Lansarea volumului Vechiul Testament – Septuaginta, la Universitatea Cuza din Iasi

Editura Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi programeaza vineri, 10 martie 2017, de la ora 17:00, in Sala Ferdinand la lansarea volumului „Vechiul Testament – Septuaginta. Versiunea lui Nicolae Spatarul Milescu”, coordonat de prof. univ. dr. Eugen Munteanu de la Cuza.

In cadrul acestui eveniment va avea loc si o dezbatere pe marginea volumului recent aparut, la care vor participa prof. univ. dr. Mircea Ciubotaru, prof. univ. dr. Andrei Hoisie (directorul Editurii Universitatii Cuza) prof. univ. dr. Alexandru Gafton, conf. univ. dr. Ioan Lihaciu (decan al Facultatii de Litere), conf. univ. dr. Ioan Milica (director al Departamentului de Romanistica), prof. univ. dr. Eugen Munteanu (moderator) si prof. univ. dr. pr. Ion Vicovan (decan al Facultatii de Teologie Ortodoxa).
„Vechiul Testament – Septuaginta. Versiunea lui Nicolae Spatarul Milescu” este o editie filologica realizata in cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi, cu sprijinul Consiliului National al Cercetarii Stiintifice din Romania. Editia de text, prefata, nota asupra editiei, introducerea, bibliografia, indicele de cuvinte si forme, indicele de nume proprii sunt intocmite de o echipa de specialisti filologi de la Cuza: Eugen Munteanu – coordonator, Ana-Maria Ginsac, Ana-Maria Minut, Lucia-Gabriela Munteanu si Madalina Ungureanu”, arata oficialii UAIC.

Publicat initial in seria Monumenta linguae Dacoromanorum. Biblia 1688 – 24 de volume aparute in perioada 1988 – 2015, alaturi de alte doua versiuni ale Vechiului Testament din secolul al XVII-lea, acest text este editat acum individual, insotit de ample studii filologice si lingvistice.

Publicație: Bună Ziua Iași

Organizatia internationala a studentilor face recrutari la Universitatea Tehnica din Iasi

In perioada urmatoare, BEST Iasi (Board of European Students of Technology) face recrutari la Universitatea Tehnica (TUIASI) Gheorghe Asachi. Aceasta este o organizatie studenteasca de nivel european. Prezenti in mediul european inca din anul 1989, iar in Iasi din 2000, si-au dedicat cei 16 ani de activitate pe plan local si aproape 30 pe plan european, imbogatirii universului social si cultural dar si cunostintelor tehnice ale studentilor.
„In BEST, le punem la dispozitie studentilor un mediu non-formal propice dezvoltarii, in care accentul cade pe aspecte importante ale vietii sociale, precum formarea deprinderilor de lucru in echipa, comunicare, time management si acceptarea si intelegerea schimbarii. Voluntariatul in organizatie creeaza un background solid pentru o viitoare cariera, atat din punctul de vedere al abilitatilor tehnice cat si a soft-skills. Prin evenimentele pe care le organizam, ne dezvoltam atat noi cat si studentii participanti la cele patru proiecte desfasurate anual: competitia de inginerie EBEC, evenimentul national de cariera JobShop®, evenimentul educational BEST Training Weekend si Cursul Academic de Vara”, au transmis membrii organizatiei BEST Iasi.

Pe de alta parte, procesul de recrutare consta in trei etape. Prima dintre acestea este completarea unui formular de aplicare de pe site-ul www.recrutari.bestis.ro pana pe data de 22 februarie 2017 (maine – n.r.), urmata de sustinerea unui interviu. Studentii care trec de etapa de interviuri sunt asteptati la un training de soft-skills si la un studiu de caz care testeaza abilitatile de lucru in echipa. Mai multe informatii pot fi aflate accesand site-ul organizatiei sau de pe pagina de Facebook a acesteia.

Publicație: Bună Ziua Iași

 

O SPUNE un profesor de la Universitatea Tehnica din Iasi! TOTI colegii si studentii ii vor da DREPTATE cand afla intreaga POVESTE

  • Au trecut patru ani de cand au schitat, proiectat, realizat efectiv un asemenea lucru, in premiera pe tara! • Nimeni nu ar fi crezut ca pot ajunge pana aici si ca ar face asa ceva la universitate • Totul prin coordonarea unui ingenios si valoros profesor, alaturi de studentii sai • Inclusiv sefilor de la Politehnica ieseana nu le-a venit sa creada cand au vazut tot ceea ce s-a intamplat • Din pacate, prin ceea ce trece acum cadrul didactic, este imposibil de conceput pentru multi • Acesta face un apel public pentru ca lucrurile sa nu se piarda
    Acum mai bine de doi ani, performanta de senzatie a unui grup de sase studenti de la Facultatea de Mecanica a Universitatii Tehnice (TUIASI) Gheorghe Asachi facea senzatie in toata tara, dar si pe plan european! Acestia, alaturi de profesorul lor reuseau sa demonstreze ca si in Romania, tocmai la Iasi, se poate dezvolta si inova industria autovehiculelor.

    Acum aproape patru ani, grupul coordonat de conf. univ. dr. ing. Adrian Sachelarie era format din peste 20 de studenti. Toti si-au pus in plan sa realizeze un nou automobil de teren ARO, in cadrul proiectului intitulat „iARO Camarad„. In 2015, dupa o munca uriasa, acestia si-au indeplinit obiectivul. Totusi, doar Gabriel Calancea, Bogdan Levarda, Vlad Palanciuc, Ion Ababei, Andrei Bratu, Alexandru Canschi, Lucian Finariu au ramas pana la final si au realizat transformarea masinii de teren.

Mii de ore petrecute in garaj 

 Dupa atata efort, profesorul Sachelarie tinea sa arate ca intreg meritul le apartine studentilor si ca ei ar fi trebuit sa fie sprijiniti, atat financiar dar si moral, mult mai mult decat pana acum.
„Este cea mai complexa realizare a noastra si care a necesitat un volum foarte mare de munca. Acest prototip va avea succes si abia asteptam sa-l testam deoarece mai avem putin de lucrat la partea electrica. Totul s-a facut in echipa si toata lumea vine cu idei. Studentii, avand energia tineretii, vin mereu cu solutii incredibile. Echipa care a lucrat la acest proiect au o carte de vizita bine definita si angajatorii nu le pot spune ca nu stiu sa lucreze. Vreau sa va marturisesc ca, in urma cu doi ani, mi-au golit garajul si au inceput sa se puna pe treaba. Zi de zi, din timpul lor liber, au mers cate 15 kolometri dus si alti 15 intors pentru a lucra la masina. La noi este vorba de multa, foarte multa pasiune dar si de nebunie. Sa stiti ca, la inceput, erau mai multi studenti in proiect, toti dorinici sa faca asa ceva, dar iata ca la final am ramas doar cativa. Nimeni nu poate sa inteleaga ce bucurie se citea in ochii lor atunci cand au scos masina terminata, din garaj…”, reliefa, acum doi ani, profesorul Sachelarie.

Eforturi uriase sa readuca la viata legenda ARO
Atunci, inclusiv sefilor de la Politehnica ieseana, nu le-a venit sa creada cand au vazut tot ceea ce s-a intamplat! Din pacate, prin ceea ce trece acum cadrul didactic, este imposibil de conceput pentru multi. Acesta face un apel public pentru ca lucrurile sa nu se piarda.

„Acuma când fac retrospectiva, nu-mi vine sa cred ca au trecut aproape patru ani, chiar în luna mai a acestui an se împlinesc, de când era un vis frumos, un studiu de design s-a transformat în realitate, chiar daca realizarea finala «iAro Camarad» nu mai aduce decât foarte putin cu acel studiu. Totusi, cred ca am reusit sa aratam tarii întregi ceva…, faptul ca o mâna de studenti inimosi de la Facultatea de Mecanica a Universitatii Tehnice Gheorghe Asachi din Iasi, si nu din alta parte, au facut eforturi sa readuca la viata legenda ARO, tocmai masina la care visau multi înainte de ’89. Din pacate, referitor la echipa, nu mai am pe lânga mine pe niciunul din cei cu care, fie am început, fie am terminat proiectul… Au terminat facultatea, masterul si au plecat în viata! Unii sunt în strainatate, altii aici, unii mai tineri s-au apucat de alte proiecte, ce sa faci…, asta-i viata! Important este sa luam ceea ce este mai bun de la fiecare. Numai cu Gabriel Calancea, cel care a fost sufletul echipei mai vorbesc, ma suna si ma mai întreaba ce mai este de facut, cum mai mere proiectul… Un visator, la fel ca mine, daca nu vibram la fel atunci la inceput, nu iesea nimic, sunt sigur…” dezvaluie, acum, mahnit conf. univ. dr. Adrian Sachelarie.

Realitatea crunta a zilelor noastre 

Mai departe, cadrul didactic arata ca proiectul a ramas, inca, fara a fi dus pana la capat. Nici macar omologarea masinii nu a reusit. „Deocamdata, proiectul a ramas sa zicem în stand-by! Stim ce trebuie pentru a omologa masina si a circula pe drumurile publice. La acel moment, cel de realizare a prototipului, am folosit piese provenite din dezmembrari si le-am remontat cu mici modificari întocmai ca la un joc Lego. Pentru omologare, însa, trebuie sa plecam de la un vehicul de baza, identic cu cel de la care am pornit noi, ARO 324, dar care sa aiba toate actele la zi. Mai avem de lucru la partea electica si design interior. Dar pentru omologare mai avem nevoie de fonduri… Pana acum nu am testat prototipul la adevarata valoare, de frica sa nu rupem ceva. Este si dificil pentru noi care nu dispunem, înca, de o remorca specializata. Pentru teste trebuie sa alergi dupa remorca, sa iti programezi totul în functie de perioada în care ai remorca la dispozitie, fara sa mai vorbim de faptul ca la teste trebuie sa fie si o parte din echipa, pregatiti cu scule pentru orice, daca totul iese bine, este perfect, dar daca nu? Sincer sa fiu, abia astept sa gasesc o echipa de baieti pasionati de Off Road care sa continue proiectul si sunt convins ca vine si acea vreme… Deocamdata, echipa cu care lucrez, este pasionata de Drift, asa ca am schimbat putin macazul si îi sprijin pe ei, cât pot de mult, în realizarea masinii de concurs. Sunt convins ca, în primavara, LSM DRIFT TEAM, echipa de Drift a Ligii Sudentilor de la Mecanica va face, asa cum ne-am obisnuit, deja de câtiva ani, o imagine deosbit de frumoasa la evenimentul Expo&Burn”, a concluzionat conf. univ. dr. ing. Adrian Sachelarie de la departamentul de Inginerie mecanica si Autovehicule rutiere a Facultatii de Mecanica de la Politehnica ieseana.

Publicație : Bună Ziua Iași

 

Cel de-al treilea volum al „Istoriei comunismului din România” se lansează joi la Iaşi

 Joi, 23 februarie, ora 17:00, în Corpul H (Casa Catargi), Sala H1, din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi va avea loc lansarea celui de-al treilea volum Istoria comunismului din România. Documente Nicolae Ceauşescu (1972-1975), publicat recent la Editura Polirom, în ediţie cartonată.

Volumul apare sub îngrijirea istoricilor Mihnea Berindei, Dorin Dobrincu şi Armand Goşu.

La eveniment, vor lua cuvîntul: Ovidiu Buruiană, Alexandru Călinescu, Dorin Dobrincu, Florea Ioncioaia, Armand Goşu şi Adrian Şerban.

„Volumul de faţă, al treilea, conţine documente din anii 1972-1975, doar patru ani, dar foarte importanţi, decisivi chiar în evoluţia regimului comunist din România.

Mai multe documente selectate evidenţiază felul în care N. Ceauşescu şi-a consolidat în această perioadă controlul asupra PCR şi asupra braţului său înarmat, Securitatea. Grija pentru averea partidului, pentru creşterea fondului în valută şi exportului de către firmele partidului a fost o constantă în sfertul de secol dominat de Ceauşescu.

Aceştia sînt anii în care se cristalizează noul cult al personalităţii, rescrierea istoriei intrînd sub controlul direct al conducerii partidului. Noul program al partidului, aprobat la Congresul al XI-lea, conţine principalele teze, un fel de fire roşii de la Burebista la Ceauşescu. Ele urmează să fie transpuse nu doar în opera istoriografică, în Tratatul de istorie a României, la care lucra Academia şi care n-a apărut decît după colapsul regimului Ceauşescu, ci şi în filmele artistice care evocau figuri mai mult sau mai puţin conturate din panteonul naţional. Istoria a trebuit rescrisă dintr-o perspectivă naţional-comunistă, cum a cerut Ceauşescu.

O altă problemă reflectată în documentele publicate în acest volum se referă la «aranjamentele» încheiate cu Israelul şi cu Republica Federală Germania prin care cetăţeni români, etnici evrei sau germani, sînt pur şi simplu vînduţi. Preţurile erau diferite, în funcţie de vîrsta, pregătirea şi profesia lor. Un comerţ care a adus beneficii însemnate Securităţii şi PCR.

Eşecul industrializării forţate promovate de Ceauşescu se conturează încă de la începutul anilor 1970. Obsesia obţinerii de valută obligă întreprinderile să-şi asume contracte pe care nu le pot îndeplini. Reapar dificultăţi în aprovizionarea populaţiei cu produse alimentare de bază – zahăr, ulei sau banalul usturoi. Ceauşescu a dat vina tot pe populaţie, pe care o acuză că stoca alimente, şi pe cetăţenii străini care s-ar aproviziona din România. În 1974 se discută la vîrful partidului despre reintroducerea cartelei, decizia fiind amînată.” (Editorii)

Mihnea Berindei (1948-2016) a fost cercetător la Institut des Sciences Sociales du Politique/CNRS. La Editura Polirom a mai publicat Ultimul deceniu comunist (în colab., vol. I, 1979-1985, 2010; vol. II, 1986-1989, 2014).

Dorin Dobrincu este cercetător la Institutul „A.D. Xenopol” din Iaşi, coordonator al Comisiei Prezidenţiale Consultative pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România. La Editura Polirom a mai publicat Listele morţii (2008).

Armand Goşu este conferenţiar al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Universitatea din Bucureşti. A publicat articole în reviste de specialitate.

Editorii au mai publicat în 2012, la Editura Polirom: Istoria comunismului din România. Volumul II: Documente. Nicolae Ceauşescu (1965-1971).

Publicație: Ziarul de Iași

 

Replică la Brexit: Universitatea Oxford şi-ar putea deschide un campus în Franţa

Universitatea Oxford ar putea pune capăt unei tradiţii de 700 de ani, înfiinţând primul său campus în străinătate, în replică la Brexit, relatează Daily Telegraph. Oficiali francezi au făcut oferte similare şi altor universităţi britanice de renume.

Oficiali francezi s-au întâlnit săptămâna trecută cu membri ai conducerii Oxford şi au discutat o serie de propuneri noi care ar putea garanta finanţarea viitoare din partea UE pentru o bază “satelit” la Paris.

Mai exact, oficialii francezi au explicat că orice campus deschis în Hexagon ar putea avea statut legal francez şi primi fonduri UE.

Un purtător de cuvânt al Oxford University a declarat că nu a fost luată încă nicio decizie. “Oxford a fost o universitate internaţională pe tot parcursul istoriei sale şi este hotărâtă să rămână deschisă lumii, indiferent de cum va arăta peisajul politic în viitor”, a adăugat el.

Şi alte universităţi, inclusiv Warwick, au fost abordate de asemenea cu ideea de a construi campusuri noi la Paris, începând din 2018.

Fostul director general al Ministerului francez al Educaţiei, Jean-Michel Blanquer, a confirmat că sunt în curs eforturi pentru a atrage cele mai bune universităţi din Marea Britanie pe celălalt mal al Canalului Mânecii.

Blanquer, care este decan al Şcolii Superioare de Ştiinţe Economice şi Comerciale (Ecole Supérieure des Sciences Economiques et Commerciales, ESSEC), a declarat că planurile pentru un nou campus internaţional sunt deja în curs la Universite Paris Sienne – o asociaţie de 10 universităţi din capitala Franţei.

Blanquer şi-a exprimat speranţa de a atrage “universităţi de cel mai mare calibru”, pentru a “păstra relaţiile construite cu partenerii lor din Europa”.

“De aceea am ales să acţionăm foarte concret, pentru a le oferi posibilitatea de a-şi continua evoluţia alături de noi”, a adăugat el.

“Ideea este simbolică, să spunem, după Brexit: ‘Vrem să construim poduri, iar viaţa academică nu este complet dependentă de problemele politice”, a afirmat decanul francez.

“Vrem să le spunem universităţilor britanice: ‘Pentru voi poate fi un joc în care toată lumea câştigă’. Să avem instituţii de mare calitate din Marea Britanie care lucrează pe teritoriul nostru, interacţionând în termeni de cercetare şi colaborare”, a adăugat acesta.

El a adăugat că el şi alţi lideri din domeniul universitar francez analizează în prezent planurile şi cu Guvernul francez.

Mai mult, el se află în primele etape ale unei consultări cu Executivul UE. “Bineînţeles că este vorba de consideraţii politice, dar suntem încrezători că instituţiile europene vor lucra în acest sens, pentru a permite un astfel de proiect”, a explicat el.

Francois Germinet, preşedintele Universităţii Cergy-Pontoise, a afirmat că proiectul ar reprezenta un “teren extraordinar pentru experimentare”, ce ar permite o nouă relaţie între Marea Britanie şi Europa.

Comisia Europeană, care monitorizează proiecte de finanţare a educaţiei superioare în UE, precum programul Horizon 2020 – ce include fonduri de peste două miliarde de dolari pentru universităţile britanie – ar putea garanta că Oxford şi alte instituţii de studii superioare vor avea acces în continuare la fonduri şi colaborare pentru cercetare.

În timp ce viitorul universităţilor britanice în Europa rămâne neclar, profesori universitari de renume au avertizat parlamentarii de la Londra că Brexit ar putea duce la “cel mai mare dezastru” pentru educaţia superioară, dacă vor fi retrase fondurile europene pentru cercetare.

Profesorul Alastair Buchan, numit recent director pentru strategia pentru Brexit la Oxford University, a declarat luna trecută că accesul la Europa este crucial pentru ca universitatea să îşi păstreze locul în elită.

“Trebuie să fim absolut siguri că suntem deschişi; fiecare student şi fiecare angajat care vine la Oxford este un beneficiu pentru această ţară, pentru că recrutăm calitate, oameni care joacă la vârf”, a atras el atenţia.

“Marea Britanie găzduieşte unele dintre cele mai bune universităţi şi instituţii de cercetare din lume şi intenţionăm să asigurăm cel mai bun rezultat posibil pentru baza de cercetare britanică atunci când ieşim din UE”, a spus şi purtătorul de cuvânt al Departamentului britanic pentru Strategie de Afaceri, Energetică şi Industrială.

Iniţiativa vine după ce Franţa a lansat luna aceasta o adevărată ofensivă de şarm pentru a atrage bancheri britanici, după ce Regatul Unit a votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană.

Publicație: Adevărul