Ceremonie unică pentru toţi cei 1.562 de absolvenţi ai promoţiei 2017 de la UMF

 Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi va organiza pe 27 iunie deja tradiţionala ceremonie de absolvire, când toţi tinerii care au finalizat anul acesta studiile de licenţă vor primi di­plomele pe o scenă amplasată în Piaţa Na­ţiunilor.

„O nouă generaţie de tineri medicinişti finalizează drumul lung şi dificil de la statutul de student la cel de absolvent al UMF Iaşi. În cadrul unui eveniment de­venit deja tradiţie, fiind la a patra ediţie, UMF dă importanţa şi fastul cuvenit acestui moment, prin organizarea unei ceremonii unice pentru toţi absolvenţii“, au precizat reprezentanţii universităţii. Con­form acestora e vorba de 1.562 de absolvenţi care au finalizat anul acesta cursurile la toate specializările cu predare în limba română, engleză şi franceză ale instituţiei de învăţământ superior medical din Iaşi. „Absolvenţii vor primi o diplomă din part­ea decanului facultăţii şi a decanului «de suflet» şi vor depune Jurământul lui Hi­pocrate în prezenţa conducerii universită­ţii, a părinţilor şi a prietenilor“, au spus reprezentanţii UMF.

În total, conform cifrelor furnizate de universitate, în 2017 au absolvit 1.270 de studenţi români şi 292 străini. La Facultatea de Medicină Generală au fost 519 care au terminat specializarea principală cu predare în limba română, 104 cu predare în engleză şi 62 cu predare în franceză, 138 la Asistenţa Medicală Generală şi 33 la Nutriţie şi Dietetică. La Facultatea de Farmacie au fost 189 la specializarea principală – Farmacie, şi încă 23 la linie de predare în limba engleză. La Facultatea de Medicină Dentară au fost 180 de absolvenţi la linia de studiu în română, 47 la engleză, 56 la franceză şi 70 la Tehnică Dentară. La Bioinginerie Medicală au fost 51 de studenţi la specializarea cu acelaşi nume şi 90 la Balneofiziokinetoterapie şi Recuperare Medicală.

Publicație : Ziarul de Iași

 

SURPRIZA DE PROPORTII. Sefii Universitatii de Medicina din Iasi sunt pusi la zid. Saptamana viitoare vor primi un DOCUMENT EXPLOZIV

Sute de studenti ai Universitatii de Medicina si Farmacie – UMF Grigore T. Popa din Iasi s-au adunat miercuri, 21 iunie 2017, in fata institutiei! • Asta pentru a-si exprima nemultumirile fata de deciziile dezastruoase adoptate in Senatul institutiei • Acestia au organizat si un amplu protest, cu prilejul caruia au aratat ca majorarea taxelor este o decizie ilegitima • De asemenea, tinerii au mai dezvaluit si faptul ca nivelul de coruptie din cadrul UMF Iasi a ajuns la un nivel critic si ca acest lucru ar trebui rezolvat cat mai curand • Pe acest plan, luni 26 iunie, studentii vor depune un memoriu adresat conducerii UMF cu toate revendicarile studentilor

Protestul fara precedent al studentilor Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) Grigore T. Popa din Iasi continua. Asta cu toate ca reprezentantii celor prezenti lamanifestare au fost convocati la negocieri de catre prorectorul prof. univ. dr. Luminita Smaranda Iancu, prorector cu studii preuniversitare si formare profesionala continua.

Iata ce s-a discutat

Pe de alta parte, reprezentantii Ligii Studentilor (LS) IASI scot la iveala concluziile aparute in urma discutiilor cu aceasta. „Miercuri, 21 iunie 2017, in timpul protestului, o delegatie a studentilor veniti la manifestatie a mers la negocieri. Din pacate, din partea conducerii UMF a fost prezenta doar doamna prorector pe studii postuniversitare si formare profesionala continua, prof. univ. dr. Iancu. Timp de circa 40 de minute ne-am axat in principal pe motivul principal al manifestatiei, dar si pe revendicarile adaugate ulterior. In ceea ce priveste majorarea taxei, doamna prorector sustine ca UMF ar fi primit o recomandare din partea ARACIS – Agentia Romana pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior pentru a majora taxa la 7.500 lei si a se alinia celorlalte universitati. Ceea ce omite doamna prorector este faptul ca CNFIS – Consiliul National pentru Finantarea Invatamantului Superior a facut o astfel de recomandare de majorare pana la un plafon de maximum circa 6.600 lei. De asemenea, doamna prorector omite faptul ca ARACIS face recomandari privind CRESTEREA CALITATII ACTULUI EDUCATIONAL «adica vreo 90 la suta din toate celelalte revendicari adaugate ulterior in manifestul citit miercuri». Dar de ele conducerea UMF nu tine seama, aparent”, au transmis reprezentantii LS IASI.

Totul este contrazis de rapoartele ARACIS 
Totodata, reprezentantii ligii arata ca rapoartele ARACIS nu sunt favorabile UMF si sub nicio forma nu sustin majorarea taxelor, ci chiar recomanda universitatii iesene „sa elaboreze note de fundamentare sau metodologii de calcul al nivelului taxelor pentru fiecare specializare”, tocmai pentru e evita cresterea nejustificata a taxelor.

„Continuand cu revendicarile, avem prima veste buna: din cauza nemultumirii studentilor si a caracterului ilegal s-a retras initiativa de a se introduce prezenta obligatorie la cursuri si taxarea absentelor. A doua veste buna: doamna prorector a transmis asigurari ca studentii care vor denunta actele de coruptie vor avea protectia universitatii. Atunci cand a venit vorba despre amplasarea de sapun in grupurile sanitare, doamna prorector ne-a catalogat drept hoti si a intarit argumentul impotriva acestei masuri: «Daca se pune sapun, se fura». In acel moment toata delegatia a strigat intr-un glas: «Doamna, se consuma! Suntem multi!»”, au mai dezvaluit studentii.

Vor depune memoriu la RECTORAT 
Mai departe, viitorii medici arata ca au primit un refuz vehement privind manualele depasite de pe care studiaza. Apoi, ei cer vehement demisia studentilor reprezentati in Senatul Universitatii si a celui reprezentant in Consiliul de Administratie (CA), care nu au comunicat deciziile importante care ii privesc nemijlocit.

„Dorinta studentilor protestatari a fost ca studentii reprezentanti actuali sa demisioneze si sa nu mai participe la alegeri in toamna. Cei care au fost prezenti in fata universitatii isi reprezinta cu adevarat colegii! In zilele care urmeaza vom consolida memoriul adresat conducerii UMF Iasi cu toate revendicarile studentilor. Acesta va fi depus luni, 26 iunie, la Rectorat, inaintea sedintei de Senat a UMF Iasi”, au conchis cei de la LS IASI.

Publicație : Bună Ziua Iași

 

Noi reguli privind admiterea la licee şi facultăţi pentru românii de pretutindeni

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a aprobat metodologia ce reglementează procedurile de şcolarizare a românilor de pretutindeni în învăţământul preuniversitar şi superior de stat pentru anul 2017 – 2018. Printre modificări se numără posibilitatea candidaţilor de aplica la un număr nelimitat de universităţi, dar şi faptul că dosarele de înscriere pentru facultate sau liceu se vor putea depune online sau prin poştă.

În primul rând, concursul de admitere la studii universitare de licenţă a românilor de pretutindeni se va realiza de către universităţi, pe locurile alocate românilor de pretutindeni, pe baza concursului de dosare şi a criteriilor stabilite de acestea.

„Înainte acest lucru era în atribuţia unei echipe desemnată de Ministerul Educaţiei şi Ministerul Afacerilor Externe, care se deplasa în ţările unde erau mai mullţi etnici români, adică în Ucraina, Moldova, Bulgaria, Macedonia şi Albania, iar acolo făceau selecţia candidaţilor“, a explicat pentru Adevărul, Gigel Paraschiv, secretar de stat în cadrul Ministerul Educaţiei.

Pentru anul universitar 2017 – 2018  candidaţii au ocazia să aplice pentru un număr nelimitat de universităţi, domenii şi specializări, situaţie restricţionată în anii anteriori la un singur domeniu şi cel mult trei instituţii de învăţământ superior.

Totodată, au fost reduse costurile de timp sau deplasare pentru depunerea dosarelor de candidatură, fiind aprobate următoarele modalităţi: electronic (pe o adresă de e-mail stabilită de instituţia de învăţământ superior), prin poştă pe adresa universităţilor, la târgurile educaţionale organizate pe teritoriul Republicii Moldova, potrivit legislaţiei în vigoare şi la sediile extensiunilor universitare care funcţionează pe teritoriul Republicii Moldova.

De asemenea, tinerii din Republica Moldova pot trimite dosarele pe e-mail la Ministerul Educaţiei Naţionale, în timp ce candidaţii din diaspora au la dispoziţie adresa dosarerompret@edu.gov.ro sau misiunile diplomatice ale României din ţările învecinate/străinătate, care vor transmite dosarele la minister şi de aici mai departe la instituţiile de învăţământ superior dorite. Pe aceleaşi adrese de e-mail pot fi solicitate şi detalii suplimentare sau clarificări privind procedurile de şcolarizare a românilor de pretutindeni în învăţământul de stat din România.

În ceea ce priveşte noutăţile din învăţământul preuniversitar,  acum metodologia de şcolarizare pentru anul şcolar 2017-2018 vizează posibiltatea de depunere a dosarelor de candidatură prin poştă pentru toţi românii de pretutindeni, în perioada  10 – 17 iulie. Acestea vor fi trimise către Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi sau la Ministerul Educaţiei Naţionale.

Peste 3.700 de locuri au fost alocate în 2017 – 2018 pentru şcolarizarea în învătământul superior de stat a românilor din afara graniţelor ţării care vor să studieze în România şi aproximativ 1.800 de locuri pentru învăţământul universitar.

Publicație : Adevărul