Pe 24 noiembrie incepe Festivalul International al Tineretii, Stiintei si Sportului

Pe data de 24 noiembrie 2017 debuteaza FITSPORT – Festivalul International al Tineretii, Stiintei si Sportului, eveniment organizat de Fundatia ALTIUS Academy in parteneriat cu Primaria Municipiului Iasi si cu Facultatea de Educatie Fizica si Sport, din cadrul Universitatii Al. I. Cuza (UAIC) din Iasi.

Timp de trei zile se vor desfasura activitati care isi propun stimularea participarii active a societatii civile la activitatile sportive de loisir, de educare psihomotrica, prin intermediul cooperarii nationale si internationale pentru constituirea de bune practici, generate de tinerii orasului Iasi, in special din domeniul Stiintei sportului si educatiei fizice.

Beneficiari directi ai acestui proiect sunt societatea civila, comunitatea locala, tinerii din domeniul Stiinta sportului si educatiei fizice, studenti, masteranzi, doctoranzi de la facultatile de profil din tara si de la centrele universitare interne sau transfrontaliere si participantii interesati de tematicile diverselor ateliere de lucru din cadrul simpozionului si al festivalului.

Festivalul International al Tineretii, Stiintei si Sportului – FITSPORT este un proiect finantat de Primaria Municipiului Iasi. Valoarea proiectului este de 78.704 lei, iar Primaria Municipiului Iasi asigura suma de 63.209 lei, cofinantarea din partea beneficiarului fiind de 15.495. Pentru mai multe detalii despre importanta si programul evenimentului puteti vizita pagina de Facebook Fit Sport 2017.

Publicație : Bună Ziua Iași

Studenţii trecuţi de 26 de ani vor avea reduceri la transportul public

Primarul Mihai Chirica spune că se aşteaptă la modificarea Legii Educaţiei

Începând cu 2016, Municipiul Iași a venit în sprijinul elevilor care frecventează cursurile de zi ale școlilor din sistemul de stat și particular acreditate și studenților în vârstă de până la 26 de ani, înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, în instituțiile de învățământ superior acreditate. Aceștia beneficiază de acordarea de tarife reduse cu 50% din tarifele integrale aprobate prin HCL nr. 400 din 29 decembrie 2015, și gratuitate pentru elevii orfani, elevii cu cerinţe educaţionale speciale, precum şi cei pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie specială, în condiţiile legii, sau tutelă și studenții orfani sau proveniți din casele de copii, pe mijloacele de transport în comun prin curse regulate pe raza municipiului Iași. Noile tarife urmează a fi avizate de consilierii locali în ședința de miercuri.
Practic, categoriile enunțate mai plătesc un leu biletul cu o călătorie, 2 lei cel cu două călătorii, 9 lei pentru un set de zece bilete. De asemenea, abonamentul pe o linie valabil 30 de zile costă 36,5 lei, iar cel pe două linii 43,5 lei.
Reguli noi
Ca element de noutate, primarul Mihai Chirica susţine că, în curând, vor putea beneficia de aceste avantaje şi studenţii care au trecut de 26 de ani. „Sunt destui ieşeni trecuţi de această vârstă care frecventează cursurile facultăţilor, în special masteranzii. Vor apărea modificări la Legea Educaţiei, care ne vor permite să oferim bilete şi abonamente reduse şi celor trecuţi de 26 de ani”, a spus edilul-şef, în cadrul unor audienţe televizate

Publicație : Evenimentul

 

DOCUMENT Liviu Pop ia în calcul obligarea studenţilor la buget de a lucra în ţară pe o perioadă echivalentă cu durata studiilor

Ministerul Educaţiei este preocupat de plecarea din ţară, de obicei la muncă în alte state UE, a românilor cu studii superioare şi nu exclude ca, „în măsura în care va fi posibil”, să fie puse în dezbatere măsuri care să impună absolvenţilor de studii superioare beneficiari de locuri subvenţionate de la bugetul de stat să lucreze în România o perioadă egală cu cea a studiilor superioare subvenţionate de stat.

Informaţia apare într-un document parafat şi semnat recent de ministrul Liviu Pop, prezentat de Profit.ro. „Apreciez că se poate reglementa un model de contract pe care studenţii care urmează cursuri universitare subvenţionate de stat să-l semneze la începutul studiilor care să prevadă că sunt de acord cu aceste condiţii şi că în cazul în care nu le îndeplinesc vor trebui să returneze fondurile bugetate pentru ei în perioada facultăţii. (…) Pentru a nu avea un caracter restrictiv care să provoace probleme tinerilor în dezvoltarea carierei, perioada în care aceştia trebuie să activeze pe piata muncii din România, cred că nu trebuie limitată la momentul finalizării studiilor. Astfel, aceasta poate fi aleasă de fiecare absolvent într-un interval de timp, de exemplu în 10 ani de la momentul în care au terminat facultatea”, se arată în documentul prezentat de Profit.ro, care este o interpelare a unui deputat PSD. În acelaşi document se face trimitere la propunerea Academiei Române ca „absolvenţii de studii superioare care au beneficiat de locuri finanţate de la bugetul de stat, să muncească în România pe o perioada egală cu durata studiilor universitare subvenţionate”, menţionată la începutul acestui an în „Strategia de dezvoltare a României în următorii 20 de ani”.

În replică, ministrul Liviu Pop a precizat că această propunere „se poate materializa doar în cadrul unei propuneri legislative de modificare a Legii educationale (sic!) nr.1/2011″. „În prezent, pentru a beneficia de finanţare de la bugetul de stat, cadrul legislativ românesc nu impune studenţilor alte constrângeri, în afara performanţei academice”, se mai arată în documentul semnat de ministrul Educaţiei Liviu Pop precizează că propunerea va fi inclusă în „dezbaterile viitoare ce vor aborda această tematică”. O propunere vehement contestată Academia Română a starnit numeroase opinii negative în luna februarie, când a venit în premieră cu această initiaţivă, opozanţii reamintind că România este membră a Uniunii Europene şi circulaţia forţei de muncă pe piaţa liberă nu poate fi îngrădit.

Publicație: Adevărul