SABATOAREA celei mai vechi universitati moderne din tara – „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. LISTA COMPLETA A MANIFESTARILOR

 Incepand de ieri si pana la finalul acestei luni, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi deruleaza o serie de manifestari dedicate aniversarii a 157 de ani de la infiintare • Dintre cele 53 manifestari programate se remarca: ceremonia „Dies Academici” de joi, 26 octombrie 2017, din Aula Magna „Mihai Eminescu”, conferinta „Noi tendinte in domeniul Informaticii. Stiintele umaniste in vizorul Informaticii. Ce va urma?” care va fi sustinuta de prof. univ. dr. Dan Cristea, membru corespondent al Academiei Romane, si conf. univ. dr. Adrian Iftene, decan al Facultatii de Informatica, ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa al prof. univ. dr. Louis G. Pol, decan al Facultatii de Administrarea Afacerilor – Universitatea din Nebraska din Omaha – Statele Unite ale Americii (se va derula vineri, 27 octombrie, ora 12:00, in Sala Senatului), cea de-a XLI-a editie a expozitiei „Flori de Toamna”, programata intre 28 octombrie si 19 noiembrie, in Gradina Botanica „Anastasie Fatu”    

Pana la finalul acestei luni, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi deruleaza o serie de manifestari dedicate aniversarii a 157 de ani de la infiintare!

In total sunt 53 manifestari programate, inclusiv de catre cele 15 facultati ale prestigioasei institutii de invatamant superior. Dintre ele se remarca: ceremonia „Dies Academici” de joi, 26 octombrie 2017, din Aula Magna „Mihai Eminescu”, conferinta „Noi tendinte in domeniul Informaticii. Stiintele umaniste in vizorul Informaticii. Ce va urma?” care va fi sustinuta de prof. univ. dr. Dan Cristea, membru corespondemt al Academiei Romane, si conf. univ. dr. Adrian Iftene, decan al Facultatii de Informatica.

„Asa cum am anuntat, deja, in programul «Zilelor UAIC», pe 26 octombrie 2017, si cand practic marcam cei 157 ani de cand Alexandru Ioan Cuza a semnat Decretul Domnesc de infiintare a Universitatii noastre, ne-am gandit sa imbinam traditia si mostenirea istorica de exceptie a institutiei noastre cu modernitatea. Iasul este un important centru de IT, Universitatea Cuza are Scoli foarte puternice in domeniul Informaticii atat la facultatea de profil, dar si cea de la Economie si Administrarea Afacerilor. Ne-am gandit ca, in felul acesta, putem realiza o conferinta cu persoane de exceptie, cu personalitati data fiind capacitatea domnului profesor si academician Dan Cristea si a domnului decan de la Informatica, care este colaborator de baza al Universitatii noastre, Adrian Iftene”, a transmis prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, ordonator de credite si rector interimar al UAIC.

Pe de alta parte, si ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa al prof. univ. dr. Louis G. Pol, decan al Facultatii de Administrarea Afacerilor – Universitatea din Nebraska din Omaha – Statele Unite ale Americii se va derula vineri, 27 octombrie, ora 12:00, in Sala Senatului. De asemenea, o alta actiune eleganta academica care marcheaza aniversarea cuzista este cea de-a XLI-a editie a expozitiei „Flori de Toamna”, programata intre 28 octombrie si 19 noiembrie, in Gradina Botanica „Anastasie Fatu”.

Publicație: Bună Ziua Iași

Mesaj DIRECT al rectorului de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi! Totul este legat de VIITORUL absolventilor institutiei

Pana maine, Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei din cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi, împreuna cu Departamentul de Psihologie si Scoala de Stiinte Sociale si ale Vietii de la Universitatea „Wrexham Glyndwr” – Marea Britanie, cu alte organizatii locale si nationale, organizeaza cea de-a VII-a editie a Conferintei Internationale de Psihologie Aplicata si Stiinte ale Educatiei (ICAPES 2017) • Deschiderea oficiala a lucrarilor conferintei a avut loc ieri, în Aula „Mihai Eminescu” • Cu acest prilej, prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, ordonator de credite si rector interimar al Universitatii Cuza, a transmis un nou mesaj direct, transant si lucid legat de viitorul absolventilor institutiei de invatamant superior 

Pana maine (22 octombrie 2017 – n.r.), Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei din cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi, împreuna cu Departamentul de Psihologie si Scoala de Stiinte Sociale si ale Vietii de la Universitatea „Wrexham Glyndwr” – Marea Britanie, cu alte organizatii locale si nationale, organizeaza cea de-a VII-a editie a Conferintei Internationale de Psihologie Aplicata si Stiinte ale Educatiei (ICAPES 2017).

Cu acest prilej, prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, ordonator de credite si rector interimar al Universitatii Cuza, a transmis un nou mesaj direct, transant si lucid legat de viitorul absolventilor institutiei de invatamant superior.

„In primul rand, aceasta conferinta deschide seria evenimentelor pe care Universitatea noastra le va organiza, pana pe 31 octombrie 2017, cu ocazia sarbatoririi zilei sale de nastere (la 26 octombrie, 1860, Universitatea din Iasi era infiintata – n.r.). Sunt 53 de evenimente pe care le vom organiza cu acest prilej. Incepem cu aceasta manifestare internationala, ajunsa la editia a VII-a. In acelasi timp, colegii nostri de la Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei aniverseaza 20 ani de la crearea acesteia. Este un moment de bilant si care tine de ascensiunea acesteia in ultimele decenii si, aici, as vrea sa arat ca aceasta facultate a noastra a inregistrat, la admiterea UAIC din aceasta vara, cea mai mare concurenta. Acest lucru inseamna ca programele de licenta pe care le organizeaza sunt de calitate, ca programele de master au cautare si ca ceea ce face facultatea sprijina dezvoltarea profesionala, carierele viitorilor absolventi atata timp cat, in ziua de astazi, este foarte important atunci cand mergi la un interviu sa poti sa-ti sustii punctul de vedere, sa ai niste abilitati”, a declarat prof. univ. dr. Mihaela Onofrei.
Pe de alta parte, „Scopul fundamental al conferintei noastre este acela de a oferi o imagine a cercetarilor contemporana din domeniul Psihologiei si al Stiintelor Educatiei, precum si a posibilitatilor de aplicare a acestora. Nazuim, de asemenea, sa construim un climat colegial si relaxat, în care cercetatorii si practicienii sa poata discuta lucrurile acestea”, a transmis si prof. univ. dr. Stefan Boncu, decanul Facultatii de Psihologie si Stiinte ale Educatiei de la Cuza.

Publicație: Bună Ziua Iași și Evenimentul

 

Studentii de la Universitatea Tehnica din Iasi s-au intalnit cu principalul promotor al accesului liber la software din LUME

Studentii Facultatii de Automatica si Calculatoare (AC) de la Universitatea Tehnica (TUIASI) „Gheorghe Asachi” din Iasi s-au întâlnit, in urma cu cateva zile, cu americanul Richard Stallman, cunoscut ca initiatorul proiectului GNU în 1983 si presedinte al organizatiei Free Software Foundation. Absolvent de Harvard, acesta a lucrat la Massachusetts Institute of Technology – Statele Unite ale Americii (SUA) si este cunoscut ca fiind principalul promotor al accesului liber la software.
„Discursul sau a vizat partea de responsabilizare a unui viitor dezvoltator software, adica responsabilitatea fata de clientul tau. A promovat programele de calculator libere, adica fara sa ascunzi ceva fata de client, fara sa te folosesti de datele sale fara sa stie, fara sa îl monitorizezi. Eu ca dezvoltator trebuie sa îmi respect clientul, trebuie sa dovedesc ca merit toata încrederea si ca nu fac altceva cu datele respective. Aici e partea de software liber, adica dezvoltatorul îti cedeaza si codurile sursa ca tu sa poti sa te convingi de aceste aspecte. Liber devine sinonim cu a ceda si codurile sursa, nu doar aplicatia finala”, a explicat sef. lucr. dr. ing. Alexandru Archip.
La conferinta care a avut loc în amfiteatrul de la AC au participat peste o suta de studenti, care au putut sa-i puna si întrebari lui
Richard Stallman. Cu acest prilej, acesta a tinut sa avertizeze studentii cu privire la modul în care aplicatiile, desi aparent gratuite, sunt de fapt facute pentru a colecta date personale ale utilizatorilor.
„Studentii au fost entuziasmati, sper ca au înteles si care este partea lor de responsabilitate. Exista aceasta obsesie ca prin utilizarea acestor aplicatii esti urmarit tot timpul. Oamenii nu stiu ca, de fapt, aceste aplicatii sunt facute ca sa colecteze date, absolut tot timpul cineva stie unde esti si ce faci. Instrumentele pe care lumea le utilizeaza în momentul de fata sunt foarte puternice, atât timp cât ai un telefon inteligent, cineva stie unde esti”, a concluzionat si prof. univ. dr. ing. Vasile Manta, decanul Facultatii de Automatica si Calculatoare.

Publicație: Bună Ziua Iași

INTALNIRE cu scriitoarea romanca Herta Muller, laureata a Premiului Nobel pentru Literatura, la Centrul Cultural German Iasi

Centrul Cultural German din Iasi organizeaza o noua seara de film german intitulata „Herta Muller – Alfabetul fricii”, miercuri, 25 octombrie 2017, ora 18:30, in Sala „Bertolt Brecht” – Centrul Cultural German, strada Lascar Catargi nr. 38.

„Centrul Cultural German Iasi va invita la «Seara de Film German». Va fi prezentat filmul documentar «Alfabetul fricii» realizat de John Albert Jansen, în anul 2015, si care o are ca protagonista pe Herta Muller, romanca laureata cu Premiul Nobel pentru Literatura in 2009. Poveste pleaca dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, cand minoritatea germanofona din România comunista a avut o soarta grea. Herta Müller este asa-numita «Românca-germana». Tatal ei era în SS, iar mama ei a disparut timp de cinci ani, dupa ce a fost trimisa într-un lagar de munca sovietic. Tineretea ei a fost marcata de teama, represiune si tacere. Desi Herta Muller s-a retras din viata publica dupa ce a primit Premiul Nobel pentru Literatura, John Albert Jansen a reusit totusi sa primeasca permisiunea de a filma în casa ei din Berlin – Germania”, arata organizatorii.

În documentarul rezultat, „Alfabetul fricii”, Herta Muller vorbeste despre tineretea ei si despre regimul represiv al lui Ceausescu, completat cu imagini ale locului sau de nastere, un mic sat din România si declaratii ale ultimilor sateni supravietuitori. Filmul este în limba germana si româna, si este subtitrat în limba engleza.

Publicație: Bună Ziua Iași

 

EXCLUSIV! Document OFICIAL SPECTACULOS! Date cu SALARIILE sefilor si principalilor angajati de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi – VEZI FACSIMIL

 Cu siguranta, sa fii conducator al acestei institutii de invatamant superior din Iasi iti ofera sansa sa fii printre cei mai bine platiti angajati din zona bugetara a Romaniei • Nici macar primarul orasului sau multi dintre managerii unor firme private nu ajung sa aiba, pe luna, un asemenea salariu de baza • Concret, persoanele care se afla la sefia unitatii educationale castiga, luna de luna, sume ce se ridica la peste 14.500 lei • Aici sunt inclusi rectorul, prorectorii • Pe de alta parte, un decan are un salariu de baza si de 12.575 lei • De asemenea, un profesor universitar, cu o vechime de peste 25 ani, are un salariu si de 13.460 • Doar pe www.bzi.ro puteti analiza un document oficial cu salariile complete pe care le primesc toti angajatii Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi 

Cine este angajat pe zona academica sau administrativa la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi este, cu siguranta, printre cei mai bine platiti oameni din zona bugetara a Romaniei.
Mai mult, salariile de baza ale sefilor institutiei de invatamant superior sunt mai mari inclusiv decat ale primarului orasului sau a multora dintre managerii unor firme private. Doar pe www.bzi.ro puteti analiza un document oficial cu salariile complete pe care le primesc toti angajatii Universitatii Cuza.

Sume colosale! La acestea se adauga si alte bonusuri 

Concret, rectorul si prorectorii UAIC au salarii de baza ce trec lejer de 10.000 de lei pe luna. Astfel, in functie de vechime, acestia castiga, luna de luna, sume ce se ridica la peste 14.500 lei. Pe de alta parte, 15.464 lei poate incasa un director de departament, iar un profesor universitar, cu o vechime de peste 25 ani, primeste si 13.460.
Cu o vechime intre 20-25 ani, un conferentiar primeste si 5.805 lei. Tot cu o vechime intre 20-25 ani, un asistent universitar ajunge pana la 3.500 lei, iar 4.295 – un lector universitar cu peste 20 ani vechime. Si decanii celor 15 facultati cuziste au salarii de baza intre 6.000 si peste 10.000 lei pe luna. Inclusiv soferii, portarii sau membri ai personalului tehnic sau administrativ au salarii de baza ce ating sau trec binisor suma de 2.000 lei pe luna.

SALARII UAIC 

De reamintit ca, pe zona didactica, la aceste venituri se adauga si alte bonusuri financiare ce tin de sporul pentru doctorat, coordonarea unor proiecte nationale sau pe fonduri europene.
Totusi, avand in vedere ca un tanar doctorand, care da concurs pentru un post de asistent sau lector ori sa devina cercetator, ajunge la un salariu de baza intre 2.500 – 3.000 lei, arata ca statul roman nu-l incurajeaza sa ramana in tara atata timp cat in Europa un sofer sau un lucrator in constructii poate castiga cu mult 1.000 de euro lunar.

Transparenta veniturilor salariale
De precizat ca, conform articolului 33 din Legea-cadru 153/2017 (Legea Salarizarii Unitare) referitor la transparenta veniturilor salariale, incepand cu 30 septembrie 2017, si restul universitatlor de stat iesene (la Cuza documentul a fost publicat – n.r.) trebuie sa afiseze pe pagina de internet o lista a veniturilor tuturor angajatilor.
Aici, personalului platit din fonduri publice trebuie sa declare: a) salariul de baza, solda functiei de baza/salariul functiei de baza, indemnizatia de încadrare sau indemnizatia lunara, dupa caz; b) tipul, baza de calcul, cota procentuala, valoarea bruta a sporurilor, compensatiilor, adaosurilor, primelor si premiilor eligibile pentru fiecare functie, precum si baza legala a acordarii acestora; c) valoarea anuala a voucherelor de vacanta care urmeaza sa fie acordate pentru o perioada lucrata de un an, precum si baza legala a acordarii acestora; e) orice alte drepturi în bani si/sau în natura, daca este cazul, precum si baza legala a acordarii acestora, respectiv orice informatii cu privire la posibile limitari ale venitului salarial, precum si baza legala a acestora.

 Publicație: Bună Ziua Iași

 

Manifestare ISTORICA inedita la Universitatea Cuza din Iasi! Principala tema este Reforma protestanta

Facultatea de Istorie a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi organizeaza joi, 26 octombrie 2017, în cadrul „Zilelor Universitatii”, Simpozionul International Interdisciplinar „Reforma Protestanta între Apus si Rasarit – 500 ani de istorie„.
Evenimentul de inalta tinuta stiintifica, la care vor participa specialisti din tara si strainatate, este programat de la ora 10:00, in Aula „Gheorghe Asachi” din Copou si-i va avea in prim-plan pe: prof. univ. dr. Alexandru Florin Platon, fostul decan al Facultatii de Istorie de la UAIC, si pe prof. univ. dr. Daniel-Constantin Barbu, fost ministru al Culturii de la Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea Bucuresti.
Conferinta este prilejuita de faptul ca anul acesta se împlinesc 500 de ani de la începutul Reformei initiate la 31 Octombrie 1517 de Martin Luther (1483-1546). Aceasta a schimbat fundamental viata religioasa, politica, sociala si culturala a Europei, cu urmari asupra istoriei întregii lumi. Cu aceasta ocazie, Facultatea de Istorie a Universitatii «Alexandru Ioan Cuza» din Iasi organizeaza acest Simpozion International intitulat «Reforma Protestanta între Apus si Rasarit – 500 de ani de istorie» (1517-2017). El se încadreaza în seria evenimentelor academice dedicate acestei aniversari în întreaga lume. În cadrul Simpozionului, abordarea temelor centrale ale Reformei din diferite perspective, istorica, filosofica, teologica si sociala, urmareste sa arate atât modul în care valorile Reformei au modelat, în ultimii 500 de ani, gândirea si arta, dar si identificarea valentelor ei în cultura europeana actuala”, arata organizatorii.

Publicație: Bună Ziua Iași

 

Provocare EUROPEANA pentru toti studentii universitatilor de stat iesene

Studentii tuturor universitatilor de stat iesene sunt provocati sa participe la un ingenios si interesant concurs! Acesta pleaca de la invitatia ca tinerii ce au studiat la o institutie de invatamant superiordin Europa si sunt pasionati de fotografie sa „ilustreze” in aceasta maniera experienta academica avuta.

„Te pasioneaza fotografia? Studiezi sau ai studiat la o universitate de pe batrânul continent? Comisia Europeana (CE) te invita sa te înscrii la concursul foto «Study in Europe», în care sa ilustrezi experienta ta de studiu în Europa. Trimite o fotografie care sa arate studentilor din toata lumea de ce îti place sau ti-a placut sa fii student si poti câstiga unul dintre cele zece premii în valoare de 100 de Euro. Termenul limita pentru înscrieri este luni, 6 noiembrie 2017, ora 18:00 CET. Mai multe detalii despre concurs poti gasi AICI: http://ec.europa.eu/education/study-in-europe/news-views/photo-competition_en. Succes!”, transmit reprezentantii Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) Iasi.

 Publicație: Bună Ziua Iași

Se CAUTA SOLUTII pentru Sistemul Informational Geografic la Facultatea de Hidrotehnica a Universitatii Tehnice din Iasi

Facultatea de Hidrotehnica, Geodezie si Ingineria Mediului (FHGIM) de la Universitatea Tehnica (TUIASI) „Gheorghe Asachi” din Iasi si Esri Romania organizeaza, pentru al treilea an consecutiv, Workshop-ul GIS Day 2017, cu tema „GIS solution for Surveying”.

GIS este acronimul provenit de la Geographic Information System (Sistem Informational Geografic). Acest sistem e utilizat pentru a crea, a stoca, a analiza si a prelucra informatii distribuite spatial printr-un proces computerizat. Tehnologia GIS poate fi utilizata în diverse domenii stiintifice cum ar fi: managementul resurselor, studii de impact asupra mediului, cartografie, planificarea rutelor.

„Ziua GIS nu este doar un eveniment, ci o miscare la nivel global, fiind încadrata în «Saptamâna Geografiei», iar în România se desfasoara mai multe activitati în scoli, licee si universitati din mai multe orase. La Iasi, evenimentul se va desfasura vineri, 17 noiembrie 2017, între orele 9:00 si 13:00, în Amfiteatrul A0 din cadrul FHGIM, si este deschis pentru toti studentii interesati de tematica abordata si dezvoltarea de abilitati în ArcGis. GIS Day reuneste toate instrumentele necesare debutului în acest domeniu vast”, arata oficialii TUIASI.

 Publicație: Bună Ziua Iași

 Gest nobil post-mortem. Bursă oferită de familia unei studente care a murit în Spania

 „Veronica a fost un exemplu pentru colegii săi geografi, inspirându-i prin curiozitatea, devotamentul şi libertatea sa“, spun oficialii de la facultate. Tânăra se afla într-un autocar din care au murit 14 persoane, lângă Barcelona.

Familia Veronicăi Matcovici, studenta de la Facultatea de Geo­grafie şi Geologie de la Uni­versitatea „Alexandru Ioan Cu­za“ din Iaşi care a murit în urma unui accident rutier în Barcelona, în martie 2016, vrea să premieze cei mai buni studenţi ai facultăţii.

Familia vrea să acorde o bursă de 100 de euro pe lună, timp de 12 luni, unui student sau unei studente de la Geografia Turismului în limba franceză cu rezultate bune, dar care să nu beneficieze de altă bursă.

„Veronica a fost un exemplu pentru colegii săi ge­ografi, inspirându-i prin curio­zitatea, devotamentul şi libertatea sa, iar familia ei doreşte să sprijine simbolic o persoană cu aspiraţii înalte. Bursierul va fi anunţat către sfârşitul lunii, odată cu realizarea listelor de burse. Ne dorim, de asemenea, ca amintirea Veronicăi să ră­mână vie în facultatea noastră“, au precizat reprezentanţii facultăţii de Geografie.

Fata în vârstă de 23 de ani a decedat în urma unui accident rutier în care şi-au pierdut viaţa alte 13 persoane din diferite ţări europene, fiind într-un autocar care s-a răsturnat pe autostrada A7, din Catalonia, la 180 de kilometri de Barcelona. Ipotezele anchetatorilor în acest caz spu­neau că şoferul, un bărbat de 63 de ani, ar fi adormit la volan.

Fata era studentă tot la masterul de turism şi dezvoltare regio­nală, cu predare în limba fran­ceză, absolvind licenţa în acelaşi domeniu. Aceasta era plecată cu un program Erasmus+ în Spania.

Veronica provenea dintr-o familie cu alte două surori şi un frate, toţi studenţi sau absolvenţi ai universităţilor ieşene, aceasta fiind fiica parohului din Parohia Popeşti, din comuna cu acelaşi nume. Aceasta a învăţat de mică în Iaşi, fiind înscrisă din clasa a V-a la Colegiul Naţional, unde a devenit pasionată de geografie şi olimpică în mai mulţi ani.

Publicație: Ziarul de Iași  

Pentatlon antic organizat în premieră la Facultatea de Educație Fizică și Sport

Universitatea „Cuza“ sărbătoreşte împlinirea a 157 de ani în aceste zile, printr-o serie de conferinţe şi manifestări de profil, pe facultăţi.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi organizează în această perioadă diferite manifestări pentru a marca împlinirea a 157 de ani de la înfiinţare. Astfel, fiecare dintre cele 15 facultăţi organizează o serie de evenimente menite să marcheze acest moment, majoritatea dintre ele fiind sesiuni de comunicări ştiinţifice.

Momentul central al festivităţilor va fi ceremonia Dies Academici de joi, 26 octombrie, de la ora 10. La finalul acesteia va avea loc conferinţa „Noi tendinţe în domeniul informaticii. Ştiinţe umaniste în vizorul informaticii. Ce va urma?“, susţinută de prof.dr. Dan Cristea, membru corespondent al Academiei Române din Iaşi, alături de conf.dr. Adrian Iftene, decanul Facultăţii de Informatică.

În restul zilelor vor fi organizate conferinţe internaţionale şi naţionale, o serie de ateliere, dar şi sesiuni de comunicări sau prelegeri.

Pe lângă evenimentele tradiţionale, anul acesta va fi organizat în premieră un pentatlon antic, pe 24 octombrie, pe terenul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, competiţia urmând să aibă cinci probe distincte: aruncarea discului, săritura în lungime, aruncarea suliţei, alergare şi luptă.

În acelaşi timp va fi organizat şi un eveniment de încurajare a antreprenoriatului tinerilor în universităţi, „Startup Europe Comes to Univer­sities“, eveniment susţinut de Comisia Europeană.

 Publicație: Ziarul de Iași