Vizita internationala, in PREMIERA, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi

La finalul saptamanii trecute, consulul onorific al Republicii Italiene la Iasi, Enrico Novella, a efectuat o vizita in premiera la Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi.

Diplomatul a fost primit de prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, ordonatorul de credite si rectorul interimar al UAIC. In cadrul discutiilor au fost analizate modalitati concrete prin intermediul carora Cuza poate furniza mai multi absolventi in domeniile economic si juridic care, pe langa pregatirea de specialitate, sa vorbeasca fluent Limba italiana, avand in vedere interesul tot mai mare al investitorilor italieni pentru Iasi.

„Consulul a tinut sa mentioneze faptul ca, in anul 2016, Italia ocupa locul VI in topul investitorilor straini in Romania, cu 24.105 firme italiene inregistrate si active in tara noastra. Totodata, si-a exprimat dorinta ca UAIC sa contribuie, prin intermediul Facultatii de Litere, la infiintarea si dezvoltarea unui Institut Cultural Italian la Iasi. De asemenea, si-a exprimat aprecierea fata de Facultatea de Litere, pentru preocuparea avuta in ceea ce priveste studierea Limbii italiene, atat ca limba principala, cat si ca limba secundara”, au reliefat oficialii universitatii iesene.

Pe de alta parte, ordonatorul de credite – prof. univ. dr. Onofrei a precizat faptul ca Universitatea Cuza are mijloacele si resursele necesare in vederea realizarii acestor obiective, cu atat mai mult cu cat, in anul 1990, la Iasi a fost infiintata prima Comunitate a Italienilor, al carei numar de membri a crescut considerabil.

Publicație : Bună Ziua Iași

Discurs ELEGANT al rectorului Universitatii Tehnice din Iasi – prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval la Academia Romana! Totul IN MEMORIAM – academicianul Cristofor I. Simionescu

Ieri, 19 iunie 2017, la sediul Academiei Romane din Bucuresti a avut loc sesiunea comemorativa consacrata implinirii a zece ani de la disparitia academicianului Cristofor I. Simionescu • Astfel, in Aula Academiei au luat cuvantul presedintele forului, Ionel-Valentin Vlad, academicienii Eugen Simion, Viorel Barbu, Razvan Theodorescu, Teodor Dima • Un invitat special al acestei sesiuni comemorative a fost rectorul Universitatii Tehnice – TUIASI Gheorghe Asachi din Iasi, prof univ. dr. ing. Dan Cascaval • Acesta a vorbit despre perioada in care Politehnica ieseana a fost condusa de marele academician Simionescu

Discurs elegant si plin de consistenta a rectorului Universitatii Tehnice (TUIASI) Gheorghe Asachi din Iasi – prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval. Totul s-a derulat, ieri, la sediul Academiei Romane din Bucuresti cu prilejul sesiunii comemorative consacrate implinirii a zece ani de la disparitia academicianului Cristofor I. Simionescu.

„Misiunea mea nu a fost doar una onoranta, ci si una de suflet, eu provenind din Facultatea de Inginerie Chimica a Politehnicii iesene si, mai mult, fiind in anul 1985 studentul domnului acad. Cristofor Simionescu la disciplina Chimie organica. A fost dificil sa vorbesc despre rectorul Cristofor Simionescu, fara sa discut despre cercetatorul, profesorul, creatorul de scoala si, în primul rând, omul Cristofor Simionescu, acestea fiind temele altor prelegeri. Insa limitarile temporale ale interventiei mele m-au convins sa încerc sa ma refer doar la rectorul Cristofor Simionescu”, a transmis rectorul Cascaval.

Figura marcanta a invatamantului tehnic romanesc 

In conducerea Politehnicii iesene, academicianul Simionescu începe sa se impuna, initial, ca director de studii (1949-1951), prorector (1951-1953), apoi rector (1953-1976). Plecand de la toate acestea, influenta sa asupra evolutiei Universitatii Tehnice a fost uriasa. In primul rand, in perioada 1955 si 1967, ca rector a întarit patrimoniul institutiei de invatamant superior, punand bazele a noi spatii didactice si pentru activitati administrative, prin influenta pe care o avea in Ministerul Invatamântului. Ulterior el a fost si secretar general si membru în Comitetul pentru Invatamânt superior în acest minister.

„Politehnica ieseana si-a marit suprafata totala destinata activitatilor didactice de 6.3 ori, o valoare imposibil de atins de atunci. Toate aceste investitii s-au ridicat la impresionanta suma si nemaiîntâlnita pâna atunci «considerând deja reforma monetara din 1952» de 91.170.000 lei”, a mai prezentat in discursul sau actualul rector.

A pus bazele actualului sediu al Universitatii Tehnice si a Campusului Tudor Vladimirescu 

In acelasi timp, academicianul Simionescu a simtit, perfect logic, ca locul unei Scoli de Ingineri trebuie sa fie cât mai aproape de industrie, motiv pentru care a conceput construirea unui nou campus academic unitar în actuala locatie, de-a lungul malului stang al Bahluiului.

Era vorba de o pozitionare care aducea Universitatea Tehnica în vecinatatea marilor intreprinderi iesene. Acest campus va fi deosebit de complex, unic în tara, reunind campusul didactic cu cel studentesc. Sustinându-si cu energie proiectul în fata Consiliului de Stat, rector Simionescu a reusit demararea constructiei acestui ansamblu în anul 1968, cu primele camine studentesti moderne (actualele camine T1 – T4) si cu o cantina revolutionara pentru acea perioada, care putea deservi 7.000 de studenti.

In anul 1973 este terminat actualul sediu al Rectoratului, iar în anul 1974 sunt date în functiune sediile facultatilor de Chimie si Inginerie Chimica, respectiv Constructii si Arhitectura. Vor urma constructiile care vor reprezenta sediile celorlaltor facultati, majoritatea finalizate in timpul mandatului acestuia, altele ulterior.

„In paralel cu consolidarea patrimoniului, rectorul Cristofor Simionescu a militat pentru diversificarea facultatilor si specializarilor, încercând sa acopere o paleta larga de domenii ingineresti. Daca la începutul mandatului sau de rector, Politehnica ieseana includea facultatile de Electrotehnica, Chimie Industriala, Constructii si Mecanica, în prima jumatate a acestui mandat, salba de facultati a Politehnicii se completeaza cu inca doua: Facultatea de Industrie Usoara «1955» devenita ulterior de Textile, si cea de Hidrotehnica «1962», adusa de la Universitatea Agronomica”, a scos in prim-plan profesorul Cascaval.

O facultate ii va purta numele 

Pe de alta parte, in timpul mandatului sau, numarul specializarilor de licenta creste de la 9 la 23, ceea ce va determina o marire substantiala a numarului de studenti de la 832 (1953) la peste 7.300 în 1976. Mai mult, au fost introduse si specializari de scurta durata, pentru subingineri, în perfecta conexiune cu cerintele economiei românesti. In finalul prelegerii sale, rectorul Dan Cascaval a concluzionat.

„Pentru tot ceea ce a insemnat rectorul Cristofor Simionescu pentru Politehnica ieseana, m-am simtit onorat sa pot sa îi aduc acest palid omagiu. Si, ca un semn de pretuire concreta, Universitatea Tehnica a propus Ministerului Educatiei Nationale adaugarea numelui sau la denumirea facultatii la care a tinut cel mai mult, aceasta devenind Facultatea de Inginerie Chimica si Protectia Mediului «Cristofor Simionescu». Precizam ca propunerea privind completarea denumirii Facultatii de Inginerie chimica a fost, deja, aprobata vineri (16 iunie 2017 – n.r.) de catre Senatul TUIASI, fiind transmisa Ministerului Educatiei pentru validare.

 Publicație : Bună Ziua Iași