LISTA COMPLETA cu salariile pe care le au sefii din invatamantul preuniversitar si universitar din Iasi

  • Incepand de la pozitia de rector, prorector, decan, prodecan sau profesor universitar si pana la cea de inspector scolar general sau adjunct, respectiv directori sau cadre didactice din sistemul preuniversitar, atat cele aflate la inceputul carierei, cat si cele debutante din Iasi, incepand cu luna viitoare, vor avea salarii de baza majorate semnificativ! • Din aceasta perspectiva, conform noii grile de salarizare, un rector va avea un salariu de baza intre 8.402 lei (grad I- n.r.) si  9.505 lei  (gradul II) • De asemenea, un prorector va avea intre 7.486 lei si 8.486 lei, un decan 6.799 lei sau 7.928 lei, iar prodecanul 6.228 lei sau 7.484 lei

Salariile de baza din invatamantul preuniversitar si superior au fost majorate, in medie, cu 15 la suta, comparativ cu cele de baza ale lunii decembrie 2016! Asta in baza unei Ordonante de Urgenta (OUG) pregatita de Guvernul Sorin Grindeanu si care reglementeaza salarizarea a peste 300.000 de angajati din educatia romaneasca. Pe acest plan, a fost publicata si Grila noua completa de salarizare. Cel mai probabil, saptamana viitoare va fi publicat in Monitorul Oficial (MO) al Romaniei totul.
Ce salarii vor avea sefii din universitatile de stat iesene
Pe acest plan, incepand de la pozitia de rector, prorector, decan, prodecan sau profesor universitar si pana la cea de inspector scolar general sau adjunct, respectiv directori sau cadre didactice din sistemul preuniversitar, atat cele aflate la inceputul carierei cat si cele debutante din Iasi, incepand cu luna viitoare, vor avea salarii de baza majorate semnificativ! Conform noii Grile de Salarizare, un rector va avea un salariu de baza (grad I – n.r.) – 8.402 lei si de 9.505 lei, pentru cel cu gradul II.

De asemenea, un prorector va avea intre 7.486 lei si 8.486 lei, un decan 6.799 lei sau 7.928 lei, iar prodecanul 6.228 lei sau 7.484 lei. In continuare, un profesor universitar, gradatia 5 si cu peste 40 ani experienta si cercetator stiintific I va incasa 7.401 lei, iar unul cu experienta intre 6 si 10 ani – 4.253 lei. Pe de alta parte, un conferentiar, cu 40 ani experienta, va pleca de la 5.073 lei, iar unul intre 10 – 15 ani experienta, cercetator stiintific II – 4.021 lei.
Ce se intampla la nivel de invatamant preuniversitar
Situatia este urmatoarea: la nivel de inspector scolar general sau adjunct, respectiv directori sau cadrele didactice din sistemul preuniversitar, atat cele aflate la inceputul carierei cat si la cele debutante din Iasi, incepand cu luna viitoare, un inspector general (grad I – n.r.) va primi 5.964 lei sau 6.100 lei pentru cel cu Gradul II. Un inspector adjunct va incasa un salariu de baza de 5.608 lei sau 5.735 lei. In acelasi timp, un director de scoala gimnaziala, cu pana la 1.250 prescolari si elevi, intre 4.520 lei, respectiv 4.534 lei dintr-o unitate cu peste 1.250 prescolari si elevi.

La nivel de colegii, licee, scoli postliceale si profesionale, intre 900 si 1.250 prescolari, elevi si liceeni, un director va pleca de la un salariu de 4.600 lei, iar la nivel de peste 1.250  prescolari, elevi si liceeni, 4.803 lei. Directorul de la Palatul Copiilor Iasi va avea un salariu de baza de 4.803 lei, cel al unei gradinite cu program normal, intre 4.016 si 4.107 lei, iar la unitatile cu program prelungit intre 4.197 lei si 4.288 lei. Si aici, sumele depind de gradul didactic obtinut. In final, un profesor din invatamantul preuniversitar (cu studii superioare de lunga durata si Gradul I – n.r.) si peste 40 ani experienta va primi 3.948 lei, iar unul cu 1 sau 6 ani experienta la catedra – 2.698 lei.
Ce bonusuri vor mai primi angajatii din invatamant
Important de mentionat ca, la salariile de baza se adauga sporuri, indemnizatii si alte drepturi salariale, daca sunt indeplinite conditiile de acordare conform legii. Aici este cuprinsa gradatia de merit, care se determina prin aplicarea procentului de 25 la suta la salariul de baza, sumele compensatorii cu caracter tranzitoriu, in acelasi cuantum cu cel avut, altele decat suma compensatorie pentru titlul stiintific de doctor, se adauga la salariul de baza cumulat cu drepturile salariale calculate.
Urmeaza suma compensatorie pentru titlul stiintific de doctor obtinut in domeniul in care personalul didactic de predare isi desfasoara activitatea sau sporul de pana la 15 la suta din salariul de baza, in raport cu conditiile in care se desfasoara activitatea. Alte drepturi salariale acordate in functie de activitatea desfasurata: spor pentru conducatorii de doctorat de 1 la suta pentru fiecare student-doctorand, dar nu mai mult de 5 la suta din salariul de baza, spor pentru conditii de munca aflat in plata, suma acordata din venituri proprii pentru stabilirea salariilor diferentiate cu o crestere de pana la 30 la suta (la salariul de baza – n.r.), fara ca aceste sume sa constituie baza de calcul pentru stabilirea altor drepturi salariale si alte sporuri prevazute de lege.
Anual pot fi stabilite noi cuantumuri ale salariilor diferentiate, platite din venituri proprii, pe baza criteriilor stabilite de conducerea institutiei de invatamant superior/universitar, prin aplicarea procentului de pana la 30 la suta la salariul de baza.

Publicație: Bună Ziua Iași

Noi OPORTUNITATI de cazare in caminele Universitatii Cuza din Iasi

La inceputul semestrului al II-lea, din anul universitar 2016-2017, dupa sesiunea de iarna, se pot produce schimbari in situatia scolara, urmare a rezultatelor obtinute la examene, inclusiv in ceea ce priveste oferta locurilor de cazare in caminele institutiei.
„Astfel, in masura in care sunt studenti interesati de obtinerea unui loc de cazare in camin, tinerii sunt rugati sa se adreseze persoanei de contact Liliana Marciuc, camin C12 – Campusul Correscu de la UAIC, e-mail: liliana.marciuc•uaic.ro, telefon 0232/201.578, pentru a afla informatii utile in acest sens”, arata Directia Servicii Social Studentesti de la UAIC.

 Publicație: Bună Ziua Iași

 

Universitatea Tehnica din Iasi, implicata intr-un workshop international ce trateaza sustenabilitatea si tehnologiile verzi

Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi (TUIASI) anunta organizarea celui de-al II-lea workshop international ce trateaza sustenabilitatea si tehnologiile verzi, care va avea loc in cadrul celei de-a III-a intalniri in proiectul Erasmus Mundus gLink (3rd European EMA 2 gLINK Project Meeting), din care face parte si TUIASI. Workshop-ul va avea loc intre 6 si 8 martie 2017, la Danang, Vietnam.
„Scopul acestui workshop este legat de preocuparile crescande din ultimii ani din domeniul cercetarii in vederea dezvoltarii tehnologiilor si sistemelor «verzi», ce pun accentul pe componente ecologice, menite sa contureze societatile viitorului, care vor fi bazate pe tehnologii inteligente. Trebuie identificate solutii avansate si performante in ceea ce priveste abordarile, sistemele si aplicatiile din societatile de astazi si cele viitoare, din domenii precum energie, chimie, constructii si orase, dezvoltarea computerelor si a comunicatiilor, dar si a achizitiilor prietenoase cu mediul inconjurator. Pentru a realiza aceste lucruri, workshopul si intreg proiectul gLink incurajeaza cercetarea multidisciplinara si convergenta acestora cu educatia. Cercetatorii sunt invitati sa contribuie la acest foarte amplu subiect, workshop-ul avand ca obiect punerea laolalta a oamenilor de stiinta din domeniul academic, universitar, cu cei din industrie pentru a gasi solutii aplicabile in dezvoltarea tehnologiilor verzi. Workshop-ul va incuraja un forum pentru invitatii din mediul universitar si cei din industrie, astfel incat acestia sa isi poata prezenta si dezbate ultimele rezultate in cercetare si pentru a lega noi relatii de colaborare”, reliefeaza oficialii Politehnicii iesene.

 Publicație: Bună Ziua Iași

 

Universitatea Tehnică acordă 11 granturi pentru tinerii cercetători

 Universitatea Tehnică „Gheorghe Asa­chi“ din Iaşi (TUIAŞI) a anunţat acordarea a 11 granturi interne pentru a sprijini tinerii cercetători. 

Decizia a fost luată după ce conducerea TUIAŞI a observat un interes mai ridicat faţă de proiectele de cercetare ale cadrelor didactice. Astfel, tinerii cercetători au depus un număr mai mare de proiecte în competiţia de granturi naţională lansată de Uniunea Executivă pentru Finanţarea Învă­ţă­mântului Superior, a Cercetării, Dezvol­tării şi Inovării (UEFISCDI). Astfel, cerce­tătorii TUIAŞI au depus 42 de iniţiative de cercetare la categoria „Proiecte de cercetare pentru stimularea tinerelor echipe independente (TE)“ şi 28 pe segmentul „Proiecte de cercetare postdoctorală (PD)“. Competiţia pentru obţinerea unui astfel de grant este acerbă, având în vedere că sunt depuse aproape 1.000 de proiecte în întreaga ţară, iar UEFISCDI va putea finanţa maximum 115. Prin urmare, cele 11 granturi interne reprezintă un sprijin important pentru tine­rii cercetători de la TUIAŞI. Totuşi, modalitatea de departajare se va baza tot pe analiza UEFISCDI, şi vor fi alese proiectele cu punctaj mare în urma evaluării organismului naţional. Astfel, proiectele cu punctajul mai mare de 80 care, din lipsă de fonduri la nivel naţional, nu vor putea fi finanţate, vor intra în competiţia internă organizată de Universitatea Tehnică.

10.000 de lei pentru fiecare proiect

Conducerea Universităţii Tehnice a decis să acopere cheltuielile de logistică şi de deplasare prevăzute în bugetul pro­iectelor care vor fi finanţate, astfel TUIAŞI oferind suma de 10.000 de lei pentru fiecare proiect. Acestea trebuie să aibă însă perioada de desfăşurare între şase şi 12 luni, iar rezultatul cercetării trebuie publicat în cel puţin o revistă indexată ISI. „Am înţeles de la colegii mai tineri că posibilitatea obţinerii unui grant intern îi impulsionează, fiind un ţel destul de stimulativ. Ne-am gândit cum am putea să facem pentru a desfăşura procesul cât mai transparent, aşa cã ne-am decis să ne folosim de evaluarea externă. Suma este modestă, dar suntem şi la începutul acestui program, sperăm să o putem creşte pe viitor“, a declarat prof. univ. dr. ing. Carmen Loghin, prorector responsabil cu activitatea de cercetare, dezvoltare şi inovare la TUIAŞI.  Proiectele depuse provin de la toate cele 11 facultăţi ale universităţii.

 Publicație: Ziarul de Iași și Evenimentul