Situatia INSCRIERILOR dupa cea de-a treia zi pentru admiterea de vara la UAIC

Conform datelor oficiale oferite de Univesitatea Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, dupa cea de-a treia zi de la demararea inscrierilor la sesiunea de vara a admiterii, un numar de 7319 de dosare au fost depuse pe locurile de la licenta in cadrul celor 15 facultati ale Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC), respectiv 1447 programe de master.

Pe de alta parte, in topul celor mai cautate facultati se plaseaza urmatoarele:

Facultatea de Economie si de Administrare a Afacerilor – 1731
Psihologie si Stiinte ale Educatiei – 1033
Litere – 888
Filosofie si Stiinte Social Politice – 760

Publicație : Bună Ziua Iași și Bună Ziua Iași

 

Cele mai CAUTATE facultati de la Universitatea Tehnica din Iasi au organizat examene scrise pentru ADMITEREA 2017

La Universitatea Tehnica (TUIASI) Gheorghe Asachi din Iasi este in plina derulare, pana pe 31 iulie 2017, sesiunea de admitere de vara. Astfel, ieri (19 iulie – n.r.), cele mai cautate facultati ale institutiei anume Facultatea de Automatica si Calculatoare (AC) si Facultatea de Arhitectura G.M. Cantacuzino au programat probe practice si scrise la admitere.
Aici s-a inregistrat si cea mai mare concurenta pe un loc bugetat. Aproximativ intre doi si patru candidati lupta pentru un loc de viitor arhitect sau de IT-ist.
Concret, la AC a fost organizat un test-grila la Matematica in timp ce la Arhitectura a fost o proba de desen tehnic si desen liber. Rezultatele finale vor fi publicate aici: http://www.arhitectura.tuiasi.ro/ si aici http://www.ac.tuiasi.ro/.

Publicație : Bună Ziua Iași

 Admiterea la zi: peste 10.000 de candidaţi la toate universităţile

 Universităţile din Iaşi au ajuns la jumătatea perioadei de admitere, finalizând înscrierile pentru ziua de miercuri, 17 iulie, chiar şi cele care au înscrierile prelungite până la finele lunii, precum Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi. 

Astfel, conform ultimelor cifre, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ a ajuns la un număr total de 7.319 dosare depuse, 6.996 venind din partea candidaţilor români pe locurile puse la dispoziţie de către cele 15 facultăţi,13 pe locurile pentru romi şi 310 pe cele rezervate românilor de pretutindeni. Cele mai multe dosare sunt în continuare depuse la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, 1.731, şi la Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei – 1.033. Şi la Litere sunt aproape 1.000 de dosare depuse, mai exact 888. În ceea ce priveşte programul de master, la UAIC sunt depuse în prezent 1.447 de dosare la toate cele 15 facultăţi. La Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi s-au prezentat un număr de candidaţi similar cu cel din prima zi, aproximativ 519 tineri depunându-şi dosarul la una dintre cele patru facultăţi ale instituţiei de învăţământ superior. În total, la UMF există până în momentul de faţă 1.418 candidaţi care vor susţine examenul de admitere la una dintre cele patru facultăţi. Până acum, la Facultatea de Medicină Generală sunt 906 candidaţi, la Facultatea de Medicină Dentară sunt 202, la Facultatea de Farmacie sunt 102, iar la Facultatea de Bioinginerie Medicală sunt 208 dosare. În ceea ce priveşte Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“, în cursul zilei de ieri au fost depuse 145 de dosare, ducând totalul la 904.

Publicație : Ziarul de Iași

 

Admitere 2017, la TUIAȘI: S-au dat probele scrise la Calculatoare şi Arhitectură

 Candidaţii la admiterea de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare (AC) şi de la Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino“ din cadrul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi au susţinut ieri proba scrisă pentru intrarea la aceste facultăţi. Candidaţii de la AC au trebuit să fie prezenţi în faţa sălii de examen în care au fost repartizaţi încă de la ora 08.00, având asupra lor cartea de identitate sau paşaportul. Cei 729 de candidaţi  au susţinut examenul în 9 săli, rezultatele preliminarii urmând să fie aflate în cursul zilei de astăzi.

Cei care au optat pentru Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino“ s-au prezentat la intrarea în sălile din corpul de Arhitectură de la ora 09.00, cu butetinul, dar şi cu legitimaţia de concurs. Aceştia au avut voie să intre în sala de examen cu instrumente pentru desen, creioane normale sau mecanice adecvate probelor de desen tehnic şi desen liber, radiere albe normale, gumă plastică, echere de 45° şi 60°, teu şi rigle, compas, raportor şi florar. Cei 178 de candidaţi au avut la dispoziţie 5 ore de lucru de la anunţarea subiectelor. Rezultatele urmează să fie afişate pe 24 iulie.

În cazul AC, candidaţii au la dispoziţie 262 de locuri la buget, 67 de locuri la taxă, 10 pentru cei din Republica Moldova şi un loc pentru românii de pretutindeni, la Arhitectură bătaia fiind la fel de acerbă, tot cu doi candidaţi pe un loc, fiind disponibile 87 de locuri la buget şi 2 locuri cu taxă, dar şi 7 locuri pentru cetăţenii Republicii Moldova.

Ieri, pentru celelalte 9 facultăţi de la TUIAŞI au fost depuse 188 de dosare, cele mai multe cereri, 61, înregistrându-se la Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, urmată de Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată, cu 29 de cereri, şi Facultatea de Construcţii şi Instalaţii, cu 24 de cereri la buget şi 4 la taxă. În total, până în prezent, au fost depuse la TUIAŞI 2.083 de dosare pentru locurile la buget şi 59 pentru cele la taxă.

 Publicație : Ziarul de Iași

 

Cât plătesc studenţii care ar urma facultatea doar în regim cu taxă? 45.000 de lei la Medicină şi 24.000 de lei la Arhitectură

 Tinerii care lasă în urmă o meserie pentru care au absolvit o facultate, sau care descoperă o înclinaţie către o profesie nouă şi vor să se specializeze în regim de „cu taxă“ la universităţile din Iaşi, ajung să scoată din buzunar zeci de mii de lei până la finalizarea cursurilor doar în ceea ce priveşte taxele de şcolarizare. Cele mai căutate meserii şi unde taxa de şcolarizare este cea mai mare sunt, în general, cele de IT, dar şi cele ale Universităţii de Medicină şi Farmacie.

În cazul UMF Iaşi a avut loc recent şi un scandal între o parte a studenţilor şi conducerea UMF cu privire la mărirea taxelor, chiar dacă în acest moment Medicina din Iaşi are cele mai mici taxe din ţară. Concret, un student care vrea să urmeze cursurile Facultăţii de Medicină şi va sta toţi cei şase ani la taxă va ajunge să plătească în total 45.000 de lei, aproximativ 10.000 de euro, exclusiv în taxe de şcolarizare, câte 7.500 de lei în fiecare an. Din acest punct de vedere, avantajul studenţilor de la UMF este acela că universitatea a încheiat un contract cu BRD prin care le oferă acestora posibilitatea de a se împrumuta de la bancă pentru a-şi putea plăti taxele şi să înceapă rambursarea la o dobândă mai mică decât cea pe piaţă după finalizarea studiilor. Practic, aceştia beneficiază de o perioadă de graţie pe perioada studiilor şi încep să plătească înapoi banii împrumutaţi când sunt la rezidenţiat şi au un venit minim asigurat de cel puţin 2.500 de lei.

Peste 10.000 lei la Informatică

Există însă şi alte facultăţi care rivalizează din punctul de vedere al costurilor cu Medicina. Spre exemplu, Facultatea de Arhitectură de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi are o taxă de şcolarizare anuală de 4.000 de lei. Dat fiind faptul că durata studiilor este de şase ani la Arhitectură, un student poate ajunge să plătească până la 24.000 de lei dacă urmează toţi anii la taxă. Trebuie menţionat şi faptul că fa­cultăţile de profil, precum Arhitectura sau Medicina, implică şi materiale didactice cu costuri destul de ridicate pe care trebuie să şi le asi­gure studentul, care se adaugă la costurile totale de şcolarizare, fiind vorba de materie didactică. Doar pe cărţi xeroxate şi pe oasele cumpărate pe forumuri studenţii de la Medicină dau câteva sute de lei în fiecare an. În ceea ce priveşte cele mai căutate facultăţi din ultimii ani din Iaşi, In­formatica de la UAIC şi Automatica şi Cal­culatoarele de la TUIASI, taxele sunt comparabile, diferenţa o face numărul de ani de studiu. La „Cuza“, taxa pentru a urma facultatea este de 3.600 de lei pe an, ceea ce ar duce cheltuielile unui student care urmează doar la taxă facultatea la 10.800 de lei. La TUIASI, taxa este de 3.000 de lei, iar în cei patru ani aceştia vor cheltui în total 12.000 de lei.

30.000 de lei, şase ani la Medicină Veterinară

Pentru orice specializare de la Universitatea Naţională de Arte „George Enescu“, studenţii vor plăti între 3.000 şi 4.500 de lei pe an, cele mai mari fiind la design / arte plastice – de 4.500 de lei, în timp ce la teatrologie sau la istoria şi teoria artei sunt taxe de 2.000 de lei, acestea fiind excepţii. Cele mai mari taxe de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu“ de la Brad le plătesc studenţii care trebuie să urmeze integral la taxă Facultatea de Medicină Veterinară. Taxa pe an este de 5.000 de lei şi există şase ani de studiu, ducând suma totală de şcoalizare la 30.000 de lei. În rest, taxe mai mari există la specializările cele mai căutate de la USAMV – Inginerie produselor alimentare de la Facultăţile de Agricultură şi Zootehnie, unde anual studenţii plătesc 3.550 de lei. În ceea ce priveşte specializările de la facultăţile de Teologie Ortodoxă şi Romano-Catolică de la UAIC, diferenţele la taxele de şcolarizare pentru cei care doresc să urmeze o carieră în domeniu sunt mari – 3.000 de lei la facultatea de rit ortodox şi 1.600 de lei la cea de rit romano-catolic.

 Publicație : Ziarul de Iași

Ad Astra acuză Ministerul Cercetării că alocă 36 de milioane de lei pentru o competiţie de proiecte care nu respectă  prevederile legale. Reacţia ministrului

Asociaţia de cercetători „Ad Astra“ acuză Ministerul Cercetării că alocă 36 de milioane de lei pentru o competiţie de proiecte care nu este legală. Printre nemulţumirile celor de la Ad Astra se numără neincluderea dreptului la contestaţie, dar şi faptul că nu sunt precizate criteriile în funcţie de care se acordă finanţarea. În replică, ministrul Cercetării Lucian Georgescu spune că este posibil să se fi strecurat greşeli în ordinul emis.

Asociaţia Ad Astra a depus la Registratura Ministerului Cercetării şi Inovării o plângere prealabilă  prin care solicită revocarea Ordinului nr. 439/11.07.2017 prin care a fost lansată competiţia 2017 „Proiecte Complexe realizate în consorţii CDI”, parte a Planului Naţional de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare 2015-2020 (PNCDI III).„Deschiderea acestei competiţii, pentru care sunt alocaţi aproximativ 360 milioane lei, cu finanţări per proiect de maxim 7,5 milioane, s-a făcut, din punctul nostru de vedere, cu încălcarea mai multor prevederi legale“, se arată în comunicatul transmis de asociaţia de cercetători „Ad Astra“.Prima nemulţumire a acestora este în privinţa faptului că nu sunt specificate criteriile în baza cărora, entităţile evaluate şi selectate ar putea beneficia de finanţare.În al doilea rând, cei de la Ad Astra reclamă faptul că ordinul emis nu prevede „oportunitatea transmiterii de către ofertanţii de proiecte a unor observaţii la argumentele evaluatorilor”. Aceştia mai semnalează şi că în pachetul de informaţii nu este inclusă  o perioadă de depunere şi rezolvare a contestaţiilor, ulterioară celei de a doua etape de evaluare.De asemenea, cercetătorii critică şi faptul că  dezbaterea publică în vederea întocmirii pachetului de informaţii a durat doar patru zile (3-7 iulie), iar cererile de finanţare vor putea fi depuse doar  în limba română (deci potenţialii evaluatori internaţionali sunt excluşi de facto).În replică, Lucian Georgescu, ministrul Cercetării şi Inovării a explicat pentru Adevărul că va ţine cont de observaţiile celor de la Ad Astra în cazul în care constată că acestea sunt corecte, chiar dacă perioada de consultare publică s-a încheiat. „Acest pachet de informaţii a fost propus la nivelul anumitor consilii, a trecut prin comisiile consultative, a fost în dezbatere publică şi a fost  analizat de experţii din minister. Totuşi, niciun pachet de informaţii nu este perfect. Se prea poate să existe omisiuni şi erori“, a afirmat Lucian Georgescu.

Publicație : Adevărul