„Cuza“ caută soluţii să crească procentul de angajare al absolvenţilor

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi a anunţat desfăşurarea unor evenimente de carieră în cadrul unui proiect european prin care doreşte să crească gradul de angajabilitate al absolvenţilor instituţiei de învăţământ superior.
Proiectul ACCESS – „Identificarea şi analiza aşteptărilor angajatorilor şi absolvenţilor UAIC privind accesul şi integrarea pe piaţa muncii“, care este susţinut printr-un grant naţional prin Fondul de Dezvoltare Instituţională, se va încheia în luna decembrie şi urmăreşte adaptarea ofertei academice la cerinţele pieţei muncii şi sporirea gradului de incluziune profesională a studenţilor şi absolvenţilor UAIC în domeniul aprofundat pe parcursul anilor de studii. Calendarul programului include şi organizarea unor paneluri, workshopuri, întâlniri cu organizatorii sau conferinţe în fiecare dintre cele 15 facultăţi ale UAIC.
În acest sens, au avut loc de curând întâlniri de tip prezentare a start-upurilor de succes pe 14, 15 şi 17 noiembrie la facultăţile de Geografie şi Geologie, Chimie şi Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice. „În cadrul acestor întâlniri participanţii au aflat concret şi nemijlocit despre importanţa motivaţiei şi a perseverenţei în domeniul antreprenorial“, au precizat reprezentanţii UAIC. Următoarele evenimente de profil din proiect vor avea loc la Facultatea de Fizică pe 22 noiembrie şi la Facultatea de Litere, în aceeaşi zi.

Publicație: Ziarul de Iași

 

Poarta spre cercetarea din toată lumea se deschide de la Iaşi

Aflat într-o vizită la Iaşi în urmă cu două săptămâni, ministrul Cercetării şi Inovării, Lucian Puiu Georgescu, a anunţat că s-au semnat noile contracte de acces la literatură ştiinţifică prin organizaţia ANELIS Plus. Astfel, universităţile, institutele de cercetare şi bibliotecile centrale universitare vor putea accesa literatura ştiinţifică de specialitate din bazele de date internaţionale pentru preţuri de până în 500.000 de euro, în loc să plătească milioane de euro fiecare pentru accesul la o singură bază de date. Ideea ANELIS Plus a venit într-un context în care literatura ştiinţifică din România era în beznă totală şi aparţine unui ieşean, prof.dr. Gheorghe Popa, fost rector de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.

De altfel, sediul Anelis Plus din acte este la Iaşi, şi este singurul portal prin care toate universităţile din ţară au acces la aceste baze de date. O comparaţie brută arată că, accesând individual bazele de date, universităţile ar plăti aproximativ 20 de euro pentru a descărca sau pentru a accesa un articol de specialitate, în timp ce prin contractul semnat cu Anelis PLUS se plăteşte mai puţin de 50 de bani pentru acelaşi material. Spre exemplu, din punctul de vedere al finanţelor, UAIC va plăti pe contractul nou semnat peste 300.000 de euro pentru acces, suma crescând faţă de primul proiect în care a fost implicată ANELIS Plus cu aproximativ 5%.

Lucru valabil pentru toate universităţile, fiindcă nu se plăteşte un tarif exact, ci unul care variază în funcţie de dimensiunea universităţii, număr de studenţi înmatriculaţi, de cadre didactice, de cercetători etc. A existat şi o perioadă în care unele contracte cu bazele de date internaţionale au fost sistate, fiindcă primul contract semnat în perioada 2013 – 2016 expirase înainte ca noile contracte să fie semnate. Practic, în acest moment, peste 100 de universităţi, institute de cercetare şi biblioteci din România au contracte semnate cu Anelis pentru a avea un acces la bazele de date internaţionale. Contractul cu fonduri europene semnat presupune ca universităţile să aibă o contribuţie de circa 25%, statul român să pună şi el o parte din bani, iar diferenţa să fie acoperită din fonduri structurale.

Din ultimul exerciţiu financiar, ANELIS a achiziţionat şi trei servere pe care să stocheze articolele ştiinţfiice deja cumpărate din bazele de date internaţionale, astfel încât ele să fie consultate de toate universităţile membre care au semnat contracte. Cele trei servere au fost montate la Iaşi, Bucureşti şi Cluj-Napoca, cel principal fiind la Iaşi, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.

Publicație: Ziarul de Iași

 

De Zilele UMF, fostul vicepremier Vasile Dîncu va conferenţia la Iaşi

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi (UMF) sărbă¬toreşte împlinirea a 138 de ani de la înfiinţare în perioada 7 – 8 decembrie, organizând o serie de conferinţe tematice şi lansări de carte.
„Anul acesta, majoritatea manifestărilor vor sta sub semnul Centenarului Marii Uniri – a cărui proiecţie are loc prin intermediul unui program complex, coordonat de Primăria Iaşi. În plus, vom continua seria Confe¬rinţelor Universităţii. Un alt eveniment important este lansarea unei noi serii a «Însemnărilor ieşene», o revistă cu valoare de simbol pentru universitatea noastră“, a punctat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi. Deschiderea oficială a manifes¬tărilor este programată pentru joi, 7 decembrie, ora 10.00, în Aula „George Emil Palade“, unde vor fi prezentate proiectele UMF Iaşi din cadrul Programului Centenar al Primăriei Municipiului Iaşi, iar apoi, prof.dr. Cătălin Turliuc, cercetător principal la In¬stitutul de Istorie „A.D. Xenopol“ din Iaşi, va susţine o conferinţă despre implicarea Iaşului în Primul Război Mondial.
La deschiderea festivă dr. Richard Constantinescu va des¬crie situaţia medicinei şi a spitalelor din Iaşi în perioada războiului, cât şi istoriile trăite de medicii ieşeni, la conferinţă vor asista şi primarul Iaşului, rectorii universităţilor de stat din Iaşi alături de conducerea UMF Iaşi. De la ora 12.00, la Muzeul de Istorie a Medicinei va fi omagiată memoria dr. Jean Clunet, membru important al Misiunii me¬dicale franceze din România, la împlinirea a 100 de ani de la moartea sa, printr-o expoziţie documentară realizată în parteneriat cu Institutul Francez din Iaşi. A doua conferinţă realizată de cei de la UMF va fi susţinută de sociologul Vasile Dîncu, fost vicepremier, care va discuta despre „Ima¬ginea medicului în societatea contemporană. Reprezentări sociale şi provocări actuale“.
Conferinţa va avea loc vineri, 8 decembrie, în Aula „George Emil Palade“ de la UMF Iaşi. Pe 8 decembrie va fi lansată şi revista Însemnări ieşene, care datează de 81 de ani, când a fost înfiinţată de Grigore T. Popa, Mihail Sadoveanu şi George Topîrceanu. Universitatea îşi va premia profesorii emeriţi şi onorifici la finele unei gale care va avea loc vineri, 8 decembrie, de la ora 18.00, în Sala Mare a Teatrului Naţional Iaşi.

Publicație: Ziarul de Iași

 

Amnistie până pe 15 decembrie pentru restanţierii Bibliotecii Centrale Universitare

Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu“ din Iaşi oferă posibilitatea celor care au împrumutat cărţi şi au uitat să le mai returneze să aducă înapoi cărţile bibliotecii fără a fi penalizaţi sau amendaţi. Până pe 15 decembrie, BCU Iaşi organizează „Luna fără amenzi“, care îi vizează pe toţi utilizatorii BCU care au împrumutat publicaţii ce au depăşit termenul de returnare şi nu au venit să le aducă încă de teama amenzii.
„Posibilitatea de a returna publicaţiile restante fără achitarea taxei de întârziere este va¬la¬bilă pentru toate categoriile de utilizatori, studenţi, masteranzi, doctoranzi, cadre didactice universitare, cerectători etc. Acestea trebuie restituite în bune condiţii la punctul de unde au fost împrumutate. Cărţile pier¬dute sau distruse trebuie înlo¬cuite cu exemplare identice“, au precizat reprezentanţii BCU. La polul opus, după această scurtă perioadă de amnistie, reprezentanţii bibliotecii au promis că se vor reanaliza situaţia celor care nu au cărţile returnate încă şi de la 1 ianuarie 2018, cei care vor depăşi termenul de împrumut vor fi amendaţi în conformitate cu Regula¬mentul pentru cititori. Conform regulamentului, întârzierea de 4-7 zile se taxează cu 20 de lei pe publicaţie, între 8 şi 15 zile, 25 de lei pe publicaţie, iar peste 16 zile, 30 de lei pe publicaţie.
Publicație: Ziarul de Iași