5.000 de candidaţi la „Cuza“, în două zile de admitere

 Universităţile din Iaşi continuă şi astăzi procesul de admitere, primind în continuare dosare atât online, cât şi în fizic, din partea candidaţilor care doresc să urmeze studii universitare în Iaşi. 

Astfel, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ a ajuns astăzi în total la 5.073 de dosare depuse, după ce în prima zi aproximativ 3.000 de candidaţi au depus dosare la facultăţile instituţiei de învăţământ superior. Cea mai căutată facultate rămâne cea de Economie şi Administrarea Afacerilor, în condiţiile în care aici au fost depuse 1.254 de dosare, fiind urmată de Filosofie cu 773 şi Litere cu 661. Şi la master au fost depuse în total un număr de 902 dosare, cele mai multe tot la FEAA, 269. La Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi, ritmul înscrierilor a mai scăzut în a doua zi, după ce în prima zi de înscriere pentru examenul de admitere au fost depuse 529 de dosare. Astăzi au venit 372 de noi candidaţi pentru locurile de la UMF, cei mai mulţi vrând să urmeze cursurile Facultăţii de Medicină, specializarea Medicină, mai exact 170, iar 71 fiind la Asistenţa Medicală Generală. Şi la Agronomie a scăzut ritmul dosarelor depuse, fiind 171 de candidaţi în cursul zilei de ieri, numărul total de dosare depuse până acum fiind de 759. Universităţile mai continuă admiterea până vineri, urmând ca, ulterior, cei de la UMF să susţină examenul scris.

Publicație : Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași și Bună Ziua Iași

Situaţia înscrierilor la cele patru mari universităţi din Iaşi

Continuă înscrierile la cele patru mari universităţi din Iaşi, iar tinerii absolvenţi de liceu par că se înghesuie să îşi „vadă” dosarul depus la facultatea pe care doresc să o urmeze. Luni, 17 iulie, s-a dat startul înscrierilor şi la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi (UAIC) şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” Iaşi (UMF).

Cea mai veche universitate din ţară a înregistrat un succes răsunător în prima zi a înscrierilor; cifrele transmise de reprezentanţii instituţiei arătând că la UAIC s-au înscris candidaţi cât la toate celelalte universităţi la un loc. Mai exact, 2.906 candidaţi şi-au depus dosarele de admitere pentru studiile de licenţă şi alţi 450 pentru studiile de master. Cei mai mulţi absolvenţi de liceu au optat pentru Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor (719), dar şi pentru Psihologie (378) sau Filosofie (307). La Facultatea de Biologie s-au înscris 125 de candidaţi; la Chimie – 42; la Drept – 221; la Educaţie Fizică şi Sport – 84, la Fizică – 19 şi la Geografie – 158. Alţi 214 candidaţi s-au orientat către Informatică; 59 către Istorie; 338 către Litere; 109 către Matematică; 37 către Teologie Ortodoxă şi 3 către Teologie Romano-Catolică.

Mai puţini candidaţi decât în prima zi, la UMF

La UMF „Gr. T. Popa” s-au înscris în primele două zile 899 de candidaţi, dintre care 372 în a doua zi. Dintre cei 372 de candidaţi care şi-au depus dosarele, 170 au optat pentru Medicină Generală, 71 pentru Asistenţă Medicală Generală, 37 şi-au depus dosarele la Balneo-fiziokinetoterapie şi recuperare, 29 pentru Medicină Dentară, 24 pentru Farmacie, 21 pentru Tehnică Dentară, 16 pentru Bioinginerie Medicală şi doar patru proaspăt absolvenţi de liceu şi-au depus dosarele la Nutriţie şi dietetică, în total fiind 11 înscrişi la această specializare.

USAMV şi UTI, în mijlocul depunerii dosarelor

Ieri, la Universitatea Agronomică „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV) s-au înscris 171 de candidaţi la toate specializările, în total fiind 759 de dosare depuse până acum, de la începutul înscrierilor. Din totalul zilei de 18 iulie, 56 au aplicat la Agricultură, 16 la Horticultură, 48 la Zootehnie şi 51 la Medicină Veterinară.

Ziua de ieri a constituit un succes şi pentru Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” Iaşi (UTI), unde şi-au depus dosarele 220 de viitori studenţi. Dintre aceştia, cei mai mulţi au înclinat spre Facultatea de Mecanică (48), urmată îndeaproape de Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (41). La Inginerie Electrică s-au înscris 37, la Construcţii şi Instalaţii – 31, la Construcţii de Maşini – 29, la Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului – 13, la Textile – 9, la Hidrotehnică – 7, la Știinţa şi Ingineria Materialelor – 5, în timp ce pentru Arhitectură şi Automatică şi Calculatoare nu a optat nici un absolvent de liceu în decursul zilei de ieri.

Publicație : Evenimentul

 

ADMITERE 2017: La Universitatea Tehnică nu s-au acoperit încă locurile bugetate

 Numărul de dosare depuse la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi a scăzut considerabil după încheierea perioadei de înscriere la admiterea de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare şi Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino“. Dacă luni, pe data de 17 iulie, au fost depuse 510, 495 pentru locurile la buget şi 15 pentru cele la taxă, ieri au fost depuse 222 de dosare în total, dintre care două pentru locurile la taxă şi 220 pentru cele bugetate.

Cei mai mulţi dintre candidaţii care au depus ieri dosare s-au îndreptat spre Facultatea de Mecanică, 48 dintre cei 222 optând pentru această facultate. Până în prezent, la Facultatea de Mecanică au fost depuse 225 de dosare pentru locurile la buget şi 4 pentru cele la taxă. Următoarea facultate în ordinea preferinţelor este Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehno­logia Informaţiei, cu 41 de dosare depuse ieri şi 213 dosare în total, urmată de Facultatea de Inginerie Elec­trică, Energetică şi Informatică Aplicată, cu 37 de dosare depuse ieri şi 142 de candidaţi în total.

Pe ultimul loc în ordinea preferinţelor este Facultatea de Textile – Pielărie şi Management Industrial, cu 31 de dosare pentru locurile la buget, pe penultima poziţie fiind Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Materialelor, cu 29 de dosare pentru locurile la buget şi 10 pentru cele la taxă. Până în prezent au fost depuse 1.945 de dosare, dintre care 1.890 pentru locurile la buget (2.356) şi 55 pentru cele la taxă (1.066).

 Publicație : Ziarul de Iași

 

Veste IMPORTANTA pentru studentii Universitatii Tehnice din Iasi! Este vorba de BANI

Ministerul Educatiei Nationale a emis Ordinul nr. 4366/13.07.2017 prin care studentii din anii terminali, din cilclurile de licenta si de master, vor primi bursa doar pana la sustinerea examenului de finalizare a studiilor.

Astfel, studentii din anul al-II-lea de master nu vor beneficia de bursa aferenta lunii iulie, intrucat si-au sustinut lucrarea de disertatie in luna iunie. Studentii din anul al-IV-lea, ciclul de licenta, vor primi bursa aferenta perioadei didactice desfasurate in luna iulie, conform informatiilor transmise de Decanatele fiecarei facultati. Aceste burse vor fi virate pe card in luna august, odata cu bursele celorlalte categorii de studenti.

Ordin 4366 din 13.07.2017. Tabel burse anul IV licenta:

Artic. 142, alin. 7 din Legea Educatiei Nationale:

„Persoana admisa la un program de studii universitare de licenta, master sau doctorat are calitatea de student, respectiv student-doctorand, pe intreaga perioada a prezentei sale in cadrul programului respectiv, de la inmatriculare si pana la sustinerea examenului de finalizare a studiilor sau exmatriculare, mai putin pe perioadele de intrerupere a studiilor.”

Publicație : Bună Ziua Iași

La Universitatea Tehnica din Iasi s-au pus BAZELE celor mai noi REFORME in invatamantul superior tehnic

La inceputul acestei luni, Universitatea Tehnica (TUIASIGheorghe Asachi din Iasi a gazduit intrunirea Aliantei Romane a Universitatilor Tehnice (ARUT). In prezenta marilor rectori ce coordoneaza institutii de invatamant superior tehnice emblematice pe plan national (din Bucuresti, Cluj, Timisoara si Iasi – n.r.), a doi ministri, au fost elaborate o serie de masuri ce vizeaza reformarea sistemului educational tehnic.
„Depasind fazele incipiente ale comunicarii intre universitatile constitutive ale Aliantei, la Iasi s-au putut discuta proiecte concrete de colaborare, care vor demara in aceasta toamna. In acest sens, in anul universitar viitor, vor debuta programele de mobilitati interuniversitare, dedicate atat studentilor de la cele trei cicluri de studii universitare, cat si cadrelor didactice. Intentionam ca pentru studenti durata acestor mobilitati sa fie de pana la o luna, iar pentru cadrele didactice de una-doua saptamani. In mod evident, in afara unui schimb de bune practici privind activitatile educationale, aceste mobilitati au rolul de a compatibiliza programele de studii din punct de vedere al continutului. Un alt aspect important il reprezinta introducerea competitiei de granturi interne Aliantei, de fapt, prin anvergura, o competitie nationala. Aceste granturi vor incuraja crearea echipelor mixte de cercetatori, de la mai multe universitati, precum si posibilitatea transferului tehnologic al rezultatelor obtinute. Sunt convins ca aceste initiative, alaturi de celelalte aspecte mentionate in comunicatul ARUT, vor reprezenta o crestere a calitatii activitatilor educationale, de cercetare si administrative care se desfasoara in universitatile tehnice din Romania”, a punctat prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval, principal membru al ARUT si rector al TUIASI.
Publicație : Bună Ziua Iași