O importantă conferinţă economică despre Brexit are loc astăzi la Iaşi

 La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi va avea loc o nouă dezbatere internaţională în cadrul evenimentului „Free Market Road Show 2017“. Economişti de renume naţional şi internaţional vor veni la UAIC astăzi, de la ora 10, în Aula Magna „Mihai Eminescu“, şi vor discuta despre cum arată lumea după evenimente importante precum Brexit sau alegerea şi deciziile ulterioare ale preşedintelui Trump, într-o dezbatere cu titlul „The World after Brexit and Trump“. 

La Iaşi vor veni reprezentanţi ai unor instituţii reputate: Institutul Hayek Romania şi Austrian Economics Center. Iaşul este doar o oprire într-un turneu care se întinde timp de 11 săptămâni şi ajunge în 45 de oraşe din Europa. „Programul are ca principal obiectiv diseminarea ideilor şi principiilor pe care se bazează economia de piaţă şi societatea liberă. În acest an, la dezbateri vor participa reputaţi intelectuali din ţară şi străinătate, care se vor adresa atât studenţilor, cât şi publicului interesat din afara mediului academic“, au precizat organizatorii. La discuţia despre posibilitatea unei reconfigurări economice majore – „The end of the free trade era?“, vor vorbi Barbara Kolm, preşedintele Friedrich A. v. Hayek Institute din Viena şi director al Austrian Economics Center, Lorenzo Montanari, de la Americans for Tax Reform,

Marius Alexa de la Arhipelago, şi profesorul universitar doctor Vasile Işan, fost rector timp de două mandate al UAIC, specializat în economie şi cadru didactic al facultăţii de profil. La al doilea panel sunt invitaţi Andrew Bernstein, filosof şi scriitor, Daniel Kaddik, director al Southeast Europe office of Friedrich Naumann Foundation for Freedom, Lucian Dîrdală, analist politic şi profesor de ştiinţe politice, şi Gheorghe Ilie-Fârte, de la UAIC.

Publicație : Ziarul de Iași

 

Companii mari din ţară recrutează studenţi la Iaşi

Reprezentanţii conceptului BuzzCamp, în parteneriat cu Liga Studenţilor Economişti de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, vor organiza mâine un eveniment intitulat „Game of Professions“, când studenţii şi absolvenţii din Iaşi au posibilitatea să participe la conferinţe şi workshopuri susţinute de speakerii prezenţi la eveniment, să afle informaţii valoroase despre mediul de lucru real din companii şi să fie reperaţi sau angajaţi de către acestea.

Pe lângă avantajele menţionate, participanţii vor primi sfaturi de orientare în carieră şi dezvoltare personală de la speakerii prezenţi la eveniment. „Tema celei de-a 17-a ediţii a celui mai longeviv eveniment din ţară dedicat dezvoltării personale şi orientării în carieră este Game of Professions. Evenimentul îşi propune să ofere tinerilor oportunitatea de a interacţiona în direct cu angajatorii şi sfaturi pentru a-şi urma pasiunile şi visurile profesionale“, au spus organizatorii.

La ediţia de la Iaşi vor participa companii precum Enel, BRD, HeidelbergCement, Accenture şi Evomag. „Evenimentul va acoperi de această dată opt judeţe – Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara, Craiova, Braşov, Sibiu şi Constanţă, iar până în prezent s-a bucurat de atenţia unui număr de 18.000 de participanţi şi peste 100 de companii“, au adăugat organizatorii. Participarea este gratuită la eveniment, dar locurile sunt limitate şi doritorii trebuie să se înscrie în prealabil.

 Publicație : Ziarul de Iași

 

EXCLUSIV! CELEBRITATI ale Iasului si-au DONAT o parte din avere intr-un mod SPECTACULOS. IATA cine sunt MOSTENITORII

  • Chiar daca ar fi putut face orice altceva cu o parte din averea lor inestimabila, un grup de ieseni celebri a decis sa-si doneze o parte din valoroasele bunuri, intr-o maniera unica! • Totul fara a avea vreo pretentie materiala • Mai mult, toate acestea au ajuns in posesia unor „mostenitori” aparte • Spectaculos este ca, in perioada urmatoare, se pregateste una dintre cele mai frumoase transferuri, de asemenea „comori”, catre o celebra institutie de cultura din Iasi • Mai departe, chiar pe 24 aprilie 2017, la Biblioteca Central Universitara Mihai Eminescu va fi organizata o gala in cadrul careia vor fi mentionati generosii oameni care au decis sa ofere comunitatii unele dintre cele mai valoroase bunuri, atat pe plan material dar mai ales simbolic 

Inca o data se dovedeste ca, in pofida unei societati din ce in ce mai superficiale si mercantile, un grup de ieseni celebri a decis sa-si doneze o parte din valoroasele bunuri! Si asta fara a avea vreo pretentie materiala. Acestea au ajuns in posesia unor institutii simbol ale orasului. Spectaculos este ca, in perioada urmatoare, se pregateste una dintre cele mai frumoase transferuri, de asemenea „comori„, catre o celebra institutie de cultura din Iasi

Patrimoniul Bibliotecii Judetene Gheorghe Asachi, imbogatit cu mii de volume

Totul este legat de donatiile facute, fie de mari profesori universitari, artisti sau persoane cu o stare materiala apreciabila respectiv entitati sindicale catre marile biblioteci publice din oras precum cea Judeteana Gheorghe Asachi sau Biblioteca Central Universitara (BCU) Mihai Eminescu!
„Chiar, plin planul meu managerial, mi-am propus sa fac acest lucru si sa conving cat mai multi donatori sa ofere carti de valoare, nu de orice fel, bibliotecii! Chiar avem si doua persoane, cu masina, care se pot deplasa la domiciliul persoanei care ofera volumele pentru a le prelua. Desigur, aici vorbim de donatii in lucrari de valoare si nu de cele banale. Acum, ne pregatim sa facem toate demersurile legale pentru a prelua toata biblioteca valoroasa de la Spitalul Sfantul Spiridon, ce insumeaza creatii extrem de pretioase pe segmentul medical. Apoi, recent, toata biblioteca ce a fost la Casa de Cultura a Sindicatelor, anume 53 mii volume, dintre care 37 mii au o anumita valoare, au intrat in posesia noastra”, a marturisit Dan Dobos, directorul bibliotecii Asachi.
Pe de alta parte, recent, institutia a primit donatii de la cunoscutul profesor si artist Liviu Suhar, omul de cultura oferind sute de volume de arta, din colectia sa personala. De asemenea, si cunoscutul profesor universitar pe zona Filosofiei de la Cuza a donat aproximativ 2.000 volume. Suhar s-a nascut la data de 17 februarie 1943, în satul Iacobeni din judetul Suceava. A facut studii la Colegiul de Arta Octav Bancila, apoi la Facultatea de Arte Plastice si Decorative din cadrul fostului Institut de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca.
Fost decan al Facultatii de Arte plastice, Decorative si Design din Universitatea Nationala de Arte George Enescu, acesta este unul dintre cei mai cunoscuti si respectati pictori contemporani. Ca date istorice, peste trei ani, biblioteca Asachi va implini un secol de la fondare. In 1920, la 1 octombrie, Primaria Municipiului Iasi aproba constituirea Societatii Culturale „Muzeul Orasului Iasi” si a Bibliotecii municipalitatii, la propunerea unor personalitati, printre care: Gh. Ghibanescu, Orest Tafrali, N. A. Bogdan, Mihai Costachescu sau Sever Zotta.
Fostii studenti si mari profesori, marii donatori ai BCU Iasi 
Mai departe, Biblioteca Centrala Universitara (BCU) Mihai Eminescu este cea mai veche institutie de gen pe zona universitara si una dintre cele mai importante si valoroase din România. Fostii studenti si mari profesori sunt marii donatori de volume ai BCU Iasi. Înglobând fonduri care au facut parte din fostele biblioteci ale Academiilor domnesti (cea mai veche, Academia Vasiliana, de la 1640, la Manastirea Trei Ierarhi), actuala Biblioteca Centrala Universitara se bucura de continuitate si stabilitate începând cu anul 1835, ca Biblioteca a Academiei Mihailene, schimbându-si în timp doar denumirea.
Inestimabilele manuscrise, incunabule, carti vechi si rare, unele purtând semnaturi ilustre (B.P. Hasdeu, M. Eminescu – care au fost si directori ai institutiei, I. Creanga, St. Procopiu, provin în principal din biblioteci manastiresti (Sf. Sava, Doljesti, Mitropolie) si particulare (Constantin Hurmuzachi, B.P. Hasdeu, Mihail Sturdza, L. Steege, V. Adamachi, Titu Maiorescu, Paul de Gore sau Iorgu Iordan, care au intrat în patrimoniul nostru conform legii, prin donatii sau cumparaturi.
„Acum, cei mai multi donatori ai nostri sunt fosti studenti si profesori. Ei vin din toata tara si ne ofera volume care ne imbogatesc patrimoniu. Sunt nume sonore si noi suntem deschisi in a sustine aceasta forma de imbogatire a patrimoniului nostru”, arata si profesorul Bogdan Petru Maleon, director al BCU.

Publicație : Bună Ziua Iași