intre Universitatea Tehnica (TUIASI) Gheorghe Asachi din Iasi, in calitate de angajator, si Sindicatul Salariatilor din universitate, ca reprezentant al angajatilor, la mijlocul acestei saptamani au avut loc negocieri pe aceasta tema esentiala. Astfel, deoarece in acest moment exista conditiile contractuale si legale pentru prelungirea cu 12 luni a CCM (conform Legii Dialogului Social 62/2011 – n.r.), s-a convenit incheierea unui act aditional, in acest sens.
Rectorul Cascaval: „Am reglementat un punct sensibil… Acela al concediilor fara plata!”
In negocierea acestuia, au fost implicate doua echipe a cate sapte persoane din partea conducerii Universitatii Tehnice si a sindicatului institutiei, acestea incluzand prorectori, directori ai diferitelor servicii administrative, liderul si reprezentanti ai sindicatului respectiv, consilierul juridic. In urma acestor discutii a rezultat varianta finala a actului aditional la CCM, care a fost semnat astazi (ieri, 17 martie – n.r.) de catre rector – prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval si liderul de sindicat – sef lucrari Iulian Agape.
„Negocierile s-au desfasurat intr-un cadru amiabil si onest, deoarece, asa cum am spus-o mereu, suntem cu totii intr-o mare echipa, Echipa Universitatii. In afara de adaptarea prevederilor privind salarizarea si drepturile salariale la cadrul legislativ actual, in mod deosebit am tinut sa reglementam un punct sensibil al acestui Contract Colectiv de Munca. Acesta este acela al concediilor fara plata. Stim cu totii ca, din prima mea zi de mandat in functia de Rector, am primit sesizari si intrebari, pe cale oficiala, din diferite medii privind statutul pe care il au unii colegi care sunt in concediu fara plata de cativa ani. In lipsa unor precizari clare in Codul Muncii si in Legea 1/2011, varianta anterioara a CCM a permis chiar unele exagerari in privinta duratelor acestor concedii, unele depasind insumat zece ani consecutivi. De aceea, de comun acord cu reprezentantii sindicatului, am convenit ca in actul aditional sa se prevada ca fiecare angajat sa poata beneficia, din motive personale, la un concediu fara plata cu durata maxima de un an, o data la cel putin patru ani. Doresc sa le multumesc tuturor colegilor care s-au implicat in elaborarea acestui act aditional si, in mod special, colegilor din sindicat, cu care avem, conducerea universitatii, o colaborare deosebita. Cred ca varianta actuala este o varianta coerenta, care sustine universitatea in ansamblul ei”, a sintetizat prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval, rector TUIASI.
Beneficii, in premiera, pentru familiie angajatilor de Politehnica ieseana
Pe de alta parte, demn de remarcat este ca gestul are implicatii profunde din perspectiva promovarii meritocratiei si a sustinerii sociale a angajatilor, atat din categoria didactica cat si din zona administrativa.
„Acest contract de munca a fost realizat, in conditii foarte favorabile pentru ambele parti, si in urma unor negocieri extrem de bune cu angajatorul (TUIASI – n.r.)! Oricum, se asteapta ca, la nivel national, sa apara reglementarile guvernamentale ce tin de Contractul Colectiv de Munca la nivel de ramura si Legea Salarizarii Unitare. In alta ordine de idei, este extrem de important ca se va oferi un ajutor financiar pentru angajatii nosti, la momentul in care au un copil, inclusiv prin adoptie. De specificat faptul ca, pana acum, de acest suport financiar beneficiau doar daca ambii soti erau angajati ai TUIASI, acum regula schimbandu-se, acum conditia e ca unul din soti sa lucreze la Universitatea Tehnica. Mai departe, e un beneficiu si acordarea a cinci zile libere lucratoare, in baza unei cereri oficiale motivate, pentru orice angajat al Universitatii Tehnice, asta pentru rezolvarea unor probleme personale. Un alt plus al noului contract este si modificarea legata de solicitarea unui concediu fara plata. Acum, acesta putea fi solicitat pentru un an si trebuie sa aiba la baza un motiv concret si fara ca decizia sa fie luata doar in baza Regulamentului de Ordine Interioara «ROI»! Sigur, daca un tanar are o bursa de doi ani in Statele Unite ale Americii «SUA», nimeni nu se va opune ca el sa fie sustinut intr-o asemenea oportunitate”, a declarat sef de lucrari Iulian Agape de la Facultatea de Mecanica – Departamentul Inginerie Mecanica si Autovehicule Rutiere respectiv liderul sindicatului de la Universitatea Tehnica din Iasi si membru al Biroului Executiv al Federatiei Nationale Sindicale (FNS) Alma Mater.

Publicație : Bună Ziua Iași

 

Salonul international al inventiilor, cercetarii, inovarii si transferului tehnologic – INVENTICA 2017, la Iasi

Universitatea Tehnica (TUIASI) Gheorghe Asachi din Iasi impreuna cu Institutul National de Inventica Iasi organizeaza in perioada 28 – 30 iunie 2017, a XXI-a editie a Salonului international al inventiilor, cercetarii, inovarii si transferului tehnologic – INVENTICA 2017 si a XXI-a editie a Conferintei internationale INVENTICA.
„Salonul de inventica va avea loc intre 28 si 30 iunie, in Sala Pasilor Pierduti a Universitatii Tehnice din Iasi. La acest eveniment pot participa brevete, cereri de brevete si inovatii, proiecte de cercetare si dezvoltare. Conferinta internationala va avea loc intre 29 si 30 iunie, in Aula Magna Gheorghe Asachi a Universitatii Tehnice din Copou, iar temele abordate vor fi: Fundamente in Performantele Umane, Creatie Psiho-Tehnica, Metode de Creatie Tehnica, Cercetare Interdisciplinara a Optimizarii Performantelor Umane, Inginerie Informationala si a Cunoasterii, Stiinta si Arta”, au transmis organizatorii.

Publicație : Bună Ziua Iași

 

Concursul National de Matematica Aplicata „Adolf Haimovici”, la Universitatea Tehnica

Editia a XXI-a a Concursului National de Matematica Aplicata „Adolf Haimovici„, faza judeteana, va avea loc in acest week-end (18 – 19 martie 2017 – n.r.),  la Facultatea de Constructii de Masini si Management Industrial de la Universitatea Tehnica (TUIASI) Gheorghe Asachi din Iasi.
S-au inscris 320 de elevi de la liceele din judetul Iasi, clasele IX – XII. Concursul este impartit in patru sectiuni: Uman, Tehnic, Servicii Resurse – Protectia Mediului, Stiintele Naturii. Subiectele au fost alese, ca in fiecare an, in asa fel incat sa evidentieze atat cunostintele de matematica ale concurentilor, cat si creativitatea si spiritul pratic al acestora, calitati apreciate in mod deosebit in formarea viitorului inginer.
„Concursul este diferit fata de olimpiada, cu aplicatii catre toate domeniile, chiar daca provin de la profilul uman. Problemele au si elemente de creativitate, nu este o matematica riguroasa, ci sunt mai mult destinate partii de matematica aplicata in inginerie”, a declarat prof. univ. dr. ing. Catalin Dumitras, decan al Facultatii de Constructii de Masini si Management Industrial.
Nu participa la concurs elevi de la profilul Matematica – Informatica. Candidatii laureati cu premii sau mentiuni la fazele judetene ale concursului vor beneficia de un bonus de doua puncte la media finala de admitere la Facultatea de Constructii de Masini din Iasi. Dupa faza judeteana, care se desfasoara concomitent in toata tara, va avea loc, in perioada 19 – 21 mai 2017, faza nationala, care se va tine tot la facultatea politehnista. Concursul este organizat alaturi de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ).

Publicație : Bună Ziua Iași

 

Universitatea de Medicina, promovata in Maroc

Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Grigore T. Popa Iasi a fost invitata la „Ziua Portilor Deschise pentru Romania”, in Rabat, Maroc, la Universitatea Mahomed V, in data de 22 martie 2017. Initiativa apartine Ministerului Educatiei Nationale, „in scopul atragerii unui numar cat mai mare de cetateni marocani la studii in Romania”.
Delegatia UMF Iasi la acest eveniment va fi alcatuita din sef. lucr. dr. Cristian Statescu, prodecan al Facultatii de Medicina. Potrivit Ministerului Educatiei Nationale (MEN), propunerea a fost primita „cu deosebit interes de reprezentanti ai mediului academic din Maroc, ce au sugerat ca evenimentul sa se desfasoare doar la Rabat (tinand cont de distantele intre orase), urmand ca actiunea sa fie promovata in toate centrele universitare din tara. Studenti, liceeni, parinti ai acestora sunt invitati sa ia parte la manifestare”.

Publicație : Bună Ziua Iași

Câte programe de master intră în lichidare şi câte programe noi apar anul universitar viitor

43 programe noi de studii de master au fost aprobate printr-o hotărâre de Guvern, adoptată joi, pentru anul universitar 2017-2018, iar 41 de programe de studii universitare de master intră în lichidare la cererea universităţilor, potrivit unui comunicat al Gvernului retransmis de Ministerul Educaţiei.

Guvernul a aprobat, joi, domeniile şi programele de studii universitare de masterat organizate în cadrul instituţiilor de învăţământ superior de stat şi particular acreditate, locaţiile geografice de desfăşurare a acestora, forma de învăţământ, limba de predare, numărul de credite de studii transferabile, precum şi numărul maxim de studenţi care pot fi şcolarizaţi în anul universitar 2017-2018.

Stabilirea domeniilor, a programelor şi a numărului maxim de studenţi care pot fi şcolarizaţi în anul universitar 2017-2018 s-a făcut cu încadrarea în sumele aprobate prin bugetul pentru 2017.

Cifra de şcolarizare aprobată pentru anul universitar 2016-2017 la învăţământul universitar de master este de 35.600 granturi de studii, care vor fi repartizate instituţiilor de învăţământ superior de stat.

„Alocarea acestor cifre respectă prevederile legale potrivit cărora pentru învăţământul universitar de master trebuie asigurate cel puţin jumătate din numărul de granturi de studii alocate învăţământului universitar de licenţă„, explică comunicatul Guvernului.

Astfel, pentru următorul an universitar sunt stabilite 75 domenii de studii universitare de master cu 2745 programe de studii în cadrul instituţiilor de învăţământ superior de stat şi 40 domenii de studii universitare de master cu 328 programe de studii în instituţiile de învăţământ superior particulare acreditate.

Au fost evaluate şi acreditate 43 programe de studii de master noi. Actul normativ include, de asemenea, modificările generate pentru 88 de programe de studii universitare de master ca urmare a înfiinţării unui domeniu de studii universitare de master – Asistenţă socială. Astfel, 39 de programe de studii universitare de master au fost mutate din domeniul Sociologie în noul domeniu Asistenţă socială, în timp ce 49 de programe de studii universitare de master au rămas în domeniul Sociologie. Alte 41 de programe de studii universitare de master intră în lichidare la cererea universităţilor.

Pe ce criterii au fost aprobate programele de master

Domeniile şi programele de studii universitare de masterat cuprinse în hotărârea aprobată joi au avut la bază:

  • crearea premiselor pentru asigurarea unui echilibru corespunzător între studiile universitare de licenţă şi studiile universitare de masterat
  • implicarea comunităţii academice în prospectarea cererilor sociale şi economice de calificări universitare, în organizarea fluxurilor studenţeşti şi a programelor de studii în funcţie de aceste cereri, astfel încât să crească contribuţia învăţământului superior la orientarea şi accelerarea schimbărilor din societate
  • dobândirea de competenţe necesare pentru ocuparea unui loc de muncă, stimularea creativităţii şi inovării, asigurarea competenţei şi încurajarea mobilităţii studenţeşti.

Publicație : Adevărul  

Universitatea Politehnica, primul loc în clasamentul SCImago Institutions Rankings dintre universităţile româneşti

Universitatea Politehnica din Bucureşti este cel mai bine clasată dintre instituţiile de învăţământ superior din România, în topul SCImago Institutions Rankings (SIR), potrivit unui comunicat al UPB.Potrivit sursei citate, instituţiile sunt ierarhizate în funcţie de trei seturi diferite de indicatori ce se bazează pe măsurarea performanţelor de cercetare, inovare şi a relevanţei rezultatelor publicate.

Din România, în clasamentul SIR Global 2016 sunt nominalizate 19 universităţi şi 4 institute de cercetare.

SCImago Institutions Rankings (SIR) este o clasificare a instituţiilor de învăţământ superior şi de cercetare-dezvoltare din întreaga lume, realizată din datele înregistrate în baza internaţională SCOPUS.

Publicație : Adevărul

 

Patru medalii la Olimpiada de matematică SEEMOUS, pentru studenţii de la Universitatea Bucureşti

Studenţii Facultăţii de Matematică şi Informatică a Universităţii din Bucureşti au obţinut patru medalii la Olimpiada SEEMOUS, dedicată matematicienilor talentaţi şi pasionaţi de acest domeniu. În competiţie au fost 84 de studenţi din 18 universităţi din ţări precum: Bulgaria, Grecia, Turkmenistan, Argentina şi România.

Echipa Universităţii din Bucureşti, formată din patru studenţi aflaţi în anul I sau II de studii la Facultatea de Matematică şi Informatică şi coordonată de conf. univ. Cornel Băeţică şi lector Gabriel Mincu, a obţinut patru medalii în cadrul celei de XI-a ediţie SEEMOUS, organizată de Societatea de Matematică a Europei de Sud-Est, în perioada 28 februarie – 5 martie 2017.

Cei patru studenţi sunt Andrei Comăneci (medalie de aur), Evgnosia-Alexandra Kelesidis (medalie de argint), Andreea Maria Popa (medalie de argint), Daniel Bănaru (medalie de bronz).

„La ediţia SEEMOUS din acest an s-au înscris în competiţie 84 de studenţi din 18 universităţi din ţări precum: Bulgaria, Grecia, Turkmenistan, Argentina şi România.

Pentru Facultatea de Matematică şi Informatică, participarea la această olimpiadă reprezintă o tradiţie, studenţii manifestându-şi interesul pentru această competiţie încă din anul 2009.

Anul 2016 a fost, de asemenea,  unul reuşit pentru reprezentanţii Facultăţii de Matematică şi Informatică, aceştia obţinând o medalie de aur, trei medalii de argint şi una de bronz”, arată un comunicat al Universităţii Bucureşti.

 Publicație : Adevărul

 

BURSE mai mari pentru studentii Universitatii de Agronomie din Iasi

În sedinta Senatului din data de 16 martie 2017, s-a aprobat Metodologia privind stabilirea criteriilor generale de acordare a burselor si a altor forme de sprijin material pentru studentii Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Ion Ionescu de la Brad din Iasi. Totul începând cu semestrul al II-lea al anului universitar 2016 – 2017.

Astfel, se vor acorda urmatoarele categorii de burse si cuantumuri aferente: bursa de performanta academica si bursa de performanta stiintifica – 1.200 lei, bursa de merit I – 750 lei, bursa de merit II – 650 lei, bursa de merit III – 600 lei, bursa sociala si bursa social ocazionala – 580 lei respectiv bursa pentru activitati în campusul studentesc – 500 lei pe luna, burse speciale si alte stimulente, burse pentru stagii universitare si postuniversitare.  

Publicație : Bună Ziua Iași

Expert de talie mondiala în Fizica Medicala, invitat special la Universitatea de Medicina din Iasi

Prof. univ. dr. Basile Spyropoulos, de la Technological Education Institute of Athens – Grecia va sustine, la Facultatea de Bioinginerie Medicala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) Grigore T. Popa Iasi, în perioada 22-23 martie 2017, o serie de prelegeri sub titlul de referinta „Contemporary Biomedical Technology”. Reputatul specialist este cadru didactic la „Technological Education Institute of Athens”, Medical Instrumentation Technology Department.

„Domnia sa are o pregatire avansata în domeniul Fizicii Medicale, la Facultatea de Fizica Medicala, University of Heidelberg, Goettingen, Germania si în Biofizica la Universitatea Saarland, din Saarbruecken, Germania. Temele vizate sunt: «Technologies related to Emergency & Intensive Medicine», «Contemporary Surgery Technologies», «Emerging în vitro Diagnostics Technologies IVD» si «Advances în Radiotherapy Technologies». În cadrul unei întâlniri cu reprezentanti ai conducerii Facultatii de Bioinginerie Medicala, se vor avea in vedere dezvoltarea colaborarilor academice, de cercetare, didactice prin schimburi de studenti si de cadre didactice în cadrul parteneriatelor Erasmus+ si se vor purta discutii de cooperare în domeniul propunerilor de proiecte de cercetare internationale”, au transmis oficialii UMF Iasi.

Publicație : Bună Ziua Iași

 

O noua editie a Festivalului de Arta si Creatie Gaudeamus, la Casa de Cultura a Studentilor Iasi

Liga Studentilor Electrotehnisti Iasi si Asociatia Studentilor Chimisti – CHEMIS, ambele de la Universitatea Tehnica (TUIASI) Gheorghe Asachi Iasi vor fi prezente la Festivalul de Arta si Creatie Gaudeamus. Evenimentul este programat marti, 21 martie 2017, cu cele mai bune zece momente artistice, pornind din pozitia de câstigatori la Casa de Cultura a Studentilor (CCS).

De precizat ca Festivalul de Arta si Creatie Gaudeamus este un concurs intre asociatiile studentesti locale ce implica cele mai spectaculoase acte artistice create de acestea. Pe de alta parte, este o ocazie unica prin care toti studentii din centrul academic iesean au ocazia sa se implice si in alte momente decat cele legate de activitatea didactica.

Publicație : Bună Ziua Iași