Tudorel Toader va fi de azi ministru. Cine va conduce Universitatea?

 „Este un câştig pentru universitate, şi nu doar unul de imagine“, spune Tudorel Toader despre desemnarea sa la Justiţie. În cadrul instituţiei era însă ieri o stare de confuzie: cine va conduce universitatea?

Rectorul Universităţii „Al.I. Cuza“, prof.dr. Tudorel Toader, a devenit oficial, ieri, propunerea PSD pentru a ocupa portofoliul de la Ministerul Justiţiei. Acesta va depune jurământul la Palatul Cotroceni, cel mai probabil în cursul zilei de astăzi. Contactat telefonic de către „Ziarul de Iaşi“, profesorul a declarat că, înainte de a lua această decizie, s-a consultat şi cu prorectorii universităţiii, resimţind un entuziasm din partea lor la ideea de a deveni ministru şi de a reprezenta UAIC direct de la Palatul Victoriei. „Aştept să vedem validarea de către preşedinte şi, după depunerea jurământului, intenţionez să fac o cerere la Ministerul Educaţiei pentru suspendarea din funcţia de rector şi desemnarea unui ordonator de credite. Eu am convingerea că este un câştig pentru universitate, şi nu doar unul de imagine“, a declarat pentru „Ziarul de Iaşi“ prof.dr. Tudorel Toader. După depunerea jurământului, rectorul UAIC va deveni primul rector, dar şi primul profesor universitar din Iaşi care va avea funcţia de ministru în paralel cu activitatea de la Iaşi. În ceea ce priveşte cadrul legal de funcţionare, deşi se va suspenda din funcţie, prof.dr. Tudorel Toader a spus că nu vrea să piardă legătura cu ce se va întâmpla la UAIC şi că va reprezenta, indirect, şi interesele universităţii.

Confuzie la „Cuza“

La nivelul universităţii există însă o stare de confuzie în ceea ce priveşte perioada de tranziţie. Mai multe cadre didactice s-au declarat îngrijorate de faptul că există posibilitatea ca universitatea să fie condusă pentru următorii trei ani, dacă actualul Guvern va fi unul stabil, de către un prorector care nu a fost votat de comunitatea academică. În acest sens, surse din cadrul Consiliului de Administraţie al UAIC au spus pentru „Ziarul de Iaşi“ că există două opţiuni în calcul pentru cine va deveni ordonator de credite. Funcţia nu va fi de rector interimar, explică juriştii consultaţi de „Ziarul de Iaşi“, pentru că universitatea va avea în continuare un rector, chiar dacă acesta va avea activitatea suspendată pe durata exercitării demnităţii de ministru. Astfel, conform surselor consultate, decizia de numire a noului ordonator de credite stă la rector, care o va lua după consultarea Senatului UAIC. Şefia universităţii va fi preluată fie de către prof.univ.dr. Mihaela Onofrei, prorector pentru activităţi studenţeşti şi parteneriate cu mediul economic şi sectorul public, fie de către prof.univ.dr. Gheorghe Iacob, prorector responsabil de programele de licenţă şi activităţile de formare a personalului didactic din învăţământul preuniversitar. Acesta din urmă a mai fost ordonator de credite atât în perioada de când i s-a terminat mandatul fostului rector al UAIC, prof.dr. Vasile Işan, şi au fost validate rezultatele alegerilor, cât şi în perioada în care prof.dr. Tudorel Toader s-a suspendat pentru a termina mandatul la Curtea Constituţională.

Nu va intra în PSD

La ieşirea de la şedinţa de Comitetului Executiv Naţional al PSD de ieri, Liviu Dragnea a declarat că partidul nu îi va solicita lui Tudorel Toader să se înscrie în rândurile sale pentru a-şi putea desfăşura activitatea la Ministerul Justiţiei, în timp ce Sorin Grindeanu a spus că cel mai mult a cântărit experienţa rectorului de la UAIC în domeniul justiţiei. „Am considerat experienţa pe care domnul rector o are în acest domeniu, de aproape 10 ani la Curtea Constituţională, de membru în Comisia de la Veneţia şi rector al Universităţii din Iaşi, o personalitate care îndeplinea ce aveam ca şi criterii în a alege un titular la Justiţie“, a declarat Sorin Grindeanu. Prof.dr. Tudorel Toader a fost votat în unanimitate la şedinţa PSD de ieri pentru a deveni propunerea oficială la Ministerul Justiţiei.

Procurorul general al României, despre Tudorel Toader: „Vă asigur că este un profesionist“

Prezent la Iaşi la prezentarea raportului de activitate al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a oferit şi un scurt punct de vedere despre nominalizarea lui Tudorel Toader la şefia Ministerului Justiţiei. Augustin Lazăr a fost întrebat despre nominalizarea rectorului Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ înainte ca aceasta să fie anunţată oficial, şi a refuzat să ofere foarte multe detalii. „Am o părere foarte bună faţă de un profesionist, un profesor profesionist cum este domnul profesor Toader Tudorel. Vă asigur că este un profesionist“, a fost reacţia lacunară a lui Augustin Lazăr. Tot ieri, la iaşi, procurorul general a mai spus că celebra Ordonanţă 13, care a dus la demiterea fostului ministru al Justiţiei, Florin Iordache, este de domeniul trecutului şi că nu mai sunt motive de îngrijorere cu privire la aplicarea acesteia

Publicație : Ziarul de Iași și Adevărul și Bună Ziua Iași

 

 Vechiul Testament – Septuaginta, un volum de câteva kilograme şi cu 2.600 de pagini, va fi lansat mâine la Iaşi

Lucrarea, rodul muncii de ani de zile a unui întreg colectiv de profesori şi cercetători, va costa 1.300 de lei.

Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi va lansa mâine un proiect foarte important realizat de profesori şi cercetători ai UAIC. Vineri, de la ora 17, în Sala Ferdinand a universităţii va fi pre­zentat public volumul „Vechiul Testament – Septuaginta. Versiunea lui Nicolae Spă­tarul Milescu. (Ms. 45 de la Biblioteca Filialei din Cluj a Academiei Române)“, coordonat de către prof.dr. Eugen Mun­teanu. La dezbaterea care va avea loc pe marginea volumului vor fi invitaţi prof.dr. Mircea Ciubotaru, prof.dr. Andrei Hoişie, directorul Editurii UAIC, prof.dr. Alexandru Gafton, conf.dr. Ioan Liha­ciu, decanul Facultăţii de Litere, conf.dr. Ioan Milică, director al Departamentului de Românistică, coordonatorul volumului – prof.dr. Eugen Munteanu, şi prof.dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă.

Volumul este o muncă de ani de zile a unui colectiv de cadre didactice de la UAIC, fiind o ediţie filologică realizată în cadrul Universităţii „Cuza“, cu sprijinul Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice din România. Acesta va avea dimensiunea A4, 2.610 pagini, câteva kilograme în greutate şi va costa 1.349 de lei. „Ediţia de text, prefaţa, nota asupra ediţiei, introdu­cerea, bibliografia, indi­cele de cuvinte şi forme, indicele de nu­me proprii sunt întocmite de o echişă de filologie de la UAIC. Manuscrisul românesc nr. 45 de la Biblioteca filialei din Cluj a Academiei Române conţine prima traducere integrală în limba ro­mână cu caractere chirilice a Vechiului Testament, în versiunea Septuagintei. Traducerea a fost făcută de cărturarul moldovean Nicolae Spătarul Milescu, în a doua jumătate a secolului al XVII-lea“, au precizat reprezentanţii universităţii.

Doar reluarea acestei prime traduceri ocupă peste 900 de pagini, continuarea până la 2.600 fiind o transpunerea în grafia latină actuală, după principiile transcrierii fonetice interpretative, curente în filologia românească actuală, după cum se precizează pe site-ul editurii. Apoi, există un „vast aparat critic alcătuit din postfaţă, notă asupra ediţiei, introducere filologică“, dar şi o notă asupra ediţiei, note şi comentarii, cât şi rezumate în limbile franceză, engleză, germană şi rusă.

Publicație: Ziarul de Iași

 

Conferinta despre valorificarea potentialului nativ al copilului, la Universitatea Cuza din Iasi

Conferinta cu tema „De la descoperirea si valorificarea potentialului nativ al copilului, la performanta fara stres”, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC). Evenimentul se desfasoara în cadrul Campaniei de Informare si Constientizare initiata de Kogaion Gifted Academy.
Manifestarea se va derula in Aula Magna Mihai Eminescu de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC) Iasi, vineri, 24 februarie 2017, incepand cu ora 18:30. Organizatorii evenimentului sunt: Asociatia Parintilor pentru Ora de Religie – filiala Iasi, Asociatia Proelis, Asociatia pentru Dezvoltarea Copilului si a Familiei, Facultatea de Teologie Ortodoxa Dumitru Staniloae din Iasi.
Speakeri vor fi: Rodica Efros, director educational Kogaion Gifted Academy, prof. dr. Florian Colceag, specialist gifted education, psih.dr. Andreea Olteanu, doctor în psihologia copilului si dr. Codruta Iliescu, medic primar pediatrie. Obiectivele campaniei sunt: informarea educatorilor, profesorilor, specialistilor din domeniul educatiei, precum si a parintilor asupra modalitatilor de manifestare a talentelor si abilitatilor înalte, precum si asupra demersului de identificare, cultivare si evaluare a acestora, constientizare asupra riscului de irosire a potentialului nativ al copiilor respectiv constientizare asupra pericolelor adiacente încarcarii cu sarcini si de a obtine performanta în alte domenii.

Publicație: Bună Ziua Iași

 

Noutăţi la admiterea la Universitatea Bucureşti: Înscrierea la concurs se poate face de către o altă persoană decât candidatul, pe bază de procură

Cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene şi ai spaţiul Schengen pot participa la concursul de admitere în Universitatea Bucureşti în aceleaşi condiţii prevăzute de lege pentru cetăţenii români, inclusiv în ceea ce priveşte taxele de şcolarizare, iar înscrierea la concurs se poate face, în numele candidatului, şi de către o altă persoană, pe bază de procură, sunt câteva dintre noutăţile la admitere pentru anul universitar 2017-2018.

Senatul Universităţii din Bucureşti a aprobat, în cadrul şedinţei de miercuri, Metodologia organizării şi desfăşurării concursului de admitere 2017, pentru studii universitare de licenţă. Potrivit documentului, la concursul de admitere se pot înscrie absolvenţi de liceu cu diplomă de bacalaureat, sau diplomă echivalentă cu aceasta. Admiterea este deschisă şi cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor aparţinând Spaţiului Economic European şi ai Confederaţiei Elveţiene, în aceleaşi condiţii prevăzute de lege pentru cetăţenii români, inclusiv în ceea ce priveşte taxele de şcolarizare, anunţă purtătorul de cuvânt al Universităţii Bucureşti, Mirabela Amarandei. Un candidat poate participa concomitent la admitere la mai multe facultăţi sau domenii din cadrul Universităţii din Bucureşti, sau din alte instituţii de învăţământ superior, dar poate fi admis la un singur program de studii, pe locuri finanţate de la buget. În situaţia în care un candidat a fost declarat admis concomitent la cel mult două universităţi, facultăţi sau specializări, indiferent de ciclul de studii, acesta va trebui să opteze pentru aceea la care doreşte să fie admis pe locuri finanţate de la buget, a precizat Amarandei. În plus, pentru acei candidaţi care au promovat examenele de bacalaureat în sesiunile corespunzătoare anului şcolar 2016-2017, în baza acordului scris al acestora, Universitatea din Bucureşti se poate interconecta cu Sistemul informatic integrat al învăţământului din România (SIIIR), pentru preluarea datelor personale şi a rezultatelor obţinute la bacalaureat ale acestor candidaţi. Metodologia de admitere pentru studii universitare de licenţă, sesiunea 2017, vine cu mai multe de noutăţi, inclusiv aceea că înscrierea se poate face prin procură. „Astfel, pentru a simplifica procesul, facultăţile vor putea dezvolta platforme online pentru înscriere, potrivit metodologiilor proprii. În aceste situaţii, se vor solicita datele de identificare personale, conform cărţii de identitate/paşaportului. Mai mult, înscrierea la concursul de admitere se poate face, în numele candidatului, şi de către o altă persoană, pe bază de procură. Respectând procedurile de simplificare birocratică din 2016, nici la admiterea din acest an candidaţii nu vor mai depune copii legalizate ale diplomelor şi ale celorlalte acte necesare, acestea urmând să fie certificate prin confruntarea cu documentele originale de către membrii comisiei de admitere”, a adăugat Amarandei. O altă noutate vizează scutirea de la taxa de înscriere la concursul de admitere. Astfel, vor fi scutiţi de plata taxei de înscriere la admitere, o singură dată, în cadrul Universităţii din Bucureşti, candidaţii orfani de ambii părinţi, cei proveniţi din casele de copii sau din plasament familial, dar şi copiii personalului didactic în activitate şi cel pensionat, precum şi copiii personalului încadrat în cadrul instituţiei. Potrivit purtătorului de cuvânt al Universităţii Bucureşti, structura examenului de admitere, pe facultăţi, precum şi calendarul admiterii la studii de licenţă vor fi aprobate într-o şedinţă de Senat viitoare, la mijlocul lunii martie.

Publicație: Adevărul