Universitatea Cuza din Iasi, implicata in oportunitati de dezvoltare a unor proiecte comune cu Republica Coreea

O noua manifestare interesanta si plina de oportunitati pentru cea mai veche institutie de invatamant superior din tara – „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi. Astfel, astazi, 22 noiembrie 2017, Excelenta Sa (ES), domnul Kim Eun-Joong, Ambasadorul Republicii Coreea în România, este oaspete al Universitatii Cuza.

Excelenta Sa va fi primit de prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, ordonatorul de credite al UAIC, iar în cadrul discutiilor vor fi abordate oportunitatile de dezvoltare a unor proiecte comune. Pe de alta parte, incepând cu ora 16:00, în Sala Senat, ES Kim Eun-Joong va sustine o prelegere publica intitulata „Globalization and the 4th Industrial Revolution”.

De precizat ca, in principal, intalnirea oficialilor de la Cuza cu ambasadorul coreean vizeaza elemente de schimburi academice institutionale, studentesti sau intre profesori. De asemenea, se vizeaza si elemente de transfer tehnologic, informational sau economic.

Publicație : Bună Ziua Iași

 

Intalnire importanta pe zona economica, astazi, la Universitatea de Agronomie din Iasi

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad” din Iasi gazduieste astazi, 22 noiembrie 2017, începând cu ora 13:00, în Sala Verde a institutiei de invatamant superior dezbaterea „Contributia economiei circulare la dezvoltarea durabila a sectorului agro-alimentar”. În cadrul dezbaterii vor fi prezenti doi experti olandezi care vor discuta despre evolutiile economiei circulare în Olanda si vor împartasi povestile lor de succes în sectorul agricol si alimentar. De asemenea, va fi prezentat si un exemplu de economie circulara al unei firme din Iasi.

„Evenimentul este organizat de Ambasada Olandei la Bucuresti cu prilejul caravanei inspirationale, desfasurata de experti olandezi în economie circulara in sectorul agro-alimentar si al apei, în perioada 21-24 noiembrie 2017. Pe langa Iasi, manifestarea curprinde un periplu prin tara ce ajunge si la Cluj-Napoca, Bucuresti si Sofia – Bulgaria. În contextul noilor tendinte de economisire a resurselor si folosirea cu randament maxim a celor existente, Olanda si-a propus sa realizeze o economie circulara pâna în anul 2050. Economia circulara încearca sa ofere raspuns celei mai îngrijoratoare probleme a secolului XXI: utilizarea (si reutilizarea) materiilor prime în cel mai eficient mod pentru a putea asigura hrana si bunurile necesare unui trai decent pentru populatie, fara a afecta mediul si a epuiza resursele naturale ale planetei”, au transmis oficialii USAMV.

Publicație : Bună Ziua Iași

Guvernul vrea sa-i oblige pe studentii de la buget sa ramana in tara dupa absolvire: Ori muncesti aici ori dai banii inapoi

Dupa ce Liviu Dragnea a condamnat public plecarea in strainatate a tinerilor cu studii superioare, ministrul Educatiei, Liviu Pop, a decis sa ia in considerare o sugestie mai veche si controversata a Academiei Romane, conform careia studentii de pe locurile subventionate de stat sa fie obligati sa lucreze un numar corespunzator de ani in tara, dupa absolvire, sau daca nu, sa dea banii inapoi.

Informatia apare intr-un document parafat si semnat recent de ministrul Liviu Pop, prezentat in facsimil de Profit.ro.

„Apreciez ca se poate reglementa un model de contract pe care studentii care urmeaza cursuri universitare subventionate de stat sa-l semneze la inceputul studiilor care sa prevada ca sunt de acord cu aceste conditii si ca in cazul in care nu le indeplinesc vor trebui sa returneze fondurile bugetate pentru ei in perioada facultatii. (…)

Pentru a nu avea un caracter restrictiv care sa provoace probleme tinerilor in dezvoltarea carierei, perioada in care acestia trebuie sa activeze pe piata muncii din Romania, cred ca nu trebuie limitata la momentul finalizarii studiilor. Astfel, aceasta poate fi aleasa de fiecare absolvent intr-un interval de timp, de exemplu in 10 ani de la momentul in care au terminat facultatea”, se arata in documentul prezentat de Profit.ro.

In acelasi document se face trimitere la propunerea Academiei Romane ca „absolventii de studii superioare care au beneficiat de locuri finantate de la bugetul de stat, sa munceasca in Romania pe o perioada egala cu durata studiilor universitare subventionate”, mentionata la inceputul acestui an in „Strategia de dezvoltare a Romaniei in urmatorii 20 de ani”.

Ministrul Liviu Pop precizeaza ca aceasta propunere „se poate materializa doar in cadrul unei propuneri legislative de modificare a Legii educationale (sic!) nr.1/2011”.

„In prezent, pentru a beneficia de finantare de la bugetul de stat, cadrul legislativ romanesc nu impune studentilor alte constrangeri, in afara performantei academice”, se mai arata in documentul semnat de ministrul Educatiei si care contine mai multe virgule puse anapoda, inclusiv intre subiect si predicat.

Liviu Pop precizeaza ca propunerea va fi inclusa in „dezbaterile viitoare ce vor aborda aceasta tematica”.

O propunere vehement contestata

Academia Romana a starnit numeroase opinii negative in luna februarie, cand a venit in premiera cu aceasta initiativa, opozantii reamintind ca Romania este membra a Uniunii Europene si circulatia fortei de munca pe piata libera nu poate fi ingradit.
Academia Romana: Absolventii de facultate sa fie obligati sa munceasca primii ani in tara, pentru a opri exodul creierelor
Ministrul Educatiei: Trebuie sa pastram valorile in tara, dar nu putem nega experienta acumulata in strainatate
Studentii se opun initiativei Academiei Romane: Nu poti fi obligat sa ramai in tara dupa absolvire

Subiectul a fost readus in atentie saptamana trecuta, de Liviu Dragnea, care a dezvaluit ca multi dintre oamenii de afaceri ar fi „nemultumiti ca statul roman a investit ani de zile in niste specializari, in studenti care au devenit medici, ingineri… si dupa ce statul roman a cheltuit, ei pleaca din tara”.

Tot saptamana trecuta, ministrul Pop a prezentat cele cinci domenii prioritare pentru Romania si a anuntat ca facultatie cu profilurile IT, bio-economie, medicina, energie si ingineria materialelor ar putea primi mai multe locuri bugetate la admiterea de anul viitor.

Medicii ar putea fi printre cei mai afectati de introducerea constrangerii la care se gandeste ministrul Pop, foarte multi dintre ei alegand sa plece dupa absolvirea facultatii in statele UE, unde sunt mult mai bine platiti.

Pe de alta parte, pentru al doilea an consecutiv, examenul de rezidentiat, care a avut loc duminica, a fost marcat de scandal, rezultatele lui fiind puse sub semnul intrebarii.

Scandal la rezidentiat: Studenti eminenti au picat pentru ca grilele erau gresite. Candidatii acuza incalcarea legii
Scandal la rezidentiat: Candidatii, nemultumiti de recorectarea lucrarilor. Rector: N-au de ce sa isi faca griji
Rezidentii protesteaza la Ministerul Sanatatii: Reinvatam sa spunem NU. Acesta este momentul!

„Foarte multi dintre tinerii medici dau o sansa sistemului medical din Romania participand la acest examen. Din pacate, batjocura la adresa tinerilor medici ii face pe acestia sa paraseasca ulterior Romania, alegand sa lucreze in conditii mult mai avantajoase din punctul de vedere al calitatii actulului medical si mai ales financiar, in alte state.

Emigrarea absolventilor universitatilor de medicina si farmacie a devenit o simpla formalitate, companiile de recrutari din strainatate fiind bine remunerate pe cap de medic plasat in spital din afara Romaniei, acestea asteptand cu interes rezultatele examenului de rezidentiat care lasa circa 1.500 de tineri doctori si farmacisti fara perspective profesionale”, a comentat Silvian-Emanuel Man, presedinte al Ligii Studentilor (LS IASI).

Conform LS Iasi, un studiu realizat de Federatia Solidaritatea Sanitara arata ca 7 din 10 medici vor sa lucreze in afara Romaniei, iar din cei sapte, patru au facut deja pregatirile necesare plecarii, nemultumiti de conditiile proaste de lucru sau de salarizare, precum si de lipsa de perspectiva, generata de birocratia si coruptia din sistem si din societate, in general.

Ramanem fara medici: Cati au plecat din Romania si ce tari au preferat
Ramanem fara medici: Cum sunt tinuti departe de spitale, ce vina are Guvernul si ce trebuie facut

Pe de alta parte, la sfarsitul lunii octombrie Parlamentul a adoptat majorarea varstei de pensionare in cazul tuturor medicilor la 67 de ani, iar Guvernul Tudose doreste introducerea unor conditii extreme de lucru, cum ar fi garzile de 48 de ore, masura vehement contestata de sindicate.

Publicație : Evenimentul