UAIC cere tranşant depolitizarea şcolii doctorale şi a Consiliului Naţional al Rectorilor

 Cele mai mari universităţi din ţară au ieşit recent din acest Consiliu, pe motiv că votul lor era egal cu al universităţilor mici şi nerelevante, de stat sau private, din sistemul de învăţământ superior românesc.

Universitatea „Al.I. Cuza“ din Iaşi ia o poziţie tranşantă alături de ceilalţi membri ai Consorţiului Universitaria în privinţa felului în care funcţionează Consiliul Naţional al Rectorilor, evaluarea şcolilor doctorale şi politizarea învăţământului superior din România. Anunţul a fost făcut după întâlnirea care a avut loc în perioada 20 – 23 aprilie, la Tulcea, între conducerile UAIC, Univer­si­tăţii „Babeş – Bolyai“ din Cluj-Na­poca, a celei din Bucureşti, de Vest din Timişoara şi a Academiei de Studii Economice. Cel mai important subiect adus în discuţie a fost relaţia dintre Consorţiu şi Consiliul Naţio­nal al Rectorilor (CNR), în contextul în care rectorii universităţilor din Consorţiul Universitaria şi-au dat demisia din CNR, invocând politizarea excesivă a instituţiei şi faptul că votul celor mai mari universităţi din ţară avea aceeaşi greutate cu cel al universităţile de stat sau private cu impact mic asupra socitetăţii. „So­licită depolitizarea conducerii acestei structuri, astfel încât Con­siliul să fie reprezentantul exclusiv al me­diului universitar românesc, depar­te de influenţe de natură politică. Membrii consorţiului solicită modificarea procedurilor de adoptare a hotărârilor CNR prin luarea în considerare a ponderii fiecărei universităţi în funcţie de numărul de cadre didactice, studenţi şi de activitatea de cercetare. Consorţiul consideră necesar un demers în acest sens, după care poate decide revenirea în structura CNR“, se precizează în­tr-un comunict de presă al Consor­ţiului.

Membrii acestuia solicită să fie implicaţi în elaborarea noii legi a educaţiei, după ce Ministerul Edu­caţiei a anunţat un demers în acest sens, promiţând să elaboreze o serie de documente de politice publice ca­re să vină cu soluţii de viziune asupra educaţiei naţionale. „Con­ducerile ce­lor cinci universităţi solicită Mi­nisterului Educaţiei asi­gurarea unui proces riguros de evaluare a şcolilor doctorale, bazat pe o me­todologie robustă. Consor­ţiul consideră necesară implicarea necondiţionată a reprezentanţilor săi în elaborarea metodologiei de evaluare a şcolilor doctorale“, se preci­zează în documentul citat. Toate se­sizările Consorţiului vor fi trimise către Ministerul Educaţiei într-un document oficial.

Publicație: Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași

REZULTAT de-a dreptul special pentru un grup de studenti ai Uiversitatii Tehnice din Iasi. Au fost premiati pentru macheta unui POD EXPERIMENTAL

 Studentii unei facultati de la Universitatea Tehnica au fost laureatii unui interesant concurs international, programat in Turcia • Acestia au ocupat locul al II-lea pentru implicarea in realizarea unui pod experimental  
O echipa de studenti de la Facultatea de Constructii si Instalatii (FCI) a Universitatii Tehnice (TUIASI) Gheorghe Asachi din Iasi a iesit pe locul al doilea în clasamentul general al Concursului international de poduri pentru studenti, desfasurat la Universitatea Bogazic din Istanbul, în perioada 10 – 14 aprilie 2017. Aflata la cea de-a XI-a editie, competitia se desfasoara de sapte ani la nivel international, participând tari din Europa si din Asia.
„Din cauza conditiilor politice mai dificile din Turcia, implicarea echipelor din Europa a scazut un pic anul acesta. Noi suntem la cea de-a VI-a editie la care participam consecutiv, a devenit cumva o traditie si la universitatea noastra sa participam anual. În fiecare an când am mers am obtinut cel putin un loc pe podium la una dintre cele patru sectiuni, dar este prima oara când obtinem un premiu pe întreaga competitie„, a declarat sef lucrari dr. ing. Gheorghita Boaca, unul dintre coordonatorii studentilor, alaturi de prof. univ. dr. ing. Cristian-Claudiu Comisu si asist. univ. dr. ing. Cristian Blejeru.
El a mai precizat si faptul ca în fiecare an participa echipe diferite de studenti, de la FCI – specializarea Cai Ferate, Drumuri si Poduri, pentru a da sansa la cât mai multi tineri sa se înscrie. Anul acesta, echipa a fost formata din Dragos Calugatu, Adrian Ieremie, Tudor Tcaciuc, Alexandra Maria Pohoata, Alin Constantin Vornicu.
Concursul a presupus realizarea unei machete de pod care sa aiba sase metri lungime, dimensiunea schimbându-se în fiecare an, 90 de centimetri latime si cel mult doi metri înaltime. Toata structura trebuia construita obligatoriu din metal, si trebuie sa reziste unei încarcaturi de 1.250 de kilograme, echivalentul unei masini obisnuite din comert.
„Am ocupat pozitia a V-a la montaj contra timp si la proba estetica, în timp ce la proba de rezistenta am fost pe prima pozitie. Per total, pe întreg concursul am ocupat locul al II-lea, studentii primind diplome si un cec în valoare de 5.000 de lire turcesti, echivalentul a 6.000 de lei”, a completat sef lucrari dr. ing. Gheorghita Boaca.
Competitia a fost lansata anul trecut în octombrie, studentii au început proiectarea la începutul lui noiembrie si aceasta etapa a durat pâna la jumatatea lunii ianuarie, când a fost trimis pentru avizare în Turcia, la universitate, iar dupa acordul lor s-a trecut la partea de executie. Pentru participarea la aceasta competitie studentii si-au sacrificat sute de ore din timpul lor liber, proiectarea si pregatirea pentru competitie întinzându-se pe parcursul a aproape doua semestre.

Publicație: Bună Ziua Iași

Sute de tineri, implicati in Zilele Studentului Electronist de la Politehnica ieseana

Peste 500 de studenti au participat la manifestarea Zilele Studentului Electronist, organizata între 3 si 9 aprilie 2017 de catre Liga ETC de la Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiilor (ETTI) a Universitatii Tehnice (TUIASI ) Gheorghe Asachi din Iasi. În total, la cea de-a VI-a editie a competitiei au fost prezenti o mie de participanti în total, la fiecare prezentare înscriindu-se peste o suta de studenti.
„Acest eveniment este organizat anual de Liga ETC si Facultatea ETTI si are ca scop realizarea unei strânse legaturi între firmele de profil din tara si facultatea noastra, în vederea prezentarii oportunitatilor de angajare pentru viitorii absolventi. De asemenea, studentii îsi pot consolida cunostintele în cadrul workshop-urilor, sesiunilor de training, dar si în cadrul concursurilor nationale, unde, pe lânga experienta, pot câstiga premii importante oferite chiar de catre parteneri”, au precizat reprezentantii facultatii. De precizat ca Liga studentilor a coordonat mai multe evenimente în cadrul aceleiasi manifestari precum o întâlnire a absolventilor, un training de comunicare, un workshop despre întocmirea corecta a unui CV, un concurs national de „Circuite electronice si aplicatii” si unul de proiectare, testare si verificare.

Publicație: Bună Ziua Iași

Conferinta, pentru prima data in Romania, la Universitatea de Agronomie din Iasi

Pentru prima data în România, titularii disciplinelor de Cardiologie Veterinara de la toate Universitatile Agronomice din tara (USAMV Cluj-Napoca, USAMVB Timisoara si USAMV Bucuresti) s-au reunit la Iasi pentru a afla si dezbate noutatile din acest domeniu.
Astfel, peste 50 de persoane (lectori, specialisti, doctoranzi si studenti) au participat în weekend-ul 21-23 aprilie 2017, la Facultatea de Medicina Veterinara (MV) a Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Ion Ionescu de la Brad din Iasi, la conferinta „De la clinica la terapie în afectiunile cardiologice la câine si pisica” si workshop-ul de ecocardiografie la câine si pisica.
Pe parcursul activitatilor au fost tratate teme diverse de cardiologie ce cuprind informatii noi, plecând de la diagnosticul clinic si imagistic si ajungând la patologii diferite (endocardite, valvulopatii), precum si aspecte de terapie specifica pentru afectiunile cardiace. Medicii practicieni sunt interesati sa afle informatii actualizate, aduse la zi, din aceste domenii. Printre noutatile de la aceasta intalnire amintim tematici referitoare la: tumorile cardiace, metode de diagnostic de laborator si electrocardiograma Holter.
„Animalele de companie, pisica si câinele se îmbolnavesc de afectiuni cardiace odata cu înaintarea în vârsta. Avem cazuri care sunt diagnosticate destul de frecvent mai ales la câinii în vârsta, poate mai putin diagnosticate la pisici, pentru ca acestea sunt animale mai linistite, care ziua dorm mai mult si nu prezinta simptome caracteristice acestor afectiuni. Sunt necesare astfel de conferinte întrucât cardiologia veterinara este în continua actualizare. Apar noi metode de diagnostic si noi terapii si atunci intervine rolul nostru de a informa”, a precizat prof. univ. dr. ing. Vasile Vulpe, din cadrul Facultatii de Medicina Veterinara a USAMV Iasi, promotorul acestei actiuni.
La eveniment au fost prezenti si profesori din strainatate, respectiv prof. univ. dr. Paolo Ciaramella – titluarul disciplinei de cardiologie si prof. univ. dr. Diego Piantedosi, Seful Serviciului de ecocardiografie, ambii de la Facultatea de Medicina Veterinara, de la Universitatea Federico II din Napoli – Italia.

 Publicație: Bună Ziua Iași