Număr mult mai mare de locuri pentru admiterea din vară la Universitatea „Cuza“!

 Numărul locurilor la buget a crescut cu 15%, în timp ce cele cu taxă au crescut şi mai mult: cu 45%.

Universitatea „Al.I. Cuza“ propune pentru admiterea de anul acesta un număr mult mai mare de locuri faţă de anul trecut. Astfel, la cele 15 facultăţi, UAIC propune un număr total de locuri de licenţă la buget de aproape 4.000, mai exact 3.929, şi alte 2.828 la taxă. Cifra este mult mai mare faţă de anul universitar 2016-2017, în curs, când au fost 3.415 locuri la buget şi 1.934 de locuri la taxă.

Au existat creşteri substanţiale în funcţie de facultăţi, puţine ră­mânând cu acelaşi număr de locuri.

La Facultatea de Biologie, spre exemplu, sunt 230 de locuri la buget, faţă de 165 anul trecut, şi 80 la taxă, faţă de 30.

La Facultatea de Chimie sunt cu cinci locuri mai multe la buget, în timp ce Dreptul are 15 mai multe la taxă.

Tot la Drept se înregistrează şi o creştere a taxei de înmatriculare, de la 200 de lei la 300, 250 de lei dacă studenţii se înscriu online.

Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor primeşte 70 de locuri suplimentare la buget şi aproape 200 la taxă.

Şi la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport sunt 75 de locuri la taxă, faţă de 48 câte au fost anul trecut, în condiţiile în care anul acesta Sportul a crescut şi taxa de şcolarizare, de la 3.000 lei/an la 3.200.

O creştere foarte mare se remarcă la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, unde anul acesta sunt 595 de locuri la taxă, în condiţiile în care anul trecut erau 294.

În mod concret, cea mai mare creştere se remarcă la Asistenţă Socială, unde sunt 270 de locuri la taxă, anul trecut fiind 85, şi la Comunicare şi relaţii publice – de la 55 la 85.

Facultatea de Fizică a primit o suplimentare de 14 locuri la buget, iar la taxă, numărul a crescut de la 11 la 50, în timp ce la Geografie sunt 13 locuri în plus la buget şi 75 la taxă.

Informatica a rămas cu acelaşi număr de locuri, dar taxa a crescut cu 100 de lei, de la 3.500 la 3.600 de lei, iar Literele sunt cea de-a doua facultate care a remarcat o creştere foarte mare. Aici sunt 250 de locuri mai mult la buget şi 136 la taxă.

Creşterile se păstrează în linie şi la celelalte facultăţi: la Psihologie sunt 45 în plus la buget şi 56 la taxă, la Matematică 15 la buget şi 5 la taxă, chiar şi la cele două facultăţi de Teologie nu­merele fiind mai mari – la Ortodoxă sunt 30 mai multe la buget şi la Catolică de la 35 a crescut la 50.

Facultatea de Istorie e singura la care s-au păstrat şi numărul de locuri la buget şi cel de la taxe: 100, respectiv 40.

Publicație: Ziarul de Iași

Noi EXPERIENTE speciale pentru studentii Universitatii Tehnice din Iasi! Au vizitat mari companii din zona Moldovei

  • Studentii de la Facultatea de Constructii de Masini si Management Industrial – CMMI, Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi din Iasi, au facut luna aceasta o serie de vizite de studiu în mari companii din municipiu dar si din regiunea Nord-Est a Romaniei • Scopul principal al acestei activitati a fost acela de a vizita companii cu domenii de productie diferite, pentru a le oferi studentilor posibilitatea de a face o comparatie între domenii si de a-si completa o imagine de ansamblu asupra ingineriei mecanice – un domeniu deosebit de vast în aplicatii în general si asupra ingineriei industriale în special

O noua activitate extrem de utila pentru studentii Facultatii de Constructii de Masini si Management Industrial (CMMI) de la Universitatea Tehnica (TUIASI) Gheorghe Asachi din Iasi. Concret, si luna aceasta (aprilie, 2017 – n.r.) tinerii au avut vizite de studiu în mari companii din municipiu dar si din regiunea Nord-Est a Romaniei.
„Aceste vizite vor asigura consolidarea cunostintelor si astfel se poate alege în mod obiectiv o companie în care sa-si desfasoare stagiul de practica. Nu în ultimul rând, aceste vizite au darul de a confirma vizual faptul ca ingineria, si în general ingineria mecanica si industriala în special din tara noastra nu sunt domenii moarte, fara perspective de dezvoltare, ci, dimpotriva, sunt domenii dinamice, cu un ritm sustinut de dezvoltare, care au nevoie de resursa umana foarte bine pregatita si în numar mare”, a reliefat prof. univ. dr. ing. Catalin Dumitras, decanul de la CMMI.
Pe de alta parte, o intrunire a fost la compania Aerostar SA, firma cu capital românesc, care produce piese, aerostructuri, subansamble si echipamente pentru aviatia civila si asigura mentenanta si conversia avioanelor civile. Aceasta vizita a inclus si studentii anului al III-lea (specializarile Tehnologia Constructiilor de Masini, Masini Unelte si Scule, Ingineria Sudarii, Mecanica Fina si Nanotehnologii, Inginerie Economica în domeniul Mecanic, Masini si Sisteme Hidraulice si Pneumatice) care au avut posibilitatea astfel sa îsi verifice cunostinte dobândite în cadrul cursurilor de profil.
La final a fost vizitata si o aeronava, inclusiv cabina de pilotaj. Pe de alta parte, la TUIASI este deja traditia ca studentii specializarii Masini si Sisteme Hidraulice si Pneumatice de la CMMI si cei de la specializarea Energetica a Facultatii de Inginerie Electrica, Energetica si Informatie Aplicata (IEEIA) sa participe anual la excursii organizate la centralele hidroelectrice din zona Bicazului.

„Crearea unui mediu stimulativ de educatie, cresterea competentelor profesionale prin observatii directe asupra echipamentelor în functiune, întarirea legaturii între cunostiintele transmise în mediul academic si cele care pot fi dobândite numai prin cunoasterea mediului industrial reprezinta o prioritate pentru Universitatea Tehnica. Din pacate, ingineria, la ora actuala, e privita înca destul de circumspect, pentru ca majoritatea au impresia ca nu mai exista industrie în România, iar ce exista e prost platit, fara posibilitate de dezvoltare a carierei, lucru neadevarat. Astfel, cu ajutorul acestor vizite, studentii îsi pot face o imagine despre ce se întâmpla în jurul lor, sunt mai pregatiti în vederea practicii si în vederea alegerii unui loc de munca si au chiar sansa sa faca o comparatie între companii„, a tinut sa mai transmita prof. univ. dr. ing. Catalin Dumitras.

Publicație: Bună Ziua Iași