Maraton de conferinţe ştiinţifice în această săptămână, la Universitate

 Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi organizează o serie de conferinţe ştiinţifice în săptămâna care urmează, pe domenii diferite. Spre exemplu, de marţi până vineri, Noushin Ashrafi, profesor la Universitatea Massachusetts din Boston, va susţine trei prelegeri despre securitatea informaţiei. 

Prima dintre acestea va avea loc marţi, de la ora 18, la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA), şi va avea ca subiect Data Science, a doua va privi „Response to Security Threats – appraisal of protection and avoidance actions“, care va avea loc joi, tot la FEAA, loc în care va avea loc vineri, de la ora 12, şi a treia conferinţă – „Privacy and security“. La FEAA va avea loc luni, de la ora 18, „Lecţia de management – ediţia a XI-a“, un proiect de difuzare a opiniilor practicienilor către studenţii din anul I, al II-lea şi al III-lea, dar şi cei de la master, care sunt interesaţi de domeniul Managementului.

„În cadrul acestui eveniment, studenţii vor afla cum pot beneficia de sprijin profesionist pentru a porni propria afacere“, au transmis organizatorii. Timp de aproximativ 90 de minute, Gabriela Coman, coordonatorul Incubator de afaceri – Tehnopolis Iaşi va aborda tema „Incubatorul de afaceri – sprijin pentru tineri antreprenori“. Facultatea de Istorie a UAIC va organiza miercuri, 24 mai, în sala Ferdinand, conferinţa „The Politics of an Alliance: Finland and Romania in Nazi Foreign Policy and War Strategy“, susţinută de prof.dr. Michael Jonas, de la Universitatea Helmut Schimdt din Hamburg, Germania.

Publicație : Ziarul de Iași

 

TUIASI îi va oferi titlul de Doctor Honoris Causa lui Dumitru Prunariu și l-a propus pentru titlul de cetățean de onoare al Iașului

 General-locotenent în rezervă Dumitru Prunariu, membru de onoare al Academiei Române, singurul român ajuns în spațiu, a fost propus de către Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) pentru a obține titlul de cetățean de onoare al Municipiului Iași și va primi în toamna acestui an și titlul de Doctor Honor Causa al instituției de învățământ superior tehnic. 

Dumitru Prunariu a fost prezent luni, 22 mai 2017, în Aula Filialei Iași a Academiei Române, unde a ținut o conferință pe tema „Explorarea spațiului cosmic. Încotro?”, în care a făcut o trecere de la începuturile explorării spațiale, la posibilitățile pe care le poate aduce viitorul în acest domeniu. La finalul conferinței, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI, a făcut anunțul cu privire la titlurile cu care urmează să fie distins Dumitru Prunariu.

„Am început tatonările cu privire la numirea ca cetățean de onoare al Iașului cam în urmă cu o lună de zile, luând legătură cu academicianul Bogdan Simionescu, vicepreședintele Academiei Române. Dumnealui mi-a spus că Dumitru Prunariu a fost onorat de propunerea făcută și, cum domnul primar a fost de acord, am hotărât ca propunerea de decernare a titulaturii de cetățean de onoare să vină din partea Universității Tehnice și a Academiei Române”, a spus prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.

Decizia de a oferi cea mai înaltă distincție academică – Doctor Honoris Causa, a fost luată săptămâna trecută de către conducerea TUIASI. Prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval a precizat că propunerea i-a fost făcută în cursul zilei de luni, 22 mai 2017, lui Dumitru Prunariu și că acesta s-a declarat „deosebit de onorat să primească o astfel de nominalizare”. „Am decis împreună să facem publice aceste propuneri la finalul conferinței pe care a susținut-o. Dumnealui este politehnist, suntem o universitate cu o veche tradiție, având tangențe și cu domeniul aerospațial, avem și reprezentanți CNATDCU în comisia din domeniul aferent”, a completat rectorul.

Din discuțiile purtate până în prezent, cel mai probabil cele două titluri vor fi acordate la mijlocul lunii noiembrie, atunci când Universitate Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași sărbătorește 80 de ani de la înființare.

 Publicație : Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași

 

Premiu pentru Facultatea de Bioinginerie Medicală

 Facultatea de Bioinginerie Medicală de la UMF Iaşi a fost premiată cu Medalia Congresului desfăşurat la Băile Govora pentru „contribuţii la calitatea înaltă a lucrărilor ştiinţifice prezentate şi pentru sprijinul adus în organizarea manifestării“. 

Congresul care a avut loc s-a desfăşurat în parteneriat cu UMF Iaşi prin intermediul Facultăţii de Bioinginerie Medicală şi cu UMF „Iuliu Haţieganu“ din Cluj-Napoca, Asociaţia Medicală Română (AMR), Societatea Internaţională de Hidrologie Medicală (ISMH), Societatea Română de Medicină Fizică, Recuperare şi Balneoclimatologie şi Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol.

„Având în vedere tendinţele actuale şi de perspectivă ale învăţământului superior în domeniul balneofiziokinetoterapiei şi recuperării medicale, nevoia continuă de modernizare şi de adaptare a educaţiei universitare la cerinţele dezvoltării medicale şi socio-economice în această arie de activitate, prezenţa facultăţii a constituit o referinţă în stabilirea coordonatelor de dezvoltare a balneologiei“, au spus reprezentanţii facultăţii. Evenimentul a fost o ocazie specială pentru dezbaterea problemelor de interes în balneologie, recuperare medicală, turism balnear şi cercetare ştiinţifică, fiind subliniate perspectivele de dezvoltare a acestui domeniu.

Publicație : Ziarul de Iași

 

A murit un cunoscut profesor din cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”

Zi de doliu pentru Facultatea de Chimie din Iasi. In data de 21 mai, a incetat din viata, la varsta de 49 ani, conf.dr. Adrian Birzu, fost Cancelar al Facultatii de Chimie, un bun coleg si respectat membru al corpului profesoral.
Conf.dr. Adrian Birzu s-a nascut la Hirlau in 13 august 1968.
Cursurile scolii primare si gimnaziale le-a urmat la Scoala de Aplicatie, respectiv Liceul „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, iar cele liceale (1982-1986) la Liceul National din Iasi. A urmat cursurile Facultatii de Fizica din cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi in perioada 1987-1992 si ale Facultatii de Chimie, din cadrul aceleiasi universitati, intre anii 1993-1996. In anul 2000 a sustinut teza de doctorat in domeniul Chimie, specializarea Chimie fizica. Ocupa prin concurs in 1993, la Facultatea de Chimie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, o pozitie de asistent universitar pana in anul 1998, de lector universitar pana in 2004 dupa care, in urma concursului, conferentiar universitar. Pregatirea universitara a imbunatatit-o prin stagii, burse sau specializari postuniversitare in institute, universitati, centre de cercetare si laboratoare din Germania, Missouri (US) si Ungaria. A fost invitat ca cercetator la St. Louis University, Missouri (US); China University of Mining and Tehnology, Xuzhou, China; a beneficiat de burse ale Fundatiei Humboldt. In acelasi timp a pregatit elevii din lotul national pentru olimpiadele de Chimie cu care a obtinut numeroase premii si distinctii. In perioada 2010-2014 a fost Cancelar al Facultatii de Chimie.
In decursul activitatii academice Conf.dr. Adrian Birzu a coordonat, in calitate de director sau responsabil, 2 granturi de cercetare si a facut parte din echipa de cercetare la alte 8, a fost coordonator stiintific la numeroase lucrari de licenta, disertatie sau lucrari metodico-stiintifice pentru obtinerea gradului I in invatamant. A fost autor la 6 carti si cursuri universitare, la peste 35 articole stiintifice si a participat la mai mult de 55 manifestari stiintifice din tara si din strainatate. De asemenea, a fost referent stiintific la 6 reviste de specialitate. Studentii facultatii au cunoscut calitatea de dascal a d-lui Adrian Birzu la cursurile, laboratoarele si seminariile de Chimie fizica, Cinetica chimica, Dinamica neliniara, Cinetica enzimatica, discipline si domenii la a caror dezvoltare si diversificare, prin intreaga sa activitate didactica si stiintifica, si-a adus aportul.

Cei care doresc sa aduca un ultim omagiu celui care a fost un bun coleg si un profesor respectat pot sa o faca la Capela Bisericii Buna Vestire. Inmormantarea va avea loc la Cimitirul Buna Vestire, miercuri 24 mai 2017, la ora 11.00.
Prin incetarea din viata a Conf.dr. Adrian Birzu, Facultatea de Chimie din cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi pierde un cadru didactic de nadejde si un bun cercetator.

Publicație : Bună Ziua Iași

 

Acceleratorul de experienţe: un concept revoluţionar în educaţie şi leadership

Tinerilor li se cere experienţă la angajare. Dar experienţa se dobândeşte dacă eşti angajat. Fundaţia LEADERS rezolvă acest paradox şi lansează acceleratorul de experienţe, un concept revoluţionar în educaţie şi leadership, în care 30 de participanţi cu vârste până în 25 de ani vor fi puşi în situaţii reale de viaţă, timp de 6 luni, şi vor dobândi competenţe şi abilităţi necesare pe piaţa muncii.

Un studiu arată că 41% dintre studenţii care abandonează facultatea o fac pentru că şi-au ales greşit specializarea. Iar Strategia Naţională pentru Dezvoltarea României 2013-2020 menţionează faptul că programa de învăţământ acoperă noţiuni teoretice vaste, dar nu oferă orientare vocaţională/profesională şi nici competenţe adaptate cerinţelor pieţei muncii.

În programul LEADERS Experience, participanţii au ocazia să descopere la ce sunt buni cu adevărat, ce talente şi abilităţi au şi să le pună în practică în situaţii concrete de viaţă: conduc afaceri pentru o zi şi au responsabilitatea unui proiect social real, timp de câteva luni.

“Ne interesează ca cei 30 de tineri care vor fi acceptaţi în programul LEADERS Experience – accelerator pentru viaţa reală, să treacă de formalismul unui CV şi să dezvolte, concret, competenţe ce-i vor ajuta pe viitor. Pentru aceasta, vor fi puşi în situaţii reale de business, vor lucra cu bani adevăraţi, clienţi adevăraţi, target-uri adevărate; vor contribui la un proiect social ales de ei, încercând să schimbe lucrurile în societate; vor primi feedback imediat, astfel că vor desprinde şi deprinde lecţiile care se impun imediat; le va fi monitorizat progresul pe o perioadă de 6 luni şi vor avea parte de networking de calitate”, explică Adelina Maria, Strategic Director Fundaţia LEADERS.

Costul programului Experience

Metodele de învăţare sunt completate de: inspiraţie de la lideri în domenii foarte diverse (Tibi Uşeriu – ultramaratonist, Cristina Bâtlan – fondatoare Musette şi Florian Colceag – antrenorul de genii); mentorat şi acces în comunitatea LEADERS care pune la dispoziţie resurse şi îndrumare pe termen lung. Credem că atingere potenţialului implică timp şi efort susţinut şi căutăm oamenii care au aceeaşi viziune, dorinţă de implicare şi responsabilitate.

Pentru a acoperi costul programului Experience, tinerii sunt încurajaţi să se implice în proiecte de impact şi să-ţi susţină astfel educaţia. Costul real al programului Experience este de 1500 de euro. Jumătate din sumă este susţinută de sponsorii noştri, iar pentru acoperirea celor 750 de euro, oferim mai multe variante de finanţare. Una dintre ele este progamul work&learn „I work for my education”, în care participanţii selectaţi muncesc o perioadă determinată la unul dintre partenerii noştri (companii, în organizarea unor evenimente de anvergură, festivaluri şi concerte) şi valoarea muncii lor se transformă în bani pentru a-şi plăti participarea. Mai multe detalii despre acest concept inovator, pe www.leaders.ro/experience.

LEADERS este o organizaţie care formează şi susţine oamenii cu valori şi principii să devină liderii responsabili care fac România puternică la toate nivelurile. Aceasta are 17 ani de experienţă în leadership, 20.000 de absolvenţi şi parteneriate cu 120 de companii.

Publicație : Adevărul