„Zilele Academice Ieşene“:trei prelegeri importante ale academicienilor

Filiala Iaşi a Academiei Române organizează o suită de manifestări ştiinţifice pentru a marca „Zilele Academice Ieşene“, eveniment care a ajuns la cea de-a XXXII-a ediţie.

Fiecare institut de cercetare aflat în subordinea Academiei Române din Iaşi are programate o serie de evenimente pentru a marca această aniversare, însă, chiar dacă ele au fost demarate deja, – sesiune de comunicări ştiinţifice, în principal -, deschiderea festivă va avea loc pe 9 octombrie. Ceremonia specială care va marca acest eveniment va fi organizată în Aula Filialei Iaşi a Academiei, pe 9 octombrie, de la ora 9.30, şi presupune o serie de conferinţe susţinute de trei academicieni.

Acad. Victor Spinei, vicepreşedinte al Academiei Române, încă nu şi-a prezentat tema prelegerii, însă acad. Alexandru Zub va vorbi despre „Mihail Kogălniceanu şi epoca sa“, în timp ce acad. Constantin Toma va susţine o prelegere „In memoriam – Vasile Adamachi (1817 – 1892)“, mare filantrop ieşean, sprijinitor al ştiinţei şi culturii româneşti. Intrarea este liberă, ieşenii fiind invitaţi să participe la evenimentul care marchează deschiderea lucrărilor şi să asiste la conferinţe.

Publicație : Ziarul de Iași

Conducerea Universității Tehnice solicită suplimentarea locurilor la licență

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a finalizat procesul de admitere pentru anul universitar 2017 – 2018 la ciclul de licență cu 17% mai mulți studenți înmatriculați față de anul anterior.

n mod concret, există 167 de dosare cu acte în original depuse la TUIASI peste numărul alocat de locuri la licență, 2.336. Acestora li se mai adaugă și studenții români de pretutindeni, unde universitatea a avut aproape 500 de candidați, ocupându-și toate cele 300 de locuri scoase la concurs, în principal cu tineri din Republica Moldova și din Ucraina.

În ceea ce privește ciclul de masterat, există 68 de locuri neocupate din totalul de 1.803, în contextul în care TUIASI a avut 1.400 de absolvenți de licență, promoția 2017, ceea ce înseamnă că diferența de aproape 400 o reprezintă absolvenți de la alte universități tehnice din țară sau de la celelalte universități din Iași care vor urma studii de master începând din toamnă la TUIASI.

În acest sens, conducerea universității a depus o solicitare către Ministerul Educației Naționale în care a cerut ca cele 68 de locuri neocupate de la ciclul de master să fie transformate în 136 de locuri la licență, iar pe lângă acestea au mai fost solicitate încă 20 de locuri la licență.

„Consider că această diferență la studiile universitare de licență se datorează în primul rând faptului că în foarte multe medii s-a subliniat că este nevoie de ingineri, absolvenți cu studii inginerești. O altă acțiune care a dus la această creștere este promovarea foarte bună pe care am făcut-o în ultimul an și modul de admitere, sistemul integrat în care candidatul poate să se înscrie la mai multe facultăți, dar și repartizarea în timp real, astfel încât viitorii studenți au putut vedea exact unde au ajuns, dacă le convine și le este favorabil locul”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.

Anul acesta, cele mai căutate domenii de la TUIASI au fost cele legate de IT&C (Information Technology and Communications), dar a crescut semnificativ interesul pentru domeniul Mecanicii și cele conexe, remarcându-se și o revenire a atractivității domeniului Construcții, în special specializarea ingineriei civile, unde este un deficit mare de ingineri la nivel național.

46 de studenți străini

Din octombrie vor începe cursurile la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași și 46 de studenți veniți din Gabon, Congo, India, Irak, Israel, Maroc, Nigeria, Bangladesh și Tunisia. 19 dintre aceștia sunt veniți de un an de zile la Iași, făcând un an pregătitor în care au învățat limba română, urmând a studia în limba română, în timp ce 27 sunt veniți la programele cu predare în limba engleză, 11 dintre ei la licență, 16 la master.

„19 dintre ei s-au înscris anul trecut și au vrut de la început să facă inginerie, ca primă opțiune, iar unii s-au reorientat către inginerie pe parcurs. Este vorba de studenți ce sunt pe locurile cu taxă în valută și ne bucurăm că au ales Universitatea Tehnică pentru a-și desăvârși pregătirea profesională”, a declarat prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector responsabil cu relațiile internaționale la TUIASI.

Toți studenții vor începe activitatea didactică după deschiderea anului universitar, care va avea loc luni, 25 septembrie, în Aula Universității Tehnice din Copou.

Publicație : Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași

Cifre record la admitere, la Universitatea Tehnică Iaşi

După admiterea de toamnă, la ciclul de licenţă sunt cu 17% mai mulţi studenţi înmatriculaţi faţă de anul anterior

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asa­chi“ din Iaşi (TUIASI) a finalizat procesul de admitere pentru anul universitar 2017 – 2018 la ciclul de licenţă cu 17% mai mulţi studenţi înmatriculaţi faţă de anul anterior. În mod concret, există 167 de dosare cu acte în original depuse la TUIASI peste numărul alocat de locuri la licenţă, 2.336.

Acestora li se adaugă şi studenţii români de pretutindeni, unde universitatea a avut aproape 500 de candidaţi, ocupându-şi toate cele 300 de locuri scoase la concurs, în principal cu tineri din Republica Mol­dova şi din Ucraina. În ceea ce priveşte ciclul de masterat, există 68 de locuri neocupate din totalul de 1.803, în contextul în care TUIASI a avut 1.400 de absolvenţi de licenţă, promoţia 2017, ceea ce înseamnă că diferenţa de aproape 400 o reprezintă absolvenţi de la alte universităţi tehnice din ţară sau de la celelalte universităţi din Iaşi care vor urma studii de master începând din toamnă la TUIASI. În acest sens, conducerea universităţii a depus o solicitare către Ministerul Edu­caţiei Naţionale în care a cerut ca cele 68 de locuri neocupate de la ciclul de master să fie transformate în 136 de locuri la licenţă, iar pe lângă acestea au mai fost solicitate încă 20 de locuri la licenţă.

„Consider că această diferenţă la studiile universitare de licenţă se datorează în primul rând faptului că în foarte multe medii s-a subliniat că este nevoie de ingineri, absolvenţi cu studii inginereşti. O altă acţiune care a dus la această creştere este promovarea foarte bună pe care am făcut-o în ultimul an, şi modul de admitere, sistemul integrat în care candidatul poate să se înscrie la mai multe facultăţi, dar şi repartizarea în timp real, astfel încât viitorii studenţi au putut vedea exact unde au ajuns, dacă le convine şi le este favorabil locul“, a declarat prof.dr.ing. Dan Caşcaval, rectorul TUIASI.

Din octombrie vor începe cursurile la Universitatea Tehnică şi 46 de studenţi veniţi din Gabon, Congo, India, Irak, Israel, Maroc, Nigeria, Bangladesh şi Tunisia. 19 dintre aceştia sunt veniţi de un an de zile la Iaşi, făcând un an pregătitor în care au învăţat limba română, urmând a studia în română, în timp ce 27 sunt veniţi la programele cu predare în limba engleză, 11 dintre ei la licenţă, 16 la master. Toţi studenţii vor începe activitatea didactică după deschiderea anului universitar, care va avea loc luni, 25 septembrie, în Aula Universităţii Tehnice din Copou.

Publicație : Ziarul de Iași

USAMV, prima universitate din Iaşi care începe oficial cursurile

Ministrul Agriculturii, discurs în Copou la deschiderea anului universitar de la Agronomie

 Cursurile acestei universităţi au început ieri. Ce oficialităţi au mai fost prezente şi ce declaraţii a făcut Petre Daea?

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ şi-a deschis oficial porţile, fiind din nou prima universitate din Iaşi şi, dacă s-a respectat tradiţia ultimilor ani, din ţară care începe cursurile din anul 2017 – 2018. La ceremonia festivă care a avut loc în Aula Magna „Haralamb Vasiliu“ au participat atât membri ai comunităţii academice ai USAMV, cât şi invitaţi ai au­torităţilor naţionale şi locale. Astfel, au luat cuvântul, pe rând, prof.dr. Vasile Vîntu, rectorul universităţii, prof.dr. Ge­rard Jităreanu, preşedintele Senatului, dar şi invitatul special – ministrul Agri­culturii, Petre Daea.

Acesta din urmă s-a întâlnit în cursul zilei şi cu marii fermieri ai Iaşului pentru o serie de discuţii şi a deplâns condiţiile grave din vestul ţării lăsate în urmă de furtuna de zilele trecute. Au mai fost prezenţi prof.dr. Valeriu Ta­bără şi prof.dr. Mihai Nicolaescu, vice­preşedinţi ai Academiei de Ştiinţe Agri­cole şi Silvice, prof.dr. Maricel Dima, subsecretar de stat în Ministerul Agricul­turii, deputatul Camelia Gavrilă, în calitate de preşedinte al Comisiei de Învăţă­mânt a Camerei Deputaţilor, prof.dr. Ion Groza, directorul general al Direcţiei Învăţământ Superior din Ministerul Edu­caţiei Naţionale, primarul Iaşului, Mihai Chirica, prefectul, Marian Şerbescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Victor Chirilă, dar şi toţi rectorii universităţilor de stat din Iaşi: prof.dr. Atena Elena Simionescu, de la Universitatea de Arte, prof.dr. Mihaela Onofrei, de la Universitatea „Cuza“, prof.dr. Dan Caş­caval, de la Universitatea Tehnică, şi prof.dr. Viorel Scripcariu, de la UMF.

„În această zi de frumoasă sărbătoare universitară, îmi revine onoranta misiu­ne de a adresa cu sinceritate şi reverenţă academică alese mulţumiri şi un cordial bun venit tuturor invitaţilor care participă la festivitatea de deschidere a anului universitar. Şcoala în ansamblul ei este considerată formatoare de oameni şi caractere, iar învăţământul superior reprezintă forma cea mai importantă de pregătire intelectuală şi profesională prin structură şi conţinut“, a declarat prof.dr. Vasile Vîntu. Ministrul Agricul­turii s-a declarat emoţionat să vorbească pentru prima oară într-o instituţie care poartă pe frontispiciu numele unui mare agronom – Ion Ionescu de la Brad. „Om al timpurilor care şi-a consacrat viaţa pentru a da din misiune unui domeniu în care şti­inţa vine prea greu, iar conştiiţa înţelegerii era mai tot timpul adormită“, a spus ministrul.

Publicație : Ziarul de Iași

Conferința „Cucuteni – începutul identității europene”, în aula TUIAȘI

 Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu” din Iași, în colaborare cu Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” și Complexul Muzeal Național Moldova Iași organizează joi, 21 septembrie 2017, ora 12.00 conferința „Cucuteni – începutul identității europene”. Evenimentul are loc în Aula „Mihail Kogălniceanu” din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” și reprezintă activitatea principală a proiectului școlar cu același nume înscris în Concursul național Euroscola 2017, inițiat de Parlamentul European sub titlul generic „Rolul patrimoniului românesc în consolidarea identității europene” (ediția a X-a).

Proiectul își propune evidențierea valorii de patrimoniu în context național și european a Muzeului de Sit Arheologic din Cucuteni, prin intermediul unei campanii de informare și conștientizare a publicului larg.

În cadrul conferinței vor fi prezentate etapele proiectului aflat în desfășurare și vor susține alocuțiuni următorii invitați: conf. univ. dr. Vasile Cotiugă, Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza”, dr. Senica Țurcanu, muzeograf, șef al Muzeului de Istorie a Moldovei, drd. istorie Vasilica Mârza, asistent de cercetare la Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza”, Mihai Tun, fost primar al comunei Cucuteni, elevul Denis Rusu.

Publicație : Ziarul de Iași