Premii VALOROASE din partea Academiei Romane pentru Editura Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi

Academia Romana, cel mai important for cultural al Romaniei, a recompensat si in acest an efortul universitarilor si cercetatorilor ieseni care au publicat rezultatele activitatii stiintifice la Editura Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi. Astfel, patru volume publicate in anul 2014 au primit laurii Academiei, confirmand exigentele valorice promovate de programul editorial al universitatii iesene.
Cartile si autorii premiati sunt: la sectiunea Filologie si Literatura- „Tezaurul toponimic al Romaniei. Moldova, vol. II. Mic dictionar toponimic al Moldovei, structural si etimologic. Partea 1. Toponime personale”, a primit Premiul Bogdan Petriceicu Hasdeu. Cartea ii are ca autori pe cercetatorii Daniela Butnaru, Vlad Cojocaru, Dinu Moscal si Ana-Maria Prisacaru si drept coordonator pe Dragos Moldovanu, toti de la Institutul de Filologie Romana „A. Philippide” din Iasi.
De asemenea, „Noul Atlas Lingvistic Roman, pe regiuni. Moldova si Bucovina”, vol. IV, a primit acelasi Premiu Bogdan Petriceicu Hasdeu. Volumul are drept autori un colectiv de cercetatori filologi de la Institutul de Filologie Romana „A. Philippide” din Iasi si de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi. Acestia sunt: Vasile Arvinte, Stelian Dumistracel, Adrian Turculet, Luminita Botosineanu, Doina Hreapca, Florin-Teodor Olariu si Veronica Olariu. La sectiunea Stiinte Istorice si Arheologie: „Nicolae Petrescu-Comnen – Diplomat”, de Adrian Vitalaru, a obtinut Premiul Mihail Kogalniceanu.
Tot la sectiunea Stiinte Istorice si Arheologie, volumul aparut la prestigioasa editura Routledge, „Fear and Loathing in Ancient Athens. Religion and Politics during the Peloponesian War”, de Alexander Rubel a primit Premiul Vasile Parvan. La sectiunea Stiinte Biologice: „Applied microbiology: from plant growth promotion to new neuroprotective drugs”, de Marius Stefan, a primit Premiul Grigore Antipa.

In aceeasi sectiune a Stiintelor Biologice, cartea „Halophytes: An Integrative Anatomical Study”, de Marius-Nicusor Grigore, Lacramioara Ivanescu si Constantin Toma, a primit Premiul Emil Racovita. De asemenea, Academia Romana i-a acordat Diploma Meritul Academic lui Nicolae Ursulescu, profesor emerit la Facultatea de Istorie a Universitatii Cuza din Iasi, autor, coautor, editor sau coordonator a mai multor carti din domeniul preistoriei si arheologiei, aparute la editura universitatii.

Publicație: Bună Ziua Iași

 

Conferinţă internaţională de chimie, organizată de TUIAŞI în Franţa

Departamentul de Ingineria şi Managementul Mediului de la Facultatea de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului a Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi (TUIAŞI) va fi coorganizator al unei importante conferinţe internaţionale.  

Practic, aceştia vor organiza anul viitor cea de-a noua ediţie a Conferinţei Internaţionale de Ingineria şi Managementul Mediului – ICEEM09, având ca tematică principală „Economia circulară şi dezvoltare durabilă“, care va avea loc în septembrie 2017 în Bologna, Italia. Manifestarea ştiinţifică este organizată în parteneriat cu Universitatea Alma Mater Studiorum, Bologna, Italia, şi secţia de Biotehnologia mediului, parte a Federaţiei Europene de Biotehnologie. „A noua ediţie a conferinţei reprezintă un eveniment ştiinţific internaţional care este dedicat promovării şi diseminării rezultatelor ştiinţifice obţinute la nivel naţional şi internaţional, în domeniile Ingineriei mediului, Managementului Mediului şi Dezvoltării Durabile“, au precizat reprezentanţii TUIAŞI.

Vor fi şi o serie de prezentări plenare ce vor fi susţinute de către personalităţi ştiinţifice care sunt experţi recunoscuţi internaţionali în fiecare domeniu, ce provin din Belgia, Grecia, Marea Britanie, Franţa, Italia, Austria, Spania şi Germania. Contribuţiile ştiinţifice semnificative ce sunt prezentate în cadrul conferinţei vor fi publicate în patru numere speciale ale unor jurnale internaţionale prestigioase, cotate ISI. Unul dintre cei trei preşedinţi ai conferinţei este prof.dr. Carmen Teodosiu, de la TUIAŞI, care a fost prorector responsabil cu cercetarea în legislatura precedentă.

 Publicație: Ziarul de Iași

 

Admiterea UMF 2017: Un singur manual în bibliografia pe disciplină

 Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi continuă şi în acest an modificările examenului de admitere pentru a pune, conform reprezentanţilor instituţiei de învăţământ superior, accentul mai mult pe examen decât pe dosar.  

Pentru anul 2017, în Metodologia privind organizarea şi desfăşurarea concursului de admitere, UMF a luat decizia de a restrânge numărul manualelor din bibliografie, fiecare materie din concurs urmând să se desfăşoare după teoria cuprinsă într-o singură carte, în funcţie de specializare. „În spiritul excelenţei academice şi pentru o mai bună selecţie a tinerilor care doresc să devină medici, dentişti, farmacişti sau bioingineri, Senatul UMF Iaşi, în şedinţa din 14 decembrie, a aprobat metodologia pentru concursul de admitere. Ca urmare a consultărilor cu cadrele didactice din Comisia de Admitere, precum şi a profesorilor de biologie, fizică şi chimie din liceele din Iaşi şi din Moldova care ne-au vizitat universitatea în acest an, venim în întâmpinarea candidaţilor prin restrângerea numărului de manuale din bibliografie“, au precizat reprezentanţii UMF Iaşi.

Şi anul acesta se va menţine decizia luată de anul trecut de a păstra ponderea mediei la bacalaureat ca 10% din nota finală pe care o va lua candidatul, restul de 90% fiind constituite de proba scrisă. În paralel, examenul de admitere va fi tot sub forma unui test-grilă cu subiecte din două discipline, după cum s-a luat decizia anul trecut – la medicină şi medicină dentară examenul se va da din anatomia şi fiziologia omului, opţiune obligatorie, şi la alegere dintre chimie organică şi fizică, la farmacie se va da chimie organică şi biologie vegetală sau anatomie, la asistenţă medicală, tehnică dentară, nutriţie şi dietetică e singură materie şi se alege între anatomie şi chimie organică, la balneo-fiziokinetoterapie şi recuperare – obligatoriu o singură probă, anatomia, în timp ce la Bioinginerie se alege între matematică sau anatomie.

Întrebările din caietul de teză au următoarea proporţie, la specializările unde există două discipline de concurs – 60 la sută vor fi din disciplina obligatorie, iar 40 la sută, din cea la alegere. Întrebările pot fi de complement simplu şi/sau multiplu, iar universitatea încă nu a luat decizia care va fi ponderea întrebărilor la prima vedere şi câte dintre ele se vor regăsi în testele publicate până la data examenului. Teza va dura trei ore, se va da într-o singură zi, bibliografia aferentă fiind regăsită pe pagina universităţii.

 Publicație: Ziarul de Iași

 

Juriştii Universităţii „Cuza“ au intrat sub lupa conducerii. Lucrau fără coordonare

 Oficiul Juridic va fi reorganizat complet, existând acuze de lipsă de coerenţă şi de coordonare în acţiuni 

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ îşi va restructura din temelii departamentul juridic pentru a schimba felul în care se asumă responsabilitatea proceselor aflate în desfăşurare ale instituţiei de învăţământ superior. Surse din cadrul instituţiei spun că modificarea vine şi în contextul în care universitatea a pierdut pe linie, în trecut, o serie de procese importante, cât şi din cauza faptului că nu există o structură ierarhică de coordonare a departamentului respectiv.

Practic, schimbările sunt doar de formă – se va schimba denumirea din Oficiu Juridic în Birou Juridic, şi se va scoate la concurs un post de şef de birou care va fi ocupat, cel mai probabil, de unul dintre cei patru angajaţi din acest moment al departamentului.

Până în prezent, în organigrama funcţionării oficiului respectiv existau şase posturi de jurişti care erau ocupate de patru persoane fiindcă fiecare dintre acestea mai ocupa, pe lângă norma de bază, câte încă o jumătate de normă. Însă nu exista nicio coordonare, prin faptul că munca era distribuită între cei patru, şi nu era coordonată şi centralizată. „Se numeşte oficiu juridic, dar după lege are componenţa unui birou. Problema a fost că nu exista niciun coordonator acolo. Am propus să revenim la titulatura normală, prevăzută de lege. Acum, cele patru doamne care sunt la oficiu şi-au dat demisia din jumătăţile de normă pe care le ocupau şi, cel mai probabil, una dintre cele patru va conduce biroul nou format“, a declarat prof.dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC. Acesta a explicat că măsura e gândită şi ca să eficientizeze activitatea Biroului Juridic, cât şi pentru a-i da o coerenţă, fiind şi o economie financiară – indemnizaţia de conducere pe care o va lua şeful biroului fiind semnificativ mai mică decât patru jumătăţi cumulate de către toţi angajaţii.

Publicație: Ziarul de Iași