EXCLUSIV! In spatele Universitatii Cuza din Iasi a fost gasita o GROAPA COMUNA! Sefii institutiei au luat o DECIZIE de ULTIMA ORA

 Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi a decis sa construiasca un nou camin pentru studenti! • Acesta ar urma sa fie amplasat chiar in spatele Cantinei „Titu Maiorescu”, amplasata in Campusul Studentesc cu acelasi nume din Copou • Deja, proiectul a fost dezbatut in ultima sedinta a Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice – CZMI, organizata la Directia Judeteana pentru Cultura – DJC, in data de 14 septembrie 2017 • Interesant este ca taman pe terenul unde Cuza si-a propus sa construiasca imobilul se afla o groapa comuna unde au fost ingropati soldati germani, morti in cel de-Al Doilea Razboi Mondial in fosta capitala a Moldovei • In consecinta, membrii CZMI au solicitat Universitatii Cuza sa vina cu un studiu arheologic legat de aceasta zona si cu informatii suplimentare pentru a oferi un aviz favorabil 

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi intentioneaza sa construiasca un nou camin pentru studenti. Cladirea ar urma sa fie amplasat chiar in spatele Cantinei „Titu Maiorescu”, amplasata in Campusul Studentesc cu acelasi nume din Copou.
Proiectul a fost dezbatut in ultima sedinta a Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (CZMI), organizata la Directia Judeteana pentru Cultura (DJC), in data de 14 septembrie 2017. Mai precis, a fost solicitata „Metodologie de elaborare si continutul-cadru al documentatiilor de urbanism pentru zone construite protejate” – PUZ CP: „Construire camin studentesc pe teren proprietate la adresa Iasi, Titu Maiorescu nr. 15, proiectant fiind SC Elma Stil SRL, elaborator arh. Cornel Ciobanasu”.
Interesant este ca taman pe terenul unde Cuza si-a propus sa construiasca imobilul se afla o groapa comuna unde au fost ingropati soldati germani, morti in cel de-Al Doilea Razboi Mondial in fosta capitala a Moldovei.
Avand in vedere toate acestea, membrii CZMI au solicitat Universitatii Cuza sa vina cu un studiu arheologic legat de aceasta zona si cu informatii suplimentare pentru a oferi un aviz favorabil.

Gropi comune sub caminele din Titu Maiorescu 

De reamintit ca, in urma cu peste un deceniu, trupurile a zeci de soldati germani, combatanti in cel de-Al Doilea Razboi Mondial au fost exhumate din gropile comune ce au fost descoperite chiar in spatele Cantinei „Titu Maiorescu” a Universitatii Cuza.
Pe atunci, reprezentanti ai Aliantei Populare Germane pentru Ingrijirea Mormintelor Germanilor s-au ingrijit ca toate osemintele sa fie scoase si reinhumate in Cimitirul Eternitatea. Dincolo de toate acestea, marturiile documentelor istorice referitoare la ceea ce s-a intamplat in timpul conflagratiei contin date extrem de valoroase.

„Soldatii au fost aruncati goi in aceste gropi deoarece nu au fost gasite nici un fel de ramasite de haine sau alte obiecte. Corelarea catorva date de razboi, arata ca aceste gropi comune din spatele cantinei «Titu Maiorescu» a Universitatii Cuza au fost ascunse de autoritatile comuniste de dupa 1945, stiut fiind ca Armata Rosie avea in stapanire Iasul. Concret, gropile comune de aici au fost rascolite in perioada comunista”, se arata in aceste date.

Mai departe, avand in vedere ca toate caminele din actualul campus Maiorescu, situat chiar langa Corpul A au fost ridicate dupa 1960, sub acestea s-ar afla si alte gropi comune unde au fost aruncati, atat soldati germani, cat si sovietici. In plus, aici ar fi posibil ca si civili sa fi fost aruncati dupa ce au fost executati.

De reamintit ca actualul Corp A de la Cuza a servit in anii razboiului drept comandament militar, atat al armatelor romane si germane, dar si al celor rusesti. Practic, autoritatile comuniste care au guvernat orasul pana in 1989 au bagat buldozerele si au acoperit tot spatiul cu pamant, mai apoi betonand totul fara orice forma de respect fata de trupurile mortilor cazuti si aruncati de-a valma in gropile sapate la repezeala. Acum, nici macar un insemn sau o placa comemorativa nu aduce aminte de toate victimele care „odihnesc” sub cele patru camine ce formeaza intreg campusul cuzist.

 Publicație : Bună Ziua Iași

 

Seminar organizat la Facultatea de Geografie

Cea de-a XXXVII-a editie a Seminarului Geografic International „Dimitrie Cantemir” va fi organizata de catre Facultatea de Geografie si Geologie din cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi, in perioada 13 – 15 octombrie 2017.  „Conferinta isi propune sa aduca in dezbatere o serie de teme de actualitate ce pun in evidenta preocuparea cercetatorului pentru a armoniza relatiile om-natura, mediu-societate, spatiu geografic-dezvoltare sustenabila. Printre invitatii de seama, de mentionat ca la editia de anul trecut a fost prezent profesorul emerit al Universitatii din Geneva, Antoine Bailly, laureat al premiului Vautrin Lud in 2011 (echivalentul premiului Nobel in Geografie – n.r.). In cadrul conferintei vor fi organizate vizite pe teren pentru a oferi participantilor sansa sa observe particularitatile spatiului geografic din regiunea Moldovei, dar si aspecte legate de cultura si traditii”, au transmis organizatorii.

Publicație : Bună Ziua Iași

 

Universitatea Tehnica din Iasi a obtinut înca 136 de locuri bugetate la licenta printr-o decizie a Ministerului Educatiei Nationale

 Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” (TUIASI) din Iasi a primit de la Ministerul Educatiei Nationale (MEN) înca 136 de locuri la licenta, obtinute prin transformarea locurilor de la buget ramase neocupate la master.

Astfel, decanii tuturor facultatilor politehniste au facut o serie de solicitari pentru numarul de locuri necesare ca studentii ce îndeplinesc conditiile de a beneficia de un loc bugetat sa îl poata primi. În acest moment, universitatea are un numar de candidati înscrisi pe locurile de la buget cu 20 la suta mai mare decât cel de anul trecut, în total 2.830.

„Fiind în momentul în care tragem linie, cand redistribuirile interne de locuri s-au finalizat, putem afirma ca în acest an, la studiile universitare de licenta, avem un numar de candidati înscrisi la buget cu 20 la suta mai mare decât cei înmatriculati anul trecut, respectiv 2.830. Ministerul Educatiei Nationale ne-a sprijinit în demersul nostru de a obtine mai multe locuri la licenta, aprobând astazi (ieri, 20 septembrie 2017 – n.r.) un supliment de 136 de locuri prin transformarea celor neocupate la masterat. În acest moment, ar mai fi nevoie de circa 35 de locuri bugetate la licenta pentru a acoperi toate solicitarile candidatilor care doresc sa urmeze acest ciclu de studii la universitatea noastra, locuri pe care speram sa le primim cât mai curând”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval, rectorul TUIASI.

Publicație : Bună Ziua Iași

 

„Cucuteni: o incursiune in universul unei mari civilizatii preistorice” – Expozitie la Palatul Culturii

Complexul Muzeal National „Moldova” (CMNM) Iasi – Muzeul de Istorie a Moldovei organizeaza, sub egida Ministerului Culturii si Identitatii Nationale, expozitia „Cucuteni: o incursiune in universul unei mari civilizatii preistorice”, al carei vernisaj va avea loc marti, 26 septembrie 2017, ora 17.00, la Palatul Culturii. Conceputa si realizata in colaborare cu Institutul de Arheologie din cadrul Filialei Iasi a Academiei Romane, Muzeul Judetean Botosani, Liceul Teoretic „Ion Neculce” Targu Frumos, Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, si beneficiind de implicarea colegilor de la Muzeul Etnografic al Moldovei, precum si a celor de la Centrul de Cercetare si Restaurare-Conservare a Patrimoniului, expozitia va putea fi vizitata pana pe 17 decembrie 2017.

Civilizatia Cucuteni reprezinta cea mai stralucita marturie peste milenii a ceea ce a insemnat „Vechea Europa”. Cu mii de ani in urma, comunitatile cucuteniene ocupau un spatiu imens, de aproximativ 350.000 km², ce se intindea din sud-estul Transilvaniei, peste Carpatii Orientali, pana la Nipru, cuprinzand vaste teritorii din Romania, Republica Moldova si Ucraina.

Descoperita acum peste 130 de ani, in satul al carui nume a devenit reprezentativ pentru intreg universul cucutenian, cu toate manifestarile sale, aceasta stralucita civilizatie nu a incetat sa suscite interesul arheologilor si al istoricilor de arta din intreaga lume, in incercarea lor de a intelege mecanismele ce au permis acestei populatii sa atinga, in mileniile V-III i.Ch., un nivel atat de inalt de dezvoltare.

Spectaculoasa ceramica pictata, caracterizata prin exuberanta motivelor spiralice, dar si prin varietatea, simetria si complexitatea compozitiilor; zecile de mii de figurine de lut ars, dezvaluind efervescenta unei vieti spirituale iesite din comun; sanctuarele si altarele, care apar in fiecare asezare scoasa la lumina; locuintele spatioase, cu platforme masive de lut, care ridica si astazi numeroase nedumeriri in legatura cu etapele de constructie si cu utilitatea diferitelor elemente componente, toate acestea nu doar denota implicarea unor mesteri specializati – adevarati artisti care si-au transmis tainele picturii de-a lungul mai multor generatii, permitandu-si, totusi, sa inoveze fara incetare – ci impun stravechiul complex cultural Cucuteni-Tripolie drept una dintre civilizatiile cele mai fascinante ale Europei preistorice.

Evolutia acestor comunitati eneolitice inca ascunde multe necunoscute, care isi asteapta dezlegarea. Parte dintre ele sunt prezentate acum la Palatul Culturii din Iasi, intr-o expozitie care dezvaluie si provoaca, deopotriva.

 Publicație : Bună Ziua Iași

 

Fulgere, magnetism şi electricitate în faţa Palatului

 Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi organizează şi în acest an „Noaptea de ştiinţă“, un eveniment în care profesori, cercetători şi studenţi ai UAIC participă la o seară dedicată integral ştiinţei, care va cuprinde zeci de experimente spectaculoase, demonstraţii live de inginerie robotică şi curiozităţi ale naturii. 

Evenimentul va avea loc pe 29 septembrie, de la ora 18.00, pe Esplanada Palas şi sunt invitaţi toţi ieşenii care au curiozităţi legate de fenomenele spectaculoase ale ştiinţei. Manifestarea dedicată ştiinţei a devenit deja o tradiţie pentru ieşeni, fiind organizată în fiecare an la finele lunii septembrie, organizatorii exprimându-şi dorinţa ca cei care participă să „îşi dea întâlnire cu partea frumoasă, amuzantă şi misterioasă a ştiinţei“.

Activităţile care vor fi prezentate se adresează tuturor categoriilor de vârstă, de la colorat de planete şi stele pentru cei mici până la demonstraţii ample ale conceptelor ştiinţifice pentru adulţi şi elevii din clasele mari. „Este cea de-a cincea ediţie a unui eveniment de acest gen. Astfel de ieşiri ale cerce­tă­torilor şi ale ştiinţei din zona campusului universitar, în mijlocul publicului, sunt esenţiale atât pentru universitari, cât şi pentru ieşeni. De multe ori, în mijlocul formulelor şi cursurilor, uităm că ştiinţa este ceva fascinant, care are capacitatea să stâr­nească mirarea şi bucuria de a descoperi. Profesorii şi studenţii universităţii îşi propun să îi reîmprietenească atât pe adulţi, cât şi pe cei mai tineri, cu ştiinţa din afara manualului“, a declarat lect. dr. Cătălin Agheorghiesei, coordonatorul evenimentului.

La Palas vor putea fi vizitate standuri din mai multe domenii alte ştiinţei – chimie, biologie, geografie şi geo­logie, mecanică, optică, mecanică, robotică, electromagnetism etc. Deoarece fiecare experiment va fi prezentat de profesori şi studenţi specializaţi în domeniu, cei prezenţi la eveniment vor putea înţelege şi fenomenele ştiinţifice. Evenimentul face parte dintr-o serie de manifestări ştiinţifice dedicate ştiinţei ce vor fi organizate la nivelul întregii Uniuni Europene, în sute de oraşe, la Iaşi fiind coordonat de Facultatea de Fizi­că a UAIC, susţinut de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Primăria Municipiului Iaşi.

Publicație : Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași

 

Ieri a avut loc examenul scris pentru admiterea de toamnă la UMF

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi a organizat ieri concursul de toam­nă pentru admiterea la studiile de licenţă pentru anul universitar 2017 – 2018.

Instituţia de învăţământ superior a desfăşurat aceeaşi formă de examinare ca în vară, un test grilă, ponderea subiectelor la prima vedere urmând a fi de 50%, potrivit Hotărârii Consiliului de Administraţie din 12 septembrie 2017. Concurenţa cea mai mare a fost la Facultatea de Medicină Dentară, unde au fost 98 de candidaţi la specializarea Medicină Dentară, şi 2 la Tehnică Dentară. În rest, la Farmacie au fost 26 de candidaţi, la Nutriţie şi Die­tetică 11, iar la Bioinginerie 7.

Accesul candidaţilor în săli s-a făcut pe baza bule­tinului, cărţii de identitate sau a paşaportului, fiind necesară aflarea acestora în termenul de valabilitate, şi a unei legitimaţii de concurs. Candidatele căsă­torite au trebuit să prezinte atât certificatele de naştere, cât şi pe cele de căsătorie.

La completarea gilei, candidaţii au folosit markere negre pe care le-au primit în sală de la comisie, în timpul concursului nu au avut voie să aibă alte obiecte de scris decât cele date de organizatori, hârtii albe sau scrie, publicaţii, telefoane mobile, orice aparatură de comunicare, ceasuri de mână, genţi sau materiale didactice. Rezultatele au fost publicate aseară înaintea închiderea ediţiei, va fi o perioadă de contestaţii şi pe 25 septembrie este programată validarea rezultatelor de către Senatul UMF Iaşi.

Publicație : Ziarul de Iași