Revista presei, 20 septembrie 2017

EXCLUSIV! Universitatea Cuza din Iasi INVESTESTE intr-o cladire-simbol! IATA ce s-ar putea face AICI

Saptamana trecuta, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi a atribuit un contract, in urma unei licitatii publice (publicate in Sistemul Electronic de Achizitii Publice – SEAP – n.r.), catre SC Leviatan Design SRL, cu sediul in Soseaua Dudesti Pantelimon, Bucuresti, in valoare de 198.773 mii lei.

Contractul reprezinta servicii de proiectare si asistenta tehnica pentru Corpul O al UAIC. Acesta a fost atribuit la data de 11 septembrie 2017. De precizat ca in acest corp functioneaza Centrul Cultural al Americii Latine si Caraibelor. Din pacate, imobilul se afla intr-o stare avansata de degradare.
De reamintit ca, anul trecut, actualul ministru al Justitiei si rectorul suspendat de la Cuza, prof. univ. dr. Tudorel Toader, i-a lansat o provocare publica primarului Iasului, Mihai Chirica. Este vorba de un parteneriat viabil pentru realizarea, in Copou langa Corpul B al institutiei, a unei mega biblioteci moderne desinate tuturor facultatilor cuziste. Aceasta ar urma sa fie amplasata tocmai in Corpul O de la Cuza destinat Facultatii de Litere.
„Ii propun domnului primar un parteneriat ce vizeaza, pe langa sprijin pe zona tehnica sau de autorizatie ce vizeaza un proiect de urbanism, si o colaborare mult mai stransa care sa implice inclusiv sprijin al specialistilor din municipalitate. De asemenea, sper sa fim sustinuti in a realiza o biblioteca in imobilul care nu este functional, de langa Copul B”, a reliefat rectorul Toader.
Pe de alta parte, Mihai Chirica a dat asigurari ca va sustine in totalitate acest proiect. „Vreau sa ma angajez public, asta ca o prima promisiune a mea pentru Universitatea Cuza la inceput de mandat, ca voi sustine pe deplin ducerea la indeplinire a realizarii acestei noi biblioteci”, a replicat edilul. De reamintit ca biblioteci precum cele de la facultatile de Litere, Istorie, Filosofie si Stiinte Social Politice, Drept sau Matematica functioneaza in spatii mici si improprii de ani buni.  Pe de alta parte, directorul general administrativ din cadrul Directiei General Administrative (DGA) de la UAIC a precizat urmatoarele in legatura cu Corpul O: „Procedura de achizitie se refera la servicii de proiectare si asistenta tehnica aferente investitiei «Consolidare Corp O». Conform temei de proiectare aprobate, în cadrul cladirii Corp O se vor asigura conditiile optime pentru desfasurarea de activitati specifice prin crearea unui Centru modern de Biblioteci în cadrul UAIC. Spatiile vizate vor avea în vedere amenajarea depozitului de carte pentru biblioteci, sala de lectura comuna, sali dotate cu echipamente IT si multimedia, precum si arhiva.”

Publicație : Bună Ziua Iași

O facultate de la Universitatea Cuza din Iasi organizeaza un program pentru studenti, intitulat „Casatoria: oranduire divina sau randuiala umana?”

 Facultatea de Teologie Romano-Catolica din cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi împreuna cu Oficiul Diecezan pentru Pastoratie Universitara al Episcopiei Romano-Catolice de Iasi organizeaza a VI-a editie unui program de formare pentru studenti.
Acesta este intitulat „SSS – Saptamâna Sociala pentru Studenti” si are ca tema propusa pentru anul acesta „Casatoria: orânduire divina sau rânduiala umana?”. Programul manifestarii se va desfasura în statiunea Slanic-Moldova, între 20 si 24 septembrie 2017. Totul vine in contexul dezbaterilor, la nivel national, legate de problemele ce tin de legalizarea casatoriei intre persoane de acelasi sex.

Publicație : Bună Ziua Iași

Programul FILIT 2017 este public

Festivalul International de Literatura si Traducere Iasi – FILIT anunta programul celei de a V-a editii, ce reuneste la Iasi, in perioada 4-8 octombrie 2017, sute de invitati din lumea culturala internationala.

Programul contine peste 100 de evenimente dedicate publicului larg si profesionistilor. Evenimentele sunt structurate astfel: intalniri ale scriitorilor in liceele iesene, la cluburile de lectura