Doi candidați și o situaţie fără precedent. Cine preia șefia BCU Iași după moartea lui Maleon?

 Deşi Ministerul Educaţiei numeşte un şef al BCU, cutuma este ca numirea să fie făcută la propunerea avansată de Universitatea „Cuza“. Pentru prima dată însă la „Cuza“ sunt doi pretendenţi care îndeplinesc condiţiile şi îşi doresc funcţia. Va alege „Cuza“ sau ministerul?

Există două persoane care consideră că îndeplinesc condiţiile de­finite ca fiind aspre, ce au fost im­puse de Universitatea „Al.I. Cuza“ pentru selectarea universitarului care va fi recomandat drept viitor director al Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu“ din Iaşi.

Conf.dr. Ioan Milică, directorul Departamentului de Românistică, Jurnalism şi Ştiinţe ale Comu­nicării şi Literatură comparată, al Facultăţii de Litere, şi prof.dr. Lu­cian Leuştean, de la Facultatea de Istorie, fost consul al României în Chicago, SUA, şi-au depus până ieri planurile manageriale şi CV-urile la UAIC pentru a putea fi recomandaţi Ministerului Educaţiei Naţionale pentru conducerea BCU Iaşi.

Paşii următori nu sunt însă clari pentru conducerea univer­sităţii, fiindcă nu există precedent. Până acum, nu s-au ales astfel candidaţii pentru funcţia de director al Bibliotecii Centrale Universitare. De regulă, UAIC decidea o persoană în urma consultărilor interne, pe care o propunea ministerului. Pro­blema conducerii de acum este tocmai lipsa acestui precedent. Dacă ambii candidaţi îndeplinesc toate condiţiile solicitate, şi dacă ambii primesc votul de încredere al Senatului, de la UAIC spre minister pleacă o singură propunere, decisă de Senat sau de Consiliul de Ad­ministraţie, sau vor pleca ambele propuneri, urmând ca ministerul să hotărască pe cine numeşte?

„EI trebuie să aibă recomandarea Se­na­tului. După ce se vor analiza dosarului vom ajunge la o decizie, cel mai probabil la începutul lunii februarie. Dacă amândouă pro­punerile corespund, sunt şanse să fie trimise ambele la minister, dar vom vedea“, a declarat prof.dr. Corneliu Iaţu, prorector al UAIC care a supervizat procesul de selecţie a candidaturilor.

Dosarele urmează să fie analizate joi, în şedinţa Biroului executiv al Con­siliului de Administraţie, unde se va decide procedura care va fi ur­mată.

„Ziarul de Iaşi“ a încercat să discute cu cei doi candidaţi, însă a reuşit, până la închiderea ediţiei, să vorbească doar cu conf.dr. Ioan Milică, prof.dr. Lucian Leuştean având telefonul închis.

Conf.dr. Ioan Milică a precizat că, la nivel de plan managerial, există câteva chestiuni pe care ar vrea să le im­plementeze noi, dar şi să continue o bună parte din măsurile care au fost demarate la BCU Iaşi deja.

„Tre­buie continuat procesul de transformare în format electronic al documentelor din fondul bibliotecii, ceea ce este important. Trebuie găsite soluţii financiare la problemele de infrastructură care există la BCU Iaşi şi trebuie continuată bătălia pentru cititori. De mai mulţi ani, atât la BCU Iaşi, cât şi la alte biblioteci universitare, numărul cititorilor este în scădere. Fostele conduceri au găsit soluţii bune, se mai pot găsi şi altele pentru a întârzia declinul numărului de cititori. El scade oricum, iar asta este o constatare tulburătoare pentru o bibliotecă universitară“, a declarat conf.dr. Ioan Milică.

Acesta a mai precizat că şi-a construit întreg demersul pe documentele disponibile pe portalul bibliotecii în care erau prezentate planurile conduce­rilor care au fost la BCU în ultimii ani.

Publicație : Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași