Conducerea Universităţii „Cuza“ analizează rezultatele admiterii

De ce Psihologia a fost în topul concurenţei, la admitere? Iată explicaţia universităţii!

 

Reprezentanţii Universităţii „Ale­xan­dru Ioan Cuza“ din Iaşi spun că admiterea din acest an are cele mai multe dosare depuse din ultimii şapte ani, mai exact, din 2010. Au fost în total 10.478 de dosare depuse la licenţă şi 2.348 la master, în timp ce alte 302 au fost prezentate la extensiunile din Bălţi şi Chişinău ale UAIC, atât pentru studiile de master cât şi pentru cele de licenţă. 

Reprezentanţii universităţii mai remarcă şi faptul că înscrierile online au crescut anul acesta la peste 1.500, în condiţiile în care în anii anteriori a fost în jurul cifrei de 800. „Este o performanţă pe care am realizat-o, mai ales că, ţinând cont de statistici, reiese că acest lucru nu s-a mai întâmplat în ultimii şapte ani. Rezultatul este cu atât mai îmbucurător cu cât există un evident regres demografic, faţă de nivelul 2010 fiind cu aproape 60.000 mai puţini tineri care au dat bacalaureatul“, a declarat prof.dr. Mihaela Onofrei, ordonatorul de credite al UAIC. În perioada de pregătire a admiterii, explică aceasta, caravana universităţii a mers în peste 100 de licee şi s-a vorbit cu aproape 10.000 de elevi. În prezent, la „Cuza“ se desfăşoară şi două şcoli de vară la care participă peste 300 de elevi în total, prof.dr. Mihaela Onofrei declarând că universitatea se simte „onorată, şi este o mare responsabilitate văzând că au încredere în educaţia de la noi“ de faptul că sunt şi tineri care nu ţin de zona Moldovei, fiind prezenţi copii din Timiş, Alba, Mu­reş, Călăraşi, Ialomiţa sau Galaţi.

În ceea ce priveşte rezultatele surpriză de la admitere, când cel mai căutat domeniu a fost Psihologia, cu un număr de 6,5 candidaţi pe un loc, acest lucru a fost intuit de un trend observat în ana­liza bazinului de candidaţi. „Nu ne-a surprins candidatura la psihologie, dar în acelaşi timp vorbim de dezvoltare personală, există cercetări interdisciplinare care te învaţă acum cum să vorbeşti în public, cum să îţi prezinţi pe scurt CV-ul, cum să îţi stăpâneşti emoţiile, şi atunci înclinaţia către psihologie a fost o acţiune firească în contextul actual“, a mai declarat prof.dr. Mihaela Onofrei.

În următoa­rele trei zile, facultăţile vor afişa listele cu studenţii care sunt admişi la studii, apoi cei care au fost acceptaţi sunt aşteptaţi să îşi confirme înscrierea la studii şi să semneze contractul de studii cu facultatea pe care au ales-o.

La finalul lunii august, după ce fa­cultăţile vor raporta care sunt locurile ră­mase disponibile, universitatea va decide la câte facultăţi va organiza admitere în toamnă pentru anul universitar 2017-2018, anunţând, tot atunci, şi numărul de locuri disponibile.

Publicație : Ziarul de Iași

Universitatea Cuza a fost prinsa intr-un proiect urias. Mii de tineri vor fi interesati de aceste detalii

Opt institutii de învatamânt superior din sistemul public deruleaza, în perioada iulie – septembrie 2017, douazeci de programe de vara de tip punte pentru mai mult de 1.000 de elevi, prin Schema de Granturi Competitive pentru universitati din cadrul unui proiect extern.
Printre cele opt institutii de invatamant se afla si cea mai vehe universitate de invatamant modern din tara, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi. Beneficiari sunt elevi din liceele de stat eligibile pentru obtinerea de granturi în cadrul schemei de granturi pentru licee, de preferinta cei din clasele terminale de liceu care provin din grupuri dezavantajate.
Mai exact, sunt vizati elevii aflati în situatie de risc: traiesc în familii cu venituri mici, apartin minoritatilor nationale (inclusiv romi), locuiesc în zone rurale sau alte zone în care nu exista scoli în proximitate, au unul sau ambii parinti în strainatate sau au cerinte educationale speciale.
„Activitatile organizate în special în campusuri ofera acestor elevi o experienta universitara timpurie, menita sa îi familiarizeze cu mediul academic si sa initieze o dezvoltare a abilitatilor relevante pentru succesul în învatamântul superior. Cu acest prilej, elevii pot participa la ateliere de lucruvizite de studiu, competitii sportiveevenimente culturale etc., adica atât activitati legate direct de viata universitara si de specificul facultatilor implicate, cât si activitati prin care sa cunoasca orasul în care ar urma sa îsi continue studiile. Durata este cuprinsa între doua si trei saptamâni. Este important de mentionat ca se acorda o atentie deosebita sigurantei si securitatii liceenilor participanti. Astfel, spre exemplu, este solicitat acordul scris al parintilor/tutorilor legal instituiti, iar elevii sunt informati si instruiti în legatura cu regulile ce trebuie respectate”, au aratat cei din Ministerul Educatiei.
Cele 20 de programe de vara cuprind Universitatea Politehnica Timisoara, Universitatea de Vest din Timisoara, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timisoara, Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Universitatea „Dunarea de Jos” din Galati, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi si Universitatea din Craiova.
„Pâna la finalul Schemei de Granturi Competitive pentru universitati – Programe de Vara din cadrul proiectului Rose 2020, se estimeaza un numar de peste 10.000 de elevi – beneficiari prin intermediul a 640 de programe de vara de tip punte. Apelul la propuneri de subproiecte din runda a II-a va fi lansat în luna noiembrie a acestui an, urmând ca activitatile sa se desfasoare în perioada mai – septembrie 2018. Proiectul privind Învatamântul Secundar, în valoare totala de 200 de milioane de euro, este finantat integral de Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare incheiat între România si Banca Internationala, semnat la Washington în 17 aprilie 2015, si se desfasoara în intervalul 2015 – 2022″, au mai spus reprezentantii Ministerului Educatiei.

Publicație : Bună Ziua Iași

Subiectele de la admiterea de mâine de la UMF Iași, păzite cu arma

Comisiile şi subiectele sunt într-un loc secret, subiectele urmând a fi extrase şi multiplicate în dimineaţa examenului. Locul este păzit de jandarmi, iar absenţa totală a comunicaţiilor cu exterior este asigurată de STS. „Am vrut să nu existe semne de întrebare“, motivează rectorul UMF, Viorel Scripcariu.

Trăgând linie la finalul perioadei de înscriere a candidaţilor pentru examenul de admitere, conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi a concluzionat că participarea tinerilor depăşeşte cu mult aşteptările lor cele mai optimiste. „Stăm nesperat de bine, din punctul nostru de vedere. Se vede munca de un an de zile, se vede că a crescut concurenţa la 3,2 pe un loc la buget la Medicină, am ajuns pe locul al treilea după Bucureşti şi Târgu Mureş, dar suntem înaintea Clujului. Şi la Dentară este la fel, la Farmacie este puţin mai subţire, dar trendul naţional este acelaşi pe acest domeniu“, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi. În mod concret, la finalul perioadei de admitere la Medicină au fost 950 de candidaţi pe 297 de locuri, o concurenţă de aproximativ 3,19 candidaţi pe un loc. Cea mai mare concurenţă din universitate se regăseşte însă la Asistenţă Medicală Generală, unde sunt 5,96 de candidaţi pentru fiecare dintre cele 50 de locuri bugetate. La Medicină Dentară sunt 194 de candidaţi pe 87 de locuri, o concurenţă de 2,22 de candidaţi/loc, la Tehnică Dentară sunt 119 pe 30 de locuri, aproximativ 3,96 candidaţi pe un loc, iar la Farmacie 138 pe 98, circa 1,4 candidaţi pe un loc. La Facultatea de Bioinginerie de la UMF au fost 93 de candidaţi pe cele 60 de locuri de la Bioinginerie, o concurenţă de 1,55 pe un loc, şi 196 pe cele 70 de la Balneofiziokinetoterapie şi recuperare medicală, aproape 2,8 de candidaţi pe un loc. Mâine urmează să aibă loc examenul.

S-a implicat şi STS

Şi anul acesta la UMF vor fi luate măsuri deosebit de stricte de securitate în ceea ce priveşte elaborarea subiectelor. Comisiile profesionale care vor realiza grilele au fost trimise de luni către un loc ce nu este cunoscut nimănui din universitate, nici măcar rectorului. Ajunşi acolo, profesorii vor rămâne cazaţi până în ziua examenului, la ora examenului, când începe multiplicarea grilelor. Nu vor avea acces la telefon, la Internet, şi nu vor avea nicio comunicare cu exteriorul, de acest lucru asigurându-se inclusiv mai multe instituţii de ale statului. „Muncesc acolo de luni până miercuri dimineaţă, când vor fi multiplicatele testele şi trimise. Am procedat aşa şi anul trecut, locaţia este secretă, nimeni nu ştie unde sunt, vor sta închişi acolo, avem şi sprijinul STS, Jandarmeriei şi al Poliţiei Locale. Am vrut ca totul să fie transparent din punctul de vedere al seriozităţii noastre, şi să nu existe semne de întrebare“, a adăugat prof.dr. Viorel Scripcariu. Cel mai probabil, în cursul după-amiezii din joi vor fi publicate rezultatele, iar luni, în şedinţa de Senat, vor fi validate rezultatele de la admitere, a mai spus rectorul UMF.

 Publicație : Ziarul de Iași

TUIAȘI: S-au afişat rezultatele la Arhitectură. La celelalte facultăţi, înscrierile continuă

După afişarea rezultatelor la admiterea de la Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” din cadrul Universităţii Tehnice „Gh. Asachi” din Iaşi (TUIAŞI), notele de admitere a celor acceptaţi pe locurile la buget şi taxă au crescut vizibil, comparativ cu anii trecuţi. 

Acest lucru se datorează mai multor factori, printre care şi creşterea numărului de candidaţi, dar şi faptului că profesorii facultăţii au oferit în mod gratuit meditaţii timp de două săptămâni. „Din punct de vedere al notelor, candidaţii s-au descurcat mai bine decât cei de anul trecut. Notele au fost mari, sub linie suntem la nota 8 şi ceva; deci, din punctul acesta de vedere, suntem mulţumiţi de rezultate. Anul acesta sunt şi mai mulţi candidaţi, sunt cam cu 10% mai mulţi, iar anul trecut au fost, de asemenea, cu câteva procente mai mulţi candidaţi decât acum doi ani. Sperăm ca tendinţa crescătoare să se păstreze”, a menţionat conf.dr.arh. Mihai Corneliu Drişcu, decanul Facultăţii de Arhitectură.

Prima medie de admitere, în afara candidatului care a intrat fără examen, fiind olimpic, este 9,63, ultima medie de admitere pe locurile la buget fiind 8,25, ultima la taxă este 8,23, primul candidat sub linie având media de admitere 8,19. „Dificultatea subiectelor a rămas aproximativ aceiaşi, pentru cele două probe poate au fost mici diferenţe, dar, în principiu, dificultatea a fost aceeaşi. Candidaţii au răspuns pozitiv şi la pregătirea pe care am făcut-o timp de două săptămâni, în mod gratuit, la facultate. A fost un lucru foarte bun, ca şi anul trecut de altfel, i-a pregătit pentru tipologia subiectelor, acestea fiind aceleaşi cu subiectele de la examenul propriu-zis, şi ca barem de timp şi ca barem de dificultate. În plus, a fost şi o prezenţă susţinută a candidaţilor în fiecare zi de pregătire”, a completat Mihai Corneliu Drişcu.

La celelalte facultăţi de la TUIAŞI admiterea continuă, ieri fiind depuse 65 de dosare pentru locurile la buget şi 6 pentru cele la taxă. În acest moment, la nivelul întregii universităţi, sunt depuse 2.451 de dosare pentru locurile la buget şi 78 pentru cele la taxă.

 Publicație : Ziarul de Iași

„T.U.IAȘI RACING”, a șasea oară la Formula Student Netherlands

 Echipa „T.U.Iași Racing” a participat, în perioada 17-20 iulie 2017, la Formula Student Netherlands, care avut loc pe TT Circuit din orașul Assen, și s-a clasat pe locul 19. Timp de patru zile, monopostul (n. r. mașina de curse), construit de zece studenți de la Facultatea de Mecanică din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, a trecut prin șapte verificări tehnice, trei probe statice și patru probe dinamice.

În primele două zile ale competiției au avut loc verificările tehnice și probele statice. A fost testat nivelul de siguranță al mașinii, moment în care unul dintre piloții echipei a fost felicitat de către organizatori, întrucât a obținut un timp foarte bun, de doar trei secunde, în ceea ce privește viteza de reacție în caz de accident. Următoarele două verificări au constat în examinarea șasiului și a tuturor elementelor tehnice ale mașinii. De asemenea, monopostul a fost urcat pe o rampă și înclinat la 60 de grade pentru a i se verifica stabilitatea, a fost testat nivelul de zgomot pe care-l emite și, la final, au fost examinate frânele acestuia.

„Ne bucură faptul că am reușit să ajungem până aici și experiența de aici ne motivează să continuăm cu și mai multă energie. În Assen, am întâlnit echipe care au avut o susținere financiară uriașă în spate, de peste 80.000 de euro, și cu care am concurat. Un membru dintr-o astfel de echipă ne-a întrebat cu cât am construit mașina și i-am spus că am utilizat în jur de 20.000 de euro, inclusiv costurile generate de participarea la o competitie, cazare, tansport, etc. A fost uimit și ne-a spus că suntem niște genii dacă, cu atât de puțini bani, noi am reușit să facem un monopost care să funcționeze”, a declarat Ștefan Grigorean, liderul echipei.

Cele trei probe statice au constat în elaborare unui plan complex de business și în prezentarea acestuia în fața comisiei; interpretarea costurilor de construcție ale mașinii și analizarea aspectului exterior al monopostului. În cadrul probei Business Plan Presentation Event, echipa a obținut 25 de puncte, la Cost and Manufacturing Event 45 de puncte și la Engineering Design Event 26 de puncte.

A treia zi a competiției a dat startul probelor dinamice, considerate de către participanți ca fiind cele mai complicate din concurs. Rând pe rând, cele 31 de echipe înscrise la Formula Student Netherlands și-au testat monoposturile în ceea ce privește viteza maximă pe care o ating acestea în curbă și viteza maximă pe care o ating pe un traseu lipsit de obstacole și curbe. De asemenea, mașinile au rulat, contra cronometru, pe un traseu lung de un kilometru și plin cu obstacole. Ultima probă, care s-a desfășurat în ultima zi a competiției, a fost și cea mai dificilă, fiindcă multe dintre echipe nu au putut s-o finalizeze. Aceasta presupune că fiecare monopost trebuie să reziste celor 22 de ture de circuit (22 de kilometri) și să termine cursele într-un timp cât mai scurt. În cadrul probei Skid Pad Event, „T.U.Iași Racing” a obținut 3,5 puncte, la Acceleration Event 3,5 puncte și la Autocross Event 4,5 puncte. La ultima probă, Endurance & Efficiency Event, sistemul de suspensie al mașinii a trebuit modificat fiindcă, conform organizatorilor, monopostul nu era eligibil pentru a participa la probă. Modificările au suprasolicita elementele suspensiei, care erau deja afectate din cauza terenului denivelat de la zona de testare, și, după zece ture de circuit, mașina a prezentat defecțiuni tehnice la sistemul de suspensie și echipa nu a mai putut finaliza ultima probă. În total, echipa a obținut 107,50 puncte.

Studenții ieșeni își propun să construiască un nou monopost cu care să participe la competițiile organizate în anul 2018. Până acum, echipa „T.U.Iași Racing”, coordonată și întemeiată de profesorii Ciprian Ciofu și Gabriel Ursescu, de la Facultatea de Mecanică, a construit cinci monoposturi și a adunat investiții de peste 30.000 de dolari. Cu peste 10.000 de ore lucrate, studenții au participat în anul 2012 la competiția Formula Student din Spania, în 2013 și în 2015 în Ungaria, iar în 2016 au concurat pentru prima dată în două competiții în același an, în Italia și în Ungaria.

Formula Student este cea mai mare competiție tehnică din lume dedicată studenților care proiectează, construiesc și rulează un prototip de curse în conformitate cu regulile impuse de organizatori. În Olanda, concursul a avut loc pentru prima dată anul acesta și s-a desfășurat pe TT Circuit, construit în anul 1995, cunoscut și sub numele de „Catedrala vitezei”. La Formula Student Netherlands au participat peste 1000 de studenți din 17 țări diferite.

 Publicație : Ziarul de Iași