Ce dotări are noul cămin de la „Cuza“ de 2 milioane euro ridicat pe terenul Mitropoliei

 Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi a inaugurat un nou cămin cu 120 de locuri care se află în centrul oraşului şi are standarde mai ridicate decât celelalte cămine ale UAIC – camerele au două locuri, baie proprie, aer condiţionat, frigider, conexiune la Internet, fiind şi camere pentru studenţii cu dizabilităţi.

Cons­trucţia întreagă a căminului a costat 8,5 milioane de lei, bani proveniţi de la minister, cu 500.000 de lei din fonduri proprii pentru dotări ale căminului achiziţionate până în prezent.

De astăzi, pri­mii studenţi vor fi cazaţi în camerele lor, fiind în principal de la Facultatea de Teologie Ortodoxă, dar fiind locuri şi pentru stu­denţii de la celelalte 14 facultăţi ale UAIC. Ei vor plăti 350 de lei pe lună, cu toate cheltuielile incluse.

Căminul studenţesc s-a construit pe un teren de 789 de metri pătraţi care aparţine Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, de altfel, căminul fiind construit în curtea Catedralei Mitropolitane. Deoarece clădirea se află într-o zonă cu mai multe monumente istorice, arhitectura clădirii a fost gândită astfel încât să se armonizeze cu stilul construcţiilor alăturate, dar şi cu înălţimea lor, clădirea având la cel mai înalt punct 12,65 metri, după cum au Palatul Sturdza şi căminul preoţesc aflate în zonă.

Căminul a fost început în decembrie 2009 de UAIC, proiectarea fiind realizată în 2011, iar licitaţia a fost adjudecată de Iasicon în 2012. Însă, în cei cinci ani, lucrările au stagnat de mai multe ori din cauza lipsei de finanţare de la bugetul de stat.

„Din păcate, din cauză că nu a fost asigurată o ritmicitate anuală a investiţiilor de la bugetul statului, au existat mai multe perioade de stagnare a lucrărilor, timp în care constructorul a luat măsuri de protecţie şi conservare a imobilului. Imediat ce am obţinut şi ultimele fonduri necesare, s-a lucrat foarte intens pentru finalizarea construcţiei“, a declarat prof.dr. Corneliu Iaţu, prorector pentru strategie, dezvoltare instituţională şi managementul calităţii.

Căminul va avea şi un restaurant cu bucătărie şi sală de mese peste 200 de metri pătraţi, fiind amenajată şi o spălătorie pe care o vor putea folosi o dată pe săptămână studenţii. Spaţiile comune vor fi funcţionale la începutul anului viitor.

Căminul are un regim de înălţime echivalent cu trei etaje, demisol, parter, două etaje şi mansardă – suprafaţa construită fiind de 676 mp, suprafaţa utilă totală de 2.540 de mp. Va exista şi o centrală termică proprie, cu boiler de stocare a apei şi o staţie de dedurizare, fiind racordat la sistemul centralizat ca o măsură de precauţie, putând fi utilizat sistemul în caz de forţă majoră.

Publicație: Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași

 

Conferinta jubiliara, la 25 de ani de existenta a Centrului Romano-American de Dezvoltare a Intreprinderilor Private Iasi, la Universitatea Cuza

Centrul Româno-American de Dezvoltare a Întreprinderilor Private Iasi (CRADIP) aniverseaza 25 de ani de existenta maine, 25 octombrie 2017, de la ora 16:00, printr-o conferinta jubiliara, în sala Senatului de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi.
„În 1992, în urma curajoasei si fructuoasei colaborari începute cu peste doua decenii în urma, în anii comunismului, între Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iasi si Universitatea din Nebraska, Omaha, Satele Unite ale Americii (SUA) se înfiinteaza Centrul Româno-American de Dezvoltare a Întreprinderilor Private Iasi. Ca membri fondatori ai centrului au fost cooptati: University of Nebraska at Omaha, UAIC si Universitatea Tehnica (TUIASI) «Gheorghe Asachi» Iasi. De atunci, CRADIP ofera asistenta de înalta calitate, prin care este asigurata îndrumarea de baza pentru actualii si viitorii antreprenori, pentru mentinerea si crearea de noi locuri de munca si pentru cresterea veniturilor firmelor”, au transmis oficialii Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor (FEAA) de la Cuza.
Printre serviciile oferite se numara consultanta generala de afaceri, consultanta de afaceri, specializata pe domenii de interes: management, marketing, contabilitate, finante, sisteme informationale, managementul proiectelor, leadership sau consultanta în domeniul administratiei publice.

Publicație: Bună Ziua Iași

 

 Este cel mai FRUMOS act EDUCATIONAL consemnat in viitoarea Romanie Moderna! Totul este legat de IASI

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi sarbatoreste în luna octombrie (2017 – n.r.) 157 de ani de la fondare. Astfel, cu acest prilej, „Zilele Universitatii” cuprind 53 de evenimente diferite de la toate cele 15 facultati ale institutiei. Evenimentele includ conferinte internationale si nationale, ateliere, sesiuni de comunicari, prelegeri, schimburi de experienta, competitii sportive.
Concret, maine, 26 octombrie, cu începere de la ora 10:00, în Aula Magna „Mihai Eminescu” de la UAIC, are loc ceremonia aniversara „Dies Academici”, în cadrul careia vor fi marcate trei momente deja traditionale: oferirea titlurilor de Profesor Emeritus (opt titluri), decernarea bursei „Sf. Dumitru”, la care anul acesta au candidat opt studenti, si oferirea de diplome onorifice pentru cele mai bune rezultate obtinute în activitatea de cercetare în anul 2016.
De asemenea, „Noi tendinte în domeniul informaticii. Stiinte umaniste în vizorul informaticii. Ce va urma?” este titlul conferintei ce va fi sustinuta în cadrul ceremoniei de catre prof. univ. dr. Dan Cristea, membru corespondent al Academiei Române si de conf. univ. dr. Adrian Iftene, decan al Facultatii de Informatica.

Tot în cadrul Zilelor Universitatii, vineri, 27 octombrie, va avea loc ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Louis Pol, decan cu titlul onorific „John Becker” al Facultatii de Administrarea Afacerilor si profesor de Marketing al Universitatii Nebraska din Omaha, Statele Unite ale Americii.  Profesorul Pol a adus o contributie semnificativa în demografie, cercetarea de marketing, cercetarea privind politicile din domeniul asistentei medicale si administratiei universitare. Evenimentul va avea loc în Sala Senatului, începând de la ora 12:00.
De asemenea, unul dintre evenimentele cele mai asteptate din cadrul Zilelor Universitatii, ajuns la editia cu numarul XLI, este expozitia de flori, fructe si seminte, din perioada 28 octombrie – 19 noiembrie 2017, de la Gradina Botanica „Anastasie Fatu”.

Publicație: Bună Ziua Iași