Surpriză a premierului, la Justiţie: Rectorul de la „Cuza“, propus ieri ministru!

 Prof.dr. Tudorel Toader, rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“, ar urma să fie prezentat astăzi de către prim-ministrul Sorin Grindeanu ca propunerea pentru ocuparea portofoliului de la Ministerul Justiţiei. 

Conform surselor „Ziarului de Iaşi“, în cursul zilei de luni a avut loc o întâlnire lungă la Bucureşti, la care au luat parte rectorul UAIC şi primul ministru, în care s-au discutat eventualii termeni şi ideile principale ale mandatului, ieşeanul nefiind membru al vreunui partid politic. Dacă nimic nu va schimba lucrurile discutate deja şi Grindeanu va face oficial numirea astăzi, Tudorel Toader va deveni primul ministru ieşean din actualul guvern.

Tudorel Toader este judecătorul constituţional cu cel mai lung mandat la CCR, după ce a avut un an de interimat, iar apoi a fost numit de către Camera Deputaţilor în iunie 2007, pentru nouă ani, mandat ce s-a încheiat anul trecut, în 2016. Tot anul trecut acesta a candidat pentru funcţia de rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ (UAIC) din Iaşi, reuşind să câştige în al doilea tur de scrutin împotriva profesorului Codrin-Liviu Cuţitaru, fost decan al Facultăţii de Litere. Pe plan academic, Tudorel Toader a fost decan al Facultăţii de Drept a UAIC, şi este, din mai 2014, reprezentantul României la Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept, cunoscută ca fiind Comisia de la Veneţia.

În cazul în care lucrurile se vor concretiza, se pune problema conducerii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi. Conform Legii Educaţie Naţionale, pe timpul ocupării demnităţii, acesta nu poate fi şi rector al instituţiei de învăţământ superior. Prin urmare, va trebui luată o decizie la nivelul Consiliului de Administraţie şi al Senatului UAIC pentru a stabili cadrul legal pentru numirea unui prorector care să preia atribuţiile de rector. Ultima dată când şi-a cerut suspendarea din funcţie, pentru a finaliza mandatul la CCR, atribuţiile de ordonator de credite au fost delegate către prof.dr. Gheorghe Iacob, prorector responsabil cu programele de licenţă şi activităţile de formare a personalului didactic din învăţământul preuniversitar. Prof.dr. Tudorel Toader nu a putut fi contactat pentru a comenta posibila sa numire.

Publicație: Ziarul de Iași și Ziarul de Iași și Adevărul și România Liberă și Bună Ziua Iași  și Evenimentul

 

 Proiectul TRY – Teaching Romanian Youth, la Universitatea Tehnica din Iasi

In aceasta primavara, studentii si elevii au ocazia sa invete o limba straina predata chiar de internationali. Asta prin proiectul TRY – Teaching Romanian Youth organizat de „AIESEC Technical University” de la Universitatea Tehnica (TUIASI) Gheorghe Asachi. Acesta a ajuns la cea de-a V-a editie si se adreseaza atat studentilor, cat si elevilor de liceu.

Dupa succesul editiei anterioare, care a strans peste 300 de aplicanti si la care au participat opt internationali din sapte tari diferite, proiectul a fost preluat in acest an si de alte orase din tara precum Brasov, Cluj, Galati si Pitesti. Participantii vor avea posibilitatea sa studieze engleza, franceza, spaniola si germana de la o serie de profesori cu experienta veniti din Slovacia, Ucraina, Egipt, Nigeria, Tunisia si nu numai.
Cursurile vor incepe pe 13 martie si se vor intinde pe o perioada de noua saptamani pana pe 21 mai 2017. Ele vor avea loc in cadrul facultatilor de la Universitatea Tehnica. Se vor desfasura, seara, de luni pana vineri, cate doua sedinte de doua ore pe saptamana pentru fiecare grupa pentru studenti si in weekend-uri, pentru elevii de liceu, cate o sedinta de patru ore. La finalul cursului, participantii vor primi o diploma ce atesta nivelul limbii pe care l-au dobandit care poate fi atasata CV-ului.

„Vei avea contact constant cu o cultura diferita prin activitati recreative si interactive, menite sa te familiarizeze cu traditiile, mancarurile si dansurile traditionale, filmele si literatura in limba respectiva. Cei care studiaza Limba engleza pot, dupa finalizarea cursurilor sa se inscrie si sa sustina examenul Cambridge prin intermediul partenerului nostru de proiect, centrul lingvistic Twinkle Star”, au transmis organizatorii.

Cei care doresc sa participe trebuie sa completeze un formular pe http://aiesec.ro/proiecte-sociale/try/, pana pe 6 martie si sa achite taxa de 180 de lei / limba studiata pana la inceperea cursurilor la sediul organizatiei din Campusul Tudor Vladimirescu, camin T11, pentru o buna organizare a proiectului.

Publicație : Bună Ziua Iași