Decizie-șoc! Facultatea de Drept din București renunță la lucrările de licență!

Conducerea Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti a decis sa elimine lucrarile de licenta, pastrand doar exemene de tip grila, argumentul suprem fiind ca oricum lucrarile pot fi cumparate de pe Internet, iar fenomenul plagiatului nu poate fi stopat.

Decizia a putut fi luata in baza unui ordin, 6125/2016, dat in urma cu doua saptamani de fostul ministru al Educatiei, Mircea Dumitru, ordin care spune ca diplomele de absolvire vor putea fi obtinute dupa una sau doua probe alese de fiecare facultate in parte.

Decanul Facultatii de Drept, Flavius Baias, a explicat care au fost argumentele avute in vedere.

„Deschideti Internetul si veti gasi de vanzare lucrare de diploma. Nu doar la Drept, la toate facultatile. Un fenomen pe care nu avem cum sa il controlam (…) Nu se justifica sa achizitionam un soft pentru lucrarile de diploma care costa cateva zeci de mii de euro si apoi alimentarea lui cu baze de date pentru a verifica daca lucrurile sunt plagiate sau nu. Nu avem cum sa controlam fenomenul scrierii de catre alta persoana”, a declarat decanul.

Intr-adevar, cine cauta pe Internet „vand lucrari de licenta” gaseste o sumedenie de oferte la diverse preturi si in toate domeniile, nu doar specifice Dreptului.

Publicație : Ziarul de Iași  și Adevărul 

Universităţi ieşene, în topul internaţional al transparenţei

Două instituţii de învăţământ superior ieşene se regăsesc în cel mai recent clasament internaţional * clasamentul are la bază preocuparea universităţilor faţă de accesul la cercetare

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TU Iaşi) se regăsesc în primele cinci universităţi româneşti ale căror lucrări au fost citate sau căutate. „The Transparent Ranking” se foloseşte de indexarea lucrărilor ştiinţifice publicate de către platforma Google Scholar, considerat a fi unul dintre cele mai utile instrumente în diseminarea informaţiilor cu privire la gradul de citări şi lucrările publicate de cadrele didactice şi cercetătorii instituţiilor de învăţământ superior din întreaga lume.

Locul al treilea, pentru „Cuza”

În momentul de faţă, clasamentul interpretează datele de la aproximativ 10.000 de universităţi şi clasifică în jur de 5.000. Pe prima poziţie din România se găseşte Universitatea din Bucureşti, aflată şi pe locul 1.357 mondial, urmată de Universitatea Politehnica Bucureşti, pe 1.528, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC), pe 1.568, şi Universitatea Politehnică din Timişoara, pe 1.683.

Punctajul pentru transparenţă urmează să fie folosit ca unul dintre cele patru criterii ce vor sta la baza realizării unei noi ierarhii Webometrics a universităţilor pentru anul 2017. În acest clasament, realizat în iulie 2016, UAIC a fost pe locul al treilea în România şi pe locul 435 în Europa.

Clasament bazat pe numărul de citări

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi este a cincea instituţie de învăţământ superior din ţară în clasament şi pe locul al treilea în ceea ce priveşte universităţile cu profil tehnic. TU Iaşi se clasează pe poziţia 1.789, în creştere cu aproximativ 500 de poziţii faţă de datele raportate de acelaşi clasament, la ultima analiză din urmă cu şase luni. Politic, ar trebui să afirm că poziţionarea Universităţii este bună. În fapt, aşa este, având în vedere ca sunt 10.000 de universităţi incluse în acest clasament. Însă, dacă privim lista celor zece colegi care contribuie decisiv la această poziţie, şi care provin în proporţie de 90% dintr-o singură facultate, îmi asum să spun că putem mai mult şi sunt sigur că vom evolua în viitorul imediat în sensul dorit”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval, rectorul TU Iaşi.

Clasamentul este gândit pentru a reflecta poziţia universităţilor după impactul ştiinţific al muncii cercetătorilor, fiind apreciată citarea şi calitatea lucrărilor ştiinţifice şi nu strict numărul acestora.„Clasamentul este foarte interesant făcut, tocmai pentru că se iau primii zece clasaţi pe fiecare universitate în parte, ca să se facă abstracţie de mărimea universităţii. Este o idee interesantă – nu mai are importanţă dacă universitatea are 5.000 sau 500 de cadre didactice, pentru că doar cei mai citaţi zece vor fi indexaţi. O problemă care se poate naşte aici este însă legată de faptul că nu toată lumea şi-a făcut sau şi-a actualizat pagina de Google Scholar, deşi am fost obligaţi de Ministerul Educaţiei să o facem, la un moment dat, pentru a raporta o serie de date”, a declarat prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc, decanul Facultăţii de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului.

Publicație : Evenimentul

Traininguri gratuite pentru studenţi oferite de UAIC

Departamentul Servicii pentru Studenţi şi Absolvenţi al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ a început să organizeze de pe 17 ianuarie şi până la finalul lunii februarie o serie de traininguri gratuite pentru studenţii UAIC, ce ar avea rolul, potrivit reprezentanţilor instituţiei, să le deschidă tinerilor drumul „către o carieră de succes“. 

Trainingurile gândite de membrii departamentului de la UAIC sunt gândite pe toate domeniile. Spre exemplu, în ianuarie, studenţii pot participa la Corala „Universitas“, pentru a vedea dacă au talentul necesar de a face parte din corul universităţii. Un alt training din ianuarie este cel de tehnologie pentru studenţie – cum pot fi folosite anumite programe astfel încât tinerii să se organizeze mai bine, atât în timpul liber, cât şi în comunicarea cu cei din grupa lor, iar un alt astfel de program este de managementul timpului – relaţia tinerilor cu timpul, care sunt cele mai frecvente probleme legate de aceste, ce se poate face pentru a-l gestiona mai bine.

Tot în ianuarie, universitatea mai găzduieşte traininguri de management al stresului în sesiune şi de organizarea activităţii de învăţare astfel încât studenţii să fie mai productivi şi eficienţi. În februarie, studenţii vor putea să descopere cum să-şi stabilească obiectivele şi cum să identifice cele mai potrivite situaţii pentru a le realiza în trainingul Seeting goals, în timp ce la „Grow your MINDset“ vor afla cum funcţionează mintea şi cum o pot face să funcţioneze mai bine. Ultimele trei traininguri se referă la metode de realizare a unei prezentări de succes, respiraţia în cânt şi rolul cuvântului în abordarea partiturilor muzicale, cât şi de „Doctorat 1.0“, care se adresează doctoranzilor care vor să îşi actualizeze instrumentele şi metodele de lucru în cercetare.

 Publicație : Ziarul de Iași

 Universitatea Tehnică schimbă din temelii sistemul de admitere. Ce îi așteaptă pe cei care vor să fie studenți la Politehnică

Candidaţii vor depune un singur dosar şi vor plăti o singură taxă indiferent dacă vor opta pentru mai multe facultăţi de la Politehnică.

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi (TUIAŞI) schimbă din temelii sistemul de admitere. Hotărârea a fost luată în cadrul Şedinţei Senatului care a avut loc ieri, 20 ianuarie, şi este una dintre primele instituţii de învăţământ superior care modifică structura admiterii pentru anul universitar 2017 – 2018. TUIAŞI a ales implementarea unui model de admitere mai dinamic, care are o structură arborescentă. Acest lucru înseamnă că cei care doresc să se înscrie pe viitor la politehnică, vor plăti mai puţine taxe. De asemenea, TUIAŞI propune şi un sistem de repartizare a locurilor informatizat integral, oferind posibilitatea de a alege zeci de specializări printr-un singur formular, dar şi o distribuţie echitabilă a studenţilor pe locurile oferite de către universitate.

Înscriere online

Ideea conceperii acestui sistem de admitere a venit din partea Consiliului de Administraţie al TUIAŞI, acesta fiind deja aprobat în unanimitate, vineri, 20 ianuarie, în şedinţa Senatului Uni­versităţii Tehnice, urmând a fi implementat în timpul celor două sesiuni de admitere de anul acesta, din vară şi din toamnă. Mai exact, Consiliul de Administraţie propune o admitere care va consta în depunerea unui singur dosar şi plata unei singure taxe de înscriere, candidaţii putând opta pentru toate specializările de la toate facultăţile Universităţii Tehnice, urmând a fi repartizaţi pe baza mediilor şi a opţiunilor. Cu alte cuvinte, un absolvent de liceu nu va trebui să depună cinci dosare separate la facultăţile de la TUIAŞI pentru a-şi asigura un loc la buget şi nici nu va trebui să achite cinci taxe, ci una singură, pe o fişă menţionând doar ordinea obţiunilor, dar şi dacă aleg locurile cu taxă sau cele bugetate. Mai mult, acest demers poate fi făcut online, de acasă. Abia la momentul confirmării tinerii vor trebui să aducă actele în original pentru completarea dosarelor, stabilind şi facultatea pe care doresc să o urmeze.

La AC şi Arhitectură, admiterea este separată

Chiar dacă sistemul de admitere pe bază de dosar de la TUIAŞI se simplifică, la Facultatea de Automatică şi Calculatoare (AC) şi la Facultatea de Arhitectură vor exista în continuare probe de admitere separate. Totuşi, cei care doresc să se înscrie la una dintre cele două facultăţi care au şi probe de admitere, în momentul completării fişei aceştia pot selecta şi alte facultăţi. „Candidaţii la AC şi Arhitectură pot selecta şi celelalte facultăţi, în momentul în care completează fişa de înscriere, dar există anumite restricţii. Un candidat la AC va putea să se înscrie la toate facultăţile, dacă nu va avea medie suficient de mare pentru buget şi nu va vrea să rămână la taxă, mai puţin la Arhitectură“, a explicat prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică la TUIAŞI. Şi în acest caz, distribuirea ulterioară pe facultăţi se va face, de asemenea, automat, prin intermediul unei aplicaţii, după încheierea procesului de admitere. Totodată, sistemul prin care olimpicii naţionali şi internaţionali puteau opta pentru oricare dintre facultăţile de la TUIAŞI, intrând pe locurile la buget automat, rămâne în continuare valabil. Sistemul care urmează să intre în utilizarea la prima admitere este posibil să mai sufere modificări, însă nu din anul universitar viitor. Astfel, conducerea TUIAŞI, chiar dacă a luat în calcul introducerea unui examen scris, rectorul instituţiei, prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval, a declarat că va fi amânată proba scrisă, fiindcă nu există o tendinţă de reducere a numărului de locuri bugetate la licenţă la nivel naţional.

Publicație : Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași