EXCLUSIV! Ultimele decizii aprobate de Senatul Universitatii Cuza

O serie de decizii importante au fost luate in cadrul sedintei ordinare a Senatului Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi.

Iata care a fost ordinea de zi:

  • Aprobarea comisiilor de concurs pentru posturile didactice si de cercetare stiintifice, pe perioada determinata si nedeterminata, scoase la concurs in semestrul I al anului universitar 2017-2018
  • Aprobarea rezultatului concursului pentru ocuparea unui post de CS III, pe perioada determinata, in cadrul proiectului PN-III-P4-ID-PCE-2016-0233 (acronim NEVIPIT)
  • Aprobarea utilizarii platformei Open-source de E-learningbazata pe MOODLE (Modular Object-Oriented Dynamic Learning Environment) de catre Facultatea de Drept
  • Aprobarea modificarii componentei comisiei de analiza a abaterilor disciplinaresavarsite de personalul didactic auxiliar si administrativ din cadrul Editurii UAIC.
  • Aprobarea Bugetului de veniturisi cheltuieli pe anul 2018

Publicație : Bună Ziua Iași

EXCLUSIV: Universitarii nu vor primi banii câştigaţi în instanţă

 Profesorii din universităţile ieşene au primit un „cadou“ de la Guvernul Tudose înainte de sărbători. Cea de-a doua tranşă din banii câştigaţi pe Legea 85, 10% din suma totală câştigată de profesori în instanţă, care trebuia să fie livrată în decembrie de către stat, chiar înainte de Crăciun, nu va mai intra în conturile profesorilor. „Ziarul de Iaşi“ a obţinut o serie de e-mailuri primite de membrii sindicatelor universităţilor ieşene de la Anton Hadăr, preşedintele unuia dintre cele mai mari sindicate din ţară, Alma Mater.

pe 13 şi 14 decembrie sindicaliştilor externi se arată degringolada negocierilor între sindicate şi minister, în care s-a implicat şi primul-ministru, promisiunile neonorate de către stat şi lipsa unor previziuni de a plăti aceste sume, pe Legea 85, câşti­gate de către profesori în instanţă.

Creşterea „istorică“ a PIB-ului de abia plăteşte salariile

Într-un prim mesaj trimis pe 13 decembrie, Hadăr explică însă o altă problemă pe care a întâlnit-o în relaţia cu ministerul de profil – lipsesc regulamentele de sporuri pentru învăţământul superior. Şi nu pentru că nu au fost realizate, ci pentru că Ministerul Educaţiei nu mai ştie ce s-a întâmplat cu ele. „Regulamentul de sporuri a fost început astă vară, dar nu s-a finalizat încă. E pe la Justiţie sau la Muncă. Ministrul nu ştia pe unde este. S-a străduit să obţină un buget mare la educaţie. A uitat de regulament!“, le scrie sindicaliştilor Anton Hadăr, explicând apoi că şi acea creştere anunţată de minister ca fiind „una istorică“ este de doar 0,12% din PIB mai mare faţă de anul trecut şi va fi cheltuită primordial pe salariile mărite. „Cică ne ajung banii de salarii. Pentru ambele creşteri, de 25% în ianuarie, adică 4% în portofel, şi de 20% în martie, aici vom lua vreo 18% net. Mai creşte şi sporul de doctorat cu 55 de lei net de la 1 ianuarie. Ministrul a zis că vom avea cel mai mare buget din toate timpurile. De fapt, am rămas unde am fost! Cică se iau corvete, fregate, rachete etc. Trebuie să ne apărăm! Dar de noi, care suntem contra noastră, cum ne apărăm? Cu regulamentul…. a rămas să îl găsească ministerul pe unde a fost trimis“, a mai scris Anton Hadăr.

„Nu vom încasa sumele până la finalul anului“

Tot pe 13 decembrie, Anton Hadăr a mai trimis un e-mail care arată cu adevărat de­gringolada de la nivelul Ministerului Edu­caţiei. Conform acestuia, s-a dorit alocarea sumei necesare pentru plata tranşei de 10% din drepturile salariale câştigate în instanţă pe Legea 85 de către profesori (după creşterile salariale legiferate de Guvernul Tăriceanu, dar care nu au mai fost plătite) din fondul de rezervă al primului ministru. „În aceste zile am discutat telefonic sau faţă în faţă, de mai multe ori, cu domnii Liviu Dragnea, Mihai Tudose, Marcel Ciolacu, vicepremier, Liviu Pop şi Olguţa Vasilescu pentru finanţarea sentinţelor din fondul de rezervă, aşa cum a fost promisiunea. Iniţial, Ministerul de Fi­nanţe nu a acceptat finanţarea, considerând că Hotărârea de Guvern realizată la Mi­nisterul Educaţiei nu are temei legal. Apoi s-au gândit la emiterea unui nou OUG, aşa cum s-a procedat cu primele 50 de milioane de lei, dar această cale ar fi durat prea mult“, a mai scris Anton Hadăr. Practic, dacă se alocă suma prin Ordonanţă de Urgenţă, trebuia să fie aprobată săptămâna viitoare de guvern, banii ar fi ajuns în universităţi după Crăciun şi dacă nu erau livraţi în conturi până la finalul anului, atunci s-ar fi pierdut. De aceea, după de negocieri la Castelul Peleş, Hadăr scrie că s-a trimis un amendament la legea bugetului ca anul viitor să fie alocată suma de 36 de milioane de lei, necesară pentru plata ratelor restante, dar în 2018. „Altfel spus, nu vom încasa sumele cuvenite până la finalul anului, aşa cum am dorit cu toţii. În ianuarie sau în februarie, în funcţie de data alocării banilor, consider că vom avea banii pe cardurile noastre. Sper să se termine odată toată această obositoare activitate şi luptă de finanţare a proceselor“, şi-a încheiat Hadăr e-mailul.

„Cred că vor fi alte procese!“

Însă o zi mai târziu, pe 14 decembrie, e-mailurile lui Hadăr au alt ton şi arată că, cel mai probabil, profesorii vor trebui să îşi caute iar dreptate în instanţă. Acesta explică faptul că nu a fost alocată nici pentru anul viitor vreo sumă de bani necesară plăţii drepturilor câştigate în instanţă, nici pentru tranşa de 10% care trebuia plătită anul ăsta, 214 mi­lioane, nici pentru tranşa de 20% care trebuia să vină în 2018, aproximativ 400 milioane de lei. Explicaţia Ministerului de Finanţe, transmisă de Anton Hadăr şcolilor, ţine de o interpretare „mot à mot“ a legii. Practic, nu vor primi bani profesorii din învăţământ superior pentru că în Legea 85 scrie că se aplică tuturor unităţilor din învăţământ, termen asimilat de minister cu şcoli, dar nu şi „instituţii“, cum sunt considerate universităţile. „L-am sunat pe ministrul Liviu Pop, care mi-a spus că Finanţele se opun întrucât, după opinia lor, Legea nu s-ar aplica la superior, deşi anul trecut au aplicat-o. E de necrezut cum se leagă de un cuvânt! Vă rog să analizaţi ce scrie în lege şi să veniţi cu comentarii! Aici va fi problema anului 2018! Cred că vor fi alte procese! Prin sindicat, pe cale privată, nu ştiu! Precum vedeţi, sunt sume mari de finanţat. Ne-a fost greu să obţinem 86 mi­lioane de lei, dar când te gândeşti că aici se bate miliardul, e o problemă mare!“, a conchis Hadăr. Conform informaţiilor „Ziarului de Iaşi“, există o intenţie la nivel sindical la nivelul universităţilor din Iaşi să îşi ceară iar drepturile în instanţă, chiar dacă au deja o hotărâre definitivă în acest sens, în 2018, dacă situaţia rămâne aşa şi sumele de bani nu sunt plătite.

Publicație : Ziarul de Iași

Un manual de educatie juridica a fost lansat in Iasi

La sfarsitul saptamanii trecute, la Iasi a fost lansat un manual de educatie juridica adresat elevilor din clasele IX-XII. Lansarea manualului „Ghid juridic pentru elevi” a avut loc la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi.

Mare parte dintre autorii care au semnat ghidul juridic sunt cadre didactice universitare, respectiv conf. univ. dr. Maria-Ioana Michinici, lector univ. dr. Mihai Dunea, conf. univ. dr. Ioana Costea, lector univ. dr. Dan Constantin Mata, prof. univ. dr. Gabriela Lupsan, reprezentanti ai Directiei Generale Anticoruptie, precum si conf. univ. dr. Carmen-Mariana Diaconu, Vasile Dron – fostul sef al Centrului Regional Iasi din cadrul Agentiei Nationale Împotriva Traficului de Persoane, dar si mediatorul Maria Paduraru.

Realizat de specialisti în domeniu, ghidul acopera o problematica diversa de drept constitutional, drept penal, drept civil, drept administrativ, prevenirea coruptiei, dreptul mediului înconjurator, traficul de persoane, solutionarea alternativa a conflictelor prin mediere.

Ghidul face parte din proiectul de predare a educatiei juridice în scoala „Educatie pentru viata”, implementat în unitatile de învatamânt preuniversitar din judetul Iasi de catre Asociatia pentru Dialog în Justitie în parteneriat cu Primaria municipiului Iasi, Inspectoratul Scolar Judetean Iasi si Directia Generala Anticoruptie din Ministerul Afacerilor Interne.

Principalii beneficiari ai acestui proiect sunt tinerii cu vârste cuprinse între 14 si 18 ani, însa ghidul poate fi considerat un manual de educatie juridica si pentru parinti sau cadre didactice, fiind recomandat ca material didactic în cadrul orelor de dirigentie, educatie civica, sociologie, democratie sau ca lectura suplimentara. Manualul de educatie juridica este distribuit gratuit în unitatile de învatamânt preuniversitar din judetul Iasi.

Publicație : Bună Ziua Iași

Rectorul Universitatii de Arte din Iasi, premiu important in cadul Galei Premiilor UAP

Uniunea Artistilor Plastici (UAP) din Romania si-a desemnat pe 23 noiembrie 2017 cei mai buni artisti pentru anul 2016, in cadrul Galei Premiilor UAP din Romania.

In deschiderea galei, Petru Lucaci, presedinte UAP din Romania a transmis un mesaj video, urmat de discursul domnului Gheorghe Dican, vicepresedinte UAP care i-a felicitat pe castigatori si a apreciat eforturile tuturor celor implicati in desfasurarea evenimentului.

Lucian Romascanu, Ministrul Culturii si Identitatii Nationale a inmanat diploma pentru Marele Premiu

Publicație : Bună Ziua Iași