Aceasta CASA valoroasa se afla chiar in spatele Universitatii Cuza din Iasi! Proprietarii sunt PERSOANE cu o avere URIASA

O noua situatie paradoxala la Iasi! • Chiar daca, zilnic, pe langa acest imobil amplasat intr-o zona de lux a orasului, trec mii de persoane, aproape nimeni nu mai cunoaste care este trecutul acestuia si ce proprietari a avut • Extrem de interesant este ca, in trecut, edificiul a fost locuinta pentru o mare familie de bogatasi dar si camin pentru studenti • In prim-plan este asa numita Casa Miclescu, aflata in spatele Corpului B al Universitatii Alexandru Ioan Cuza • Acum, constructia este folosita ca editura sau spatiu didactic • In acest context, tocmai in aceasta perioada, aici au loc o serie de reparatii curente

O nouapoveste legata de o cladire – monument a Iasului, ramasa aproape necunoscuta pentru contemporani iese la iveala! Faptul ca trecutul acesteia este complet necunoscuta, cu toate ca pe aici trec zi de zi mii de studenti, este o noua dovada a lipsei de respect fata de cladirile istorice ale urbei. Interesant este ca, in trecut, edificiul a fost locuinta pentru o mare familie de bogatasi dar si camin pentru studenti.

Povestea legendarei Case Miclescu
Totul pleaca de la Casa Miclescu, aflata in spatele Corpului B al Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC), la adresa Bulevardul Carol, numarul 22. Acum, constructia este folosita ca editura sau spatiu didactic. In acest context, tocmai in aceasta perioada, aici au loc o serie de reparatii curente.
„Este vorba de o serie, de o lucrare fara amploare – reparatii curente la cladirea respectiva. Se inlocuieste o conducta, se reface o bucata de trotuar din spatele cladirii si se reface tencuiala pe portiunea afectata de cladire. Reparatiile curente sunt lucrari realizate prin fortele proprii ale Universitatii Cuza, de valoare mica”, au transmis oficialii UAIC.

Proprietari de vita nobila 

Documentele istorice arata ca fostii proprietari ai casei au avut origine nobila, fiind una dintre cele mai importante familii boieresti din Tarile Romane.
„Documentele atesta familiei Miclescu o ascendenta care urca pâna în secolul al XV-lea, însa primii purtatori ai acestui nume au fost Vasile si Gavril, numiti asa dupa satul Miclestimosie vasluiana a parintelui lor. Cel din urma, Gavril Miclescu, a fost unul dintre cei mai de seama dregatori de la sfârsitul secolului al XVII-lea si din prima jumatate a celui urmator, stâlp al familiei si întemeietor al unei ramuri ai carei reprezentanti traiesc si astazi. În cele peste cinci decenii de activitate publica, lui Gavril i-au fost încredintate de catre domnii Moldovei unele dintre cele mai însemnate dregatorii ale tarii, el fiind, pe rând, postelnic, mare paharnic, mare vornic si mare logofat. Mostenitor al unui întins domeniu aflat în tinutul Vaslui si extins apoi considerabil prin nenumarate cumparaturi si danii, marele logofat s-a dovedit un bun cunoscator al realitatilor vremii, prin aplicarea consecventa a practicii strategiilor matrimoniale. Cele doua sotii ale sale, din familiile Dubau si Moreanu, i-au daruit noua copii «cinci baieti si patru fete», prin care Miclestii s-au înrudit cu familiile Costache, Sturdza, Donici, Gane”, arata tanarul istoric medievist, absolvent al Facultatii de Istorie de la Cuza, Mihai-Bogdan Atanasiu.
Familia si cariera marelui logofat Gavril Miclescu

Nu este singura casa – monument de la Cuza
Pe acest plan, de remarcat ca Universitatea Cuza mai are in proprietate si alte case cu o istorie fabuloasa. Este vorba de imobilul unde a locuit fostul primar al urbei Gheorghe Gh. Mirzescu, amplasata peste drum de Corpul A si unde isi deruleaza activitatea Serviciul de Contabilitate al UAIC.
De asemenea, tot in Copou, toti cei care urca Dealul Copoului, si tot peste drum de Corpul zaresc o cladire impozanta si cu o arhitectura aparte! Aceasta, cladire de patrimoniu a orasului Iasi, a fost ridicata undeva la inceputul secolului al XIX-lea. Ea este cunoscuta, acum, drept „Casa Costin Catargi” sau, in special de catre studentii si profesorii Facultatii de Istorie de la Cuza, drept Corpul „H”.
In final, si cea mai veche inchisoare moderna a fostei capitale a Moldovei situata pe strada Pacurari numarul 9, este Corpul E al unitatii de invatamant superior. Cu toate acestea, din locul in care aproape timp de un secol a functionat inchisoarea, intre 1830 – 1916, au mai ramas doar niste ruine care nu mai spun nimic despre importanta istorica a monumentului.

Publicație : Bună Ziua Iași

 

 Oportunităţi de angajare pentru studenţii de la UAIC

 Finalizarea anului universitar aduce mai multe oportunităţi de practică pentru studenţii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi. 

În acest sens, cei de la Cardio Praxis angajează un asistent manager şi un asistent medical fără experienţă în domeniu, care ştiu să utilizeze bine calculatorul şi pachetul Microsoft Office. CV-urile se pot trimite la adresa office@cardio-praxis.ro. În acelaşi timp, Frarom Internaţional Est caută să îşi acopere patru posturi: asistent comercial vânzări, asistent comercial achiziţii, gestionar şi manipulant marfă.

Aceştia oferă pentru fiecare poziţie un salariu fix, masă caldă la prânz, decontarea transportului până la locul de muncă, o serie de traininguri de specialitate şi susţinerea în activitate, contracte de muncă pe perioadă nedeterminată, un mediu de lucru plăcut, într-o echipă profesionistă şi dinamică. Cerinţele diferă de la post la post, la fel şi responsabilităţile, doar poziţia de asistent comercial achiziţii cerând, pe lângă studii superioare în economie sau marketing la nivel de licenţă, o experienţă de doi ani pe o poziţie similară, fiind considerat avantaj experienţa în domeniul achiziţii produse home-deco sau de amenajare a locuinţei.

Publicație : Ziarul de Iași

INS: Numărul elevilor şi studenţilor a scăzut, unui profesor îi revin 15 elevi. Cele mai căutate specializări în învăţământul superior

Numărul total al elevilor şi studenţilor în anul şcolar şi universitar 2016-2017 a fost de 3.597.300, în scădere cu 45.300 comparativ cu anul precedent, iar numărul absolvenţilor din 2016 a fost cu 10,2% mai mic decât în 2015. Învăţământul profesional a fost singurul în care populaţia şcolară a crescut.

Conform INS, în anul şcolar/universitar 2016-2017, aproape jumătate din populaţia şcolară s-a regăsit în învăţământulul primar şi gimnazial (47,1%), iar circa o treime în învăţământul liceal şi cel antepreşcolar şi preşcolar (18,1%, respectiv 15,1%). Din totalul populaţiei şcolare cuprinsă în sistemul de educaţie, 50,2% au fost elevii şi studenţii de sex masculin, iar 70,8% au studiat în mediul urban.

Comparativ cu anul şcolar/universitar precedent, învăţământul profesional este singurul nivel care a înregistrat o creştere de 15.700 de elevi, ajungând la 84.400 de elevi, dar rămânând în continuare nivelul educaţional cel mai puţin reprezentat în totalul populaţiei şcolare (2,3%).

În învăţământul liceal, primar şi gimnazial s-au înregistrat cele mai vizibile diminuări ale numărului de elevi înscrişi în anul şcolar 2016-2017 faţă de cel anterior, acesta fiind mai mic cu 22.800, respectiv  cu 16.600.

Unităţile de învăţământ care au funcţionat în anul şcolar/universitar 2016-2017 au aparţinut în principal, nivelurilor de educaţie primar şi gimnazial (57,3%), liceal (21,9%), respectiv antepreşcolar şi preşcolar (16,7%).

Populaţia şcolară a fost cuprinsă cu preponderenţă (95,7%) în unităţile şcolare publice, iar restul de numai 4,3% în unităţi şcolare private.

Pe niveluri educaţionale, cele mai reduse ponderi ale elevilor/studenţilor înscrişi în unităţile din învăţământul public s-au regăsit în învăţământul superior (87,4%), respectiv postliceal (58,3%).

Gradul de cuprindere în învăţământ al elevilor din grupa de vârstă 11-14 ani a înregistrat cel mai ridicat nivel (90,6%), comparativ cu cel al celorlalte grupe de vârstă.

În anul universitar 2016-2017 au fost înscrişi în învăţământul superior 531.600 studenţi, din care 53,9% femei.

Cele mai atractive specializări din învăţământul superior au fost cele de Afaceri, Administraţie şi Drept (23,9% din totalul studenţilor), respectiv de Inginerie, Prelucrare şi Construcţii (21,6% din totalul studenţilor), anunţă INS.

În profil teritorial, populaţia şcolară din anul şcolar/universitar 2016-2017 a înregistrat cele mai ridicate valori în regiunile Nord-Est (632.400 de persoane), respectiv Nord-Vest (499.800 de persoane).

Distribuţia populaţiei şcolare pe regiuni de dezvoltare şi niveluri educaţionale faţă de totalul fiecărei regiuni, arată că cea mai ridicată pondere s-a înregistrat în învăţământul primar şi gimnazial din regiunea Sud-Muntenia (54,5%), în timp ce învăţământul superior a fost preponderent în regiunea Bucureşti-Ilfov (35,0%).

La polul opus, cele mai scăzute ponderi s-au înregistrat în învăţământul postliceal şi de maiştri din regiunile Bucureşti-Ilfov şi Centru (2,0% fiecare în parte).

În anul şcolar/universitar 2016-2017, personalul didactic din cadrul sistemului educaţional a însumat 235.800 persoane. Astfel, raportul mediu dintre populaţia şcolară şi numărul cadrelor didactice a fost de 15 elevi/studenţi la un cadru didactic.

Ponderea personalului didactic de sex feminin este majoritară atât la nivelul întregului sistem educaţional (77,3%), cât şi pe nivelurile de educaţie: antepreşcolar şi preşcolar (99,7%), primar şi gimnazial (79,7%), postliceal şi de maiştri (78,3%), liceal (70,9%) şi profesional (69,9%).

Numărul absolvenţilor din anul şcolar/ universitar 2015-2016 aparţinând nivelurilor educaţionale gimnazial, liceal, profesional, postliceal şi de maiştri, respectiv superior (licenţă, master şi doctorat, cursuri postuniversitare şi programe postdoctorale) a fost de 498.900 de elevi şi studenţi. Preponderente au fost absolventele, în număr de 261.000, reprezentând 52,3%.

În învăţământul superior, numărul absolvenţilor cu diplomă a fost de 121.800 de studenţi. Studentele au reprezentat 58,5% din numărul totalul al absolvenţilor cu diplomă.

Absolvenţii cu diplomă ai învăţământului superior au provenit cu preponderenţă din facultăţile cu profil Afaceri, Administraţie şi Drept (28,4%), Inginerie, Prelucrare şi Construcţii (18,1%), respectiv sănătate şi Asistenţă socială (10,3%).

 Publicație : Adevărul

 

FABULOS! DECIZIA a fost luata de sefii Universitatii Cuza din Iasi. Totul este legat de un LOC pe care-l admira si iubesc TOTI iesenii

Un nou pas pentru salvarea si pastrarea unuia dintre cele mai frumoase locuri din municipiul Iasi • Decizia a fost luata de sefii Universitatii Alexandru Ioan Cuza si priveste Gradina Botanica Anastasie Fatu din Copou • Astfel, cei interesati, pot depune pana saptamana aceasta, oferte pentru obtinerea unui contract al institutiei ce vizeaza servicii de cadastru si intabulari • De reamintit ca, dupa 1989, multi rechini imobiliari au incercat sa puna mana pe cat mai multe suprafete din Botanica

Sefii Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi au luat o noua decizie importanta ce priveste Gradina BotanicaAnastasie Fatu din Copou! Concret, cei interesati, pot depune pana saptamana aceasta, oferte pentru obtinerea unui contract al institutiei ce vizeaza servicii de cadastru si intabulari.
UAIC a facut anuntul de achizitie publica intitulat „Servicii de cadastru si intabulari – Gradina Botanica”. Totul vizeaza 167.000 metri patrati respectiv cinci zone aleatorii din Gradina. Valoarea estimata a contractului este de 63.151 lei, fara TVA. Termenul limita pentru depunerea ofertelor este 28 iunie, 2017, ora 12:00  De reamintit ca, anul trecut, Universitatea Cuza – prin rectorul –prof. univ. dr. Tudorel Toader a reusit sa obtina documentul prin care peste 1.9 hectare din actualul amplasament al Gradinii Botanice erau deja intabulate. Masura venea ca urmare a numeroaselor probleme legate de soarta uneia dintre cele mai importante zone verzi ale Iasului.
„A fost intabulata suprafata de 19.391 mp din Gradina Botanica. Suprafata intabulata cuprinde partea centrala, formata din pavilioanele administrative si de cercetare, precum si serele. Este prima intabulare referitoare la Gradina Botanica, iar in perioada urmatoare vom continua demersurile legale pentru intabularea altor suprafete de teren. Actul intabularii confera garantii suplimentare pentru dreptul de proprietate, iar pe de alta parte, confera posibilitatea depunerii unor proiecte de cercetare, cu finantare europeana”, declara, la acel moment, rectorul Toader.
Important de aratat ca, imediat dupa 1990, o serie de rechini imobiliari au acaparat suspect suprafete uriase din gradina. Un exemplu in acest sens este acela a lui „Bebe” Onofras, primul primar post-decembrist al Iasului. El a cumparat, in 1991, o suprafata de 1,4 hectare si si-a tras o vila de prost gust, chiar in mijlocul acestui spatiu.
Pe langa toate acestea, inclusiv la acest moment exista cereri de punere in posesie pentru alte 44 de hectare. In acest context, doi dintre mostenitorii boierului Badarau: Simona Missir si Dumitru Contoloru alaturi de Medeea Schenller solicita sa fie improprietariti cu 25 de hectare.

Publicație : Bună Ziua Iași

 

Studenţii sunt mai motivaţi să înveţe: bursă şi în vacanţa de vară

Până anul acesta, studenţii primeau burse în funcţie de vacanţe, cu cât erau mai multe zile libere, cu atât mai puţini erau banii primiţi. Acum, aceştia sunt mai motivaţi să înveţe deoarece în urma demersurilor Alianţei Naţionale a Organizaţiior Studenţeşti (ANOSR), studenţii primesc bursă pe tot parcursul anului, chiar şi în vacanţa de vară, indiferent e tipul bursei. De asemenea, cuantumul este acelaşi ca în timpul anului universitar.

Acest lucru este posibil după ce a fost semnat Ordinul Ministrului Educaţiei Naţionale nr. 4104 din 21.06.2017 privind modificarea şi completarea Anexei la Ordinul nr. 3392 din 27.02.2017 privind stabilirea Criteriilor generale de acordare a burselor şi a altor forme de sprijin material pentru studenţii din învăţământul superior de stat, învăţământ cu frecvenţă, care reglementează acest lucru.

De asemenea, studenţii înmatriculaţi în ultimul an de studiu al ciclurilor de licenţă/master, ce beneficiază de orice tip de bursă în ultimul semestru de studii, vor primi acelaşi tip de burse/bursă până în luna septembrie a anului respectiv, indiferent de momentul când îşi susţin examenul de finalizare al studiilor.

Bursa studenţească a crescut în anul 2017 cu încă 142,16% a fondului de burse faţă de anul precedent (de la 83 la 201 lei/lună/student bugetat), totalizându-se o creştere cu 191,3% a fondului pentru burse studenţeşti în anul 2017 faţă de anul 2015.

Publicație : Adevărul