REUNIUNE stiintifica INTERNATIONALA la Universitatea de Agronomie din Iasi

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad” din Iasi a deschis (de ieri, 19 si pana astazi 20 octombrie 2017 – n.r.) un Congres Stiintific International, eveniment desfasurat în cadrul zilelor USAMV Iasi.

La editia din acest an a manifestarii participa peste 400 de persoane atât din tara, cât si din strainatate, printre acestea, cadre didactice, cercetatori, doctoranzi si studenti implicati în activitatea de cercetare, dezvoltare – inovare. Deschiderea festiva a Congresului Stiintific International a avut loc în Aula Magna „Haralamb Vasiliu” de la Agronomie.

„Acest eveniment stiintific este dedicat împlinirii a 105 ani de la înfiintarea Universitatii noastre si are o semnificatie deosebita întrucât a devenit o traditie ca, în fiecare an, cercetarile privind activitatile din domeniile agricol, horticol, zootehnic si medical veterinar sa fie dezbatute într-o ampla participare colegiala, cu parteneri colaboratori din mediul universitar, rectorii universitatilor agronomice din România, directori de institute de cercetare, directii agricole, camere agricole, agentii de plati în agricultura, directii sanitar-veterinare, reprezentanti ai mediul de afaceri, din tara si din strainatate”, a precizat prof. univ. dr. ing. Vasile Vintu, rectorul de la Agronomia ieseana.

Publicație : Bună Ziua Iași

Studenți de la cinci universități din Ucraina, Moldova și România se întâlnesc în templul culturii românești

Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu organizează, în perioada 20 – 22 octombrie 2017, a IV-a ediţie a Seminarului Mihai Eminescu.

Lucrările seminarului vor începe, în data de 20 octombrie, ora 15.30, cu lecturile publice ale poeţilor botoşăneni Gellu Dorian, Nicolae Corlat, Vasile Iftime, Dumitru Necşanu, Gabriel Alexe, Petruţ Pîrvescu, Vlăduţ Scutelnicu. Pentru aceeaşi zi este preconizată o masă rotundă, la care studenţii de la cinci universităţi din ţară, Republica Moldova şi Ucraina vor discuta cu poeţii botoşăneni despre poezie.

Sâmbătă, 21 octombrie, seminarul va continua cu două secţiuni:

– Reinterpretări: În contra direcţiei de astăzi în cultura română, la care profesorii universitari invitaţi: Mircea A. Diaconu, Claudia Costin, Daniela Petroşel (Universitatea ”Ştefan cel Mare” din Suceava), Antonio Patraş (Universitatea ”Al. I. Cuza” din Iaşi), Tatiana Potîng (Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei), Anatol Moraru (Universitatea de Stat ”Alecu Russo” din Bălţi), Vasile Bîcu (Universitatea Naţională ”Yurii Fedkovici” din Cernăuţi) vor prezenta comunicări despre actualitatea lui Maiorescu;

– Mihai Eminescu. Lecturi în dialog: Egipetul, la care studenţii şi profesorii vor aborda, din diverse puncte de vedere, textul eminescian.

Pentru 22 octombrie, organizatorii le-au propus participanţilor vizitarea obiectivelor culturale din Botoşani.

 Publicație: Evenimentul