Un prorector de la Universitatea Cuza din Iasi a facut ANUNTUL! Este vizat un domeniu SENSIBIL

  • Unul dintre prorectorii Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi a facut un anunt extrem de important, nu doar pentru comunitatea academica ieseana, dar mai ales pentru ceea ce inseamna istoria si simbolistica unui loc unic din Iasi • Astfel, la solicitarea reporterilor BUNå ZIUA IASI – BZI, prof. univ. dr. Corneliu Iatu a transmis o serie de elemente pe care le are in vedere legate de planul ce vizeaza modernizarea Muzeului Universitatii Cuza

Prorectorul Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi a facut un anunt extrem de important, nu doar pentru comunitatea academica ieseana, dar mai ales pentru ceea ce inseamna istoria si simbolistica unui loc unic din Iasi. La solicitarea reporterilor BUNA ZIUA IASI (BZI), prof. univ. dr. Corneliu Iatu (responsabil direct de Muzeul UAIC – n.r.) a transmis o serie de elemente pe care le are in vedere legate de planul ce vizeaza modernizarea Muzeului Universitatii Cuza.
„Site-ul muzeului va fi modernizat, iar revista institutiei va fi integrata in baze de date internationale. De asemenea, Muzeul va fi transformat intr-un Departament axat pe cercetari in domeniul Istoriei academice/universitare si de conservare a patrimoniului universitar, urmand sa fie organizate mai multe manifestari stiintifice precum «Simpozionul de istorie universitara, biblioteconomie si muzeologie» ce a avut loc in anul 2016. Vor fi dezvoltate parteneriate cu o serie de institutii precum Institutul de Istorie A.D. Xenopol Iasi, Universitatea Bucuresti, Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Npaoca, Arhivele Nationale ale Romaniei, Biblioteca Central Universitara Mihai Eminescu Iasi respetiv Complexul Muzeal National Moldova Iasi sau scoli respectiv licee. Editarea Revistei «Historia Universitatis Iassiensis» va continua, aceasta fiind singura revista de istorie academica din tara. Din aprilie 2016, Muzeul Universitatii desfasoara proiectul de constituire a unei bibliografii care are ca tematica Istoria universitara «lucrarile editate in Romania dupa 1990». Bibliografia este ordonata cronologic si alfabetic si va fi permanent actualizata”, a transmis prorectorul Iatu.
Pe de alta parte, acesta arata si ca va continua organizarea unei biblioteci tematice (volume de istorie unviersitara, memoria spatiului academic, biografii universitare, lucrari de muzeologie si patrimoniu) in cadrul Muzeului, biblioteca ce poseda deja 4.000 de lucrari si reviste. In plus, numarul de fonduri personale ale profesorilor care au predat la Universitatea Cuza din Iasi va fi suplimentat. In plus, muzeul va fi transformat intr-un spatiu de aplicatii pentru tineri (Noaptea Alba a Nuzeelor, Saptamana Portilor deschise la UAIC, focusarea pe grupuri tinta: elevi, studenti si comunitatea academica nationala si internationala), iar patrimoniul muzeului va fi dezvoltat in fiecare an.
Totodata, vizibilitatea Muzeului UAIC va fi sporita prin: site-ul universitatii, ghidaje in limbi de circulatie internationala, posibilitatea vizitarii on-line a colectiilor din patrimoniul Universitatii, iar Turul 360º al Muzeului si ghidajul audio vor putea fi accesate de oriunde din lume.

Publicație : Bună Ziua Iași

 

Programul intensiv „Finance and Risk Management”, la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor de la Universitatea Cuza din Iasi

Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor (FEAA) a Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi, în parteneriat cu o importanta banca comerciala, ofera pana pe 1 aprilie 2017, programul intensiv „Advanced Topics in Bank Risk Management”, un eveniment unic care urmareste dezvoltarea competentelor masteranzilor în managementul riscului de credit si experimentarea lucrului într-o companie privata.
Participantii la acest program sunt masteranzi din Argentina, Austria, Bulgaria, Georgia, Irak, Iran, Italia, Olanda, Polonia, Romania si Rusia, înrolati în cadrul programului de masterat „Finance and Risk Management” – FRM sau în programele de studii ale universitatilor partenere în proiectul Intquant. Evenimentul este organizat modular, cursurile si tutorialele oferite de Silviu Ursu, Alin Andries si Sorin Anton, profesori ai FEAA, fiind urmate de rezolvarea unui studiu de caz privind scoringul de credit, elaborat în mod special pentru acest eveniment de Cezar Chirila.
„În paralel cu desfasurarea acestui eveniment la Iasi, 17 masteranzi ai programului Finance and Risk Management participa, ca beneficiari ai unei mobilitati pe termen scurt finantata din bugetul proiectului, la un curs intensiv similar organizat de una dintre universitatile partenere din Viena, Bologna sau Katowice. FRM este primul program de masterat cu predare în Limba engleza din Prima Universitate a României (UAIC – n.r.) care ofera participantilor oportunitatea de a obtine diploma dubla în finante, cu Universitatea din Groningen – 2010, sau în managementul riscului, cu universitatile partenere Intquant”, arata organizatorii.

 Publicație : Bună Ziua Iași