SITUATIE INTERESANTA legata de reabilitarea Corpului A din Copou al Universitatii Tehnice din Iasi

Intentia Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi” (TUIASI) din Copou de a reabilita mare parte din cladirea cunoscuta drept Corpul A din Copou (de precizat ca Universitatea Tehnica detine in coproprietate cu Universitatea Cuza imobilul – n.r.) este in impas.

Concret, proiectul intitulat „Restaurare imobil A al Universitatii Tehnice «Gh. Asachi» din Iasi (consolidare, restaurare fatade si picturi interioare, restaurare/înlocuire tâmplarie, înlocuire învelitoare si sarpanta, iluminat arhitectural fatade, reabilitare finisaje si instalatii, modificari interioare, amenajari exterioare) – monument istoricînscris în Lista Monumentelor Istorice (LMI) cod IS-II-m-B-03783″ are nevoie de un aviz favorabil din partea Comisiei Zonale a Monumentelor Istorie (CZMI) care-si deruleaza intrunirile la Directia Judeteana pentru Cultura (DJC).

Astfel, la sedinta programata saptamana aceasta, beneficiarul lucrarii nu a fost prezent pentru a oferi o documentatie suplimentara in acest caz. De reliefat ca proiectul se afla in faza de expertiza tehnica, studiu istoric, studiu geotehnic, studiu biologic, releveu expertiza tehnica picturi, iar proiectanti sunt: ing. Firtea Constantin, ing. Soveja Lucian, Carmen Solomonea, arh. Polizu V, ing. Raileanu P., Mirela Brailean, iar elaborator SC Geostruct SRL.

Interesant este ca, la inceputul acestui an, actuala conducere a Universitatii Tehnice a facut primele demersuri concrete pentru reabilitarea si restaurarea celei mai mari parti a cladirii cunoscute precum Corpului A din Copou. Din primele estimari, suma necesara pentru acest proces se ridica la aproximativ 15 milioane euro. Fondurile ar putea sa fie alocate de Guvernul Romaniei. Vechea parte a Corpului A din Copou a servit, in cel de-al II-lea Razboi Mondial, drept sediu de Comandament Militar, dar si de lagar pentru prizionierii de razboi, in anii 1940 -1941.

Actualul Corp A, Palatul Universitatii, a fost construit între anii 1893 si 1897 si extins in perioada interbelica dupa planurile arhitectului Louis Blanc si inaugurat în prezenta regelui Carol I si a reginei Elisabeta. Cladirea este o îmbinare a stilurilor clasic si baroc, monumentala sa intrare ducând în faimoasa Sala a Pasilor Pierduti, decorata cu picturi realizate de catre Sabin Balasa.

Edificiul a fost construit intre 1893-1897 pe locul fostului Teatru Mare de la Copou si al Scolii de Belle-Arte. Piatra de temelie a fost pusa la 28 aprilie 1892 in prezenta Altetei Sale Regale, principelui mostenitor Ferdinand. Inaugurarea cladirii a avut loc la 21 octombrie 1897, in timpul ministeriatului lui Spiru Haret, la ea participand regele Carol I, regina Elisabeta, primul ministru D.A. Sturdza si rectorul N. Culianu.

Publicație : Bună Ziua Iași

 Avertismentul unui profesor: Guvernul nu va mai da bani pentru diferenţele salariale acordate profesorilor universitari. Rectorii: Este fals

Profesorul universitar Marian Preda, de la Facultatea de Sociologie din cadrul Universităţii Bucureşti, avertizează că Guvernul va naţionaliza banii din fondurile proprii ale universităţilor pentru a putea plăti diferenţele salariale acordate cadrelor didactice din acest sector. Sorin Cîmpeanu, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, cât şi guvernanţii afirmă că este vorba doar despre o alarmă falsă.

UPDATE „Dimineaţă am aflat că vrem să naţionalizăm banii universităţilor. Domnule Mişa, spuneţi pe această cale că, dacă un domn care candidează la o funcţie de rector vrea să-şi facă campanie, să-şi facă la el în familie cu mesaje de genul ăsta”, a afirmat premierul la începutul şedinţei Executivului. Ionuţ Mişa a confirmat că „este o ştire falsă”, el precizând că este vorba de fapt despre o solicitare a reprezentanţilor universităţilor „de a da posibilitatea să utilizeze o parte din bani pe o destinaţie pe care tot dânşii au ales-o”.

„Domnule prim-ministru, este o ştire falsă. Am discutat, o să dăm şi un comunicat de presă în acest sens, au ieşit deja domnii Sorin Cîmpeanu şi Mihnea Costoiu să infirme ştirea, să spună că este falsă. Noi am avut discuţii şi cu reprezentanţii universităţilor, cu reprezentanţii Ministerului Cercetării, cu toţi cei din învăţământ. A fost o solicitare a dânşilor de a da posibilitatea să utilizeze o parte din bani pe o destinaţie pe care tot dânşii au ales-o. Deci, dânşii utilizează banii proprii acolo unde doresc, în rest este o ştire falsă care doreşte doar să intoxice opinia publică”, a explicat Ionuţ Mişa.

Profesorul universitar afirmă într-o postare pe Facebook că dacă până acum rectificările salariale acordate cadrelor didactice din universităţi (ca o formă de compensaţie pentru salariile tăiate în perioada 2008-2009, 2010-2011) au fost plătite de Guvern, de acum înainte aceste venituri vor fi achitate de unităţile universitare. Ori acest lucru va reprezenta o povară pentru instituţiile de învăţământ superior, susţine Marian Preda. Concret, el spune că universităţile vor fi nevoite să folosească bani din propriul buget pentru a plăti aceste diferenţe salariale, în loc să îi aloce pentru investiţii în universităţi având în vedere că acestea nu primesc bani de la Executiv pentru cel din urmă scop.

Pe de altă parte, Sorin Cîmpeanu, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, spune că „ştirea apărută cu privire la naţionalizarea veniturilor proprii ale universităţilor este o falsă alarmă. Se bazează pe ART 24, Alin 6 din OUG 63/2017, care prevede ca universităţile care are au buget suficient şi care au decis în acest sens, pot să plătească diferenţele salariale conform Legii 85 din venituri proprii. Pe cale de consecinţă, îndemn la responsabilitate în declaraţii“, a conchis Sorin Cîmpeanu.

Publicație : Adevărul