Revista presei, 19 septembrie 2017

„Zilele Academice Ieşene“:trei prelegeri importante ale academicienilor

Filiala Iaşi a Academiei Române organizează o suită de manifestări ştiinţifice pentru a marca „Zilele Academice Ieşene“, eveniment care a ajuns la cea de-a XXXII-a ediţie.

Fiecare institut de cercetare aflat în subordinea Academiei Române din Iaşi are programate o serie de evenimente pentru a marca această aniversare, însă, chiar dacă ele au fost demarate deja, – sesiune de comunicări ştiinţifice, în principal -, deschiderea festivă va avea loc pe 9 octombrie. Ceremonia specială care va marca acest eveniment va fi organizată în Aula Filialei Iaşi a Academiei, pe 9 octombrie, de la ora 9.30, şi presupune o serie de conferinţe susţinute de trei academicieni.

Acad. Victor Spinei, vicepreşedinte al Academiei Române, încă nu şi-a prezentat tema prelegerii, însă acad. Alexandru Zub va vorbi despre „Mihail Kogălniceanu şi epoca sa“, în timp ce acad. Constantin Toma va susţine o prelegere „In memoriam – Vasile Adamachi (1817 – 1892)“, mare filantrop ieşean, sprijinitor al ştiinţei şi culturii româneşti. Intrarea este liberă, ieşenii fiind invitaţi să participe la evenimentul care marchează deschiderea lucrărilor şi să asiste la conferinţe.

Publicație : Ziarul de Iași

Conducerea Universității Tehnice solicită suplimentarea locurilor la licență

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a finalizat procesul de admitere pentru anul universitar 2017 – 2018 la ciclul de licență cu 17% mai mulți studenți înmatriculați față de anul anterior.

n mod concret, există 167 de dosare cu acte în original depuse la TUIASI peste numărul alocat de locuri la licență, 2.336. Acestora li se mai adaugă și studenții români de pretutindeni, unde universitatea a avut aproape 500 de candidați, ocupându-și toate cele 300 de locuri scoase la concurs, în principal cu tineri din Republica Moldova și din Ucraina.

În ceea ce privește ciclul de masterat, există 68 de locuri neocupate din totalul de 1.803, în contextul în care TUIASI a avut 1.400 de absolvenți de licență, promoția 2017, ceea ce înseamnă că diferența de aproape 400 o reprezintă absolvenți de la alte universități tehnice din țară sau de la celelalte universități din Iași care vor urma studii de master începând din toamnă la TUIASI.

În acest sens, conducerea universității a depus o solicitare către Ministerul Educației Naționale în care a cerut ca cele 68 de locuri neocupate de la ciclul de master să fie transformate în 136 de locuri la licență, iar pe lângă acestea au mai fost solicitate încă 20 de locuri la licență.

„Consider că această diferență la studiile universitare de licență se datorează în primul rând faptului că în foarte multe medii s-a subliniat că este nevoie de ingineri, absolvenți cu studii inginerești. O altă acțiune care a dus la această creștere este promovarea foarte bună pe care am făcut-o în ultimul an și modul de admitere, sistemul integrat în care candidatul poate să se înscrie la mai multe facultăți, dar și repartizarea în timp real, astfel încât viitorii studenți au putut vedea exact unde au ajuns, dacă le convine și le este favorabil locul”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.

Anul acesta, cele mai căutate domenii de la TUIASI au fost cele legate de IT&C (Information Technology and Communications), dar a crescut semnificativ interesul pentru domeniul Mecanicii și cele conexe, remarcându-se și o revenire a atractivității domeniului Construcții, în special specializarea ingineriei civile, unde este un deficit mare de ingineri la nivel național.

46 de studenți străini

Din octombrie vor începe cursurile la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași și 46 de studenți veniți din Gabon, Congo, India, Irak, Israel, Maroc, Nigeria, Bangladesh și Tunisia. 19 dintre aceștia sunt veniți de un an de zile la Iași, făcând un an pregătitor în care au învățat limba română, urmând a studia în limba română, în timp ce 27 sunt veniți la programele cu predare în limba engleză, 11 dintre ei la licență, 16 la master.

„19 dintre ei s-au înscris anul trecut și au vrut de la început să facă inginerie, ca primă opțiune, iar unii s-au reorientat către inginerie pe parcurs. Este vorba de studenți ce sunt pe locurile cu taxă în valută și ne bucurăm că au ales Universitatea Tehnică pentru a-și