Carte inteligentă, cinste cui te-a proiectat!

„MappingBooks”, căci așa se numește cartea inteligentă din povestea de astăzi, este un proiect dezvoltat de cercetătorii Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, coordonat de prof.univ.dr. Dan Cristea de la Facultatea de Informatică a universității și își propune, așa cum se arată și în comunicatul de presă, ”crearea unei tehnologii care să înțeleagă singură textul unei cărți și să ofere cititorilor informații de context suplimentare.”

„Manualul” electronic este o aplicație ce poate fi descărcată pe telefonul mobil sau pe tabletă, preferabil conectate la internet și cu acces la servicii GPS. Deschisă pe dispozitivul mobil, cartea poate fi citită și ca un manual obișnuit, dar are și multe alte funcții. Fiecare mențiune a unei locații geografice este automat recunoscută, iar elevului i se semnalizează posibilitatea să afle informații suplimentare. În plus, atunci când elevul trece pe lângă una dintre sutele de locații menționate în manual, este atenționat că acel obiectiv se găsește în manualul său de geografie și îi reamintește informațiile din manual.

Iată și cum ar funcționa cartea inteligentă, așa cum au imaginat-o specialiștii proiectului ”MappingBooks”:

Se descarcă aplicația pe telefonul sau tableta utilizatorului. Odată descărcată, va genera automat „scheme” inteligente ale informației din carte, bazate pe înțelegerea textului de către mașină. În funcție de locația cititorului și de momentul în care citește, îi recomandă vizitarea locațiilor din carte, marchează traseele pe care le-au făcut personajele cărții, anunță evenimente legate de lectură și permite comunicarea cu alți cititori.

Unul dintre primele texte de ficțiune folosite a fost celebrul roman istoric „Quo Vadis” de Henryk Sienkiewicz, a cărui adnotare a durat doi ani, se mai specifică în comunicatul de presă. „Am lucrat împreună cu studenții, împărțind textul pe segmente, ei i-au indicat programului unde apar relații afective, relații de rudenie etc., apoi segmentele au fost puse cap la cap și corectate – atât automat, cât și manual. Acum, sperăm să putem folosi munca noastră pentru a-i oferi programului material de învățare.”, declară profesorul Dan Cristea. ” Astfel, după ce adună numeroase astfel de exemple, cartea inteligentă ar fi capabilă să înțeleagă de la sine dacă personajele au o relație cordială sau, dimpotrivă, de conflict, dacă între personaje din text există relații de rudenie și care sunt acestea.”

Publicație: Radio România Cultural

 

Creşterea taxei de şcolarizare agită spiritele la Universitatea de Medicină

 Ligile studenţeşti sunt nemulţumite că taxa la Medicină a crescut de la 6.000 la 7.500 de lei. Conducerea UMF arată că această taxă este cea mai mică din ţară, la Cluj fiind 8.100 de lei, iar la Târgu Mureş şi Craiova, 8.000 de lei.

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi a intrat într-un conflict deschis cu studenţii ei, după ce aceştia din urmă reclamă faptul că instituţia de învăţământ superior a crescut considerabil taxele de şcolarizare fără consultarea lor. Practic, taxa de şcolarizare de la Facultatea de Medicină Generală a UMF Iaşi a crescut de la 6.000 de lei la 7.500, măsură avizată de către Consiliul de Administraţie, de Senatul universităţii şi votată de toţi studenţii senatori membri în aceste foruri. Însă reprezentanţii celor patru ligi ale UMF Iaşi, de la Medicină Generală, Medicină Dentară, Farmacie şi Bioinginerie Medicală, acuză faptul că nu au fost consultaţi şi că decizia nu este în spiritul Legii Educaţiei. „Nu este posibil ca o universitate de calibrul UMF Iaşi să adopte astfel de măsuri împotriva studen­ţilor săi fără o justificare temeinică a aces­tei decizii. Noi suntem pregătiţi să ata­căm această decizie pe toate căile posibile. Suntem consternaţi că în continuare există astfel de practici în mediul academic, ne exprimăm dezamăgirea că nu există înţelegere şi suntem nemulţumiţi de faptul că studenţii nu sunt consideraţi parteneri reali în procesul de luare a deciziilor. Luptăm ca această decizie să fie revocată“, a declarat Loredana Mariana Curecheriu, preşedinte al Societăţii Stu­denţilor Medicinişti din Iaşi.

Cele mai mici taxe, la Iaşi

Reprezentanţii UMF Iaşi au spus că ta­xele au fost ţinute cât s-a putut de mult la cel mai mic nivel din ţară, argumentând că ele au fost mărite fiindcă standardele Agen­ţiei Române pentru Asigurarea Cali­tă­ţii în Învăţământul Superior stabilesc că taxa de şcolarizare nu poate fi mai mică decât finanţarea pe student echivalent – care în cazul UMF Iaşi este de 8.037 de lei, conform rectorului, prof.dr. Viorel Scrip­cariu. Taxele nu au crescut doar la Me­dicină Generală. La Facultatea de Bioin­ginerie, specializarea Bioinginerie, taxa de şcolarizare a crescut de la 4.000 de lei la 5.000 de lei, la Balneofiziokinetoterapie, de la 3.800 la 4.000, la Tehnică Dentară şi Nutriţie şi Dietetică, de la 3.500 de lei la 4.000, iar la Asistenţă Medicală Generală, de la 4.500 la 5.000 de lei. Iar în ceea ce priveşte taxele de la celelalte universităţi de profil din ţară, UMF rămâne, chiar şi după această majorare, cu cele mai mici taxe de şcolarizare, în condiţiile în care, la Medicină Generală, UMF Bucureşti percepe o taxă de 9.000 de lei, UMF Cluj de 8.100 de lei, UMF Târgu Mureş de 8.000 de lei şi UMF Craiova de 8.000 de lei. „Când am preluat mandatul, nu am făcut modificări, chiar dacă aveam valorile cele mai mici din ţară. Ca etalon, la medicină generală, în toată ţara sunt valori de peste 8.000 de lei. Am ajuns la concluzia că suntem la momentul în care trebuie să creştem taxele, pentru că ne dorim excelenţă. Calitate, nu cantitate. Anul trecut nu am dat al doilea concurs de admitere, chiar dacă am pierdut câteva locuri, tocmai pentru că am spus că vrem să îi selectăm pe cei mai buni“, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi. Acesta a mai precizat că s-a ajuns în situaţia în care „e ruşinos să fii în coada listei la acest aspect, ca şi cum ai vrea să aduni neapărat studenţi ca să îţi ocupi locurile“, specificând că decizia nu a fost luată pentru că universitatea ar avea nevoie de bani mai mulţi, fiindcă din acest punct de vedere universitatea ar avea o situaţie echilibrată. „Hotărârea a fost trecută prin CA, prin Senat, şi cred că este interpretată în mod voit dăunător de către grupuri de studenţi. Am participat la mai multe întâlniri ale conducerilor universităţilor de medicină din ţară şi vă spun că m-am simţit adesea de parcă am fi ruda săracă de la masă, disperaţi după studenţi“, a completat rectorul.

Studenţii au discutat cu conducerea universităţii şi nu s-au lăsat convinşi de explicaţiile acestora, spunând că vor urmări toate mijloacele legale pentru a revoca acea hotărâre a Senatului care validează creşterea taxelor. „Condamnăm lipsa totală de transparenţă şi absenţa consultării studenţilor în procesul de luare a acestei decizii cu impact major şi ne exprimăm speranţa că, pe  viitor, aceste situaţii vor fi evitate printr-un dialog constant. Avem încredere în celeritatea conducerii universităţii, că va înţelege necesitatea revocării unei astfel de măsuri“, se precizează în punctul de vedere comun al ligilor de la UMF Iaşi. O altă măsură contestată de studenţi este obligativitatea prezenţei la cursuri, care a fost votată în aceeaşi şedinţă a Senatului UMF Iaşi. Conducerea universităţii spune că aceasta din urmă este prevăzută de Legea Educaţiei şi se va aplica din următorul an universitar.

Publicație : Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași