Conferinţă internaţională de calibru pe tema securităţii cibernetice, mâine, la Universitate

NATO, SRI şi MAE şi-au dat întâlnire la Iaşi. Se discută la nivel înalt despre atacul asupra unei ţări pe internet

 O altfel de manifestare decât cele anunţate până acum, în seria evenimentelor ce urmează să marcheze Centenarul Războiului de Reîntregire şi al Marii Uniri, va avea loc astăzi la Palatul Universitar, în parteneriat cu cele două universităţi care funcţionează aici – „Al.I. Cuza“ şi „Gh. Asachi“ – şi cu Primăria ieşeană. Conferinţa internaţională „Provo­ ări de securitate în Sud-Estul Europei“, eveniment organizat sub patronajul MAE, are ca invitaţi, printre alţii, pe Bogdan Aurescu – consilier prezidenţial, fost ministru de Externe, Abigail Rupp – adjuncta şefului misiunii diplomatice/ Ambasada SUA în România, Deborah Sanders – profesor la Departamentul de Studii de Apărare al King’s Col­lege, Londra, Laura G. Brent – Cyber Defence Officer, Emerging Security Challenges Division, NATO, şi Gabriel Dinu – şef departament, Centrul Naţional Cyberint, Serviciul Român de Informaţii.

Potrivit prezentării de pe site-ul Universităţii „Al.I. Cuza“, conferinţa se înscrie în seria evenimentelor dedicate Centenarului – „Iaşi, capitală a României 1916-1918 şi Oraş al Marii Uniri“, or­ganizatorii dorind să evidenţieze rolul academic al universităţilor ieşene la nivel naţional în cadrul dezbaterilor privind apărarea şi securitatea naţională, precum şi preocupările constante şi contribuţia României, ca stat membru al Uniunii Europene şi al alianţei NATO, la asigurarea stabilităţii spaţiului sud-est-european. „Moldova reprezintă azi, din punct de vedere geo-strategic, graniţa de est a UE şi NATO, iar Iaşul este principalul centru universitar şi economic al regiunii care poate furniza atât specialişti, cât şi expertize pentru realizarea politicilor publice din domeniul securităţii cibernetice şi al apărării naţionale“, spune senatoarea PNL de Iaşi Iulia Scântei, vicepreşedinte al Se­natului. Ea va susţine o alocu­ţiune în deschiderea conferinţei, după vernisajul expoziţiei de fotografii şi documente de arhivă cu titlul „100 ani de parteneriat militar între România şi Statele Unite ale Americii şi contribuţia Crucii Roşii în Primul Război Mondial“, al cărei curator este, în Sala Paşilor Pierduţi. Conferinţa, programată să înceapă la ora 10, cuprinde două teme de dezbateri. Prima, intitulată „Provocări vechi şi noi pentru securitatea Europei de Sud-Est“, va fi moderată de Dan Dungaciu, membru al Con­siliului Ştiinţific al New Strategy Center – organizatorul evenimentului, şi de Gheorghe Iacob, prorector al Universităţii „Cuza“. A doua dezbatere, „Securitatea cibernetică şi provocările în creştere în acest domeniu“, va fi condusă de Daniel Condurache, prorector al Universităţii Tehnice, şi de Adrian Iftene, decan al Fa­cultăţii de Informatică de la „Cuza“.

„Iaşul să nu mai fie exportator de specialişti IT, ci de soluţii şi expertize“

„În ultimii ani, atacurile cibernetice la nivel mondial s-au multiplicat, mai mult de ju­mătate dintre companiile euro­pene au fost afectate, sectoare diverse de activitate au fost vizate – cum ar fi cele din domeniul transporturilor, sistemele bancare, bazele de date guvernamentale sau reţelele de distri­buţie a energiei. Costul estimat al prejudiciilor cauzate de aceste atacuri este de circa 400 de mi­liarde de dolari pe an. Ca să ne bucurăm liniştiţi de efectele benefice din economie pe care fenomenul digitalizării le-a produs, trebuie să elaborăm politici publice care să gestioneze ris­curile digitalizării şi să limiteze efectele atacurilor cibernetice. Iaşul are un potenţial extraordinar, insuficient folosit în domeniul securităţii cibernetice. Uni­versităţile ieşene pregătesc tineri specialişti în domeniul IT, capabili să realizeze programe informatice, softuri destinate întăririi capacităţii de apărare cibernetică. E timpul ca Iaşul să nu mai fie, în principal, exportator de specialişti IT, ci să exporte soluţii şi expertizele lor către mediul politic şi guvernamental specializat, pentru a fi incluse în politicile publice şi în proiectele din domeniul securităţii cibernetice“, a spus Iulia Scântei. Ea a mers mai departe, subliniind că Iaşul are tot ce trebuie pentru a găzdui un Centru guvernamental de excelenţă pentru securitate cibernetică, menit să asigure, prin specialiştii din regiune, infrastructura pentru combaterea atacurilor cibernetice. „Acest centru ar putea coordona programul de securitate cibernetică (Cyber Defence) pentru Ucraina şi unul similar pentru Republica Moldova“, a mai declarat senatoarea.

Publicație : Ziarul de Iași

 

Universitatea Cuza din Iasi trage un SEMNAL DE ALARMA: „Unul din CINCI studenti trece prin MOMENTE DIFICILE”

Aproximativ unul din cinci studenti va trece, în timpul facultatii, prin momente dificile, în special de ordin personal. Astfel, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi organizeaza, pe 10 noiembrie 2017, un curs gratuit destinat profesorilor si angajatilor din servicii suport prin care sa îi ajute sa recunoasca semnele unor perioade problematice în vietile studentilor.

De asemenea, sa poata deschide un dialog si sa faca primul pas în solutionarea unor probleme care ar putea sa conduca la marginalizareabandon scolar sau chiar probleme pe termen mai lung. Cursul va fi sustinut de consilierii în cariera ai Universitatii Cuza, specializati în oferirea de sprijin pentru depasirea situatiilor problematice la nivel personal sau profesional.

„Intuitiv, cei care interactioneaza mai des cu studentii îsi pot da seama atunci când cineva trece printr-o perioada mai grea. Câteva semne ar fi: absentarea de la scoala, apatia, schimbari de comportament, lipsa de atentie, dezinteresul pentru aspectul fizic”, a precizat Irina Subredu, psiholog în cadrul Departamentului Servicii pentru Studenti si Absolventi (DSSA).

Astfel, in lipsa informatiilor sau a pregatirii de specialitate, atât colegii, cât si profesorii sau administratorii de camin ezita sa abordeze persoana afectata, mai ales ca o abordare gresita poate provoca mai multa suferinta. Cursul îsi propune sa ofere câteva instrumente de baza pentru initierea contactului cu studentul, informatii despre care ar putea fi urmatorii pasi, dar si o mai buna constientizare a importantei de a interveni cât mai rapid în astfel de cazuri.

„Identificarea timpurie a oricaror dificultati este esentiala în a preveni situatii mult mai grave, iar profesorii si angajatii sunt cei mai importanti aliati ai nostri în preocuparea pentru starea de bine a studentilor. Trei sferturi din dificultatile de sanatate mentala debuteaza înainte de 25 de ani, iar în loc sa primeasca ajutor, tinerii sunt stigmatizati si izolati”, a mai precizat Subredu.

Cursul este organizat în cadrul proiectului PACT pentru incluziune: „Peers, Administrativi, Consilieri, Tutori împreuna pentru cresterea echitatii sociale”, o initiativa a UAIC ce vizeaza în special studenti din medii defavorizate, din mediul rural si din orase mici.

„Tinerii care provin din familii dezorganizate, din zone mai sarace sau mai izolate sunt de trei ori mai susceptibili sa dezvolte probleme emotionale, de ceea consecintele fiind apoi absenteismul scolar, acumularea restantelor, scaderea performantei academice si, în final, abandonul scolar. Acesta este unul dintre motivele pentru care este necesar sa acordam mai multa atentie sanatatii emotionale”, a declarat conf. univ. dr. Silviu Tita, coordonatorul proiectului.

Publicație : Bună Ziua Iași

 

Manifestare legata de efectele, in ALIMENTATIE, ale incalzirii globale, organizata la Universitatea de Agronomie din Iasi

Facultatea de Medicina Veterinara a Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad” din Iasi a organizat la finalul lunii trecute (octombrie 2017 – n.r.) workshop-ul intitulat „Malaria si dirofilarioza”, desfasurat cu prilejul Zilelor USAMV, în cadrul proiectului Erasmus + KA2 „Strategic Partnerships for higher education, Zoonoses Online Education”.

La eveniment au participat peste 30 de persoane, printre acestea cercetatori, cadre didactice si studenti, atât din România, cât si din strainatate, din Consortiul universitatilor agronomice. Principalele teme de discutie ale workshop-ului au fost legate de malarie si dirofilarioza, doua boli transmisibile prin actiunea vectorilor hematofagi a tântarilor.

Aceste boli s-au raspândit si evoluat rapid în România si în zona noastra, a Moldovei, odata cu încalzirea globala. Specialistii prezenti la întâlnire au analizat epidemiologia acestor boli si au definit unele solutii pentru a preîntâmpina raspândirea lor, dar si pentru a veni în sprijinul pacientilor. Una dintre acestea o reprezinta dezvoltarea unor programe nationale de supraveghere a bolilor vectoriale, care trebuie sa fie tinute sub control prin diferite metode.

„În cadrul celor trei întâlniri pe proiect, desfasurate pâna acum, am avut o relationare stiintifica excelenta cu toti partenerii: în Iasi, în noiembrie 2016 când am avut întâlnirea «de descoperire», ulterior in Croatia în luna mai 2017, unde partenerii croati au avut comunicari excelente privind implicarea în descrierea bolilor transmisibile de la animale la om,  iar recent in Italia, la Tereamo în luna octombrie, unde am avut ocazia sa constatam profesionalismul colegilor dinInstitutul Zooprofilactic care este si Centrul National de referinta pentru unele boli transmisibile. Urmatoarea întâlnire va fi în Lituania, la începutul primaverii anului 2018, unde vom avea deja creionat un capitol important din Handbook-ul la care lucram împreuna si care va fi publicat în sase limbi. Este important sa mentionam ca, împreuna cu medicii Universitatii de Medicina si Farmacie «Grigore T. Popa», vom elabora un curs de tip e-learning online pentru studentii facultatilor de Medicina a omului si Medicina veterinara din tara si din Europa, privind subiectul acestui proiect”, a precizat directorul proiectului, prof. dr. Liviu Miron, prorector la USAMV.

Proiectul Erasmus + KA2 „Strategic Partnerships for higher education”, lansat în luna noiembrie 2016, se desfasoara pe o perioada de 30 de luni si are zece parteneri, coordonati de USAMV Iasi, printre care si Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC).

Publicație : Bună Ziua Iași