Revista presei, 20 septembrie 2017

EXCLUSIV! Universitatea Cuza din Iasi INVESTESTE intr-o cladire-simbol! IATA ce s-ar putea face AICI

Saptamana trecuta, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi a atribuit un contract, in urma unei licitatii publice (publicate in Sistemul Electronic de Achizitii Publice – SEAP – n.r.), catre SC Leviatan Design SRL, cu sediul in Soseaua Dudesti Pantelimon, Bucuresti, in valoare de 198.773 mii lei.

Contractul reprezinta servicii de proiectare si asistenta tehnica pentru Corpul O al UAIC. Acesta a fost atribuit la data de 11 septembrie 2017. De precizat ca in acest corp functioneaza Centrul Cultural al Americii Latine si Caraibelor. Din pacate, imobilul se afla intr-o stare avansata de degradare.
De reamintit ca, anul trecut, actualul ministru al Justitiei si rectorul suspendat de la Cuza, prof. univ. dr. Tudorel Toader, i-a lansat o provocare publica primarului Iasului, Mihai Chirica. Este vorba de un parteneriat viabil pentru realizarea, in Copou langa Corpul B al institutiei, a unei mega biblioteci moderne desinate tuturor facultatilor cuziste. Aceasta ar urma sa fie amplasata tocmai in Corpul O de la Cuza destinat Facultatii de Litere.
„Ii propun domnului primar un parteneriat ce vizeaza, pe langa sprijin pe zona tehnica sau de autorizatie ce vizeaza un proiect de urbanism, si o colaborare mult mai stransa care sa implice inclusiv sprijin al specialistilor din municipalitate. De asemenea, sper sa fim sustinuti in a realiza o biblioteca in imobilul care nu este functional, de langa Copul B”, a reliefat rectorul Toader.
Pe de alta parte, Mihai Chirica a dat asigurari ca va sustine in totalitate acest proiect. „Vreau sa ma angajez public, asta ca o prima promisiune a mea pentru Universitatea Cuza la inceput de mandat, ca voi sustine pe deplin ducerea la indeplinire a realizarii acestei noi biblioteci”, a replicat edilul. De reamintit ca biblioteci precum cele de la facultatile de Litere, Istorie, Filosofie si Stiinte Social Politice, Drept sau Matematica functioneaza in spatii mici si improprii de ani buni.  Pe de alta parte, directorul general administrativ din cadrul Directiei General Administrative (DGA) de la UAIC a precizat urmatoarele in legatura cu Corpul O: „Procedura de achizitie se refera la servicii de proiectare si asistenta tehnica aferente investitiei «Consolidare Corp O». Conform temei de proiectare aprobate, în cadrul cladirii Corp O se vor asigura conditiile optime pentru desfasurarea de activitati specifice prin crearea unui Centru modern de Biblioteci în cadrul UAIC. Spatiile vizate vor avea în vedere amenajarea depozitului de carte pentru biblioteci, sala de lectura comuna, sali dotate cu echipamente IT si multimedia, precum si arhiva.”

Publicație : Bună Ziua Iași

O facultate de la Universitatea Cuza din Iasi organizeaza un program pentru studenti, intitulat „Casatoria: oranduire divina sau randuiala umana?”

 Facultatea de Teologie Romano-Catolica din cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi împreuna cu Oficiul Diecezan pentru Pastoratie Universitara al Episcopiei Romano-Catolice de Iasi organizeaza a VI-a editie unui program de formare pentru studenti.
Acesta este intitulat „SSS – Saptamâna Sociala pentru Studenti” si are ca tema propusa pentru anul acesta „Casatoria: orânduire divina sau rânduiala umana?”. Programul manifestarii se va desfasura în statiunea Slanic-Moldova, între 20 si 24 septembrie 2017. Totul vine in contexul dezbaterilor, la nivel national, legate de problemele ce tin de legalizarea casatoriei intre persoane de acelasi sex.

Publicație : Bună Ziua Iași

Programul FILIT 2017 este public

Festivalul International de Literatura si Traducere Iasi – FILIT anunta programul celei de a V-a editii, ce reuneste la Iasi, in perioada 4-8 octombrie 2017, sute de invitati din lumea culturala internationala.

Programul contine peste 100 de evenimente dedicate publicului larg si profesionistilor. Evenimentele sunt structurate astfel: intalniri ale scriitorilor in liceele iesene, la cluburile de lectura Alecart si Logos, intalniri ale scriitorilor la Casa FILIT (in Piata Unirii), mese rotunde si evenimente specializate, intalniri ale poetilor la Casa Poeziei (Casa Dosoftei), concerte, Noaptea Alba a Poeziei si expozitii care valorifica patrimoniul Muzeului National al Literaturii Romane Iasi, totul culminand cu Serile FILIT La Teatrul National „Vasile

Alecsandri” din Iasi. Noutatile de anul acesta sunt reprezentate de intalnirile cu scriitori la Casa Copilariei (Palatul Copiilor Iasi) si la Casa Fantasy (Biblioteca Judeteana „Gheorghe Asachi” Iasi, Filiala „Ion Creanga”), alaturi de maratoane de filme fantasy.

De asemenea, in cadrul FILIT vor avea loc si doua targuri de carte: Arca lui Gutenberg – Targul de Carti si Arte Frumoase (organizat de Sedcom Libris in perioada 4-8 octombrie, la Palas Mall) si Salonul de Carte Bookfest (organizat de Asociatia Editorilor din Romania in perioada 6-8 octombrie, in Piata Unirii).

Intrarea la evenimentele FILIT este gratuita, iar programul complet poate fi consultat pe site-ul www.filit-iasi.ro.

Evenimentele cuprinse in programul FILIT 2017 au fost realizate in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean Iasi, Biblioteca Judeteana „Gheorghe Asachi” Iasi, Palatul Copiilor Iasi, Institutul Francez Iasi, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Dutch Foundation for Literature, Delegation Generale Wallonie-Bruxelles Bucarest, Institutul Cultural Roman, NORLA.

Festivalul International de Literatura si Traducere Iasi (FILIT) este un proiect finantat de Consiliul Judetean Iasi prin Muzeul National al Literaturii Romane Iasi, care beneficiaza si anul acesta de Inaltul Patronaj al Reprezentantei Comisiei Europene. Printre invitatii editiei a V-a se regasesc Svetlana Aleksievici si Gao Xingjian (laureati ai Premiului Nobel pentru Literatura), Olga Tokarczuk, Mircea Cartarescu, Jeff Lindsay, Jim Crace, Jonathan Coe etc., alaturi de zeci de scriitori si poeti romani, precum si traducatori din lumea intreaga. La eveniment vor mai participa si manageri culturali, editori, jurnalisti din tara si din strainatate.

Publicație : Bună Ziua Iași

 

By | 2017-09-20T07:44:34+00:00 20 septembrie 2017|