Doi reputaţi cercetători străini, distinşi ieri de Universitatea „Cuza“

 Universitatea „Al.I. Cuza“ a distins ieri doi profesori universitari, specialişti în domeniul fizicii, cu cele mai înalte titluri onorifice pe care le poate oferi instituţia de învăţământ superior. Astfel, într-o ceremonie festivă, începută la ora 12, Rolf Hempelmann, profesor la Universitatea Saarland din Germania, a primit titlul de Doctor Honoris Causa, în timp ce Evangelos Vitoratos, profesor la Universitatea din Patras, Grecia, a primit tilul de Profesor de Onoare. 

Rolf Hempelmann este profesor Emerit al Facultăţii de Ştiinţe Naturale şi Tehnologie, director al Centrului de Transfer Tehnologic pentru Electrochimie şi colaborează cu Institutul Coreean pentru Ştiinţă şi Tehnologie KIST Europa din poziţia de şef de grup de cerectare. Reprezentanţii UAIC spun despre acesta că este un prieten şi susţinător al României şi că în 2017 s-au împlinit 10 ani în care acesta a avut o colaborare foarte strâns cu Facultăţile de Fizică şi Chimie de la UAIC, creându-se o punte de contact cu Departamentul de Chimie-Fizică de la Universitatea Saarland, pe care Rolf Hempelmann l-a condus de la numirea sa ca profesor în universitatea germană în 1993. Acesta a fost premiat în 2010 de Angela Merkel cu premiul „Bundesverdienstkreuz“, oferit pentru activităţile de promovare a educaţiei ştiinţifice a tinerilor. Cea de-a doua distincţie a fost oferită de la ora 13, profesorul Evangelos Vitoratos fiind recomandat ca un cadru didactic care a încurajat şi sprijinit cooperarea dintre universitatea pe care o reprezintă şi UAIC în domeniul fizicii, dar şi în alte domenii. „Profesorul este puternic implicat în educaţia iniţială şi formarea continuă a profesorilor de fizică şi ştiinţe din Grecia şi Europa. A participat, în calitate de consultant, la proiectarea şi implementarea de programe de masterat şi doctorat educaţional în alte universităţi din Grecia“, au spus reprezentanţii UAIC.

Publicație : Ziarul de Iași

 Iasul, in topul centrelor universitare apreciate de studenti. Zeci de mii de tineri aleg orasul nostru pentru a-si efectua studiile

In universitatile din Romania studiaza peste 410.000 de studenti, iar cea mai mare concentrare a acestora se regaseste in Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis, arata datele Institutului National de Statistica.

Astfel, in cele 33 de universitati din regiunea Bucuresti-Ilfov invata peste 127.500 de studenti, adica aproape o treime (31%) din totalul studentilor din Romania.

Pe locul doi in topul centrelor universitare din Romania se afla Clujul, cu peste 50.000 de studenti (12% din total) in cele zece institutii de invatamant din judet.

Iasul este pe locul trei in topul centrelor universitare din Romania, cu peste 42.000 de studenti in zece universitati, arata datele Statisticii aferente anului 2015 (cele mai recente informatii disponibile).

Un numar semnificativ de studenti invata in universitatile din Timis, unde se afla aproape 31.000 de studenti (7,5% din total) in sapte institutii de invatamant superior.

Daca Bucuresti, Cluj si Timis au reprezentat zone „magnet” pentru investitorii straini in ultimii ani, Iasiul a fost ocolit pana acum din aceasta perspectiva, din cauza infrastructurii rutiere slab dezvoltate. In schimb, in ultimii ani Iasiul a reusit sa atraga investitii importante in IT, cum ar fi Amazon sau SSC.

Efective semnificative de studenti, de peste 10.000 de persoane, mai exista in judetele Constanta (19.800 de tineri), Dolj (16.900), Brasov (16.800), Bihor (12.900), Sibiu (12.400 si Galati (11.200). Pe de alta parte, in patru judete – Botosani, Giurgiu, Tulcea si Vaslui – nu exista nicio institutie de invatamant superior si, prin urmare, niciun student, mai arata datele statistice. In topul judetelor cu cei mai putini studenti, care au fiecare mai putin de 500 de tineri inscrisi la toate ciclurile universitare, se afla judetele Ialomita (179 studenti), Vrancea (189), Covasna (340), Calarasi (341), Neamt (369), Salaj (376) si Buzau (450).

Numarul studentilor a scazut semnificativ in ultimii ani, ca urmare a scaderii natalitatii de dupa 1990, a scaderii numarului de absolventi de bacalaureat (eligibili pentru admiterea intr-o universitate), dar si a scaderii numarului de locuri din facultatile private. Varful in ceea ce priveste numarul de studenti din Romania s-a inregistrat in anul 2007, cand erau inscrisi la ciclul de licenta peste 900.000 de studenti.

Publicație : Bună Ziua Iași

Corul Facultatii de Teologie Ortodoxa de la UAIC, laureat la nivel international

Corul barbatesc „Mitropolitul Iosif Naniescu” al Facultatii de Teologie Ortodoxa din cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi a obtinut Marele Premiu in cadrul Festivalului Concurs International de la Hajnowka, desfasurat in perioada 8-13 mai 2017, in Polonia.

Concret, pe langa proba propriu-zisa de concurs din ziua de vineri, 12 mai, Corul a sustinut si cateva concerte la Catedrala mitropolitana ortodoxa din Varsovia (10 mai), Casa de Cultura din Bialystoc (11 mai) si la Bialowieza (12 mai la <<Sarbatoarea folclorului) si a participat la Gala Festivalului organizata in Catedrala Sf. Treime din Hajnowka (13 mai).

Publicație: Bună Ziua Iași

Noi premii NATIONALE pentru studentii Universitatii de Agronomie din Iasi

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Ion Ionescu de la Brad din Iasi, a gazduit joi, 18 mai 2017, Concursul National de Nutritie Animala, cu participare internationala, aflat la editia a IV-a. Manifestarea din acest an s-a bucurat de un real succes, participand 147 de studenti din sapte centre universitare: Iasi, Bucuresti, Timisoara, Cluj Napoca, Targoviste, Odessa – Ucraina si Chisinau din Republica Moldova.
„Concursul reprezinta cea mai importanta competitie in domeniu din Romania si este axat pe probleme de nutritie si alimentatie a animalelor de ferma, fiind destinat studentilor de la facultatile de Zootehnie si Medicina veterinara din tara si din strainatate. Studentii USAMV Iasi au reusit sa obtina rezultate deosebite in cadrul competitiei anume premiul I si II respectiv trei mentiuni”, au reliefat reprezentantii de la Agronomie.

Publicație : Bună Ziua Iași

 Comisiile din parlament vor salarii mai mari pentru directorii şi secretarii din universităţi. Apar şi noi funcţii în învăţământul universitar

Potrivit amendamentelor aduse la legea salarizării în cadrul comisiei de muncă, în anul 2022 un director general administrativ al unei universităţi va avea un salariu între 11.000 şi 14.477 de lei, echivalent cu salariul unui decan. Secretarul universităţii va avea şi el un salariu mai mare, în medie, cu 4.000 de lei.

Comisia de muncă a Senatului a adoptat mai multe amendamente de creştere a salariilor din domeniul învăţăntului. Astfel, un director general administrativ al universităţii va avea un salariu cuprins între 11.003 si 14.477 lei, la fel ca decanul, iar secretarul şef al universităţii va avea salariu de pro-decan, cuprins între 10.037 si 12.459 lei, arată portalînvăţământ.ro

Majorările salariale în învăţământul superior au fost realizate la propunerea Comisiei de învăţământ a Senatului şi adoptate de membrii Comisiei de muncă.

Salariul unui director general administrativ al universitatii va fi cu aproximativ 2.000 de lei mai mult decât în varianta iniţiala a Guvernului. Cât despre leafa secretarului şef al universităţii, aceasta va  între 10.037 şi 12.459 lei, cu aproximativ 4.000 de lei mai mult decat în forma propusă de executiv.

În plus, Comisia de muncă a Senatului a introdus o noua functie, aceea de administrator şef facultate, care va avea, in 2022, un salariu cuprins intre 6.580 si 7.546 lei. Restul salariilor din învăţământ au rămas la nivelul prevăzut în proiectul Legii salarizării. Comisia de muncă a Senatului a dat votul final miercuri pe anexa I a Legii salarizării în privinţa salariilor din educaţie.

Publicație: Adevărul

PatriotFest – Eveniment organizat mâine de SRI şi SPP la „Cuza“

 Universitatea „Alexandru Ioan Cu­za“ din Iaşi va mâine fi gazda unui eveniment inedit de promovare a pri­mu­lui concurs naţional de inovare în domeniul securităţii naţionale – „Pa­triotFest“. Acesta este organizat de Mi­nisterul Apărării Naţionale, de Minis­terul Afacerilor Internet, de Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Serviciul de Protecţie şi Pază în parteneriat cu New Strategy Center.

„Prin intermediul aces­tui eveniment se lansează invita­ţia prezentării produselor şi serviciilor cu potenţial de utilizare în ac­tivtiăţile specifice do­meniului securităţii naţionale: securitatea informaţiei, inteligenţa artificală şi interfaţa om – maşină“, au precizat repre­zentanţii universităţii. Eve­nimen­tul se va desfăşura în Aula Magna „Mihai Eminescu“ şi va începe de la ora 12.

„Cea ma importantă resursă a unei ţări este resursa umană. Iar resursa uamnă necesită securitate. Totodată, competitivitatea securităţii naţionale este direct proporţională cu capacitatea de invocare a resursei umane. Pentru prima dată în Ro­mânia instituţiile din domeniul securităţii naţionale lansează un concurs naţional de inovcare având ca obiectiv o mai bună pregătire a securităţii naţionale“, au transmis organizatorii.

Publicație : Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași